ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει η κοροϊδία σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς - Μέτρα προστασίας για τα σχολεία!

INTIME NEWS

«Να σταματήσει η κυβέρνηση να κοροϊδεύει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και να πάρει επιτέλους επιπλέον μέτρα προστασίας για τα σχολεία», ζητά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωση, όπου τονίζεται:

«Κλείνουμε παραπάνω από ένα μήνα από το άνοιγμα των σχολείων και ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε αυτά υπερβαίνει κατά πολύ τα 1.000, οδηγώντας σε αναστολή λειτουργίας εκατοντάδες σχολικές μονάδες και τμήματα! Είναι τελείως υποκριτικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας ότι τα σχολεία είναι ασφαλή. Τα κρούσματα στα σχολεία είναι σίγουρο ότι είναι πολλαπλάσια, αλλά δεν φαίνονται γιατί με κρατική ευθύνη δεν πραγματοποιούνται τεστ, δεν γίνονται ουσιαστικές ιχνηλατήσεις των επαφών.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ καταλήγουν άλλη μια φορά στην επίκληση της ατομικής ευθύνης για τη διεξαγωγή τεστ και έτσι γονείς και εκπαιδευτικοί αφήνονται αβοήθητοι να ψάχνουν μόνοι τους για τεστ με δικά τους έξοδα. Η κατάσταση αυτή επιτείνεται και από το μπάχαλο που προκαλείται από τις αμφισημίες των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα να γενικεύεται η ανησυχία και η ανασφάλεια γονιών και εκπαιδευτικών που δεν ξέρουν τι να κάνουν και από πού να λάβουν υπεύθυνη ενημέρωση.

Οσο εξελίσσεται η πανδημία τόσο επιβάλλεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα τόσο για τα σχολεία και τα τμήματα που κλείνουν όσο και για τα σχολεία των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Προκαλεί μάλιστα τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι σε συνθήκες lockdown δεν λαμβάνεται κανένα επιπλέον μέτρο, για τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, με βάση τα συνολικότερα μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες!

Το ΚΚΕ επανέρχεται και καταθέτει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για τα σχολεία και τα τμήματα που κλείνουν, καθώς και για τα σχολεία που λειτουργούν και ανήκουν σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

  • Αμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
  • Κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών που βρίσκονται σε καραντίνα. Επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες διαμόρφωσης έκτακτου σχολικού προγράμματος και της τηλεκπαίδευσης.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να μη χρεωθεί καμιά μέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο.
  • Με ευθύνη των δήμων να πραγματοποιούνται άμεσα απολυμάνσεις στο σύνολο του σχολικού χώρου.

Παράλληλα με τα παραπάνω, πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, για άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, για εξεύρεση νέων αιθουσών, για άμεσες επιπλέον προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση των μαθητών και του λαού!».

Παραμένουν τα προβλήματα σε σχολεία

Με προβλήματα υποδομών και ελλείψεις συνεχίζεται η σχολική χρονιά, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών και της υγείας των μαθητών.

Σοβαρά προβλήματα σε νηπιαγωγεία καταγράφει η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Σπάτων - Αρτέμιδας. Ειδικότερα, αναφέρεται στο 5ο Νηπιαγωγείο Σπάτων, ένα ενοικιαζόμενο κτίριο με «μικρές αίθουσες, μη καλά συντηρημένα κλιματιστικά, έλλειψη υποδομών, καθαριότητα που δεν έχει καμιά σχέση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς η καθαρίστρια έχει διατεθεί στο σχολείο για ελάχιστες ώρες».

«Σαν να μην έφταναν αυτά, η υγρασία και η μούχλα, τα νερά που έμπαιναν μέσα στην τάξη, αποδείχτηκε ότι προέρχονταν από τον βόθρο του διπλανού κτιρίου. Και όταν έγινε μόνωση του τοίχου για να μην εισέρχονται τα νερά από τον διπλανό βόθρο στο χώρο του σχολείου, υπερχείλισε ο βόθρος και πάλι το σχολείο που βρίσκονται τα παιδάκια γέμισε με λύματα», αναφέρουν οι γονείς, υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγα χρόνια είχαν πέσει και σοβάδες από την οροφή στο συγκεκριμένο κτίριο. Παρόμοια χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στο 4ο Νηπιαγωγείο Σπάτων, ενώ ένα τμήμα του 2ου Νηπιαγωγείου Σπάτων στεγάζεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού.

Παραμένουν κενά σε σχολεία

Ελλείψεις και ανάγκες στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού καταγράφει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης». Οπως σημειώνει, «δεν λειτουργεί η Τάξη Υποδοχής Αλλοδαπών Μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κούταλης, που δέχεται για φοίτηση 11 αλλοδαπούς μαθητές, από τους οποίους οι 8 είναι Ρομά».

Στο 3ο Νηπιαγωγείο Μύρινας δεν υπάρχει νηπιαγωγός, καθώς και εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Θεατρικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία, όπως αναφέρει ο Σύλλογος. «Οσον αφορά τις δομές της Ειδικής Αγωγής, λείπει δάσκαλος Ειδικής Αγωγής για το Τμήμα Ενταξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, ενώ ανάγκες σε δεύτερο δάσκαλο Ειδικής Αγωγής υπάρχουν και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας. Από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλλιθέας λείπουν ειδικότητες του φυσικοθεραπευτή, του εργοθεραπευτή, του λογοθεραπευτή, του γυμναστή, του σχολικού νοσηλευτή και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού», επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί.

Κενά παραμένουν και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγ. Ευστρατίου. Στο Γυμνάσιο Μύρινας υπάρχει έλλειμμα 26 ωρών σε μαθήματα και 1 εκπαιδευτικού ένταξης, στο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου 12 ωρών στα Μαθηματικά και 2 κενά εκπαιδευτικών ένταξης και στο Εσπερινό Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μύρινας κενά 12 ωρών.

Να επανέλθει η έκπτωση στις μεταφορές

Την επαναφορά της έκπτωσης της μαθητικής κάρτας στο 50% ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, εκφράζοντας τη συμπαράσταση στα ΔΣ των Ενώσεων Γονέων Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου και Μαρκόπουλου και στον αγώνα που δίνουν για το θέμα.

«Η μαθητική εκπτωτική κάρτα 50%, που χρησιμοποιούσαν στα ΚΤΕΛ της περιοχής, ήταν για τις χιλιάδες των μαθητών και τις οικογένειές τους μια σημαντική βοήθεια στο να μπορεί η πρόσβαση στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες να είναι εφικτή». «Σήμερα, για μια τυπική μέρα ενός μαθητή, σχολείο, Αγγλικά και μία δραστηριότητα, χρειάζονται πάνω από 15 ευρώ, κι αυτό καθημερινά. Σε ποια οικογένεια νομίζει το ΔΣ των ΚΤΕΛ Αττικής πως απευθύνονται; Πώς θα μπορέσει ένας μαθητής να μην είναι αποκομμένος από όλα αυτά που τον ενδιαφέρουν;», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων.

ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών

Ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους αναπληρωτές του νομού Λάρισας να συμμετάσχουν σε σύσκεψη την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στον 2ο όροφο, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομάδα Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Λάρισας.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «διανύουμε τον δεύτερο μήνα λειτουργίας των σχολείων και η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Οι περισσότεροι από τους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν γίνονται "λάστιχο" για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων. Δεν είναι τυχαίο που συνάδελφοι αναπληρωτές τοποθετήθηκαν σε τρία μέχρι και πέντε σχολεία, ειδικά όσοι είναι στην Παράλληλη Στήριξη. Καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη, με αποτέλεσμα μαθητές με ειδικές ανάγκες να παραμένουν χωρίς βοήθεια, ενώ άλλοι αποκλείονται από τα ειδικά σχολεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Καταργήθηκε κάθε έννοια Παιδαγωγικής και είναι φανερή η αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι «θέλουμε να συγκροτήσουμε την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών στο νομό μας, για να συνεχίσουμε ενωμένοι να παλεύουμε μέσα από τα σωματεία μας για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Φοιτητικές διεκδικήσεις για τις εστίες της Θεσσαλονίκης

Την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στις εστίες του ΑΠΘ ανέδειξε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) μέσα από συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Στη παρέμβασή της, η Αντζελα Λάρδα, πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της πραγματοποίησης μαζικών διαγνωστικών τεστ για τους εστιακούς φοιτητές, δέσμευση που απέσπασαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, που όμως αναβλήθηκε για τις 29 Οκτώβρη, παρά το γεγονός ότι έχει συμπληρωθεί ήδη μια βδομάδα από τον εντοπισμό 2 θετικών κρουσμάτων στις εστίες του ΑΠΘ.

Επίσης, η πρόεδρος σημείωσε τις διεκδικήσεις για τις οποίες παλεύει μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους ο ΣΟΦΕΘ, για άμεσα τεστ σε όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των εστιών, όπως και στους οικείους τους με ευθύνη της κυβέρνησης και της Πρυτανείας, την άμεση και δωρεάν παράδοση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και για την πραγματοποίηση συνεχών δειγματοληπτικών ελέγχων από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Επίσης, ο ΣΟΦΕΘ απαιτεί να ανοίξει η δεύτερη διανομή φαγητού και να επεκταθεί η λειτουργία του ωραρίου του εστιατορίου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη σίτιση, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για τις λειτουργίες των εστιών όπως η καθαριότητα και για την άμεση επιδιόρθωση των βλαβών των κτιρίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ