ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές απειλές μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα 12 μίλια

Χάρτης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, που απεικονίζει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια
Χάρτης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, που απεικονίζει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια
Η ανακοίνωση από τον πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά - κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα - για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια με Προεδρικό Διάταγμα που έχει προετοιμαστεί και τα περί «επέκτασης των συνόρων της Ελλάδας» προκάλεσαν την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης και την εκτόξευση νέων απειλών και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού στο ΥΠΕΞ, το βράδυ της Τρίτης 23/10, διοχετεύεται ότι το ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης θα έρθει στη Βουλή με νομοσχέδιο.

Σε απάντηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την ίδια μέρα τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή, και ο εκπρόσωπός του υπουργείου, Χαμί Ακσόι, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν θα ανεχτούμε κανένα βήμα στο Αιγαίο που δεν στηρίζεται στην κοινή συναίνεση ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν απέναντι ακτές. Η διακήρυξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του Ιούλη του 1995 (σ.σ. πρόκειται για την κήρυξη πολέμου - casus belli στην Ελλάδα αν επεκτείνει τα 12 ναυτικά μίλια) περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση, που έχει ισχύ και σήμερα. Τις θέσεις μας και τις προειδοποιήσεις μας τις εκφράσαμε και στον πρέσβη της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», το τουρκικό ΥΠΕΞ απείλησε ότι «η Τουρκία, χωρίς να λάβει υπόψη τις αντιδράσεις που θα προκύψουν από τη διεθνή κοινότητα, θα το θεωρήσει οπωσδήποτε αιτία πολέμου και θα κάνει αμέσως στρατιωτική επέμβαση», σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας στα 12 ναυτικά μίλια.

Απαντώντας στην τουρκική πλευρά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Α. Γεννηματά, ανέφερε: «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια».

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων συνεχίστηκε την Παρασκευή 26/10, όταν ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι «δε θα λάβουμε συμβουλές από την Ελλάδα σχετικά με τεχνικές οριοθέτησης», απαντώντας σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που ανέφερε ότι «η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς Δικαίου» και «όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θέσεις που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς Δικαίου Τουρκία». Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ παρουσίασε και χάρτες, με τις πάγιες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Για τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, προβλέπει ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη (εθνικά χωρικά ύδατα) μπορεί να επεκτείνεται μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, και στη ζώνη αυτή η κάθε χώρα ασκεί πλήρη κυριαρχία. Για τη δε υφαλοκρηπίδα ορίζεται ότι αφορά την εκμετάλλευση του βυθού και του υπεδάφους του, ενώ η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) καλύπτει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στα υπερκείμενα ύδατα (π.χ. αλιεία, πλατφόρμες άντλησης, πλατφόρμες συντήρησης και επισκευών πλοίων, δίαυλοι).

Η θέση του ΚΚΕ

Για τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση εδώ και χρόνια και έχει καταδικάσει την απαράδεκτη απειλή πολέμου (casus belli) εκ μέρους της Τουρκίας στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη πέραν των 6 ν.μ. που είναι σήμερα. Οπως σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του την Τρίτη 23/10 στη συγκέντρωση της ΚΟ Αττικής ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις:

«Το ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν αποτελούν εγγύηση, δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά για να το δούμε.

Δείτε τι γίνεται στα Ελληνοτουρκικά, όπου η Τουρκία, που είναι υποτίθεται "σύμμαχός" μας στο ΝΑΤΟ, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, εάν αυτή εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Εχει "γκριζάρει" το μισό Αιγαίο, όπου το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα, ενισχύοντας έτσι τις τουρκικές διεκδικήσεις, που εκδηλώνονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας στοχεύει στην προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης, των μεγάλων οικονομικών ομίλων, να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές σε μια περιοχή όπου ανακαλύπτονται κοιτάσματα ενεργειακού πλούτου.

Η αναγγελία ΝΑVTEX που εξέδωσε πρόσφατα η Τουρκία, με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει τα "οικόπεδα" 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι το Φλεβάρη του 2019, και η έξοδος του ερευνητικού πλοίου "Μπαρμπαρός", συνοδεία πολεμικών πλοίων, προκαλούν μεγάλες ανησυχίες.

Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης, έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί εφησυχάζει το λαό, πότε με τις δήθεν "στρατηγικές σχέσεις" της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δήθεν αποτελούν "ασπίδα", και πότε εφευρίσκοντας προσχήματα περί καλυτέρευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν και μέρα παρά μέρα διαψεύδεται από τις διαρκείς απειλές Ερντογάν για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και της Κύπρου.

Και μιας και μιλάμε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής: Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και της ΑΟΖ, στη βάση της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας, που προβλέπει το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Κι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

Μας κάνει εντύπωση, όμως, ότι τέτοια σοβαρά θέματα τίθενται με επικοινωνιακό τρόπο, στο πόδι, κατά τη διάρκεια μιας υπουργικής παράδοσης - παραλαβής.

Τα θέματα αυτά, που έχουν διεθνείς διαστάσεις κι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο απειλών και αντιπαραθέσεων, απαιτούν μεγάλη προσοχή, πορεία απεμπλοκής από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, που αξιοποιούν αυτά τα ζητήματα ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους κάθε φορά.

Σε κάθε περίπτωση, ο λαός μας δεν πρέπει να εφησυχάζει, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι σήμερα όμηρος των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων, βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και δεν μπορεί να εγγυηθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα».


Πατριδογνωμόνιο
Περί «υπαρκτού ναζισμού»...

Μέρες που είναι, άθλιες και πονηρές, να μυρίζουν αίμα, να ζέχνουν πετρέλαιο, πασπαλισμένες με φανταχτερές ιδέες - εικόνες χλιδής. Μέρες που κυλάνε στο σάπιο έδαφος της καπιταλιστικής κερδοφορίας, το ποτισμένο με ιδρώτα, βάσανα κι εργατών αγωνία. Η δολοφονία Κασόγκι αποκτά έναν τρομοκρατικό συμβολισμό που χάνεται στην επιδερμική ανάλυση της τρέχουσας πολιτικής σκοπιμότητας. Δε θα σταθώ μήτε στην προσωπικότητα και την κοινωνική προέλευση του τραγικού θύματος. Μήτε στο γεγονός ότι, έτσι κι αλλιώς, δεν ήταν κάποιος δημοσιογράφος με επαναστατική, ανατρεπτική δράση και ιδεολογία, που είχε σταθεί απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Δεν θα αναλύσω το περιεχόμενο των άρθρων και της δράσης του, την υπηκοότητα και τα πελώρια συμφέροντα εξουσίας στα οποία υποκειμενικά εντάσσεται και κατατάσσεται η διαφωνία του με το σαουδαραβικό αποτρόπαιο καθεστώς. Θέλω να σταθώ στην προειδοποίηση που εκτοξεύεται ως γενική και συνάμα εξατομικευμένη απειλή με τον «τεμαχισμό της σορού ενός ανθρώπου, που μπήκε σε μια πρεσβεία, Οκτώβρη του 2018, μέρα μεσημέρι, για κάποια έγγραφα γάμου - διαζυγίου, δε βγήκε ποτέ, τα μέλη του αναζητούνται σε δάση και πηγάδια, η αρραβωνιαστικιά του τον περίμενε απέξω, και το... ρεπορτάζ αυτής της εξωφρενικής φρίκης το δίνουν τμηματικά, βδομάδες τώρα, μυστικές υπηρεσίες απ' τη ΜΙΤ έως τη CIA, σ' όλα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο».

Πάνω από ογδόντα χρόνια απ' την αρχή εκδήλωσης του «υπαρκτού ναζισμού» με τη δηλητηριώδη οσμή των κρεματορίων και των μαζικών τάφων να αναδίνεται απ' άκρου εις άκρον της Γης, «φρεσκαρισμένη» κατά τις επιταγές της Αγοράς, που είναι «ελεύθερη» να εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο ακόμα και ως διαμελισμένο πτώμα, από «ιατροδικαστή» παρακαλώ, με «πριγκιπική» εντολή, έρχεται ως κατάλληλο μέσο χειραγώγησης του θυμικού των μαζών, την κατάλληλη στιγμή. Κι αυτό, γιατί στο χοντρό γεωπολιτικό παιχνίδι, που συνεχίζεται από κει που άρχισε, δηλαδή την πετρελαιοπαραγωγική αποικιοκρατική περιοχή του δυτικού κόσμου, η μεθοδολογία του παραλυτικού φόβου για φριχτό θάνατο ανάλογο με τους φούρνους των ναζιστικών στρατοπέδων, πέρασε στον αιώνα μας κι απ' τα λιντσαρίσματα τύπου Καντάφι, κι απ' τις δημόσιες μεσαιωνικές κρεμάλες τύπου Σαντάμ κι άλλα τέτοια «ξεκαθαρίσματα» μεγαλόσχημων λογαριασμών. Σε μια εποχή λοιπόν όπου ξαναχαράσσονται σύνορα του κόσμου, με εκβιασμούς πολέμου, πείνας, προσφυγιάς, ύψωμα τείχους - φράχτη, δηλητηριασμό πηγαδιών, καραβάνια προσφύγων σε μαρτυρικές πορείες στην έρημο του πολιτισμένου κόσμου, ήρθαν τα θεριά να μας πουν: Δεν υπάρχει μήτε σπιθαμή γης, ακόμη και μέσα σ' εκκλησία, σε πρεσβεία, όπου καταφεύγει ο τάχα μου δήθεν σύγχρονος άνθρωπος, που τάχα μου δήθεν ξεπέρασε την εποχή των σπηλαίων, που να μην μπορεί η εξουσία να σε βασανίσει, να σε σφάξει σαν πρόβατο, να σε τεμαχίσει, να σε πακετάρει, και να σε πουλήσει ως «χρήσιμη φρίκη» για να κάτσει στ' αυγά του ο... επόμενος.

Το πρώτο κέρδος - κίνητρο των πολέμων ήταν, είναι και θα είναι τα λάφυρα κι οι δούλοι. Οποιος άκουσε τον νέο και μοντέρνο Καναδό πρωθυπουργό να λέει ότι θα ήθελε να σταματήσει την πώληση όπλων στους Σαουδάραβες αλλά δυστυχώς το πρόστιμο είναι ένα δισ. και δεν μπορεί να το... φορτώσει στους φορολογούμενους πολίτες του, ξέρει πια το τιμολόγιο που διαμορφώνεται για παγκόσμιας εμβέλειας ατομικές τρομοκρατίες σαν την κατακρεούργηση του δύστυχου Κασόγκι. Κι όποιος άκουσε τα... συγχαρητήρια στις μυστικές τουρκικές υπηρεσίες και το... θαυμασμό για την «εξιχνίαση» του φόνου «εντός ξένης πρεσβείας» αντιλαμβάνεται ποιος λυμαίνεται το χωράφι της γης του. Κι όποιος θέλει να υψωθεί στο μπόι των ανθρώπων και να ζει, όχι να επιζεί, φωνάζει «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και περπατάει και διαδηλώνει μαζικά, μπροστά απ' τις «πρεσβείες» με το ΚΚΕ, με την ΚΝΕ, για το μέλλον του κόσμου ανυποθήκευτο στον τρόμο. Γιατί όπου να 'ναι θα καίνε και το «Μικρό Πρίγκιπα» σε όλες τις εκδόσεις και σ' όλες τις γλώσσες τυπωμένο...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ