ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ - ΜΑΣ
Παρέμβαση για φτηνές αστικές συγκοινωνίες

Κινητοποίηση χτες το πρωί στο μετρό του Συντάγματος, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει κι άλλο τις τιμές των εισιτηρίων

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα
Σε κινητοποίηση - παρέμβαση στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα προχώρησαν χτες το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Αστικών Συγκοινωνιών, ενάντια στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει εκ νέου τις τιμές των εισιτηρίων και διεκδικώντας φθηνή συγκοινωνία για όλο το λαό, δωρεάν για τους ανέργους.

Οι διαδηλωτές κάλυψαν συμβολικά τα ακυρωτικά μηχανήματα και μοίρασαν διακηρύξεις στους επιβάτες των συρμών, καλώντας σε κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να ακριβύνει κι άλλο τις συγκοινωνίες. Στις σκάλες του μετρό κρέμασαν πανό, με σύνθημα: «Οχι στις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων φθηνή συγκοινωνία για όλο το λαό, δωρεάν για τους ανέργους».

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν εξόρμηση και ξεδίπλωσαν το δικό τους πανό στην αποβάθρα που έγραφε «Οχι στην κατάργηση των πάσο, όχι στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων».

Τα βασικά αιτήματα που πρόβαλλαν με την κινητοποίηση οι διαδηλωτές, ήταν: Καμία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου - Τώρα μείωση κατά 50%. Δωρεάν μετακίνηση ανέργων - φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών - συνταξιούχων. Να διαγραφούν και να μην πάνε στην εφορία τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφάλιση και μισθολογικά δικαιώματα. Αμεση επισκευή όλου του στόλου με έκτακτη κρατική επιχορήγηση. Συγκοινωνία στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών με κρατική χρηματοδότηση στο 100% των λειτουργικών αναγκών.

Στην ανακοίνωση που μοίρασαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που ψήφισε «στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, είναι η μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την αστική συγκοινωνία. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου, κατάργηση γραμμών και παραπέρα μείωση δρομολογίων (...)

Προκλητικά υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για επισκευή, ανανέωση του στόλου και προσλήψεις προσωπικού, αλλά από την άλλη δίνουν εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουν μπάρες σε όλο το σύστημα του ομίλου ΟΑΣΑ (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) και ειδική συγκοινωνιακή αστυνομία για να μην ξεφύγει κανείς από το δόκανο του "νόμου".

Απ' τη μια μειώνουν μισθούς και συντάξεις και απ' την άλλη χρυσοπληρώνουν για την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τσακίζοντας εσένα επιβάτη για να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται τον κόπο σου και τη δουλειά σου.

Εχουν γνώμονα την κερδοφορία τους και όχι τις ανάγκες μετακίνησης του λαού με φθηνή, συχνή, ασφαλή και αξιόπιστη συγκοινωνία (...) Αφήνουν τα λεωφορεία και τους συρμούς να σαπίζουν, την ώρα που κρατάνε τα ναυπηγεία κλειστά με χιλιάδες ανέργους που μπορούν και να φτιάξουν και να συντηρήσουν το συγκοινωνιακό στόλο.

(...) Μην τους αφήσεις να αυξήσουν κι άλλο το εισιτήριο, να βάλουν μπάρες, να συρρικνώσουν το συγκοινωνιακό έργο. Μη δεχτείς το παιδί σου να μην μπορεί να πάει στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο γιατί θα του καταργήσουν τη μειωμένη κάρτα (πάσο). Μη δεχτείς να ξεροσταλιάζει ο γέροντας πατέρας σου στη στάση για να πάει να γράψει φάρμακα, περιμένοντας ένα λεωφορείο "φάντασμα"».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να στηριχτεί απ' όλους ο αγώνας στη ΒΙΣ

Τη στάση Πόντιου Πιλάτου που κράτησε η κυβέρνηση στην τελευταία τριμερή συνάντηση για τις απολύσεις στη ΒΙΣ (οκτώ εργαζόμενοι έχουν ήδη πάρει το δρόμο της ανεργίας και ακολουθούν άλλοι 23 στο τμήμα χαρτοποιίας), καταγγέλλει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

«Οι εργαζόμενοι δίνουν έναν τιτάνιο πολυήμερο απεργιακό αγώνα για να μη βρεθούν στο δρόμο 31 οικογένειες και από την άλλη ο όμιλος Φιλίππου απολαμβάνει την πολυετή και πολύμορφη στήριξη του κράτους, με τα αμύθητα κέρδη που του εξασφαλίζουν με τον ιδρώτα τους οι εργάτες» σημειώνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

«Στην τωρινή φάση που μπήκε ο αγώνας, είναι ανάγκη να απλώσει και να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Είναι ευκαιρία τώρα να συντονιστεί ο αγώνας των συναδέλφων της ΒΙΣ με τα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου Φιλίππου, που ήδη μέσω της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Τροφίμων Ελλάδας, του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, του Σωματείου Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ (και τα δύο ανήκουν στον όμιλο Φιλίππου) έχουν εκφράσει ότι είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη πίεση στον Φιλίππου.

Ολος ο εργαζόμενος λαός του Βόλου να στηρίξει τους συναδέλφους απεργούς της ΒΙΣ, να απλώσει ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης, στέλνοντας μήνυμα στη μεγαλοεργοδοσία Φιλίππου».

Επίσης, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία που είναι στη δύναμη του ΕΚ Βόλου να απαιτήσουν από τη Διοίκηση να οργανώσει ταμείο αλληλεγγύης προς τους απεργούς, να δώσει άμεση βοήθεια σε χρήματα και τρόφιμα, χωρίς να τσιγκουνευτεί, από τα διάφορα προγράμματα που διαχειρίζεται μέσω του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ ή άλλα. Καλεί, επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να παγώσει τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ στους απεργούς της ΒΙΣ, για το διάστημα που είναι σε απεργία.

Απειλούν σωματεία με κατασχέσεις λόγω ΕΝΦΙΑ!

Με μέτρα κατάσχεσης απειλείται από το Δημόσιο η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, επειδή δεν πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ του 2013. Η σχετική ειδοποίηση στάλθηκε από την αρμόδια ΔΟΥ και η Ενωση καλείται εντός 15 ημερών να τακτοποιήσει τις οφειλές της, διαφορετικά «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη λήψη εις βάρος σας μέτρων, όπως προβλέπεται από το νόμο».

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση καταγγέλλει τις ενέργειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος της περιουσίας «όλων των συναδέλφων, που από το υστέρημα, με την προσφορά και τη συνδρομή τους συνέβαλαν, ώστε να έχουν το δικό τους χώρο, το δικό τους αποκούμπι».

Σημειώνει, ακόμα, ότι «η συγκυβέρνηση προσπαθεί μία με το νέο συνδικαλιστικό νόμο που έχει στα σκαριά και μία με ειδοποιητήρια για κατασχέσεις, να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη λειτουργία των σωματείων» και καταγγέλλει συνολικά το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας:

«Αντί η συγκυβέρνηση να πάει να τα πάρει από αυτούς που έχουν πραγματικά, προσπαθεί να τα πάρει από τις λαϊκές οικογένειες, εξοντώνοντάς τες, τιμωρώντας τες, γιατί μπόρεσαν με κόπο να αποκτήσουν ένα κεραμίδι για να βάλουν μέσα την οικογένειά τους - αν δεν το χρωστάνε στις τράπεζες - να τα πάρει από τους συνδικαλιστικούς φορείς που έχουν δικό τους χώρο».

Τέλος, η Ενωση καλεί «τους συναδέλφους, τα ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες, ενωμένοι να υπερασπιστούμε τους συνδικαλιστικούς μας φορείς και να αντιπαλέψουμε τέτοιες απειλές. Ζητάμε την απαλλαγή μας από τον ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε απαλλαγεί και από το ΕΕΤΗΔΕ».

Πρωτιά της ΔΑΣ στο Σωματείο Δήμου Βριλησσίων

Την πρωτιά με 85,1% πήρε η ΔΑΣ - ΟΤΑ Δήμου Βριλησσίων (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), στις αρχαιρεσίες που έγιναν για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου. Η ΔΑΣ πήρε 114 ψήφους και κατέλαβε τις τέσσερις από τις πέντε έδρες στο ΔΣ. Η άλλη παράταξη που συμμετείχε στις εκλογές (πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 15 ψήφους (14,9%) και μία έδρα. Στις εκλογές του 2012, η ΔΑΣ ΟΤΑ είχε πάρει 30 ψήφους και μία έδρα, ενώ το ψηφοδέλτιο «Ενιαίο» (στηριζόταν από ΠΑΣΚ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είχε πάρει 150 ψήφους και τέσσερις έδρες. Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις εκλογές, οι δυνάμεις προέλευσης ΠΑΣΚ δε συμμετείχαν με ψηφοδέλτιο. Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ χαιρετίζει τους συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της και τους καλεί «να μαζικοποιήσουμε τη δράση του σωματείου μας, τους αγώνες μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια για μας και τα παιδιά μας. Να πάμε κόντρα στις δυσκολίες, κόντρα στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, την απογοήτευση, κόντρα στη λογική της ανάθεσης, της παθητικής στάσης, της αποχής από τον αγώνα. Να οργανώσουμε μαζί τους αγώνες μας και να μετατρέψουμε τους χώρους δουλειάς μας σε εστίες αντίστασης».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Ζητάει τριμερή για τις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»

Τριμερή συνάντηση για τη συνεχιζόμενη εργοδοτική επίθεση στους εργαζόμενους στις «Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ» ζητά από το υπουργείο Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία απαιτεί: Την άμεση ανάκληση απολύσεων που έγιναν λόγω συνδικαλιστικής δράσης, την παύση της ανάρμοστης συμπεριφοράς σε εργαζόμενους που είχαν πρωτοστατήσει και παραμένουν στην εργασία τους, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η Ομοσπονδία ζητά να γίνουν έλεγχοι από τα αρμόδια κρατικά όργανα, αναφέροντας ότι «πριν λίγες μέρες, σε εγκαταστάσεις Ιχθυοκαλλιεργειών είχαμε θάνατο συναδέλφου από την εγκληματική έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Θα είναι χρήσιμο τα αποτελέσματα των ελέγχων να υπάρχουν στη συνάντηση στο υπουργείο». Τέλος, ζητά να γίνει έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για την παράλληλη δραστηριότητα με άλλες εταιρείες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε πέντε απολύσεις στην Τραγάνα, προκαλώντας την αντίδραση του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ