Turkish Presidency |
Χτες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι άσκηση που είχε αναγγελθεί στην καρδιά του Αιγαίου για τις 28 Οκτωβρίου (ανήμερα εθνικής γιορτής), θα γίνει τελικά σήμερα, με το πρακτορείο «Αναντολού» να μιλά μάλιστα για «κίνηση καλής θέλησης» και να επικαλείται πηγές από τα Σώματα Ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες «η Τουρκία (...) είναι υπέρ του διαλόγου και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο». Από τη μεριά της, η Αθήνα ακύρωσε την ενεργοποίηση του πεδίου βολής «Καράβια» στην ευρύτερη περιοχή της Μήλου.
Σημειωτέον, όλες τις τελευταίες μέρες, στο πλαίσιο και των ιμπεριαλιστικών παζαριών, η Αγκυρα «αμόλαγε και μάζευε καλούμπα» με τις προκλητικές NAVTEX, σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή, με το πέρας της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών αποφάσισαν μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29/10). Ωστόσο, το Σάββατο η Αγκυρα ανήγγειλε ασκήσεις ανατολικά του Καστελόριζου ακριβώς στις 27 και 28/10, ενώ εξέδωσε και NAVTEX για συνέχιση των ερευνών του «Oruc Reis» μέχρι 4/11 εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια της Ρόδου. Παραπέρα, από αρχές Οκτώβρη είναι σε ισχύ NAVTEX για ασκήσεις στο Κεντρικό Αιγαίο.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε κατηγορώντας την Τουρκία ότι «συμπεριφέρεται σαν κράτος - παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης» και «παραπονούμενο» γιατί «η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης» και «απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου» για τις «διευθετήσεις» που δρομολογούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έδωσε οδηγίες για διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά και την «ενημέρωση συμμάχων και εταίρων».
Πάντως, η Αγκυρα διαμήνυσε και την ετοιμότητά της για διαπραγμάτευση, μέσα από ακόμα μία επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, που σχολιάζοντας τις προτάσεις Μητσοτάκη για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία δεν αποκλείει κανένα ειρηνικό μέσο διευθέτησης (...) Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να έχουμε έναν σωστό διάλογο. Πρέπει να συμφωνήσουμε διμερώς σχετικά με τις διαφορές που θα αναθέσουμε στο Δικαστήριο». Επέκρινε όμως την Ελλάδα επειδή «έχει εισαγάγει επιφυλάξεις στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της αποστρατικοποίησης των νησιών, του εύρους και των ορίων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της και της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας», κατηγορώντας την Αθήνα για «παραλυτικές επιφυλάξεις» σχετικά με τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αλλά και με αφορμή τους τόνους που ανέβηκαν ξανά μεταξύ Αγκυρας και Παρισιού στο πλαίσιο σύνθετων και ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (βλέπε σχετικό θέμα), η ΕΕ έσπευσε να υπενθυμίσει στην Αγκυρα προσδοκίες και χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τους όρους της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές», ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε «την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση», προσθέτοντας ότι «τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δεν απέκλεισε το θέμα της Τουρκίας να συζητηθεί πολύ πριν από τη Σύνοδο του Δεκέμβρη, σχολιάζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη... Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών - μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», ενώ παρέπεμψε ξανά «στα Συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου», όπου επιστρατεύτηκαν αόριστες εκκλήσεις στη συνεργασία.
Ο δε Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν κατά του Μακρόν επειδή «τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη».
Στο μεταξύ, χτες, ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, έγινε δεκτός ως αρχηγός κράτους στην Αγκυρα, όπου σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτήρισε την άτυπη 5μερή για το Κυπριακό που προετοιμάζει ο ΟΗΕ «τελευταία ευκαιρία για λύση» και είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι ζητούν αυτοδιοίκηση, ίση κυριαρχία, δύο κράτη το ένα δίπλα στο άλλο». Χαρακτήρισε την ομοσπονδία «παραμύθι» λέγοντας: «Καιρός για νέα πολιτική με βάση τις πραγματικότητες». Είχε προηγηθεί - με αφορμή την ορκωμοσία Τατάρ - επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι στα Κατεχόμενα, που επισκέφτηκε και τα Βαρώσια, χαρακτηρίζοντας τη διατήρηση της πόλης κλειστής για 46 χρόνια δείγμα «υπερβολικής καλής θέλησης». Είπε ωστόσο ότι «η κλοπή μιας τέτοιας οικονομικής αξίας από το μέλλον των παιδιών μας δεν είναι σύμφωνη με τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, το δίκαιο ούτε το Διεθνές Δίκαιο». Είπε ακόμα ότι τα κλειστά Βαρώσια έγιναν πατρίδα των ποντικιών αλλά τώρα θα μετατραπούν σε μέρος όπου όλοι θα βγάζουν το ψωμί τους.
Τα περί «πολέμου πολιτισμών» επιχειρούν να κρύψουν τον σφοδρό ανταγωνισμό αστικών τάξεων και μονοπωλίων με θύματα τους λαούς
Στην επιφάνεια ξαναβγήκαν οι σοβαρές αντιθέσεις Τουρκίας - Γαλλίας (και όχι μόνο), μετά από νέα φραστική επίθεση του Ρ. Τ. Ερντογάν κατά του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, σε μία περίοδο που τα συμφέροντα των δύο πλευρών συγκρούονται σε Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική αλλά πλέον και Κασπία Θάλασσα (βλ. σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν).
Η ανάκληση του Γάλλου πρέσβη Ερβέ Μαγκρό ανακοινώθηκε μετά από την παρέμβαση Ερντογάν σε συνάντηση του κόμματός του (ΑΚΡ) στην Καισάρεια, όπου αναρωτώμενος ποιο είναι «το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ», συμπλήρωσε ότι «ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο». Την Κυριακή επανήλθε δηλώνοντας ότι «το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του...».
Η γαλλική προεδρία μίλησε για «απαράδεκτες» δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές...», ενώ ο ίδιος ο Μακρόν ανέφερε ότι «τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ. Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε (...) Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης...».
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν είπε ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες (...) επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας, στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας - τον τρόπο ζωής μας», ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τού απάντησε: «Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη μας. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής».
Οι γαλλο-τουρκικές εντάσεις αναζωπυρώθηκαν μετά και από την εμφάνιση σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ σε προσόψεις κτιρίων σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, που προκάλεσαν αντιδράσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Ωστόσο, αφετηρία τους δεν είναι καμιά «σύγκρουση πολιτισμών», όπως ισχυρίζονται τα αστικά επιτελεία, αλλά βαθιές γεωπολιτικές και άλλες αντιθέσεις. Το Παρίσι ζήτησε πάλι «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή», ενώ κατήγγειλε και την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Αγκυρας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η τουρκική ηγεσία κάλεσε σε «μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων», ενώ έντονες διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν και σε Κουβέιτ, Κατάρ, Ιορδανία, Μαρόκο κ.τ.λ. Στο Πακιστάν, ο Γάλλος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για διευκρινίσεις, ενώ το Ισλαμαμπάντ έκανε λόγο για «συστηματική εκστρατεία ισλαμοφοβίας υπό το ένδυμα της ελευθερίας της έκφρασης».
Σημειωτέον ότι παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF) Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ, που όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό» και «δεν απαντάμε με βλακεία στη βλακεία (...) δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρουμε οποιονδήποτε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατίας μας».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, με άρθρο του στα «ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου» με τίτλο «Οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν ευθύνη για τις εχθρότητες», αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον ανταγωνισμό αστικών τάξεων. Αφού σημειώνει ότι «οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν ευθύνη για τις εχθρότητες που δημιουργήθηκαν», τονίζει: «Η Τουρκία και η Ελλάδα κυβερνώνται και οι δύο από την καπιταλιστική τάξη, έχουν ανταγωνιστικά μονοπώλια, είναι μέλη του ΝΑΤΟ! Ο εθνικισμός δεν είναι αποτέλεσμα ορισμένων μοχθηρών πολιτικών, αλλά των αναγκών των κυρίαρχων τάξεων».
Σε άλλα σημεία σημειώνει: «Πώς μπορεί να επιτευχθεί η "ειρήνη" ή μια "δίκαιη λύση" στις συνεχιζόμενες διαμάχες όπως η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο Πέλαγος, η Κύπρος, τα μεταναστευτικά ζητήματα, εντός του συστήματος που βασίζεται στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όταν διεξάγεται ένας έντονος ανταγωνισμός μεταξύ ιμπεριαλιστικών χωρών;».
«Υπάρχει λογικός τρόπος επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο δύο ιμπεριαλιστικών θεσμών, ΕΕ και ΝΑΤΟ; Αυτό είναι γελοίο, όπως η επαίσχυντη στάση ορισμένων δυνάμεων στην Τουρκία, που συχνά ζητούν από τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την ΕΕ να ασκήσουν συλλογικές πιέσεις στον Ερντογάν, και ορισμένους που μοιράζονται ανοιχτά την αισιοδοξία τους για μια πιθανή κυβέρνηση Μπάιντεν που θα "τιμωρήσει" την τουρκική κυβέρνηση! Για να υπερασπιστείτε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ειρήνη, πρέπει πρώτα απ' όλα να απαλλαγείτε από τις τάξεις των εκμεταλλευτών στη χώρα σας. Να αντιταχθείτε σε οποιαδήποτε παρέμβαση ή στρατιωτική πράξη εκ μέρους των "δικών σας" αρχουσών τάξεων, αλλά και να μην παίζετε με "εξωτερικούς" συμμάχους για χάρη του αγώνα μέσα στη χώρα. Οπως λένε πάντα οι κομμουνιστές, η διάκριση μεταξύ του εθνικισμού και του πατριωτισμού της εργατικής τάξης είναι ότι οι μεν συμμαχούν με τους ληστές, μέσα στη χώρα τους εναντίον άλλων, ενώ οι δε αγαπούν τη χώρα τους τόσο ώστε να θέλουν να απαλλαγούν από όλους τους ληστές».