ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπαράζ παρεμβάσεων για ζητήματα που «καίνε» την εργατική - λαϊκή οικογένεια

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος και Κ. Παπαδάκης
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος και Κ. Παπαδάκης
Παρεμβάσεις για σειρά ζητημάτων που «καίνε» τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στη χώρα μας και όχι μόνο, έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατά την πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση κατά το πρόσφατο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.ά.

Επικίνδυνες για το λαό οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις ΗΠΑ

Την ανάγκη να ενταθεί η λαϊκή πάλη, για να καταδικαστούν οι νέες ακόμα πιο επικίνδυνες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σε παρέμβασή του, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, όσο και αν προκλητικά επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση Τραμπ από λύκο σε πρόβατο, ανέλαβε μεγάλες και επικίνδυνες δεσμεύσεις με την επίσκεψη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Χρονική επέκταση και αναβάθμιση της Σούδας και άλλων βάσεων, ώστε να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, εξοπλισμοί 2,4 δισ. δολ. για ΝΑΤΟικές ανάγκες, ενώ κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει από τις κυβερνητικές δηλώσεις για τα πυρηνικά.

Η προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων των ΗΠΑ με επενδύσεις που πατάνε στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης που χαιρετίζουν κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, εδραιώνει σε βάρος του λαού την Ελλάδα ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Ανάγκη αποτελεί να ενταθεί η καθημερινή λαϊκή πάλη, για να καταδικαστούν οι νέες ακόμα πιο επικίνδυνες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ, σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».

Οι ευχές για δήθεν προστασία των εργαζομένων σταματάνε όπου αρχίζει το κέρδος της επιχείρησης

Στη συζήτηση για την «Προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας:

«Η έκθεση για την προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνους παράγοντες στην εργασία, πέρα από την πρόσθεση ορισμένων ουσιών προς έλεγχο και αλλαγή των ορίων έκθεσης σ' αυτές, είναι ένα ακόμα ευχολόγιο. Οι ευχές σταματάνε εκεί που αρχίζει το κέρδος της επιχείρησης. Αυτό καθορίζει τα όρια, αφού τα προστατευτικά μέτρα περιορίζονται από την "οικονομική εφικτότητα", το κόστος τους, τις συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού. Η καρκινογένεση, η πρώτη αιτία θανάτου, αποτιμάται σε δισ. ευρώ ζημία για την οικονομία και όχι σε ανθρώπινες ζωές.

Η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος στο απόγειό της.

Αυτήν τη βαρβαρότητα δοκιμάζουν οι εργάτες παντού και στην Ελλάδα της εντατικοποιημένης εργασίας υπό τον εκβιασμό της απόλυσης. Στα χρόνια των μνημονίων, τα εργατικά ατυχήματα (στην πραγματικότητα εργοδοτικά εγκλήματα) εκτοξεύτηκαν, χωρίς να υπολογίζονται οι καρκινογενέσεις.

Η οργανωμένη εργατική πάλη για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για την υγεία και ζωή των εργατών, θα φέρει αποτελέσματα αν στοχεύσει στην αιτία του κακού: Τα κέρδη και την εξουσία των καπιταλιστών».

«Δούρειος Ιππος» για τα δικαιώματα των εργαζομένων το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αποτελεί κορυφαίο δείγμα υποκρισίας, για δήθεν κοινωνική ευαισθησία, τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας τους εργαζόμενους να το απορρίψουν.

Οπως ανέφερε: «Το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα", αυτό το καμάρι της ΕΕ και όλων των κομμάτων, σοσιαλδημοκρατών, ακροδεξιών και φασιστικών, των οπορτουνιστών, που το στηρίζουν, αποτελεί κορυφαίο δείγμα υποκρισίας για δήθεν κοινωνική ευαισθησία.

Το λαϊκό εισόδημα ρημαγμένο από απολύσεις, μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και άγρια φοροεπιδρομή, χρηματοδοτεί αυτό το δίχτυ δήθεν ασφαλείας, για ελεημοσύνη στις πιο ακραίες περιπτώσεις εξαθλίωσης και αποτροπή της έκρηξής τους. Μοιράζει τη φτώχεια μεταξύ των φτωχών και ακόμα φτωχότερων, με άθικτα τα κέρδη των μονοπωλίων.

Αυτή η δήθεν ασφάλεια πλασάρεται επίσης στους εργαζόμενους, για να ανεχτούν περαιτέρω μειώσεις μισθών, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, βλ. Μακρόν στη Γαλλία και ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι να απορρίψουν αυτόν το "Δούρειο Ιππο" για τα τελευταία δικαιώματά τους, να αρνηθούν το μικρότερο κακό, που αποδεικνύεται πάντα μεγαλύτερο.

Με οργάνωση και πάλη, να διεκδικήσουν αυξημένα επιδόματα ανεργίας, για όλους τους ανέργους, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αναπλήρωση των απωλειών και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων».

Κάτω τα χέρια απ' τα σπίτια του λαού

«Η πλειοψηφία του λαού αδυνατεί να πληρώσει δάνεια και φόρους», επεσήμανε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ και κυβέρνηση στην "αξιολόγηση" του τρίτου μνημονίου συμφώνησαν για μία ακόμη κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, ρευστοποιώντας τα "κόκκινα" δάνεια για να δοθούν νέα σε βιώσιμες, δηλαδή μεγάλες, επιχειρήσεις, εξαφανίζοντας αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις από την αγορά.

Ηδη κατάσχονται χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί μισθοσυντήρητων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, επισπεύδονται χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών ή η πώληση δανείων στα κοράκια των χρηματοκερδοσκοπικών funds. Ουσιαστικά, καμία προστασία δεν προβλέπεται ούτε καν για την πρώτη κατοικία, το μισθό και τη σύνταξη. Η κλοπή της λαϊκής περιουσίας είναι τεράστια. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις, με αίτημα νομοθέτηση τώρα της απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας και της κατάσχεσης μισθού και σύνταξης, διαγραφή τόκων και πάγωμα δανείων, να δυναμώσουν με σύνθημα: "Κάτω τα χέρια από το σπίτι και τον ιδρώτα του λαού"».

Ερώτηση για τις περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και άλλων παροχών

Εξάλλου, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις νέες περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και άλλων κοινωνικών, υγειονομικών, οικογενειακών και προνοιακών παροχών και τον περιορισμό των δικαιούχων που δρομολογούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την ΕΕ, στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης».

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα αναπηρίας, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος σημειώνει πως μεθοδεύεται η καθιέρωση ενός συστήματος παροχής με κριτήρια που παραπέμπουν στη λογική του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος, δηλαδή ένα πενιχρό βοήθημα των πιο εξαθλιωμένων με σκοπό την κατάργηση πλήθους κοινωνικών επιδομάτων και αυτών της αναπηρίας. Είναι όμως αδύνατο να ζήσει ένας άνθρωπος με 200 ευρώ το μήνα, πολύ περισσότερο ένας ανάπηρος, που γι' αυτόν το κόστος ζωής είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Ερώτηση, πληθαίνουν διαρκώς οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ που αφήνουν χιλιάδες ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα χωρίς επίδομα ή σύνταξη μέσω της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας, με βάση και τις οδηγίες των μνημονίων, ενώ ήδη τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους πλήττονται και από τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται.

Αντίστοιχα, η ΕΕ με την «ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία» προωθεί τη λεγόμενη «προσβασιμότητα», που δεν αποσκοπεί στην πραγματικότητα στην πρόσβαση ΑμεΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά αντίθετα στην «πρόσβαση» των επιχειρηματικών ομίλων στα ΑμεΑ ως πελάτες.

«Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την ικανοποίηση των αναγκών των ΑμεΑ ως "κόστος" για το κράτος και ως πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης και εμπορευματοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω κρίσης οι επιχειρήσεις στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή και την παραγωγή και εμπορία ειδών για αναπήρους κατέγραψαν ανάπτυξη και υψηλή κερδοφορία.

Ολα αυτά δείχνουν το βάρβαρο πρόσωπο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης», σημειώνει στην Ερώτησή του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ρωτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«-- Επιβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο της τρίτης "αξιολόγησης" δρομολογούνται περικοπές και κατάργηση αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας;

-- Πώς τοποθετείται στο ότι αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα των ΑμεΑ καρατομούνται με τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ, ενώ δεκάδες χιλιάδες αδυνατούν να κάνουν τις θεραπείες τους ή τις κάνουν ανεπαρκώς λόγω των περικοπών;».

Προγράμματα για ανακύκλωση πάμφθηνων εργατών

Τέλος, στη συζήτηση για την «αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων "Εγγυήσεις για τη Νεολαία" της ΕΕ» παρενέβη ο Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας:

«Προκαλούν οι πανηγυρισμοί της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη δήθεν πτώση της ανεργίας. Με ταχυδακτυλουργίες βαφτίζουν ανέργους ως "μη ενεργά αναζητούντες εργασία". Μια ώρα απασχόλησης, και χωρίς αμοιβή ακόμα, αρκεί για να θεωρηθεί κάποιος εργαζόμενος. Η εκ περιτροπής εργασία αυθαίρετα εξαιρείται της μερικής απασχόλησης.

Στην Ελλάδα, με πρωτιά στην ανεργία, το "Εγγύηση για τη Νεολαία" σημαίνει ολιγόμηνο "διάλειμμα" από την ανεργία με 300-400 ευρώ, χωρίς συνταξιοδοτική ασφάλιση, επιδοτώντας την εργοδοσία. Ανακύκλωση δηλαδή πάμφθηνων αναλώσιμων εργατών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε αντικατάσταση κιόλας παλαιότερων που στέλνονται στην ανεργία. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη που θα πληρώσουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι, με βίο αβίωτο, έχουν - δεν έχουν δουλειά.

Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα για όλο το διάστημα της ανεργίας, σε ύψος που να μπορούν να ζήσουν οι άνεργοι με τις οικογένειές τους.

Μόνη απάντηση είναι η οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης για να μπουν εμπόδια στην καπιταλιστική εργασιακή γαλέρα, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά την ανεργία».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 29 Οκτώβρη:

-- Στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια στον καπιταλισμό εμπόρευμα, στο σοσιαλισμό κοινωνικό αγαθό». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Θα ακολουθήσει συνεστίαση στο κέντρο του «Γρύλου».

-- Η ΤΕ Πειραιά διοργανώνει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και κρασί, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του επιβατικού σταθμού «ΗΕΤΙΩΝΑ» (Ακτή Ηετίωνα - Πύλη Ε2 Λιμάνι Πειραιά).

-- Η ΤΟ Λιβαδειάς πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι της περιόδου 1940 - 1949, στη 1.30 μ.μ., στο Ζάππειο Λιβαδειάς (πάνω αίθουσα). Θα παρουσιαστούν τραγούδια εκείνης της περιόδου, θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη:

-- Στις 10 π.μ., στην Αθήνα, περιοδεία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ομίλου Τεχνικών Μελετών, και στις 11.30 π.μ. στην Υαλουργική Βιομηχανία ΓΙΟΥΛΑ.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Μενιδίου γιορτάζουν την ανακαίνιση των γραφείων του Κόμματος, στην οδό Βύρωνος 4. Η εκδήλωση περιλαμβάνει και το 1ο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2017.

Την Τρίτη 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω, καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ», στο καφενείο «Το Κουμπαριλίκι» (Πίνδου & Πολυδεύκους). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 1 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στο Μενίδι, στο γραφείο του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42), θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ