ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μέτωπο πάλης για όλους τους υγειονομικούς οι απολύσεις επικουρικών

Σε συνέλευση που έγινε την Τρίτη, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα και αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης

Από την κινητοποίηση την Τρίτη στον «Ευαγγελισμό»
Από την κινητοποίηση την Τρίτη στον «Ευαγγελισμό»
Τα επόμενα βήματα στον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις που φέρνει η λήξη εκατοντάδων συμβάσεων το αμέσως επόμενο διάστημα συζήτησαν, το απόγευμα της Τρίτης, γιατροί που υπηρετούν ως επικουρικοί σε νοσοκομεία της Αθήνας, σε συνέλευση που έκαναν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει και να προετοιμάσει τις επόμενες πρωτοβουλίες.

Πάρθηκε επίσης απόφαση για κινητοποίηση την Πέμπτη 3/11, στη 1 μ.μ., στην 1η και 2η ΥΠΕ, μαζί με Σωματεία νοσοκομείων που έχουν ήδη καλέσει σε συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. Απόφαση για τετράωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα πήρε και η ΕΙΝΑΠ. Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ θα προετοιμάσει πανελλαδική κινητοποίηση με αιχμή το ζήτημα των επικουρικών γιατρών. Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της συμμετοχής των υγειονομικών στην απεργία που έχει προκηρυχθεί στις 24 Νοέμβρη για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Η επόμενη σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 1/11, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ (Θεμιστοκλέους 34 και Ακαδημίας).

Γυρνάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Στη συνέλευση πήραν το λόγο συνδικαλιστές από την ΕΙΝΑΠ, που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία, την ΟΕΝΓΕ, καθώς και επικουρικοί από μια σειρά νοσοκομεία της Αττικής. Οπως σημείωσαν οι ίδιοι στις τοποθετήσεις τους, εργάζονται με συμβάσεις για χρόνια, έχουν γυρίσει μια σειρά από νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, «κρατούν» τις υποστελεχωμένες κλινικές και τις εφημερίες τους. Τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, οι πρώτοι από αυτούς τις επόμενες μέρες και οι υπόλοιποι τον επόμενο χρόνο.

Παίρνοντας το λόγο ο Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», επισήμανε ότι το υπουργείο έχει στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και στους γιατρούς, όπως και σε άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης. Γι' αυτό, από τη μια, επικαλείται την υποτιθέμενη διαφωνία του με το θεσμό των επικουρικών για να δικαιολογήσει τη μη ανανέωση των συμβάσεων, από την άλλη όμως αρνείται τη μονιμοποίηση των επικουρικών που υπηρετούν σήμερα και την κατάργηση του θεσμού. Υπογράμμισε ακόμα ότι νοσοκομεία και κλινικές θα στερηθούν προσωπικό απαραίτητο για τη λειτουργία τους.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, τόνισε ότι το ζήτημα αφορά όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τους ασθενείς, το λαό, που πρέπει να έχουν το δικαίωμα για δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, υπηρεσίες Υγείας. Αναφερόμενη στην κατεύθυνση της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, έφερε το παράδειγμα νοσοκομείου όπου η διοίκηση κάλεσε το επικουρικό προσωπικό να αποφασίσει ποιοι θα είναι οι δύο από τους τρεις εργαζόμενους που θα παραμείνουν, καθώς η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους.

«Ευκαιρίες» απασχόλησης μοιράζει το υπουργείο

Παρά το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, το υπουργείο Υγείας επιμένει στην απόλυση εκείνων που οι συμβάσεις λήγουν μετά τις 30/9. Στις αντιδράσεις των υγειονομικών και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, απαντά ξαναμετρώντας τους υπό απόλυση γιατρούς και βγάζοντάς τους λιγότερους! Ετσι, το υπουργείο περιορίζεται να ενημερώνει με δελτίο Τύπου πως οι επικουρικοί δεν είναι 1.600 αλλά 1.464 συνολικά, και οι συμβάσεις που παρατάθηκαν είναι 876.

Διαμαρτύρεται ακόμα πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται λόγος για απολύσεις καθώς πρόκειται για λήξεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου», λες και οι λέξεις αλλάζουν την πραγματικότητα. Οσο για τις θέσεις που θα μείνουν κενές, αυτές ισχυρίζεται ότι θα δώσουν την «ευκαιρία και σε άλλους νέους γιατρούς να εργαστούν και να περιοριστεί η διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό»! Η κατεύθυνση στην οποία κινούνται κυβέρνηση και υπουργείο είναι σαφής: Αφορά στην ανακύκλωση, στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα «ευκαιριών» για προσωρινή απασχόληση, σε βάρος των πραγματικών αναγκών, που επιβάλλουν πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, που να καλύπτει τις μεγάλες ελλείψεις.

Διαμαρτυρία στον «Ευαγγελισμό»

Συγκέντρωση στα Επείγοντα πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», απαιτώντας ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην Ψυχιατρική Κλινική, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες και άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής, με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ξεκινάει η γενική εφημερία της Ψυχιατρικής Κλινικής με 47 νοσηλευόμενους, ενώ η δυναμικότητα είναι για 20 άτομα! Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στους γύρω δρόμους από το νοσοκομείο, ενώ μετέπειτα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, η οποία αναγνώρισε το πρόβλημα, ανακοίνωσε μέτρα, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σημειώνει ότι δεν αρκεί η αναγνώριση των προβλημάτων. Χρειάζονται άμεσα πρακτικά μέτρα αποσυμφόρησης της κλινικής και για τους νοσηλευτές και για τους νοσηλευόμενους.

Χωρίς γιατρό ο Μαραθόκαμπος

Την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας συνολικά στη Σάμο και ειδικότερα στο Μαραθόκαμπο, με τα περιφερειακά - αγροτικά ιατρεία να μένουν χωρίς γιατρό, καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής. Οπως εξηγεί, ο Μαραθόκαμπος είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό από το νοσοκομείο, όπου στα χαρτιά υπηρετούν δύο γιατροί, στην πραγματικότητα όμως στο χωριό δεν υπάρχει γιατρός.

Η Λαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συγκεντρώσει 700 υπογραφές από κατοίκους του χωριού και οργανώνει κινητοποιήσεις διεκδικώντας: Να μη μετακινούνται οι γιατροί από το Μαραθόκαμπο για εφημερίες στο Νοσοκομείο της Σάμου και να εφημερεύουν στο χωριό, όπου είναι η οργανική τους θέση. Αμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με μόνιμους γιατρούς και το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, για την ασφαλή λειτουργία τους και εφημέρευσή τους.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ
Καταγγέλλει το νόμο για τους συνεταιρισμούς

Στις εκβιαστικές και ανυπόληπτες διαδικασίες, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η τυπική εφαρμογή του αντιαγροτικού νόμου 4384 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Η εφαρμογή του νόμου οδήγησε στην κατάργηση της αναγκαστικότητας - αποκλειστικότητας και τη διάλυση της ΕΟΣΣ (Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου), τη συγχώνευση των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών, την έγκριση του καταστατικού του νέου συνεταιρισμού και την εκλογή προσωρινής διοίκησης, στην οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα και δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Σάμου αναφέρει ότι η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις των πρώην συνεταιρισμών και στη γενική συνέλευση του νέου συνεταιρισμού ήταν ελάχιστη, δεν ξεπέρασε το 10% των μελών, ενώ δεν έγινε διάλογος και παρεμποδίστηκε η αντιπαράθεση για την ουσία του νόμου, του «νέου» συνεταιρισμού και του καταστατικού του.

«Πιστοποιήθηκε - σημειώνει η ΤΕ Σάμου - και μ' αυτό τον τρόπο, το κύριο και ουσιαστικό στοιχείο της όλης υπόθεσης, για το οποίο έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ: Οτι ο νέος αντιαγροτικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εξελίσσει αρνητικότερα τους προηγούμενους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα περάσει τυπικά και ουσιαστικά από "φωτιά και σίδερο" τους εναπομείναντες μικρομεσαίους αγρότες - αμπελουργούς, θα μειώσει έως εξαφάνισης το εισόδημά τους και θα οδηγήσει σε συγκέντρωση της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του Σαμιώτικου κρασιού στα χέρια λίγων αετονύχηδων, σε βάρος των εκατοντάδων μικρών παραγωγών».

Η ΤΕ Σάμου καλεί τους αγρότες και τους εργάτες των συνεταιρισμών «να οργανωθούν άμεσα σε Αγροτικούς Συλλόγους ή άλλες μορφές αγωνιστικής συσπείρωσης, να συσπειρωθούν στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και στο Συντονιστικό των Μπλόκων, στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), και μέσα από 'κει να αντισταθούν και να ανατρέψουν την αντιαγροτική - αντεργατική πολιτική».

Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών

Πανελλαδική σύσκεψη για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εξοντωτική για τους μικρομεσαίους αγρότες πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετάσχουν στην πανελλαδική σύσκεψη, απηύθυναν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, επισημαίνοντας ότι η μαζική συμμετοχή θα καταδείξει πάνω από όλα τις αγωνιστικές διαθέσεις, κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και της μοιρολατρίας, της λογικής τού «τίποτα δε γίνεται» και ότι «οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα».

Η ΕΟΑΣΛ καλεί, επίσης, τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και για τη υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, που διοργανώνεται την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και 52 εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org