ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Χατζιδάκις του θεάτρου και της ποίησης

Ο αλησμόνητος Μάνος Χατζιδάκις, ένας από τους κορυφαίους συνθέτες της ελληνικής μουσικής του 20ού αιώνα, με την πολύτροπη, πολύχυμη, πηγαία λαϊκή, αλλά και καλλιεργημένη με τη μεγάλη ποίηση και βαθιά στοχαστική ευαισθησία του, δε σημάδεψε μόνον το είδος που αποκαλούμε τραγούδι. Σημάδεψε και το ελληνικό θέατρο, τη θεατρική τέχνη. Σπουδαία θεατρικά κείμενα, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορογράφους. Ουσιαστικά, ο Μ. Χατζιδάκις, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, «εδραίωσαν» την ελληνική μουσική στο θέατρο πρόζας και έστρωσαν το «δρόμο» του θεάτρου στους νεότερους Ελληνες συνθέτες. Ο Μάνος Χατζιδάκις, με τις μουσικές του για θεατρικές παραστάσεις, έγραψε άλλη μια μεγάλη «ιστορία», η οποία αξίζει προσοχής και ειδικής μελέτης από τους ειδικούς. Η μουσική του, λ.χ., για τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» ή το λορκικό «Ματωμένο γάμο», το μπρεχτικό «Κύκλο με την κιμωλία», για το «Θέατρο Τέχνης», είναι μεγάλα κειμήλια της μουσικής για το θέατρο.

Ομως δεν είναι μόνον αυτά. Είναι και άλλες συνθέσεις του για θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής: Το πιραντελικό «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», που ανέβασε (1961-1962) ο θίασος Δημήτρη Μυράτ - Βούλας Ζουμπουλάκη, στο «Θέατρο Αθηνών» με τεράστια επιτυχία, και λόγω της μουσικής και των τραγουδιών που έγραψε ο Μ. Χατζιδάκις. Η μουσική κωμωδία «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», από το ομώνυμο έργο του Μπέρναρ Σω, που παίχτηκε στο θέατρο «Κοτοπούλη» (1962-1963), σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Εγγονόπουλου και με πρωταγωνιστές τον Τζαβαλά Καρούσο και την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το μουσικό θέαμα για ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορωδία και ορχήστρα, με τίτλο «Πορνογραφία», που ανέβηκε στο θέατρο «Σούπερ Σταρ» (1982), σε στίχους Ν. Γκάτσου, Α. Δαβαράκη, Μ. Χατζιδάκι, σκηνοθεσία του συνθέτη.

Αυτά τα τρία έργα του για το θέατρο, όπως και δύο κύκλοι τραγουδιών, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, τη «Μυθολογία» (1965, με ερμηνευτή τον Γιώργο Ρωμανό) και την «Αθανασία» (1976, με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και την Δήμητρα Γαλάνη), επανεκδόθηκαν από την ΕΜΙ. Τα cd προστατεύουν εξαιρετικά καλαίσθητα «χαρτοθήκες» και συνοδεύονται με τα - υπέροχα γραμμένα - κείμενα του Χατζιδάκι για κάθε έργο, τα προγράμματα των παραστάσεων, μια θεώρηση της εποχής κάθε έργου, της τότε υποδοχής τους από το κοινό.


ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Κυριακή 27/10
  • Esma Redzepova
    Esma Redzepova
    Μελωδικό μεσημέρι στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111), με την Μαριώ, τον Αγάθωνα, τον Μπάμπη Τσέρτο, την Σοφία Παπάζογλου και την «Εστουδιαντίνα» Ν. Ιωνίας Βόλου.
  • «Η ζωή είναι ωραία» της Σάρλοτ Τζόουνς, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Αλκυονίς», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα και στην Παιδική Σκηνή «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες.
  • Ελληνικό τραγούδι, στο καφέ «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι), από τους «Cundu Luna Vini».
  • «Ο μαθητευόμενος μάγος» της Δάφνης Βασιλειάδου, στην Παιδική Σκηνή του «Θεάτρου του Ηλιου».
Δευτέρα 28/10
  • Προβολές ταινιών μικρού μήκους στο «Τριανόν», στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα».
Τρίτη 29/10
  • «Ιστοριογραφία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, 1833-2002» είναι το θέμα του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Ιστορίας, που ξεκινά σήμερα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και διοργανώνεται από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ, μέχρι τις 3/11.
  • Στη μνήμη του μπασίστα Γιάννη Βασάλου είναι αφιερωμένη η συναυλία της «Big Band», στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα συναυλιών «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), υπό τη διεύθυνση του Θανάση Ζέρβα. Είσοδος ελεύθερη.
  • Γκαλά υποτρόφων των σωματείων «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας» και «Υποτροφίες Αλεξάνδρα Τριάντη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τετάρτη 30/10
  • Συναυλία της Φιλαρμονικής του Ρότερνταμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με έργα Ραβέλ, Μιγιό και Μουσόργκσκι, μαέστρο τον Βαλέρι Γκέργκιεφ και σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο (βιολί).
  • Πρεμιέρα στο θέατρο «Αλκμήνη» με το έργο «Το σχήμα των πραγμάτων» του Νιλ Λαμπιούτ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Σάββα.
Πέμπτη 31/10
  • «Το σχήμα των πραγμάτων» στο «Αλκμήνη»
    «Το σχήμα των πραγμάτων» στο «Αλκμήνη»
    Πρεμιέρα με την πετυχημένη περσινή παράσταση του Θεάτρου «Εξαρχείων», με το έργο του Νίκολας Ράιτ «Η κυρία Κλάιν», με την Ελένη Χατζηαργύρη στον ομώνυμο ρόλο και τις Αννίτα Δεκαβάλλα και Χριστίνα Αλεξανιάν.
  • Πρεμιέρα στο «Θέατρο της Ημέρας», στην Μπλε Σκηνή, με το έργο του Πέτρου Χουτζούμη «Ονειρα κι εφιάλτες», σε σκηνοθεσία Λάκη Κουρετζή.
  • Το συγκρότημα «Domenica» εμφανίζεται σήμερα και αύριο στο «Αν και Ολον» κλαμπ (Σολωμού 13, Εξάρχεια).
Παρασκευή 1/11
  • Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με έργα Σοπέν και σολίστ τον πιανίστα Αρη Γαρουφαλή.
  • Πρεμιέρα στο θέατρο «Εμπρός» με το έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Το έργο για το μωρό», σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή. Παίζουν: Αννα Μακράκη, Χρήστος Στέργιογλου, Ιωάννα Παγιατάκη, Ιωσήφ Πολυζωίδης.
  • Τσιγγάνικες μελωδικές ιστορίες από σήμερα στο «Half Note», όπου ξεκινά τις εμφανίσεις της η ιέρεια της τσιγγάνικης μουσικής, η Esma Redzepova, από τα Σκόπια μαζί με τη «χάλκινη» μπάντα της.
  • Στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι) ξεκινά το πρώτο τριήμερο με «Το μινόρε της φωνής». Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι: Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Νίκος Κουρουπάκης, Ερωφίλη. Χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου. Συμμετέχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
  • Σ. Παπάζογλου - Αγάθωνας
    Σ. Παπάζογλου - Αγάθωνας
    Συναυλιακό διήμερο από τον Jont, στον «Αέρα» της Πετρούπολης.
Σάββατο 2/11
  • Ροκ βραδιά με τους «Archive», στο «Πλατό» (Π. Ράλλη 2).
  • Μπαρόκ μουσική από την «Ακαδημία Παλιάς Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Πολ Γκούντγουιν.
  • Παραδοσιακά τραγούδια της ανατολής από τους «Orient Xpress», στο καφέ «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).

«Η ζωή είναι ωραία» στο θέατρο «Αλκυονίς»
«Η ζωή είναι ωραία» στο θέατρο «Αλκυονίς»


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ