ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2012 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Αμεση εμπλοκή και στήριξη στα σχέδια πολέμου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η νέα αεροπορική άσκηση συνεκπαίδευσης στη Λάρισα, με προσομοίωση ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράν

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σε παλιότερη στρατιωτική άσκηση
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σε παλιότερη στρατιωτική άσκηση
Την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ και των «συμμαχικών» ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν, σηματοδοτεί η νέα αεροπορική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Λάρισα, με τη συμμετοχή 10 ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-16 Ι» και άλλων εναέριων μέσων.

Η συγκεκριμένη άσκηση, όπως και προηγούμενες, παραπέμπει σε ετοιμασία της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Για τις ανάγκες ενός τέτοιου σεναρίου χρησιμοποιήθηκε το Πεδίο Βολής Κρανέας, το οποίο προσομοιώνει την απόσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση προβλεπόταν και προσομοίωση με πλήγματα κατά υπόγειων εγκαταστάσεων σε μεγάλο βάθος.

Η άσκηση δίνει συνέχεια στην πολεμική προετοιμασία του Ισραήλ και έγινε σε «ανταπόδοση» της περσινής μεταστάθμευσης ελληνικών μαχητικών «F-16» από τη Λάρισα σε βάση στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ και της κοινής άσκησης που πραγματοποιήθηκε εκεί. Στην πραγματικότητα, οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της στενής στρατιωτικής συνεργασίας.

Στις αρχές Σεπτέμβρη 2012 πραγματοποιήθηκε στη νοτιοανατολική Κρήτη κοινή ελληνο-ισραηλινή άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης σε εχθρική περιοχή (CSAR) με τη χρήση ελληνικών ελικοπτέρων, «Super Puma» και «Αpache», καθώς και ισραηλινών «Black Hawk» και «Αpache». Επίσης, τον Ιούλη του 2012 δύο κορβέτες του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν ασκήσεις βολών στο Πεδίο Βολών «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος.

Σύμπραξη στο ιμπεριαλιστικό δόγμα

Θυμίζουμε πως στις αρχές Νοέμβρη του 2011, στη διάρκεια επίσκεψης του τότε υπουργού Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, στο Ισραήλ, υπογράφτηκε «επιχειρησιακό μνημόνιο» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι στις 5 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο «δόγμα ασφάλειας» του Ισραήλ μετά τη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Ειδικότερα για τα ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, ο Ελληνας υπουργός προανήγγειλε ενίσχυση των επικίνδυνων για το λαό διμερών σχέσεων «μεταξύ των άλλων και στην παραγωγή εξοπλιστικού υλικού, σε κοινά στρατιωτικά προγράμματα, σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και σε άλλους τομείς».

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αποτελεί μέρος της λεγόμενης «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, η οποία αναφέρεται σ' ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικοοικονομικών δραστηριοτήτων και συνδέεται με την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ταυτόχρονα, υπάρχει σχεδιασμός για ελληνο-ισραηλινές ασκήσεις και στο έδαφος της Βουλγαρίας, κάνοντας σαφές ότι το παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών φθάνει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, όπου το Ισραήλ έχει προνομιακές σχέσεις, στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας, με την κυβέρνηση της Γεωργίας, αλλά και με το Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, υπάρχουν κατά καιρούς δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για χρήση αεροδρομίων επί του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν.

Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τους λαούς

Οι ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Ισραήλ είναι μέρος του ευρύτερου καταμερισμού καθηκόντων που έχουν κάνει τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Οι προθέσεις του ΝΑΤΟ για διεύρυνση του ρόλου του στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη ενδοχώρα της, στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, έχουν καταγραφεί και στις αποφάσεις των τελευταίων Συνόδων Κορυφής του. Αυτές εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το βάθεμα της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις, από όπου τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής.

Είναι φανερό ότι η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής που αποτυπώνεται στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο σαφώς προβλέπει την ακόμα μεγαλύτερη, πιο άμεση διείσδυσή του στη Μέση Ανατολή και επιβολή του σχεδίου περί «νέας Μέσης Ανατολής». Ταυτόχρονα, δίνει το έδαφος για διευρυμένο ρόλο του Ισραήλ στη Μεσόγειο και εμπεδώνεται στην πράξη το δόγμα της «ενεργειακής ασφάλειας», που το ΝΑΤΟ έχει αναγάγει σε στρατηγική του επιδίωξη.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Το ιστορικό της στρατιωτικής συνεργασίας

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ έχει προϊστορία:

1. Η έξοδος του Ισραήλ προς τη Μεσόγειο, αλλά και ταυτόχρονα η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τις αραβικές χώρες σηματοδοτήθηκε με την πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο του λεγόμενου Μεσογειακού Διαλόγου (ΜΔ), στο διάστημα 30 Οκτώβρη - 1 Νοέμβρη 2005.

2. Η πρώτη μεγάλη έξοδος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στη Μεσόγειο έγινε στις αρχές Φλεβάρη 2007 όταν πραγματοποιήθηκε άσκηση του Ισραήλ στο ελληνικό FIR, νότια της Κρήτης και σε απόσταση μέχρι 30 ν. μίλια από τις ακτές της, με τη συμμετοχή 25 μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ, καθώς και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα. Μάλιστα, τότε από την ελληνική πλευρά, προβαλλόταν η διάσταση ότι παρέχοντας το ελληνικό FIR στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ δημιουργείται «ρήγμα» στη στρατιωτική συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ.

3. Η μεγαλύτερη «κοινή εκπαιδευτική άσκηση» των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ έλαβε χώρα το διάστημα 28 Μάη - 12 Ιούνη 2008 με την ονομασία «Γκλόριους Σπάρταν» (Ενδοξος Σπαρτιάτης) και το σενάριο προέβλεπε την προσβολή στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, φωτογραφίζοντας ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκαν 120 έξοδοι ελληνικών μαχητικών και άλλες 120 έξοδοι ισραηλινών. Η απόσταση που διάνυσαν τα μαχητικά του Ισραήλ για να έρθουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, στο πεδίο βολών Κρανέας στη Λάρισα, αντιστοιχεί στην απόσταση των 1.450 χιλιομέτρων μεταξύ Ισραήλ και Νατάζ, περιοχής του Ιράν όπου βρίσκονται οι στοχοποιημένες από τους Ισραηλινούς πυρηνικές εγκαταστάσεις.

4. Κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ, έγινε το διάστημα 20-30 Ιούνη 2011 στη Θεσσαλία με τη συμμετοχή 5 ελικοπτέρων του Ισραήλ («Απάτσι AH-64D», «Saraf» και μεταφορικά «S-70A-55», «Yanshuf-3») καθώς και αντίστοιχες ελληνικές μονάδες της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η συγκεκριμένη άσκηση ήταν συνέχεια της άσκησης «Morning Wind» (Πρωινός Ανεμος) που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνη και τον Οκτώβρη του 2010 στην Πελοπόννησο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Σε πολεμικό πεδίο για τις ανάγκες εκπαίδευσης της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, μετατράπηκε το διάστημα 11-15 Οκτώβρη 2010 μεγάλη περιοχή της Πελοποννήσου, με επίκεντρο το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και τον άξονα Κρήτη, Κύθηρα, Καλαμάτα, δυτική Πελοπόννησος. Ηταν το δεύτερο σκέλος της άσκησης «Μίνωας 2010», η οποία υποτίθεται ότι διακόπηκε, αφού είχε βέβαια πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος της, μετά το μακελειό των Ισραηλινών την 1η Ιούνη κατά της νηοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

5. Γενική εφαρμογή της «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας - Ισραήλ και ενσωμάτωσης της Ελλάδας στο δόγμα ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ, αποτέλεσε η ελληνική εμπλοκή στα τέλη Ιούνη 2011 στην ισραηλινή επιχείρηση απαγόρευσης του στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια να προσεγγίσει την αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Δεν είναι μόνο η απαγόρευση απόπλου από ελληνικά λιμάνια οποιουδήποτε πλοίου με αυτό τον προορισμό, αλλά και η μετατροπή συνολικά της Ελλάδας και του θαλάσσιου χώρου που την περιβάλλει σε «ζώνη ασφάλειας» του Ισραήλ. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, πως «θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή, όπου τούτο είναι δυνατό, των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ