ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαχητική εργατική - λαϊκή απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα

«Η "ανάπτυξή" τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας κι αντεπίθεση η επιλογή μας». Το σύνθημα αυτό ακούστηκε δυνατά από χιλιάδες διαδηλωτές στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που έγινε την Τρίτη 24/10 στα Γιάννενα, με αφορμή το περιφερειακό «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων της Αρτας, της Θεσπρωτίας και της Λευκάδας, σωματείων και φορέων όλης της Ηπείρου.

Με αφετηρία τη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και προορισμό το ξενοδοχείο όπου γινόταν η ομιλία του πρωθυπουργού, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία με τα πανό και τα συνθήματά τους. Αρκετά πριν φτάσει στο χώρο που μιλούσε ο πρωθυπουργός, η πορεία συνάντησε πρωτοφανείς αστυνομικές δυνάμεις, με εντολές από την κυβέρνηση να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να συνεχίσουν...

Η πείρα του λαού επιβεβαιώνει: Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΙ. «Οι εργαζόμενοι της Ηπείρου ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει "ανάπτυξη"» σημείωσε και έφερε παραδείγματα από χώρους δουλειάς: Στις εταιρείες εμφιάλωσης οι εργάτες βγαίνουν λιπόθυμοι από τα εργοστάσια καθώς η παραγωγή πολλαπλασιάζεται. Στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις κυριαρχούν τα απλήρωτα 12ωρα και οι απανωτές μειώσεις στους μισθούς, την ώρα που οι εταιρείες προχωρούν σε νέες επενδύσεις. Στον Τουρισμό - Επισιτισμό δουλεύουν με ατελείωτα ωράρια χωρίς ρεπό και στο Εμπόριο τα μεροκάματα συμπιέζονται. «Η Ιονία και η Εγνατία (...) έγιναν με μεροκάματα των 25 ευρώ για τους οικοδόμους και για να τους διασχίσουμε θέλουμε πάνω από 70 ευρώ!», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση από μόνη της, χωρίς την παρέμβασή μας και τους αγώνες των εργαζομένων, δεν ανατρέπεται. Η ζωή μας δεν θα βελτιωθεί επειδή θα το αναγγείλει ο πρωθυπουργός από το συνέδριο», σημείωσε. Ξεκαθάρισε πως «δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα άδικο σύστημα» και πρόσθεσε πως οι ανάγκες των εργαζομένων «μπορούν να καλυφθούν με άλλη οργάνωση της παραγωγής, όπου στόχο θα έχει αυτές και όχι το πώς θα οικονομάνε τα παράσιτα που μας πίνουν το αίμα».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γιώργος Τσίγκος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των πρωτοετών φοιτητών της Εστίας. «Τη στιγμή που εκατοντάδες παιδιά διαγωνιζόμαστε για το ποιος είναι ο πιο φτωχός», για να εξασφαλίσουμε ένα δωμάτιο στην εστία, «ο πρωθυπουργός έρχεται να μιλήσει για καλή και δίκαιη ανάπτυξη, για το πώς δηλαδή θα αναπτυχθούν τα κέρδη των ομίλων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Στο συνέδριό τους δεν πρόκειται να δώσουν στοιχεία σε πόσα λαϊκά νοικοκυριά κόβεται καθημερινά το ρεύμα», είπε ο Βασίλης Βάσιος, πρόεδρος του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αρτας, ούτε «πίνακες εργατικών ατυχημάτων ούτε στοιχεία για τους μισθούς και τις συντάξεις μας στα χρόνια της κρίσης». Σχολιάζοντας την προπαγάνδα για τη «δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε: «Είμαστε εδώ για να σβήσουμε τα χειροκροτήματα των απολογητών της αντεργατικής λαίλαπας με τα συνθήματά μας».

«Φτιάχνουν τα νέα τσιφλίκια του 21ου αιώνα», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, που κατήγγειλε πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν «μια σειρά μέτρα που δημιουργήθηκαν για να συγκεντρώσουν τη γη, την παραγωγή και την εμπορία της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια».

Αγωνιστική «υποδοχή» και στον υπουργό Υγείας

Το πρωί της ίδιας μέρας, οι εργαζόμενοι «υποδέχθηκαν» με κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη.

Την ώρα της κινητοποίησης, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ) είχε προκηρύξει στάση εργασίας.

Ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία φορέων, στην οποία συμμετείχε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Οπως καταγγέλλει το ΕΚΙ, ο υπουργός επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο: Μίλησε «για αυξήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία, την ώρα που ο προϋπολογισμός αναφέρει καθαρά μείωση 350 εκατ. στη χρηματοδότηση και πλασματική αύξηση από μεταφορά κονδυλίων από τον ΕΟΠΥΥ. Μίλησε για κάλυψη των χιλιάδων κενών σε προσωπικό, την ώρα που έγιναν μόλις 5 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όλο το υπόλοιπο προσωπικό είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προγράμματα κ.λπ. Ακόμα και για τις εκατοντάδες απολύσεις εργολαβικών εργαζόμενων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εμείς δεν απολύουμε, μόνο προσλαμβάνουμε"».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Λεφτά υπάρχουν» για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου

Eurokinissi

Η εξειδίκευση της στρατηγικής του κεφαλαίου και η ανά Περιφέρεια ιεράρχηση των κλάδων που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια ανάκαμψης των κερδών του, με την αμέριστη «στήριξη» της κυβέρνησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο και του 5ου «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, τις εργασίες του οποίου έκλεισε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επανέλαβε ότι «φιλοδοξία» της κυβέρνησης μέσα απ' τα εν λόγω Συνέδρια είναι «να συγκροτήσουμε, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς, τους κλαδικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα, για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε», που, παρά τις «κορόνες» περί «δίκαιης» ανάπτυξης δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από το παμπάλαιο «μοντέλο» της ανάπτυξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας πάνω στις πλάτες του λαού.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ήταν αποκαλυπτικός για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την περιβόητη ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου. Επαναλαμβάνοντας λέξη προς λέξη τα όσα είχε πει ο ΣΕΒ μία μόλις μέρα πριν, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε ούτως ή άλλως, να γυρίσουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν την κρίση, στο 2009», σε μια έμμεση πλην σαφή παραίνεση στο λαό να ξεχάσει κάθε σκέψη για ανάκτηση των όσων έχασε για να «ξελασπώσει» το κεφάλαιο από την κρίση του.

Ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στο εγχώριο κεφάλαιο για τα εύσημα, κοκορεύτηκε ότι είναι σε θέση να παρουσιάσει «έναν θετικό απολογισμό», ότι η κυβέρνησή του πέτυχε «εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν» και ότι το τρίτο πρόγραμμα βγαίνει, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται «δομικές μεταρρυθμίσεις». «Εμείς τις τολμήσαμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, και πρόταξε το πλεονέκτημα της κυβέρνησής του, σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, να χειραγωγεί το λαό, λέγοντας ότι «τις πετυχαίνουμε για έναν λόγο. Διότι, έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο συναίνεσης και εάν όχι πλήρους αποδοχής, θα έλεγα, πλήρους κατανόησης από την πλευρά της κοινωνίας σε αυτές τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες»!

Μάλιστα, ακριβώς θέλοντας να εκπέμψει το μήνυμα ότι η αναγκαία για το κεφάλαιο συναίνεση πρέπει να σηματοδοτείται καταρχάς στο επίπεδο του πολιτικού της προσωπικού, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε «ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να καθιστά αναγκαστικές αυτές τις συνεννοήσεις και τις συναινέσεις».

Χρήμα σε μεγαλοαγρότες και επιχειρηματικούς ομίλους

Μπαίνοντας στο «ψητό», ο πρωθυπουργός μίλησε για τον πρωτογενή τομέα σαν ένα απ' τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της Ηπείρου και δείχνοντας και από εδώ, όπως προηγουμένως από Θεσσαλία και Κρήτη, προς την κατεύθυνση του ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς και της συγκέντρωσης της γης στα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστών της αγροτοδιατροφής μίλησε για «εξορθολογισμό και αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων», «παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας», «ανάπτυξη της Ερευνας και της Καινοτομίας στον αγροτικό - κτηνοτροφικό χώρο».

Εξάλλου, ως ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το στοιχείο ότι το 55% των αιτήσεων για υποβολή στον Αναπτυξιακό Νόμο απ' την Περιφέρεια Ηπείρου αφορούν στην αγροδιατροφή, με συνολικά 17 προτάσεις, προϋπολογισμού περίπου 35 εκ. ευρώ.

Σε αυτούς ο πρωθυπουργός έταξε στήριξη μέσω ενισχύσεων από προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα τους επιτρέψουν «να διεκδικήσουν καλύτερους όρους και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές», όπως και από το Ταμείο Υποδομών και τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

«Ωθηση» στην κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών

Χαρακτηριστικά, για τον προσανατολισμό της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για το χρήμα που κατευθύνει η κυβέρνηση σε έργα υποδομής, με κριτήριο τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «στο 2016 προβήκαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ηπειρο κατά 279%», ότι «για το 2017, έχουμε εγκρίνει ήδη 31 εκατ. ευρώ ώριμα έργα από εθνικούς πόρους» και ότι προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού του περιφερειακού προγράμματος κατά 151% στον τομέα των υποδομών και μεταφορών, προσθέτοντας πως «από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ».

Στα έργα που ξεχώρισε ήταν το «σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής αερίου σε 42 πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: Τα Ιωάννινα, η Αρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα».

«Προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου, εντός της τετραετίας 2020 - 2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τεσσάρων αυτών πόλεων», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η μεταφορά του αερίου θα γίνεται διά θαλάσσης, υποδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Ηγουμενίτσας που είναι ένα απ' τα τέσσερα ελληνικά λιμάνια, τα ενταγμένα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON - MED ΙΙ για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Κάτι που προϋποθέτει την εγκατάσταση δεξαμενών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για «εξελίξεις που αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση, συνολικά στην Ηπειρο».

Επιπλέον, μίλησε για τα έργα που «τρέχουν» στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και στις «σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς της γεωθερμίας, της βιομάζας και του βιοαερίου».

Υποδομές για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Εξίσου χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος που δικαιολόγησε ο Αλ. Τσίπρας τα έργα που προωθεί η κυβέρνηση με γνώμονα τη διευκόλυνση των μπίζνες του κεφαλαίου και τη μεταφορά των προϊόντων, έργα που ο λαός πληρώνει διπλά την κατασκευή και τη χρήση τους.

Για παράδειγμα, «μεγάλο αναπτυξιακό έργο» χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τον οδικό άξονα Ιωαννίνων - Κακαβιάς, επειδή «θα τονώσει την εξωστρέφεια της Ηπείρου προς τις χώρες των βορείων συνόρων μας», θα διευκολύνει μεγαλοεξαγωγείς και βιομηχάνους. Στο ίδιο μοτίβο αναφέρθηκε και στα έργα αναβάθμισης των διασυνδέσεων της Ιονίας Οδού με το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, ενώ ανακοίνωσε ότι προχωρά η μελέτη του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα - Μαυρομάτι, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG της ΕΕ.

Για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων υποστήριξε πως επιλύθηκαν προβλήματα, με παρεμβάσεις που το «αναβαθμίζουν σημαντικά με συνεπαγόμενη την αύξηση της τουριστικής κίνησης και της εμπορευματικής κίνησης».

Επίσης, είπε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη για την Αμβρακία Οδό, σχεδιάζεται δίκτυο υδατοδρομίων, προωθούνται τα έργα της δεύτερης φάσης για την αναβάθμιση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και τη μετατροπή του σε «σύγχρονο κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα συνδέει τη χώρα μας με τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Αδριατικής».

«Ζεστό» χρήμα και φυσικός πλούτος «στα πόδια» του τουριστικού κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στις δυνατότητες της Ηπείρου που «μπορούν να γίνουν μοχλός για την ανάπτυξη», με τη στήριξη του εθνικού σκέλους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οπως είπε, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ σχεδιάζεται πρόσκληση για την ανάδειξη περιοχών κοντά σε λίμνες και ποταμούς, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Ακόμη 25 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ θα διατεθούν για την αξιοποίηση των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών.

Στην προοπτική ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον Τουρισμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θα ανακοινωθεί άμεσα η πρόσκληση ύψους 120 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ, για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων», ενώ ήδη χρηματοδοτείται η αναβάθμιση των υπαρχουσών.

ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οση «χρυσόσκονη» και να ρίξουν δεν κρύβουν τις «μαύρες μέρες» που έρχονται για το λαό

Σε σχόλιό της για την ομιλία του πρωθυπουργού στο «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης στα Γιάννενα, η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με τα στρογγυλά τραπέζια και την ομιλία του πρωθυπουργού στο 5o "αναπτυξιακό συνέδριο" που έγινε στα Γιάννενα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για μια ακόμη φορά περιτύλιξε με το γνωστό παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης" τον στρατηγικό της στόχο, που είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η "χρυσόσκονη" που ρίξανε με το δήθεν κοινωνικό πρόσημο που θα έχει η "δίκαιη" ανάπτυξη δεν μπορεί να κρύψει το "μαύρο" που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών στη Ηπειρο γνωρίζουν καλά τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη, το βλέπουν με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν, με το τσάκισμα των μισθών και των εργατικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, με την εντατικοποίηση της εργασίας και γενικότερα με τη ζωή τους καθημερινά να χειροτερεύει, να γυρνάει αιώνες πίσω. Επίσης γνωρίζουν ότι βρέθηκαν σ' αυτή τη θέση μετά από μια περίοδο που είχε υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία πλήρωσαν ακριβά.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι της περιοχής, ό,τι έχασαν αρχικά, γρήγορα το αναπλήρωσαν και κέρδισαν πολλαπλάσια με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι και νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς που ανακοινώθηκαν στο 5o "αναπτυξιακό συνέδριο" από την κυβέρνηση και αφορούν τα business plans των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η μόνη κατάλληλη απάντηση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι η οργάνωση και η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, για να μπει τέλος στις θυσίες για την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων!

Αυτή τη θέλησή τους να παλέψουν για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό εξέφρασαν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τη μαζική τους συμμετοχή στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν τα ταξικά εργατικά κέντρα της περιοχής (Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας) και εργατικά σωματεία.

Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να οργανωθεί η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Ν' ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή της παραγωγής απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι θα παραχθεί καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές. Ο δρόμος για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».

Το τερμάτισε!

Επειτα απ' τις τόσες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση φορολογεί άγρια το λαό όχι για να στηρίξει το κεφάλαιο, αλλά για να καλύψει... τις κοινωνικές ανάγκες, τις οποίες βέβαια έβαλε στο «ζύγι» της περιβόητης «ανταποδοτικότητας».

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι ελλείψεις στον τομέα της Υγείας βγάζουν μάτι και αναγκάζουν τους εργαζόμενους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι στον τομέα της Υγείας «εξασφαλίζεται η κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών»!

Εκεί βέβαια που ο πρωθυπουργός... τερμάτισε τον εμπαιγμό και τα εκβιαστικά διλήμματα που η κυβέρνηση αξιοποιεί για να στρατεύσει το λαό, ήταν όταν το έριξε στις... ιστορίες με πρωταγωνιστή τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, που όταν στο καφενείο που συχνάζει του λένε ότι οι φόροι είναι μεγάλοι, ζητάει από τον κόσμο να διαλέξει φόρους ή νοσηλευτές κι εκείνοι... αυθορμήτως του ζητάνε να τους φορολογεί για να έχουν τα νοσοκομεία νοσηλευτές!

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Προετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα

Συλλαλητήριο - απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης και την πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, οργανώνουν συνδικάτα και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη μέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στο «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 13 και 14 Νοέμβρη.

Τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης και Ν. Καβάλας, Οικοδόμων Καβάλας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, η Ενωση Συνταξιούχων Ροδόπης, ο Αγροτικός Σύλλογος Καλλίστης και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος ΟΓΕ), απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα στο λαό της περιοχής. Οπως αναφέρουν, «δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνητικές διακηρύξεις. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει απέναντί της τη μαχητική απάντηση των εργαζομένων στην κοροϊδία που θέλει να πλασάρει».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καλεί σε σύσκεψη συνδικάτων και φορέων την Κυριακή 29/10 στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, ενόψει του συλλαλητηρίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ