ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«ΦΩΚΑΣ»
Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα, αυτό απέδειξαν οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑ» στην Ερμού, με τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση, ενάντια στην παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αυταρχική συμπεριφορά της διεύθυνσης. Η χτεσινή κινητοποίηση, ήταν ένα πρώτο χτύπημα στην εργοδοτική ασυδοσία και όπως οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, ο αγώνας θα συνεχιστεί, για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

Οι προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων, όλη την προηγούμενη βδομάδα, αλλά και χτες, έπεσαν στο κενό. Οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί, «σαν μια γροθιά», συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα απαιτώντας λύση στα αιτήματά τους. Η διεύθυνση του καταστήματος αναγκάστηκε με γραπτό κείμενο να δεσμευτεί στα οκτώ από τα εννέα αιτήματα, που είχε θέσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι δεσμεύσεις αφορούν την πληρωμή των υπερωριών. Τη χορήγηση κανονικά των ρεπό. Τη λειτουργία του καταστήματος σύμφωνα με το προβλεπόμενο ωράριο. Τη δημιουργία ειδικού χώρου, μέσα στο κατάστημα, για το διάλειμμα των εργαζομένων, μέχρι της 15 του Νοέμβρη. Τη δημιουργία χώρου με ντουλάπες για τα προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων. Εξάλειψη των κρουσμάτων αυταρχισμού από τη διεύθυνση σε βάρος των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι μετά από αυτό, πραγματοποίησαν επιτόπου συνέλευση, έξω από το κατάστημα και εκτίμησαν τα θετικά αποτελέσματα της κινητοποίησής τους. Μαζί με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές από άλλα σωματεία της Αθήνας, μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών υπαλλήλων, έκαναν σαφές ότι επαγρυπνούν αγωνιστικά για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν από τη διεύθυνση.

Να σημειωθεί, ότι στο χώρο γύρω από το κατάστημα, βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις μετά από εντολή της διεύθυνσης του καταστήματος.

Αλλαξε η ώρα

Η χειμερινή ώρα ισχύει ήδη από χτες. Ετσι οι δείκτες των ρολογιών (για όσους το ξέχασαν) πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω. Η χειμερινή ώρα έχει επανέλθει και θα μας συνοδεύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2003.

Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
 • Στη μνήμη του εκλεκτού ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ η Νότα Γαλάτση - Θεοτοκάτου δικηγόρος, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού 500 ευρώ.
 • Ο φίλος του Νίκος Μεσημέρης από τη Σιάτιστα Κοζάνης προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σιάτιστας.
 • Στη μνήμη του εκλεκτού μας συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, συγκλονισμένοι από τον άδικο χαμό του, προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα και εκφράζουμε την πιο θερμή συμπαράστασή μας στην οικογένειά του.

Ο Θανάσης Παπαρήγας

Eurokinissi

Ο Θανάσης Παπαρήγας
Θέτις, Μαρία, Κατερίνα Κωτσάκη

 • Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Δικηγόρων 200 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» και 200 ευρώ για ενίσχυση της ΚΟΜΕΠ.

Κώστας Τουμασάτος

Πρόσφεραν ακόμη:

 • O Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος ΟΓΕ), προσφέρει 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», στη μνήμη του σεμνού και αγνού αγωνιστή.
 • Οι εργαζόμενοι στη «Σύγχρονη Εποχή» προσφέρουν 290 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
 • Η Βέρα Τριανταφυλλίδου από τη Θεσσαλονίκη 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
 • Η Ντίνα και ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος με τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια Παπαρήγα προσφέρουν 50 ευρώ.
 • Η Α.Σ. από Αθήνα προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
 • H βάρδια του πιεστηρίου της «Τυποεκδοτικής» που τυπώνει το «Ριζοσπάστη» προσφέρει 100 ευρώ.
 • Ο Στρατής Καστρινός με τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, προσφέρει 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
 • Οι Κώστας Μαλτέζος, Σπύρος Μαμωνάς, Ιπποκράτης Διαμαντίδης, Γιώργος Σκροπίδας, Δημήτρης Λουκόπουλος, Τάκης Σιουμάλας, Μανώλης Κυπριωτάκης, Γιώργος Σπηλιώπουλος, Χρήστος Τζιώτης και Αντώνης Ασμάνης πρόσφεραν στο ΚΚΕ 150 ευρώ.
 • Ο συνταξιούχος Γιώργος Πανταζόπουλος με τα συλλυπητήριά του προς την ΚΕ του ΚΚΕ, το «Ριζοσπάστη» και την οικογένεια, προσφέρει 10 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.
 • H Κατίνα Μανιτάρα, αντιστασιακή από το Βύρωνα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα, 30 ευρώ.
 • Η Μαρία Φωτιάδου προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας 20 ευρώ.
 • Ο Γεράσιμος από την Κεφαλονιά προσφέρει, μέσω ΚΟΒ «Μαλαγαρδή» Κορυδαλλού 100 ευρώ.
 • Τρεις φίλοι από Λιμένα Θάσου πρόσφεραν 90 ευρώ.
 • Ο Σεραφείμ Καλιαντάσης με τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια, προσφέρει 15 ευρώ.
 • Ο Αλέκος Μαθιουδάκης καπετάνιος του ΕΛΑΣ Ρεθύμνης, από Κοξαρέ Αγίου Βασιλείου Κρήτης, με τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια, προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
 • Η ΚΟΒ Κουκακίου προσφέρει 155 ευρώ.
 • H Σ.Π. από Κολωνό, με τα θερμά συλλυπητήριά της προς την οικογένεια προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολωνού, 150 ευρώ.
 • H οικογένεια Αγγελικής Σωτήρη προσφέρει 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
 • Ο αντιστασιακός Ιωάννης Αναστασόπουλος με τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια προσφέρει 50 ευρώ στη μνήμη του Θανάση Παπαρήγα και του πατέρα του Μήτσου Παπαρήγα.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 27 Οκτώβρη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίτσα», πλατεία Κυπριάδου, θα τελέσουμε το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ

ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΙΑΜΑΝΤΑ

Η γυναίκα του Χαρίκλεια

Οι κόρες του Βασιλική, Ιωάννα, Καίτη

Οι εγγονές του Χαρίκλεια, Ευαγγελία, Ηλιάνα και Κωνσταντίνα

«Εφυγε» ο Ιωάννης - Διονύσιος Παπαϊωάννου

Εσβησε αναπάντεχα στις 5 Οκτώβρη η ευγενική καρδιά του παλαίμαχου κομμουνιστή ΓΙΑΝΝΗ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ.

Υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ και αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «ΜΠΕΡΙΟΖΚΑ».

Γεννήθηκε από φτωχή προσφυγική οικογένεια στη Νέα Ιωνία Αττικής και έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία μόλις δύο χρόνων. Το 1935 φεύγει με τη μητέρα του Μαριάννα στη Ρουμανία. Δοκιμάζει την εκμετάλλευση, δουλεύοντας στο Γαλάτσι Ρουμανίας, εργάτης στο λιμάνι.

Ασπάζεται τις επαναστατικές ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού και συμμετέχει οργανωμένα στην παράνομη δουλιά του Ρουμάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος ενάντια στους χιτλεροφασίστες και τους Ρουμάνους λακέδες τους.

Με την επέλαση του Τρίτου Ουκρανικού Μετώπου και την απελευθέρωση του Βουκουρεστίου, ακολουθεί τον Κόκκινο Στρατό, παίρνοντας μέρος σε διάφορες αποστολές στα μετόπισθεν του εχθρού.

Γυρίζοντας στη Ρουμανία συνεχίζει τον αγώνα από τη θέση του στελέχους του ΡΚΚ μέσα από τις τάξεις του Ρουμάνικου Λαϊκού Στρατού ως πολιτικός επίτροπος, ενάντια στα υπολείμματα του φασιστικού καθεστώτος Αντονέσκου.

Για την προσφορά του τιμήθηκε με το παράσημο της 50ής Επετείου από την ίδρυση του Ρουμάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος. Παρασημοφορήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση για την προσφορά του στον αγώνα του Κόκκινου Στρατού στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, δραστηριοποιήθηκε στη Ρουμανία, συγκεντρώνοντας χρήματα για τη στήριξη της υπόθεσης του ΔΣΕ.

Το 1976 επαναπατρίζεται με την οικογένειά του και εντάσσεται στο ΚΚΕ στο οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Κατέγραψε τα ονόματα των πεσόντων Σοβιετικών Στρατιωτών στο έδαφος της Ελλάδας, και αγωνίστηκε με πάθος για την ανέγερση μνημείου προς τιμή τους, έργο που δεν πρόλαβε να χαρεί.

Το 40ήμερο μνημόσυνο του Γιάννη - Διονυσίου Παπαϊωάννου θα γίνει στο νεκροταφείο Κρανιάς Γρεβενών.

Στη μνήμη του συντρόφου Ιωάννη - Διονυσίου Παπαϊωάννου, η Καρακώστα Δήμητρα προσφέρει στο τιμημένο ΚΚΕ 20 ευρώ μέσω ΚΟΒ Βάθης - Μεταξουργείου.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού, αγωνιστή παλαίμαχου κομμουνιστή ΙΩΑΝΝΗ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ η συντρόφισσα της ζωής του ΣΕΒΑΣΤΗ (Τούλα), τα παιδιά του: Λίτσα - Χαρίκλεια, Βλαδίμηρος - Αρης, Βιολέτα και τα εγγονάκια του που λάτρευε: Σεβαστή - Ιωάννα και Χάρης - Αλέξανδρος προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Βάθης - Μεταξουργείου στο τιμημένο ΚΚΕ, που υπηρέτησε και αγάπησε, 20 ευρώ.

Αντί για μνημόσυνο

Ο ζωγράφος Γιάννης Θεομίδης αντί για 40ήμερο μνημόσυνο της συζύγου του ΜΑΙΡΗΣ ΘΕΟΜΙΔΗ, η οποία πέθανε στις 15 Σεπτέμβρη 2002, προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση».

Στη διαδήλωση της Φλωρεντίας

Η Επιτροπή Αθήνας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις της Φλωρεντίας στις 9 του Νοέμβρη. Το κόστος συμμετοχής είναι 180 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της Επιτροπής (Χαλκοκονδύλη 37, 3ος όροφος, τηλ. 010.5238.744 και στο Γ. Ποντικό, 0977-201579).

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Αναχώρηση 7 του Νοέμβρη από Πάτρα (με πλοίο). Αφιξη στις 8 του Νοέμβρη. Συμμετοχή στη διαδήλωση στις 9 του Νοέμβρη και αναχώρηση από Ιταλία στις 10 του Νοέμβρη. Αφιξη στην Ελλάδα στις 11 του Νοέμβρη. Στην τιμή περιλαμβάνονται η μεταφορά και οι δύο διανυκτερεύσεις.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

- Αύριο, Δευτέρα, αφιερώματα:

 • Στον Μάνο Κατράκη στις 16.15.
 • Στην 28η Οκτώβρη στις 19.15. Επιμέλεια - παρουσίαση Γιώργος Μηλιώνης.
 • «Ιστορικό γράμμα Ζαχαριάδη» στις 20.00.

- Την Τρίτη, 29/10:

 • Στις 17.00 «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί με τον Χάρη Γεωργακάκη, αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων με θέμα: «Οστεοπόρωση και Διατροφή».
 • Στις 22.00 ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ενόψει της κινητοποίησης στις 31 του Οκτώβρη.
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που έφυγε πρόωρα από κοντά μας η αγαπημένη μας και αξέχαστη συντρόφισσα Κική.

Στη μνήμη της η αδελφή της Ελένη και ο σύζυγός της Παντελής Βακάλογλου, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Νότιας Παιδείας Πάτρας.

Την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 9 π.μ., στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων Βερβένων στο Αστρος, θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο της Βασιλικής Δ. Παπάλου.

Η μητέρα της, τα αδέλφια της, τα ανίψια της.

* * *

Ο Χρήστος Μπακόπουλος προσφέρει 150 ευρώ, στη μνήμη του αδελφού του Τάκη Μπακόπουλου, στην ΚΟ Αχαΐας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Παραρτήματα των ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΤΑΘ και Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 30-10-02, μέρα απελευθέρωσης της πόλης, θα καταθέσουν στεφάνια στις 11 π.μ. στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στο Επταπύργιο, στο Κόκκινο Σπίτι και στο Κεντρικό Μνημείο στη Νέα Παραλία. Επίσης από τις παραπάνω Οργανώσεις διοργανώνεται εκδήλωση την Κυριακή 10-11-02 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδη», προς τιμή των επετείων: 61 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 58 χρόνων από την ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές, από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org