ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
Ολα τα λεφτά η «Αυγή»

«Ολα τα λεφτά» το χτεσινό θέμα της «Αυγής» για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οπως έγραψε η εφημερίδα, «ΝΑΤΟ: Με μεγαλύτερη ένταση στη μάχη κατά των διακινητών ανθρώπων». Τόσο ο τίτλος, όσο και το θέμα της εφημερίδας «ξεπλένουν» τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στη Μεσόγειο, στο όνομα τάχα της ανάσχεσης των διακινητών, όταν το σχέδιο αυτό υπηρετεί την αναδιάταξη της λυκοσυμμαχίας, με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται με επίκεντρο τη Συρία. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει αυξημένα ...καθήκοντα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται από την υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή μας, βάζοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, καθώς το φιτίλι μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης δεν είναι δύσκολο να ανάψει. Αλλά, σύμφωνα με την «Αυγή», ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Το ΝΑΤΟ είναι εδώ για να σώζει πρόσφυγες, να κυνηγάει τους διακινητές και εν γένει να φροντίζει για την ασφάλειά μας...

Θέατρο, διαστρέβλωση, καταστολή

«Είπε αλήθειες, αλλά με λάθος τρόπο και σε λάθος ...timing», λένε απολογητές και φερέφωνα της ΝΔ, σχετικά με τις δηλώσεις - αντικομμουνιστική χολή του αντιπροέδρου της, σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να υποβαθμίσουν, τάχα, το θέμα, ουσιαστικά συντηρώντας το, εφόσον ό,τι λένε πίσω από τις γραμμές είναι πως αναμένουν έναν πιο ...σωστό χρόνο, και με «άλλο» τρόπο, για να «επανέλθουν» ενάντια στο ΚΚΕ, την κομμουνιστική ιδεολογία, το λαϊκό κίνημα, καθώς άλλωστε ο αντικομμουνισμός είναι και η επίσημη γραμμή του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας, ενώ περιμένει στην Αθήνα παραμονές Πολυτεχνείου τον Αμερικανό Πρόεδρο, ετοιμάζεται στο μεσοδιάστημα για μια περατζάδα, με κάμερες και εξαπτέρυγα, από τον Αη Στράτη, διεκδικώντας χαρακτηριστικά και δάφνες που δεν έχει, ούτε και του πρέπουν. Η αστική τάξη κουβαλά μπόλικα όπλα στη φαρέτρα της. Και το θέατρο, και τη διαστρέβλωση, και την καταστολή.

Οι περικοπές των συντάξεων

Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή του «Αlpha» ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, είπε χαρακτηριστικά: «Οι μισθοί έχουν πέσει σε επίπεδο που ελάχιστα εξασφαλίζει τους ανθρώπους και μοιραία παρασύρουν και τις συντάξεις, πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εγγυηθήκαμε ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω των 1300 μεικτών (σ.σ. για το άθροισμα των συντάξεων) αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις, τίθεται θέμα επιβίωσης όταν εργαζόμενοι παίρνουν 100 ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι τα 100 ευρώ να γίνουν αξιοπρεπής μισθός».

Ο υπουργός, με μισές αλήθειες, επιχειρεί να ελιχθεί για να δικαιολογήσει τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που βέβαια δεν ήταν οι μόνες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πράγματι, τα έσοδα των Ταμείων και η οικονομική τους κατάσταση συνδέονται με το ύψος των μισθών. Οχι όμως μόνο με αυτούς. Συνδέονται με τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και τα δισ. ευρώ που χάνει κάθε χρόνο π.χ. το ΙΚΑ από την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων. Συνδέονται ακόμα και με την τύχη των αποθεματικών των Ταμείων, τα οποία λεηλατήθηκαν από κράτος και εργοδοσία και σήμερα δεν υπάρχουν για να στηρίξουν τις συντάξεις.

... και οι μισθοί

Ομως και για το ύψους των μισθών η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Αλήθεια, τι έγινε η υπόσχεση για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ; Τι έκανε μέχρι τώρα για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων; Διότι το αίσχος του μισθού των 100 ευρώ το μήνα που επικαλείται ο υπουργός φέρνει και τη δική της σφραγίδα, όπως βέβαια και των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Πολύ περισσότερο που τέτοιοι μισθοί αναλογούν σε λίγες μόνο μέρες εργασίας το μήνα. Ομως, η κυβέρνηση αντί να αντιμάχεται την ευελιξία, πανηγυρίζει όταν μία θέση εργασίας μοιράζεται σε δύο και τρεις εργαζόμενους και ισχυρίζεται πως έτσι αυξάνει την απασχόληση! Οταν όμως κάνεις σημαία την ευελιξία, αυτή οδηγεί σε τέτοιους μισθούς και κατ' επέκταση σε αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις.

Η «αριστερή» εκδοχή της τουρκικής προκλητικότητας

Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι καμιά ...ιδιαιτερότητα μεμονωμένων προσώπων, όπως πάνε να μας πείσουν διάφοροι αστοί αναλυτές και στελέχη κομμάτων. Δεν είναι μόνο το μπαράζ των τελευταίων δηλώσεων Ερντογάν και η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης. Δεν είναι μόνο οι τοποθετήσεις του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης (σοσιαλδημοκρατικού) CHP, που απέδωσε στη σημερινή τουρκική κυβέρνηση υποχωρητικότητα. Είναι και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις εκπροσώπων του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ (που συμμετείχε στο πρόσφατο συνέδριό του). Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του HDP Ζιγιά Πιρ κατηγόρησε κι αυτός την κυβέρνηση του ΑΚΡ για υποχωρητικότητα και ότι ευθύνεται για την κατάληψη 16 νησιών από την Ελλάδα. Σε αυτά, μάλιστα, συμπεριέλαβε τη Γαύδο, τις Οινούσσες, ακόμα και το Κουφονήσι (δυτικά της Αμοργού).

Οπως φαίνεται, η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης όχι μόνο θα ενταθεί, αλλά έχει και ...«αριστερή εκδοχή». Μπορούν έτσι να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και για τις υπηρεσίες όσων, φορώντας αριστερές ή δεξιές ταμπέλες, προσπαθούν να κρύψουν τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1466 Γεννιέται ο Ολλανδός θεολόγος Χέερτ Χέερτσεν (Ερασμος).

1782 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι.

1920 Δολοφονείται στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επέστρεφε από τη Μόσχα, ως αντιπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ. Μαζί με τον Λιγδόπουλο, δολοφονήθηκε επίσης ο κομμουνιστής - επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Βαλκάνια.

1920 Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει την «Πράξη για τις έκτακτες αρμοδιότητες» εναντίον του απεργιακού κινήματος.

1922 Εχοντας το «πράσινο φως» από την Ιταλική Συνομοσπονδία της Βιομηχανίας, το αστικό πολιτικό σύστημα και το Βατικανό, ο Μουσολίνι εκδίδει διαταγή για «πορεία εναντίον της Ρώμης». Την επόμενη μέρα εισέρχεται ανενόχλητος στην πρωτεύουσα, αναλαμβάνοντας την εξουσία για λογαριασμό της ιταλικής άρχουσας τάξης.

1941 Ο λαός της Αθήνας διαδηλώνει ενάντια στους κατακτητές στην πρώτη επέτειο από την επίθεση των Ιταλών φασιστών κατά της Ελλάδας.

1946 Εκλογές στη Βουλγαρία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται πρώτο λαμβάνοντας το 53,9%. Ο Γκεόργκι Δημητρόφ γίνεται Πρόεδρος της Βουλγαρίας.

1951 Ορκίζεται η κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα, στην οποία συμμετείχε η ΕΠΕΚ και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1964 Μιλώντας σε φοιτητές της Θεσσαλονίκης, ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η ένωση Ελλάδας και Κύπρου είναι εξασφαλισμένη, με δεδομένη την ευμενή στάση Αμερικανών και Βρετανών.

2005 Μεγάλης κλίμακας αναταραχές ξεσπούν στις φτωχογειτονιές της Γαλλίας, με αφορμή το θάνατο δύο παιδιών αφρικανικής καταγωγής, που κυνηγημένα από την αστυνομία ως ύποπτα ληστείας, κατέφυγαν σε υποσταθμό της εταιρείας ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία. Η κυβέρνηση Σαρκοζί κήρυξε πολλά μέρη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ 2.888 Γάλλοι συνελήφθησαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ