ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεδομένος ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της συμφωνίας ΕΕ - Καναδά

Ανακοίνωση για τη CΕΤΑ και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Η "εμπλοκή" στην υπογραφή της "Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CΕΤΑ)" της ΕΕ με τον Καναδά, που είχε προγραμματιστεί για τις 27/10/2016, λόγω των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, δεν πρέπει να εφησυχάζει τους λαούς. Οι αντιθέσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, εκφράζουν σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, με βάση τα ξεχωριστά συμφέροντα και τους υπολογισμούς τους.

Οι "ερμηνευτικές δηλώσεις" που προσαρτήθηκαν στη συμφωνία την τελευταία στιγμή, για να εκτονώσουν τη λαϊκή αντίθεση, δεν αλλάζουν σε τίποτε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της. Αποσκοπούν μόνο να τον συγκαλύψουν κάτω από ανέξοδους βερμπαλισμούς, χωρίς καμία δεσμευτική ισχύ. Η CETA είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εμπορική συμφωνία καθορισμού προδιαγραφών προϊόντων και υπηρεσιών. Αποτελεί ισχυρό μέσο άρσης κάθε εμποδίου για τη διείσδυση και δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στις καπιταλιστικές αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συνιστά τεκμήριο της επιθετικότητας του κεφαλαίου και της βαρβαρότητας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Συνιστά εργαλείο για μειώσεις μισθών και χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων, εκτίναξη της ανεργίας. Οδυνηρά θα είναι τα αποτελέσματά της και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τη φτωχομεσαία αγροτιά. Παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους κοινωνικές υπηρεσίες που καλύπτονται από το κράτος, δίνοντάς τους μέχρι και ιδιωτικά "δικαστήρια" για να επιβάλουν ανεμπόδιστα την εμπορευματοποίησή τους, στο όνομα της "προστασίας των επενδυτών". Η CETA ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για τη σύναψη από την ΕΕ και άλλων αντιλαϊκών συμφωνιών, της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ και της TISA, της πολυμερούς συμφωνίας για τις υπηρεσίες.

Καμία έκπληξη δεν προξενεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της υπογραφής της CETA, συνεπής με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της, που υπηρετεί σταθερά τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Στις 18/10/2016, μετά το άτυπο Συμβούλιο υπουργών με θέμα την υπογραφή της CETA, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωνε ότι "επικράτησαν θέσεις που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία" και πλέον "διαμορφώνεται το πλαίσιο εκείνων των διασφαλίσεων που θα προασπίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών".

Τη θέση της αυτή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να κρύψει, επιστρατεύοντας ακόμη μια φορά την κοροϊδία, αφού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να καταγγέλλουν τη CETA, με δηλώσεις και άρθρα τους, ενώ μόλις στις 21/10/2016, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση είχε ήδη βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στη συμφωνία και ο υπουργός της Γ. Σταθάκης αρθρογραφούσε στις 22/10/2016 στην "Εφημερίδα των Συντακτών" για να την υπερασπιστεί, γράφοντας ότι "αποτελεί πλέον μια συμφωνία με ισχυρούς ρυθμιστικούς κανόνες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στη διαμόρφωσή της ελήφθησαν υπόψη οι ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων τους"! Αλλωστε, με την υπογραφή της στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί υπέρ της ολοκλήρωσης και της ΤΤΙΡ. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων και την ίδια στιγμή επιχειρεί να εξαπατήσει το λαό ότι δήθεν είναι αντίθετος με τη "βρωμοδουλειά".

Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη τους στην κυβερνητική παραπλάνηση και εξαπάτηση. Να απορρίψουν καλέσματα διεκδίκησης δήθεν μιας "καλύτερης" ή "διαφανούς" συμφωνίας. Να απαιτήσουν την ακύρωση και απόσυρση της CETA, της TTIP και των άλλων αντιδραστικών συμφωνιών, δυναμώνοντας την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις ενώσεις τους και το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημά τους».

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέα καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας

Για πρώτη φορά ΗΠΑ και Ισραήλ δεν καταψήφισαν

Το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας στον ΟΗΕ
Το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας στον ΟΗΕ
Για άλλη μια φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της άρσης του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ που ισχύει από το 1962 και παρά κάποια μέτρα χαλάρωσης εξακολουθεί να είναι σε πλήρη ισχύ. Συνολικά 191 χώρες από τις συνολικά 193 στήριξαν το ψήφισμα, που καταθέτει εδώ και 25 χρόνια η Κούβα (μόνο ΗΠΑ και Ισραήλ επέλεξαν να απέχουν αντί να καταψήφισαν, όπως έκαναν πρωτύτερα).

Σύμφωνα με την έκθεση της κουβανικής κυβέρνησης, η συνολική ζημιά από τον 54χρονο αποκλεισμό που ξεκίνησε μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, το 1959, επί κυβέρνησης Κένεντι, ξεπερνάει τα 2 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα πλέγμα νόμων όπως οι «Χελμς - Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» (από τα ονόματα των γερουσιαστών που τους πρότειναν), που επιβάλλουν κυρώσεις όχι μόνο στην Κούβα αλλά και σε χώρες που συναλλάσσονται με αυτήν.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ενδυνάμωσε αυτήν την επιθετική πολιτική του αποκλεισμού και, παρά τα βήματα προσέγγισης που γίνονται από το Δεκέμβρη του 2014, είναι σε πλήρη ισχύ. Φυσικά, πρόκειται για άλλη τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να ανατρέψει τις κατακτήσεων που έφερε ο σοσιαλισμός στο λαό της Κούβας, και αυτό όπως κατήγγειλε και ο ΥΠΕΞ της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, διακηρύσσεται και σε πρόσφατη οδηγία στις 14 Οκτώβρη για να καταλήξει ότι η Κούβα δεν πρόκειται «να διαπραγματευτεί τις αξίες της, την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητά της», επανέλαβε το αίτημα να της επιστραφεί το Γκουαντάναμο και κατέληξε ότι «δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στον καπιταλισμό, ο λαός έχει επιλέξει τη σοσιαλιστική κοινωνία, που θέλει να κάνει πιο βιώσιμη και σταθερή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενταση επικράτησε χτες στο Καλέ της βόρειας Γαλλίας, όπου από προχτές έχει ξεκινήσει η εκκένωση του αυτοσχέδιου καταυλισμού στον οποίο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν στοιβαχτεί. Αντιδρώντας στην απομάκρυνσή τους, ορισμένοι έβαλαν χτες φωτιά σε τμήματα του καταυλισμού, στο φόντο της ανησυχίας που μεγαλώνει για όσους μεταφέρονται και των εμποδίων που βλέπουν να αυξάνονται για την προσπάθειά τους να φτάσουν στους τελικούς τους προορισμούς (κύρια στην Αγγλία), σε μεγάλο τους μέρος για να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 30 χωρικοί σκοτώθηκαν την Τρίτη, μετά από επίθεση μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» στην κεντρική επαρχία Γκορ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η επίθεση ήταν αντίποινα στο θάνατο διοικητή των τζιχαντιστών που είχε εμπλακεί σε προσπάθεια αρπαγής από τους χωρικούς (που στην πλειοψηφία τους ήταν βοσκοί) των ζώων τους.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η ανησυχία μεγάλωνε και χτες για την τύχη 11 εργατών που δούλευαν σε ορυχείο χρυσού στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας και είχαν εγκλωβιστεί μετά από κατολισθήσεις που συνόδευσαν καταρρακτώδεις βροχές. Οι εργάτες φέρονταν να έχουν κλειστεί σε ένα βάθος 50 μέτρων κάτω από τη γη.

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αιγύπτιος στρατιώτης σκότωσε το απόγευμα της Τρίτης, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, 15χρονο Ισραηλινό κοντά στο όρος Χαρίφ στο νότιο Ισραήλ, ενώ το θύμα δούλευε σε συνοριακό φράκτη στην ισραηλινο-αιγυπτιακή μεθόριο. Παράλληλα, χτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στα σύνορα με το Λίβανο από πυρά περιπόλου του λιβανέζικου στρατού, τα οποία απαντήθηκαν και από την ισραηλινή πλευρά.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν τελειοποίησε το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος «καμικάζι», «Saegheh» («Αστραπή»), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χερσαίες και θαλάσσιες αποστολές παρακολούθησης και επίθεσης, μετέδωσε χτες το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, που πρόσκειται στους «Φρουρούς της Επανάστασης», την επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν.

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.-- Μετά το Μπουρούντι και τη Ν. Αφρική, χτες και η κυβέρνηση της δυτικοαφρικανικής Γκάμπια αποφάσισε ότι θα αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το πως έχει εξελιχθεί σε εργαλείο «δίωξης κυρίως Αφρικανών».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Νικολάι Πατρουσέφ, γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κρεμλίνο, εξέφρασε χτες κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι τη βούληση της Μόσχας για ακόμη πιο στενές διμερείς σχέσεις με τη Σερβία. Κάλεσε, μάλιστα, τη σερβική κυβέρνηση να υπογράψει μέσα στο 2017 ένα διμερές μνημόνιο κατανόησης για τον τομέα της ασφάλειας.

ΗΠΑ
Τραμπ: «Το μείζον η ήττα του Ισλαμικού Κράτους... όχι ο Ασαντ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θα καταλήξετε στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Συρία αν ακούσουμε το σχέδιο της Κλίντον», λόγω πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία εκτίμησε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας για πολλοστή φορά τη διαφορά πολιτικών θέσεων με την αντίπαλό του ιδιαίτερα στο θέμα του πολέμου στη Συρία.

Σημείωσε έτσι πως το μείζον στον πόλεμο στη Συρία είναι η ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και όχι να πεισθεί να εγκαταλείψει ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ την εξουσία. Θύμισε έτσι τη θέση της Κλίντον για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μαχητικών αεροπλάνων και «ασφαλείς ζώνες» στο έδαφος της Βόρειας Συρίας, υπογραμμίζοντας, ότι «δεν πολεμάς τη Συρία πια, αλλά τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν». Τόνισε, μάλιστα, πως η Ρωσία δεν είναι απλώς πυρηνική χώρα, αλλά μια χώρα «όπου τα πυρηνικά δουλεύουν»...

Διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε η Δημοκρατική αντίπαλός του, Χ. Κλίντον, να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη δαιμονοποίησή του από εκείνην. Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες στον απερχόμενο Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, για την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Φιλιππίνων και κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους πως δεν στηρίζουν την υποψηφιότητά του όσο πρέπει, τονίζοντας πως «αν είχαμε κομματική ενότητα, δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτές τις εκλογές από τη Χίλαρι Κλίντον».

Το προεκλογικό γραφείο της Κλίντον απέρριψε την κριτική, τονίζοντας ότι και Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας έχουν καταδικάσει τον Τραμπ ως ακατάλληλο για το προεδρικό αξίωμα. Αυτά, ενώ λίγες ώρες αργότερα εκπρόσωπος του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Τζ. Ου. Μπους) Κόλιν Πάουελ ανακοίνωσε πως στις εκλογές της 8ης Νοέμβρη θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον αντί τον Ντ. Τραμπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ