ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δεκαετία του 1940 αποτελούν πηγή αγωνιστικής έμπνευσης και εξαγωγής ιστορικών διδαγμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ, σε όλους κι όλες τους αγωνιστές και αγωνίστριες, που με οποιονδήποτε τρόπο βγήκαν στο δίκαιο αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχτηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους για τα δίκια και τη λευτεριά του λαού μας.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν απότοκο των μεγάλων αντιθέσεων και αδιεξόδων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, της ανάγκης του να ξεπερνάει με βίαιο τρόπο τις οικονομικές κρίσεις, με το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Αξονα (Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης, που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς και πρωτοστάτησε στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό, για να κρύψουν ότι τα δύο πραγματικά άκρα που συγκρούονται είναι ο σοσιαλισμός απ' τη μια και ο καπιταλισμός απ' την άλλη, είτε ασκεί την κυριαρχία του με την κοινοβουλευτική μορφή είτε με την κατάργησή της.

Το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης, ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, διαψεύδει τα διάφορα «επιχειρήματα» ότι ο λαός μεγαλουργεί όταν συσπειρώνεται στους στόχους μιας επίπλαστης «εθνικής ενότητας», δηλαδή τους εκάστοτε στόχους της άρχουσας τάξης. Ούτε το 1940 ούτε στην πορεία αυτού του αγώνα υπήρξε «εθνική ενότητα», από τη σκοπιά των στόχων του εργαζόμενου λαού.

Αυτό που στην πραγματικότητα υπήρξε ήταν: Από τη μια μεριά η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, οι στρατιωτικοί που εξέφραζαν το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό και το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης και το πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος. Και από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, οι δοσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό κι άλλες, λιγοστές, που οργάνωσαν «αντιστασιακές ομάδες», με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Γι' αυτούς τους λόγους μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στη χώρα μας εορτάζεται η έναρξη του πολέμου και όχι η απελευθέρωσή της, τον Οκτώβρη του 1944, ή η οριστική λήξη του πολέμου, την 9η Μάη 1945, με την αθάνατη εποποιία του Κόκκινου Στρατού και την άνευ όρων παράδοση των ναζί.

Σήμερα προβάλλεται ως «εθνικός στόχος» η καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και η συμμετοχή της Ελλάδας σ' όλα τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς σε ρόλο σημαιοφόρου, ενισχύοντας και επεκτείνοντας τις βάσεις στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, εμπλέκοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Η ΕΑΜική Αντίσταση διαψεύδει κι όλους εκείνους ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με πρόσχημα τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό, δικαιολογεί την πλήρη ενσωμάτωση και συνειδητή στήριξή της σε όλα αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Αν είχε επικρατήσει τότε στο λαό αυτός ο «ρεαλισμός», δεν θα υπήρχε η μεγαλειώδης ΕΑΜική Αντίσταση, που ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύεται.

Ομοίως και τα άλλα αστικά κόμματα στηρίζουν αυτήν τη στρατηγική, όπως και τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών. Ανταγωνισμοί που μπορούν να πάρουν και τη μορφή της γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης.

Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά τον πόλεμο, τις κρίσεις, τη φτώχεια, το τέρας του φασισμού.

Ο λαός χρειάζεται να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, στηριγμένος και στην ιστορική του πείρα να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί «κάτω από τη σημαία» των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο, για τη δική του εξουσία. Να συγκροτήσει τη δική του κοινωνική συμμαχία, με στόχο να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

25/10/2018


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2018
Μπαίνουμε αποφασιστικά στη μάχη!

Την 1η Νοέμβρη ξεκινάει άλλη μια μεγάλη μάχη του Κόμματός μας, η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2018. Η μάχη που δίνουμε με το κουπόνι στο χέρι, καλώντας τον εργατόκοσμο από το υστέρημά του να συμβάλει στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Φέτος αυτή η σημαντική μάχη έχει πολλαπλή αξία. Καταρχήν βάζουμε φιλόδοξους στόχους, αφού πρόκειται για την Οικονομική Εξόρμηση που θα διεξαχθεί παράλληλα με την κορύφωση των εορτασμών για τα 100χρονα του Κόμματός μας. Και η επιτυχία σε αυτό το κρίσιμο μετερίζι του αγώνα θα είναι άλλος ένας φόρος τιμής στο ΚΚΕ, άλλη μια ένδειξη ότι ο νέος μας αιώνας ξεκινά με μια πολύτιμη παρακαταθήκη, στην υπόθεση της ισχυροποίησης του ΚΚΕ.

Επιπλέον, πρόκειται για χρονιά που περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές αναμετρήσεις, με όλες τις εκλογικές μάχες. Που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλα τα αστικά κόμματα θα δώσουν τα ρέστα τους για να εγκλωβίσουν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στη λογική του «μικρότερου κακού», στην υποταγή στις θυσίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη, στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ξεκινάμε όμως τη σκληρή αυτή μάχη για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, έχοντας ως εφόδια σημαντικές επιτυχίες του προηγούμενου διαστήματος. Είναι οι εκατοντάδες εκδηλώσεις από τις Οργανώσεις μας, εντός και εκτός Ελλάδας, για τα 100χρονα του ΚΚΕ. Εκδηλώσεις με πολιτικό - πολιτιστικό περιεχόμενο, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους για πρώτη φορά ή μετά από αρκετό καιρό. Εχουμε πίσω μας το μεγάλο Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, με τεράστια συμμετοχή ειδικά νεολαίας και εργαζομένων. Βγαίνουμε δηλαδή από μια πλούσια δραστηριότητα, που δείχνει ότι είναι αρκετός εκείνος ο κόσμος που ενδιαφέρεται να μάθει τι λέει το ΚΚΕ, που παρακολουθεί τις παρεμβάσεις μας. Που μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να έκανε άλλες πολιτικές επιλογές, να απογοητεύτηκε από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τώρα βλέπει με άλλο μάτι τις τότε προειδοποιήσεις του Κόμματός μας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Σε τέτοιο κόσμο πρέπει να φτάσει αποφασιστικά το κάλεσμα για την οικονομική στήριξη του ΚΚΕ και αυτή η προσπάθεια θα αποτελέσει την καλύτερη συμβολή για την οικοδόμηση στέρεων πολιτικών δεσμών μαζί του.

Ο πιο σίγουρος δρόμος για να στεφθεί με επιτυχία και η φετινή μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης είναι το πλατύ άνοιγμα του κάθε κομμουνιστή, του κάθε φίλου του Κόμματος. Η πείρα από τις προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις δείχνει ότι οι Οργανώσεις που είναι πιο αποτελεσματικές σε αυτήν την προσπάθεια είναι αυτές που ανοίγονται σε πλήθος εργαζομένων, πέρα από τον περίγυρό τους, σε εργαζόμενους που μπορεί να στηρίζουν άλλα κόμματα. Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα συντρόφων μας, που λειτουργώντας έτσι με το κουπόνι, πραγματοποιώντας πραγματικά πλατύ άνοιγμα, ανακαλύπτουν νέες δυνατότητες. Διαπιστώνουν στην πράξη την εκτίμηση που υπάρχει σε ευρύτερες μάζες εργαζομένων για τη συνέπεια του Κόμματός μας, για το γεγονός ότι οι κομμουνιστές είναι οι μαχητές σε κάθε χώρο δουλειάς, που παλεύουν με ανιδιοτέλεια για το δίκιο των εργαζομένων, ακόμα και με προσωπικό κόστος και θυσίες.

Γι' αυτό και είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που, παρά τις δυσκολίες, δίνουν έστω και λίγα ευρώ από το υστέρημά τους για να δυναμώσει η φωνή του Κόμματος. Γι' αυτό και, όπως φάνηκε στα χρόνια της κρίσης, είναι πολλοί οι εργαζόμενοι που προτίμησαν να εξακολουθούν να δίνουν χρήματα στο Κόμμα, έστω και λιγότερα, παρά να διακόψουν αυτήν τη σχέση μαζί του.

Ολη αυτή η προσπάθεια, το πλατύ δηλαδή άνοιγμα, πρέπει να οργανωθεί από τις ΚΟΒ με χαρτί και μολύβι, σε συνεργασία με τους οπαδούς του Κόμματος, για να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, για να ριχτούν όλες οι δυνάμεις στη μάχη. Αυτό το μεγάλο άνοιγμα θα αποτελέσει και την καλύτερη απόκρουση των βρώμικων σχεδιασμών της αστικής τάξης, που με τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην ενίσχυση του ΚΚΕ από το λαό.

Η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση μπορεί να αφήσει πολύτιμη παρακαταθήκη. Από την επαφή με περισσότερο εργατόκοσμο, μέχρι το στέριωμα δεσμών με ανθρώπους που τώρα ανακάμπτουν στο πλάι μας ή μας προσεγγίζουν πρώτη φορά. Και από τη μαχητικοποίηση του περίγυρού μας, με οπαδούς να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια, μέχρι την κατάκτηση μόνιμων χαρακτηριστικών στη δουλειά με το κουπόνι άνθρωπο τον άνθρωπο. Ετσι, η Οικονομική Εξόρμηση θα συνδεθεί με τους υψηλούς στόχους του Κόμματος, για την οικοδόμηση γερών Οργανώσεων σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, μέσα στην εργατική τάξη.

Μπροστά στο πρώτο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης, λοιπόν, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να οργανωθεί σωστά η μάχη. Εξοπλισμός των δυνάμεών μας με επιχειρήματα, οργάνωση της άμιλλας ανάμεσα στις Κομματικές Οργανώσεις ώστε να ανέβουν η μαχητικότητα, το πείσμα και το κλίμα προσφοράς, συστηματικός έλεγχος για την υλοποίηση των στόχων μας. Ο ένας αιώνας του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να βρει το Κόμμα μας ακόμα πιο δυνατό και στα οικονομικά του, ώστε από καλύτερες θέσεις να ξεδιπλώνει την πρωτοπόρα δράση του για την ανασύνταξη του κινήματος, για την Κοινωνική Συμμαχία, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί παντού!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org