ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επικίνδυνο για το λαό το περιεχόμενο της ατζέντας

Δίκαια η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αναγνώριση της αντιλαϊκής της πολιτικής και της συμβολής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Από παλιότερη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα
Από παλιότερη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα
Ως αναγνώριση της «επιτυχημένης ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής» της παρουσιάζει η κυβέρνηση την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα στα μέσα Νοέμβρη, για να συσκοτίσει τη συγκυρία, το πλαίσιο και το πραγματικό περιεχόμενο της ατζέντας με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος θα βρεθεί στην Αθήνα και από εκεί στο Βερολίνο.

Η επίσκεψη Ομπάμα γίνεται σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με αιχμή τη Συρία και το Ιράκ, ενώ σε έξαρση βρίσκεται και η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για τα όρια της δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη - μέλη.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για το λαό η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίες «ποντάρουν» στη γεωστρατηγική θέση της χώρας για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και αξιοποιούν το ελληνικό ζήτημα για να ασκούν πίεση σε οικονομικούς τους ανταγωνιστές, κυρίως τη Γερμανία.

Από την πλευρά της, μέσα από αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων, η κυβέρνηση θέτει ως πρώτο στόχο να αποσπάσει δεσμεύσεις από την ΕΕ για μια καλύτερη διαχείριση του κρατικού χρέους, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη με αυτή την ιδιότητα και θα επισκεφτεί την Αθήνα (15 - 16 Νοέμβρη), πριν πάει στο Βερολίνο.

«Η επιλογή του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφθεί τις δύο αυτές πρωτεύουσες στο τέλος της θητείας του, και μάλιστα την Αθήνα πριν το Βερολίνο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη. Αυτή μάλιστα έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναγγέλλεται επίσης ότι «στο επίκεντρο θα βρεθεί ο ρόλος της Ελλάδας για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή...».

Ο Μπ. Ομπάμα θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενώ αναμένεται να συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών καθώς στην ατζέντα του θα βρίσκονται και οι επενδύσεις αμερικανικών μονοπωλίων στην Ελλάδα.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
«Αντισυνταγματικός» κρίθηκε ο νόμος από το ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, χτες, στην πέμπτη και τελευταία διάσκεψη, αντισυνταγματικό το νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, με ψήφους 14 έναντι 11. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία, παρά τις διάφορες πληροφορίες, διαρροές και εκτιμήσεις που ακούγονταν τις προηγούμενες μέρες, κρίνοντας ότι μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Να υπενθυμίσουμε ότι η θέση του εισηγητή, Γ. Παπαγεωργίου, ήταν πως ο νόμος είναι συνταγματικός.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και από το πώς θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο μετά την απόφαση του ΣτΕ, η ουσία παραμένει ότι οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγάλους επιχειρηματίες, ζήτημα στο οποίο συναντιούνται όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από το πώς τοποθετούνται για το νόμο της κυβέρνησης.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, με δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σχολίασε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται». Πρόσθεσε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» και ανήγγειλε ότι «τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το νόμο 4339/2015».

Η Ολγα Γεροβασίλη παρουσίασε την κυβέρνηση να δίνει μάχη «με το προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς» και προσπάθησε να αξιοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για να ξεπλύνει την αντιλαϊκή της πολιτική, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί την «επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και μ' αυτόν τον τρόπο «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τούς έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών».

«Εφυγε» πρόωρα από τη ζωή ο σ. Θοδωρής Μοσχοβίτης

Με ανακοίνωσή του, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ «αποχαιρετούν τον αγαπημένο σύντροφο Θοδωρή Μοσχοβίτη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Μαχητικό στέλεχος του ΚΚΕ, που "έφυγε" τόσο νέος, μετά από πολύμηνη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ο Θοδωρής ξεχώριζε για την παλικαριά, το ήθος και την πίστη του στα ιδανικά μας. Ηταν πάντα χαμογελαστός, αντιμετώπιζε τις δυσκολίες με αποφασιστικότητα, ήταν μαχητής σε όλη του τη ζωή και στη μεγάλη περιπέτεια των τελευταίων μηνών.

Ο σύντροφος Θοδωρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στην Μπόρσα Αργολίδας. Μέσα σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, κατάφερε να περάσει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 2011 και πήρε επάνω του όλη τη δουλειά για να στηθεί μια καλή Οργάνωση. Εκλέχτηκε στο Τομεακό Συμβούλιο Αρκαδίας και έπειτα στο Συμβούλιο Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Σε όλες τις χρεώσεις που του ανατέθηκαν από την Οργάνωση, αντεπεξήλθε παραδειγματικά.

Θα τον θυμόμαστε πάντα ως ένα ακούραστο στέλεχος, που ειδικά μέσα από την τελευταία του δοκιμασία, διαπαιδαγώγησε με την επαναστατική του αισιοδοξία τα στελέχη και τα μέλη της Οργάνωσης.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

H κηδεία του σ. Θοδωρή Μοσχοβίτη θα γίνει σήμερα Πέμπτη 27 Οκτώβρη, στις 4.30 μ.μ., στο Ναό των Αγίων Ταξιαρχών στην Μπόρσα Αργολίδας.

Αναπροσαρμογές μέσω ανασχηματισμού

Στα σκαριά βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να αναπροσαρμόσει το κυβερνητικό σχήμα στην ανάγκη επιτάχυνσης και απρόσκοπτης υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Μετά τη συνάντηση, προχτές βράδυ, του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Σκουρλέτη, απ' όπου επιχειρήθηκε να δοθεί ένα σήμα εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων, το όνομα του νυν υπουργού Ενέργειας ακούγεται πλέον για τη θέση του υπουργού Επικρατείας.

Πάντως, στη «γραμμή» Σκουρλέτη αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις - που σε κάθε περίπτωση απηχούν θέσεις και προβληματισμούς τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου - εμφανίστηκε εκ νέου χτες ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, που δήλωσε στον «Alpha 98,9» ότι «δεν ήταν ποτέ (σ.σ. οι ιδιωτικοποιήσεις) στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αποπειράθηκε να τις διαχωρίσει σε «καλές» και «κακές», υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις που, ανεξαρτήτως της προγραμματικής μας θέσης, μπορούν να γίνουν με την εξασφάλιση της μέγιστης ωφέλειας και μερικές που γίνονται με τη λογική "πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή"».

Ιστορικός περίπατος στο Βόλο

Tην Κυριακή 30 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ο ιστορικός περίπατος που διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μαγνησίας, την Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ και τις Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ, που αναβλήθηκε το περασμένο Σάββατο 22 του Οκτώβρη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο ιστορικός περίπατος, που θα κινηθεί στα χνάρια των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τη διασταύρωση των οδών Τάκη Οικονομάκη με Κουμουνδούρου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ