ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Οξύνεται η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για το ρόλο των Κούρδων...

...ενώ υπουργοί Αμυνας χωρών του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας κατά του ΙΚ αναγγέλλουν έναρξη επιχείρησης για ανακατάληψη της Ράκα στη Β. Συρία, παράλληλα με την επιχείρηση στη Μοσούλη του Β. Ιράκ

Δυνάμεις του ιρακινού στρατού κοντά στη Μοσούλη

Copyright 2016 The Associated

Δυνάμεις του ιρακινού στρατού κοντά στη Μοσούλη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Βαθαίνει η «ενδο-συμμαχική» κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας με αφορμή τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ και της Ράκα στη Βόρεια Συρία από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

Ο Στίβεν Τάουνσεντ, Αμερικανός στρατηγός και διοικητής της «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, δήλωσε ξεκάθαρα χτες βράδυ πως οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» θα συμμετάσχουν στην επικείμενη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα (που θεωρείται «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου των τζιχαντιστών στη Συρία), υπογραμμίζοντας ότι είναι «η μόνη δύναμη που είναι ικανή (σ.σ. να συμμετάσχει) σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα στο προσεχές μέλλον». «Θα κινηθούμε σύντομα σε μια επιχείρηση απομόνωσης της Ράκα με τις δυνάμεις που είναι ετοιμοπόλεμες», πρόσθεσε.

Η δήλωση Τάουνσεντ ήταν η λιτή, πλην σκληρή, απάντηση στις πρότερες, χτεσινές, δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας των δυνάμεων YPG θα πρέπει να αποκλειστούν από μελλοντικές επιχειρήσεις ανακατάληψης της Ράκα, αφετέρου πως η Αγκυρα δεν θα εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις της μέσα στη Συρία παρά τον προχτεσινοβραδινό βομβαρδισμό Σύρων αντικαθεστωτικών που στηρίζονται από τα τουρκικά στρατεύματα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» σε χωριό της βόρειας συριακής επαρχίας, Χαλέπι. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο επιχειρήσεων στο Ιράκ, ο Τσαβούσογλου απείλησε «με μέτρα» αν υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης Ταλ Αφαρ.

Παρόμοιες θέσεις είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι «αποφασισμένη να εκκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν» τη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ (που ελέγχεται σήμερα από Κούρδους των δυνάμεων ΥPG), λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν το Μανμπίτζ από την τρομοκρατική οργάνωση PYD... Είτε θα αποσυρθούν (...) και θα πάνε ανατολικά του Ευφράτη, είτε θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο... Λέμε στους Αμερικανούς φίλους μας: τίθεται ζήτημα να αγωνιστούμε ενάντια στο "Νταές" (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ); Ελάτε, ας το κάνουμε μαζί!».

Η συνεχιζόμενη κόντρα Αγκυρας - Ουάσιγκτον για το ρόλο των κουρδικών δυνάμεων ιδιαίτερα στη Β. Συρία εντείνεται, ενώ πλέον η «αντιτρομοκρατική συμμαχία» των ΗΠΑ ετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες επιχείρηση ανακατάληψης στη Ράκα. Αυτό φάνηκε χτες ξεκάθαρα από δηλώσεις των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, και Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής συνόδου στις Βρυξέλλες, που ανήγγειλαν έναρξη της επιχείρησης το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι η συμμαχία τους «είναι σε θέση να πραγματοποιήσει παράλληλα δύο επιχειρήσεις και στη Μοσούλη (του Β. Ιράκ) και στη Ράκα (της Β. Συρίας)».

Παρ' όλα αυτά, είχε ενδιαφέρον η τριμερής συνάντηση που είχαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, ΗΠΑ και Τουρκίας, με τους δύο τελευταίους να έχουν συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο τελευταίο πενθήμερο.

Εντονη δραστηριότητα, βεβαίως, δείχνει το ίδιο διάστημα και η Ρωσία με το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουσνέτσοφ», συνοδεία 8 πλοίων, να κατευθύνεται από Βόρεια Θάλασσα στη Μεσόγειο, έφτασε στην Ισπανία και έχει τελικό προορισμό τη Συρία (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 9). Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προγραμματίζει σήμερα συνάντηση στη Μόσχα με τον Ιρανό ομόλογό του, Μ. Τζ. Ζαρίφ και αύριο συνάντηση των δυο τους με τον Σύρο ομόλογό τους Ου. αλ Μοάλεμ, για τις «εξελίξεις των επιχειρήσεων στη Συρία».

ΚΥΠΡΟΣ
Ερχεται και η Μογκερίνι αύριο

Η κυπριακή κυβέρνηση κατέθεσε χτες νομοσχέδιο με το οποίο αναβάλλονται οι δημοτικές εκλογές που θα γίνονταν αρχές Δεκέμβρη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε μια περίοδο γοργών εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό φτάνει αύριο, Παρασκευή, στη Λευκωσία η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επιβεβαίωσε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιανιτς. Βασικά θέματα στην ατζέντα της επίσκεψης θα είναι το Κυπριακό και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, βρισκόταν σε εξέλιξη νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί. Ανάμεσα σε άλλα αναμενόταν και πάλι να οριστεί η ημερομηνία για τη συνάντηση που θα γίνει εκτός Κύπρου για το Εδαφικό, που από μόνη της κατά πολλούς θεωρείται ενδεικτική της ταχύτητας με την οποία προχωρούν διεργασίες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο προτείνονται η παράταση της θητείας των δημοτικών συμβούλων για ακόμα δυόμισι χρόνια και η αναβολή των δημοτικών εκλογών που κανονικά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το Δεκέμβρη. Μάλιστα, σε λίγες μέρες επρόκειτο να λήξει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η μεταρρύθμιση στην Τοπική Διοίκηση, με την οποία πολύ σύντομα θα συμπτυχθούν οι δήμοι από 30 σε 22. Ωστόσο, αρκετοί έσπευσαν να συνδέσουν το νομοσχέδιο με επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό. Το μόνο κόμμα που τοποθετήθηκε θετικά στο νομοσχέδιο ήταν ο ΔΗΣΥ.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε την κατάπληξη του κόμματος, απέδωσε στην κυβέρνηση μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση της μεταρρύθμισης για την Τοπική Διοίκηση και ξεκαθάρισε ότι «το ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί με την αναβολή των εκλογών. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η μόνη περίπτωση για την οποία υπάρχει πιθανότητα το ΑΚΕΛ να συζητήσει για αναβολή των εκλογών είναι να προκύψουν τέτοιες δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού που να ανοίγουν την προοπτική της λύσης του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα». ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Πολιτών κ.λπ. τοποθετήθηκαν επίσης κατά της αναβολής των εκλογών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήριξη ΜΗΡ σε διάφορους κυβερνητικούς χειρισμούς

Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ετοιμότητα του κόμματός του να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης του ΑΚΡ για αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας εκφράζει σταθερά ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που αυτήν τη φορά σημείωσε πως ενόψει της επικείμενης υποβολής της πρότασης στο Κοινοβούλιο «κανείς δεν θα πρέπει να διστάσει να ζητήσει τη δημόσια έγκριση αν η πρόταση του ΑΚΡ εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Το έθνος πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο». Από τη μεριά του, ο σημερινός πρόεδρος του ΑΚΡ και πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τις επισημάνσεις Μπαχτσελί «ενθαρρυντικές» και εκτίμησε ότι «θα συμβάλλουν θετικά, με τους όρους τους, στην πρότασή μας».

Αλλωστε, το ΜΗΡ τοποθετείται θετικά και σχετικά με π.χ. τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η κυβέρνηση διεκδικεί στην ανακατάληψη της Μοσούλης, με τον Μπαχτσελί να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κινείται ανάλογα με τις επιλογές των «αυτοκρατορικών δυνάμεων» (σ.σ. ΗΠΑ) ούτε και να αγνοεί το «χάος» που έχει δημιουργηθεί στις γειτονικές της χώρες.

Προκλήσεις στα Ελληνοτουρκικά και από το HDP

Στο μεταξύ, προμήνυμα της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας είναι και οι τοποθετήσεις που έκανε στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Πρόκειται για τον βουλευτή Ζιγιά Πιρ που φέρεται να έχει παρέμβει με απανωτές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι με την ανοχή των κυβερνήσεων του ΑΚΡ η Ελλάδα έχει καταλάβει 16 νησιά στα οποία κανονικά δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Στα νησιά αυτά περιλαμβάνει τη Γαύδο, το Κουφονήσι, το Φαρμακονήσι, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι. Μάλιστα, ο Πιρ φέρεται να κατηγόρησε την παράταξη του Ερντογάν για εθνική προδοσία και μειοδοσία.

  • Στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ χτες συνελήφθησαν δύο δήμαρχοι (εκλεγμένοι με τη στήριξη του HDP) με την κατηγορία ότι επιδόθηκαν σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες», ότι συνέβαλαν στην «υποκίνηση βίας», αλλά και ότι υποστήριξαν τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη «αυτονομία». Οι συλλήψεις στάθηκαν αφορμή για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αλλα λέει η Μέι στους τραπεζίτες, άλλα δημοσίως...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την αντίθεση μέρους σημαντικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της βιομηχανίας στην προοπτική αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) αντικατοπτρίζει η επιλογή της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» να δημοσιοποιήσει την ομιλία που εκφώνησε στις 26 Μάη η τότε υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας (νυν πρωθυπουργός), Τερέζα Μέι, σε κλειστό κύκλο τραπεζιτών της «Γκόλντμαν Σακς».

Στην ομιλία της η Μέι έκανε εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις από τις θέσεις που προωθεί σήμερα ως πρωθυπουργός, με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη, αφού τότε προέβλεπε την πιθανή αναχώρηση εταιρειών και επιχειρήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ηπειρωτική Ευρώπη, εκτιμώντας ότι η έως τώρα παρουσία τους στο Σίτι του Λονδίνου και στη χώρα γενικότερα, οφειλόταν στην πραγματικότητα στην ιδιότητα της Βρετανίας να είναι κράτος - μέλος της ΕΕ με πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Σε άλλο σημείο ανέφερε τα σημαντικά πλεονεκτήματα από την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και στον τομέα της ασφάλειας, όπως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών.

Η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δεν αμφισβήτησε την ομιλία, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο για την προφανή αντίφαση των θέσεων της Μέι σε διάστημα πέντε μηνών. Ιδιαίτερα μετά την περιβόητη ομιλία της, το Σεπτέμβρη, στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ, όπου είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, είχε δηλώσει «πρόθυμος» να δώσει προτεραιότητα στην πρόσβαση των τραπεζών στην ενιαία αγορά κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, παραδέχθηκε πως είναι «αρκετά σημαντική» η πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, διαβεβαιώνοντας πως το Λονδίνο δεν έχει ως στόχο συγκεκριμένη ισοτιμία της στερλίνας, δίχως να είναι αδιάφορο για το ζήτημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ