ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ
Μισθοφόροι σε ρόλο κατασταλτικής δύναμης

Η συγκρότηση επαγγελματικού - μισθοφορικού στρατού, στα πλαίσια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τη μορφή των λεγομένων Επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) είναι μια εξέλιξη που εντάσσεται στην όλη διαδικασία της μετεξέλιξης και της μετατροπής των Ενόπλων Δυνάμεων σε απόλυτο παράρτημα των πολυεθνικών αποσπασμάτων επιβολής της «νέας τάξης».

Η διαδικασία αυτή προωθείται μέσω της λεγόμενης Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης (ΑΣΑ), δηλαδή του νέου στρατιωτικού (και όχι αμυντικού) δόγματος, που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και σηματοδοτεί την πλήρη αλλοτρίωση του υποτιθέμενου εθνικού χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων και την παράδοσή τους στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Η στρατολόγηση μισθοφόρων, σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με τις ανάγκες της εθνικής άμυνας, αλλά υπαγορεύεται από τα δεδηλωμένα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τη δημιουργία πολυεθνικών, ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, οι οποίες θα στελεχώνονται από προσωπικό με σχέση επαγγελματικής εξάρτησης, από την οποία και μόνο θα εκπορεύεται η πειθαρχία τους, ώστε να μπορούν να φέρουν σε πέρας αποστολές επιβολής της «νέας τάξης», αποστολές παγκόσμιου αλλά και εσωτερικού κατασταλτικού μηχανισμού.

Παράλληλα με τη συγκρότηση του επαγγελματικού στρατού, ανοίγει η προοπτική και της πλήρους κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Πρόκειται για μια αντιδραστική μεταρρύθμιση, που περιβάλλεται με το «φιλολαϊκό» περιτύλιγμα της μείωσης έως κατάργησης (σε αρκετές ΝΑΤΟικές χώρες έχει ήδη γίνει) της θητείας των στρατευσίμων νέων. Με την αλλαγή αυτή, ο στρατός ξεκόβει πλήρως από το λαό, απομονώνεται και μετατρέπεται σε ένα μηχανισμό απόλυτα κλειστό, έναν ξεκάθαρα επιθετικό για τις ανάγκες της ολιγαρχίας μηχανισμό. Εναν τέτοιο ρόλο δεν μπορούν, από τη φύση τους, να τον παίξουν στρατεύσιμοι νέοι.

Χαρακτηριστικό του είδους της αποστολής του Στρατού που σχεδιάζεται, είναι ότι πουθενά, στα κείμενα και στις μελέτες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δεν αναφέρεται ξεκάθαρα πως σ' αυτήν περιλαμβάνεται η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων του ελληνικού κράτους, καθώς τέτοιες έννοιες δεν υπάρχουν πλέον στο λεξιλόγιο του ΝΑΤΟ. Γίνεται λόγος, γενικά και αόριστα, περί «διεξαγωγής νικηφόρου πολέμου περιορισμένης ή γενικής κλίμακας». Αντίθετα, υπάρχει εξειδίκευση των αποστολών του στρατού με βάση το νέο «αντιτρομοκρατικό» δόγμα του ΝΑΤΟ. Η αντιμετώπιση των λεγομένων «ασύμμετρων απειλών», όπου περιλαμβάνεται και η τρομοκρατία, αποτελεί πλέον «εθνική απειλή».

Με τον τρόπο αυτό, οι Ενοπλες Δυνάμεις οδηγούνται στο να «αλληθωρίσουν» και προς το εσωτερικό, βάζοντας στο στόχαστρό τους τον ίδιο τον ελληνικό λαό, όταν κριθεί ότι αποτελεί παράγοντα «αποσταθεροποίησης» του συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει ρόλο και στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί στο ΓΕΕΘΑ και ειδικός κλάδος εσωτερικής ασφάλειας, όπου υπάγονται περισσότεροι από 7.000 αξιωματικοί και οπλίτες κυρίως από τις Ειδικές Δυνάμεις.

Δείγμα αυτής της αλλαγής του χαρακτήρα και της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η δημιουργία μισθοφορικού σώματος που θα στελεχώνεται από τους λεγόμενους επαγγελματίες οπλίτες. Δε διστάζουν λοιπόν να βγάζουν και ντελάληδες για να στρατολογήσουν νέους. Διαφημίζουν τα πλεονεκτήματα που θα έχουν όσοι νέοι επιλέξουν να γίνουν αναλώσιμο υλικό στις ΝΑΤΟικές πολεμικές μηχανές. Ωστόσο, παρ' όλη την προβολή και τα «κίνητρα» που δίνονται η ανταπόκριση των νέων, μέχρι τώρα, ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας. Επειδή, μάλιστα, στην πρώτη προκήρυξη, πριν από περίπου ένα χρόνο, οι νέοι που προσήλθαν ήταν οι μισοί, σε αριθμό, από τις περίπου 6.000 θέσεις που είχαν προκηρυχτεί, το υπουργείο Αμυνας προχώρησε σε αλλαγή του σχετικού νόμου, δίνοντας, ανάμεσα στα άλλα, και τη δυνατότητα πρόσληψης ατόμων που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Οι νέοι αντιδρούν λοιπόν στη στρατολόγησή τους ως μισθοφόροι σφαγείς λαών και πολύ σωστά πράττουν. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτή την υπόθεση και να εκφράσουν ακόμη πιο αποφασιστικά την αντίθεσή τους στην πολιτική της δημιουργίας μισθοφόρων. Η πατρίδα δεν υπερασπίζεται με μισθοφόρους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα περισσότερα από 2.500 στελέχη όλων των βαθμών (κυρίως επαγγελματίες οπλίτες και υπαξιωματικοί) από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό (Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν, Βοσνία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και αλλού). Οι σχεδιαζόμενες μεταβολές στο ανθρώπινο δυναμικό θα οδηγήσουν το 2006 σε στρατιωτικό προσωπικό για τον Στρατό Ξηράς ύψους 89.000. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 25.000 επαγγελματίες οπλίτες που θα προσληφθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ