ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ζημιές σε κτίρια και υποδομές από τον μεγάλο σεισμό

Eurokinissi

Ενας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Παρασκευής στη 01.54, έβγαλε τους κατοίκους της Ζακύνθου στους δρόμους, ενώ έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη χώρα. Επίκεντρο του σεισμού ήταν θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί κατοίκων. Μετά το μεγάλο σεισμό ακολούθησαν τουλάχιστον τριάντα μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης. Με το πρώτο φως της μέρας, συνεργεία μηχανικών βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, αλλά και για να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι από μηχανικούς σε σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και καταστήματα.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς προκλήθηκε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Επίσης, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας καταστράφηκε, ενώ υπήρχαν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί. Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998 και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου στο κέντρο, όμως η βλάβη αποκαταστάθηκε.

Οι σεισμολόγοι μιλούσαν για κύριο σεισμό, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού. Ο σεισμός να σημειωθεί ότι έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αθήνα, μέχρι και σε Μάλτα, Αλβανία, Λιβύη και Ιταλία. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε Γαστούνη και Πύργο, στην κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο. Μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στο διαμέρισμά της και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου ζήτησε να υπάρξουν άμεσοι έλεγχοι σε όλους τους χώρους και καταγραφή όλων των ζημιών και ειδικότερα σε δημόσιους χώρους, σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομείο κ.λπ., όπως επίσης και σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία. Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία τους για όποιο ζήτημα προέκυψε μετά από το σεισμό, είτε στο χώρο εργασίας τους είτε και στο σπίτι τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου με ανακοίνωσή του απαιτεί να διενεργηθεί άμεσα επιστάμενος και ενδελεχής έλεγχος για ενδεχόμενα προβλήματα και ζημιές που έχουν προκληθεί στις σχολικές υποδομές. Επίσης, επαναφέρει παλαιότερη πρόταση του ΔΣ για τη συγκρότηση των σχολικών τμημάτων με 20 μαθητές ανά τμήμα Γυμνασίου και Γενικής Παιδείας των Λυκείων, 15 ανά κατεύθυνση και 10 ανά εργαστήριο του ΕΠΑΛ.

  • Το μεσημέρι της Παρασκευής στις 15.03 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στη Λαμία. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χιλ. ΒΑ από τη Λαμία, 9 χλμ. βόρεια της Ανθήλης και 152 χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2 χλμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θόρυβος που προηγήθηκε έσπειρε πανικό στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν είχαν αναφερθεί κάποιες ζημιές πέρα από την πτώση αντικειμένων στα σπίτια.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων

Eurokinissi

Ανακοίνωση με αφορμή τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα, που καταδικάζει εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά στο να ξεπαγιάσουν και να μην μπορούν να μετακινηθούν, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Οι κάτοικοι της Ικαρίας κινδυνεύουν αυτόν το χειμώνα, περισσότερο από άλλη φορά, να ξεπαγιάσουν. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με την εκκίνηση της περιόδου, εκτοξεύεται στα 1.37 ευρώ το λίτρο! Την ίδια στιγμή που μισθοί και συντάξεις έχουν άγρια σφαγιασθεί και το όποιο λαϊκό εισόδημα το λεηλατούν με τους έμμεσους και άμεσους φόρους και με τα δυσβάσταχτα χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα, ανεβαίνει και η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης που πάνε στα 1.98 ευρώ και 1.76 ευρώ. Είναι εμφανές το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται ακόμα και για τις απαραίτητες μετακινήσεις των κατοίκων.

Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστια γιατί: Κατάργησε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, διατηρεί και αυξάνει τους ειδικούς φόρους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, προστατεύει τα κέρδη των μονοπωλίων και των εφοπλιστών στα καύσιμα. Μείωσε τις κρατικές δαπάνες του επιδόματος θέρμανσης.

Για όλα αυτά έχει συνοδοιπόρους τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) που μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και ουσιαστικά συμφωνούν με την κατεύθυνση και τους στόχους αυτής της πολιτικής.

Η λεγόμενη μεταμνημονιακή περίοδος με τη δήθεν "δίκαιη ανάπτυξη" είναι μια καλοστημένη παγίδα που δεν πρέπει να παρασυρθεί κανένας Ικαριώτης όταν βιώνει τις συνέπειες από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους.

Ολοι εμείς οι κάτοικοι της Ικαρίας δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που ζούμε όλα τα τελευταία χρόνια.

Κανένας δεν πρέπει να βρεθεί στο δίλημμα να διαλέξει φαγητό ή θέρμανση.

Τώρα χρειάζεται με την πάλη και την αλληλεγγύη να διεκδικήσουμε:

  • Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά (μείωση κατά 50%).
  • Κατάργηση του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα.
  • Ουσιαστική ενίσχυση με οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν για αγορά πετρελαίου».
Υπό έλεγχο η φωτιά στη Χαλκιδική

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν την Πέμπτη οι πυροσβέστες στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος το πρωί της ίδιας μέρας και έκαιγε ανεξέλεγκτη για ώρες. Την Παρασκευή, η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη μεν, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χωρίς ενεργό μέτωπο και μόνο με διάσπαρτες εστίες. Οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, καθώς και η εξασθένιση των ανέμων το πρωί της Παρασκευής, βοήθησαν στο να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο. Στην περιοχή εξακολουθούσαν να επιχειρούν μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, 70 οχήματα της Πυροσβεστικής με 160 πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα.

Στάχτη έχουν γίνει τουλάχιστον 4.000 στρέμματα δάσους και αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα λόγω του πυκνού καπνού, εξαιτίας του οποίου παρατηρήθηκαν περιστατικά δυσφορίας σε ορισμένους πολίτες, κυρίως σε ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ, στην περιοχή Καβουρότρυπες. Το μέτωπο της φωτιάς εκτεινόταν από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και έφτανε στα βόρεια του οικισμού της Σάρτης. Την Πέμπτη εκκενώθηκαν ένας μικρός οικισμός στην περιοχή του Κάμπου της Σάρτης, καθώς και η ακτή Αχλάδα, λόγω των πυκνών καπνών, ενώ είχε δοθεί κατεύθυνση στους κατοίκους της Σάρτης και της ευρύτερης περιοχής να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Λόγω της φωτιάς, στην ευρύτερη περιοχή προκλήθηκε μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση, καθώς υπήρξαν ζημιές σε τμήματα του δικτύου της ΔΕΗ. Επίσης, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Σιθωνίας, από τη διασταύρωση του Αγίου Νικολάου.

Ο οικισμός της Σάρτης δεν κινδύνευσε, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά μεμονωμένες κατοικίες. Από τις φλόγες διασώθηκαν μεγάλες κατοικίες στις παρυφές του δάσους, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Μία ώρα πίσω γυρίζουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, 28 Οκτώβρη, γεγονός που σηματοδοτεί την εναλλαγή της χειμερινής ώρας, που κάθε χρόνο έχει προσδιοριστεί για την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη. Ετσι στις 04.00 τα ξημερώματα της Κυριακής γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03.00.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή αλλαγή «συνοδεύεται» από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναστολή της εναλλαγής ανάμεσα σε θερινή και χειμερινή ώρα. Τα κράτη - μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλη του 2019 να αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν ή όχι την πρόταση.

Για να εφαρμοστεί το μέτρο, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ κάθε κράτος - μέλος μπορεί ξεχωριστά να αποφασίσει. Αν και υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών επιλογών ανάμεσα στα κράτη - μέλη, στόχος είναι να υπάρξει κοινή απόφαση για το μέτρο. Αν η πρόταση «περάσει», τότε η 31η Μάρτη 2019 θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρξει αλλαγή στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτώβρη 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι δυνατές.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των κατοίκων του νησιού μετά το σεισμό

Στο πλευρό των κατοίκων της Ζακύνθου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΚΚΕ και μέλη του Κόμματος, προκειμένου να συζητήσουν με τους κατοίκους και να δουν από κοντά τις ζημιές που έχουν γίνει.

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ επισημαίνει: «Ο σεισμός που έγινε στο νησί μας, προκάλεσε αρκετές ζημιές σε οικοσκευές, σε εμπορεύματα, ρωγμές σε σπίτια, κυρίως στο χωριό Λιθακιά, και κόπηκε το ρεύμα σε κάποιες περιοχές του νησιού.

Αμεσα απαιτούμε: Να γίνει καταγραφή των ζημιών, κυρίως σε σχολεία και μαζικούς χώρους. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Να αποκατασταθούν οι ζημιές. Αντισεισμική θωράκιση του νησιού».

Κλείνει το «MEGA»

Το οριστικό κλείσιμο του «MEGA», την Κυριακή 28 Οκτώβρη, ανακοίνωσε η DIGEA την Παρασκευή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ