ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα εκλογικά αποτελέσματα και οι ευσεβείς πόθοι των αντιπάλων του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αμέσως, με την πρώτη ανακοίνωσή της, ξεκαθάρισε ότι την τελική εκτίμηση των αποτελεσμάτων θα την πραγματοποιήσει, αφού συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τις γνώμες και εκτιμήσεις των οργανώσεων, τις γνώμες και παρατηρήσεις των δυνάμεων με τις οποίες είχε συνεργασία, των οπαδών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Το έργο αυτό ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί με ουσιαστικές και υπεύθυνες δημοκρατικές διαδικασίες. Κανένα άλλο Κόμμα, μα κανένα, δεν τολμάει να μπει σ' αυτή τη διαδικασία της κριτικής και αυτοκριτικής δοκιμασίας των μελών του, των οπαδών του, των συμμάχων του.

Το ΚΚΕ δεν έχει τίποτα να κρύψει, τίποτα να φοβηθεί απ' αυτή τη διαδικασία. Αντίθετα, η ΚΕ θέλει αυτή η συζήτηση να είναι και ουσιαστική και υπεύθυνη. Εχει εμπιστοσύνη και στην πολιτική που το Κόμμα έχει χαράξει, και στα μέλη του. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση ξέρουμε ότι μια τέτοια ουσιαστική και ελεύθερη συζήτηση θα δώσει σημαντικά οφέλη για την παραπέρα πορεία του Κόμματος και το ίδιο το Κόμμα θα βγει πιο δυνατό, πιο έμπειρο, πιο συσπειρωμένο. Ποτέ δεν κρύψαμε ούτε αδυναμίες, ούτε λάθη, ούτε ευθύνες. Είμαστε Κόμμα με αρχές και με υψηλούς στόχους και σκοπούς, που δεν κρίνονται ούτε εξαντλούνται στα συν και στα πλην μιας μόνο μάχης, όσο κι αν είναι σημαντική.

Ενα πράγμα όμως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε, ούτε η ΚΕ, ούτε κανένα άλλο όργανο, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΚΚΕ: Να συζητάμε με τα κριτήρια που θέλουν οι αντίπαλοι του ΚΚΕ. Να καθορίζεται η γραμμή του με βάση τις πολιτικές και ιδεολογικές επιδιώξεις των εχθρών του Κόμματος, φανερών και καμουφλαρισμένων πίσω από την ταμπέλα του αριστερού.

Το νέο κύμα επίθεσης που ξεκίνησε, σχεδιασμένο και προετοιμασμένο πολύ πριν ακόμα τις εκλογές, θα πέσει και πάλι στο κενό.

Οι προσπάθειες που κάνουν με το ψέμα, τη διαστρέβλωση και τη γνώριμη τακτική της μισής αλήθειας, θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα.

Η πολεμική που ξεκίνησε, και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι είναι στηριγμένη σε ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα, δεν πρόκειται να πετύχει το σκοπό της. Κι αν ακόμα το ΚΚΕ σημείωνε ήττα σ' αυτές τις εκλογές και πάλι θα έβγαινε όρθιο απ' αυτόν τον πόλεμο.

Αλλά το ΚΚΕ σ' αυτήν την εκλογική μάχη μπορεί να είχε απώλειες σε ορισμένες περιοχές ή δήμους, αλλά δεν είχε ήττα. Μια τέτοια εκτίμηση είναι στα μυαλά αυτών που πολεμούν το ΚΚΕ.

Είναι η επιθυμία των αντιπάλων του. Είναι η επιθυμία των εκπροσώπων του οπορτουνισμού, που αναζητούν κάθε είδος δικαιολογίες για να καλύπτουν τον ξεδιάντροπο ταξικό συμβιβασμό τους και τον πανικό τους απέναντι στα σύνθετα φαινόμενα της ταξικής πάλης και των εξελίξεων.

Θα πάρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για να δούμε του λόγου το αληθές:

Υπερνομαρχία Εβρου - Ροδόπης: Το 1998 τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ συγκέντρωσαν 4,98% και 8.537 ψήφους. Το 2002 7,49% και 13.548 ψήφους.

Υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης: Το 1998 συγκέντρωσαν 4,10% και 9.981 ψήφους και το 2002 4,44% με 11.332 ψήφους.

Τα ίδια θα μπορούσαμε να πούμε και για αρκετές ακόμα νομαρχίες σε όλη την Ελλάδα. Ας δούμε όμως κάποιες περιοχές πιο συγκεκριμένα:

Θεσσαλία: Εδώ η πολιτική αντιπαράθεση ήταν σφοδρή, σφοδρότατη.

Νομού Λάρισας: Το ποσοστό του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές το 2000 ήταν 8,47%.

Σε 10 Δήμους συγκέντρωσε ποσοστά από 10% μέχρι πάνω από 30%.

Σε 3 πλησίασε στο δεύτερο γύρο.

Σε 4 μπήκε στο δεύτερο γύρο και κέρδισε τους 2.

Στο Δήμο Τυρνάβου το ψηφοδέλτιο που στήριξε πέρασε στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 32%, με αντίπαλο τον κ. Νασίκα. Τελικά ο δήμος πέρασε στον κ. Νασίκα με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ καθαρά. Είναι ο μόνος σχεδόν δήμος στην Ελλάδα που το ΠΑΣΟΚ διέγραψε μέλη και στελέχη του, γιατί στον πρώτο γύρο υποστήριζαν τον υποψήφιο που στήριζε το ΚΚΕ, μαζί με άλλες δυνάμεις.

Ας έρθουμε στο Δήμο Λάρισας. Το 1998 το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Σκυλλάκο πήρε 22%, με αντίπαλο τον χρεοκοπημένο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ κ. Καφφέ, ο οποίος και τελικά έχασε το δήμο προς όφελος του κ. Τζανακούλη της ΝΔ. Το 2002 το ΠΑΣΟΚ έχρισε πάλι υποψήφιο τον κ. Καφφέ. Η κάθοδος του κ. Φλώρου, ως δεύτερου συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ, γλίτωσε το ΠΑΣΟΚ από πανωλεθρία, γιατί συγκέντρωσε υπολογίσιμο τμήμα φυγόκεντρων δυνάμεων. Μπροστά σ' αυτή τη σκληρή αντιπαράθεση δεν ήταν εύκολο να κρατηθεί το 22%. Το 17%, ποσοστό που τελικά συγκέντρωσε το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ με τον Αγη Παπαστεργίου, παραμένει πάλι υψηλό.

Στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο το 1998 ήταν υποψήφιος νομάρχης ο Γ. Πατάκης. Συγκέντρωσε ένα 19%. Σ' αυτό το ποσοστό συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων της ΝΔ, για λόγους καθαρά συγκυριακούς. Ο υποψήφιος τότε της ΝΔ κ. Κατσαρός είχε πάρει 29% και τώρα ο ίδιος 46,5%. Το ποσοστό αυτό στις τωρινές εκλογές δεν ήταν εύκολο να διατηρηθεί ολόκληρο κι αν ακόμα ήταν πάλι υποψήφιος ο Γ. Πατάκης. Αλλά και πάλι το ποσοστό 12%, που συγκεντρώθηκε, δεν είναι μικρό.

Από πού και ως πού τα αποτελέσματα αυτά είναι ήττα για το ΚΚΕ. Και όταν μάλιστα υπολογίσουμε την αξιόλογη συσπείρωση δυνάμεων που επιτεύχθηκε.

Γιατί είναι ήττα για το ΚΚΕ και όχι για το ΣΥΝ, που στη Νομαρχία Λάρισας έπεσε από το 6,3% στο 2,5%;

Γιατί είναι ήττα για το ΚΚΕ και δεν είναι ήττα για το ΣΥΝ, που στην πόλη την τελευταία στιγμή και μπροστά στη βέβαιη χρεοκοπία εγκατέλειψε την προσπάθεια να κάνει ψηφοδέλτιο και στήριξε ένα μέρος του ΣΥΝ τον υποψήφιο που στήριζε το ΚΚΕ.

Νομός Καρδίτσας: Η κομματική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν 7%. Στη Νομαρχία ο Β. Μπούτας συγκέντρωσε 18,68%, από 15,93% το 1998, δηλαδή αύξηση κατά 26,5%.

Στο Νομό Μαγνησίας: Κομματικό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του 2000 - 6,8%. Ο Απ. Νάνος συγκέντρωσε 12,8%, από 8,9% το 1998, σημειώνοντας αύξηση κατά 43,8%.

Στο Νομό Τρικάλων: Κομματικό ποσοστό στις εκλογές του 2000 - 7%. Σε 8 δήμους μπήκαμε στο δεύτερο γύρο και κερδήθηκαν οι 5.

Στη Φαρκαδόνα πέρασε ο δήμος στο δεύτερο γύρο στον υποψήφιο της ΝΔ, με διαφορά 75 ψήφων. Πέρασε με τη στήριξη καθαρά του ΠΑΣΟΚ.

Στην πόλη των Τρικάλων το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του κατά 0,1% σε σύγκριση με το 1998.

Στη Νομαρχία δεν είχαμε την αύξηση που περιμέναμε. Θέλει ψάξιμο. Μια πρώτη αιτία φαίνεται να είναι ότι υποτιμήθηκε ο δύσκολος χαρακτήρας της μάχης στη Νομαρχία και συγκεντρώθηκε η κύρια προσοχή στους δήμους.

Είναι ήττα αυτά τα αποτελέσματα; Είναι υποχώρηση του ΚΚΕ; Είναι πορεία συρρίκνωσης;

Κοντά σε όλα αυτά πρέπει πολύ καλά να υπολογίσουμε και να μελετήσουμε ορισμένα γενικότερης πολιτικής σημασίας ζητήματα:

Στη Θεσσαλία όπου η ανεργία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, με εργατικό δυναμικό που έχει ακόμα το ένα πόδι στο χωράφι, με μεγάλη μάζα μικρομεσαίων αγροτών που βρίσκονται στην πρέσα της ΚΑΠ και σε πορεία ξεκληρίσματος, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ευθύγραμμες είναι. Με ένα τέτοιο μεγάλο στρώμα μικροϊδιοκτητών και μισοπρολετάριων που βρίσκονται σε πορεία καταστροφής της ιδιοκτησίας τους και βίαιης προλεταριοποίησης, αλλά χωρίς προοπτική και σίγουρη δουλιά, δεν είναι καθόλου παράξενο να έχουμε απότομες πολιτικές διακυμάνσεις και μεγάλες αυταπάτες, πολιτικές συγχύσεις και πανικό, μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα που οδηγούνται μεγάλες λαϊκές μάζες.

Οι αγώνες που έγιναν οπωσδήποτε συγκράτησαν δυνάμεις που πηγαίνουν προς ΝΔ. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το ζήτημα που πρέπει να βασανίσει τους κομμουνιστές.

Οι αγώνες, όσο σκληροί κι αν είναι, δεν αρκούν αν δε συνοδεύονται από μια αντίστοιχη σκληρή ιδεολογική και πολιτική πάλη για την προοπτική της αγροτικής οικονομίας και της αγροτιάς, με ισχυρό μέτωπο στις δυνάμεις εκείνες, και ειδικά με τη ΝΔ, που ενώ μιλάνε για τα προβλήματα της αγροτιάς, οι θέσεις και η πολιτική τους υπηρετεί την ισχυροποίηση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας και όσους συνδέονται με την εκμετάλλευση της φτωχής αγροτιάς - τραπεζίτες, πολυεθνικές, μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων κλπ.

Τώρα αρχίζει ο μεγάλος αγώνας. Κάτω από αυτό το πρίσμα απαιτείται να σκύψουμε βαθιά και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα από την εκλογική μάχη. Να ξαναδούμε με άλλη ματιά και πείρα τη στάθμη των κομματικών μας οργανώσεων, μπροστά στις νέες απαιτήσεις και να καθορίσουμε τα νέα μας καθήκοντα.

Να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα και όχι τα συμπεράσματα που μας υποδείχνουν οι αντίπαλοι.

Αλλο παράδειγμα:

Λέσβος: Στις εκλογές αυτές πέρασαν στο δεύτερο γύρο, με υψηλά ποσοστά, 4 συνδυασμοί, στους Δήμους Αγιάσου, Πολιχνίτου, Αγ. Παρασκευής και στην πόλη της Μυτιλήνης. Οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι κέρδισαν τη μάχη. Στο Δήμο της Μυτιλήνης ο κ. Γιακαλής δεν μπόρεσε για 182 ψήφους να επανεκλεγεί, όταν ο υποψήφιος των ΔΗΚΚΙ - ΣΥΝ στήριξε τον αντίπαλο, υποψήφιο της ΝΔ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετείχαν και επώνυμα στελέχη του ΣΥΝ καθώς και μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ.

Στη Νομαρχία το 1998 το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ είχε πάρει 11,49% και ήταν κάτω από το κομματικό ποσοστό και τώρα πήρε 11,98%, καλύπτοντας ουσιαστικά τη διαφορά.

Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν ήττα και συρρίκνωση;

Είναι ευθύνη του ΚΚΕ, γιατί ένα μεγάλο τμήμα της αγροτιάς ψήφισε τη ΝΔ σ' αυτή τη φάση;

Μας παρουσιάζουν την απώλεια του Μανταμάδου, ως κοσμοϊστορικό γεγονός. Χάθηκε από τον πρώτο γύρο για 28 ψήφους, με όλες τις δυνάμεις απέναντι.

Ανάλογα παραδείγματα μπορούμε να φέρουμε από το Νομό Θεσσαλονίκης, τη Βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα κλπ.

Ενα πράγμα είναι βέβαιο. Οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να χαριστούν στον εαυτό τους ούτε στο ελάχιστο, όχι μόνο εκεί που δεν είχαν τα αναμενόμενα ή σημειώθηκαν και αρνητικά αποτελέσματα, αλλά και εκεί ακόμα που είχαν μεγαλύτερες ή μικρότερες επιτυχίες. Οπως επίσης είναι βέβαιο ότι με το ίδιο πάθος και την ίδια συνέπεια και ακόμα περισσότερο θα ανοίξουν τον πόλεμο σε όσους επιχειρούν να σηκώσουν χέρι στο ΚΚΕ.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ