ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Βολική αντιπαράθεση μακριά από τα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών

INTIME NEWS

Τις τελευταίες μέρες, περισσότεροι από 1.500 σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας με μαζικές συνελεύσεις προσπέρασαν τις πλειοψηφίες της ΔΑΠ στα ΔΣ των συλλόγων τους και πήραν τον αγώνα στα χέρια τους, απαιτώντας να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υποβαθμίζει τις σπουδές και κλείνει τα τμήματά τους. Αυτή η είδηση, όπως και πολλές ακόμα εστίες αντίστασης που ξεπηδούν στα πανεπιστήμια, δεν έχει θέση στις στήλες των αστικών εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων.

Το ενδιαφέρον των αστικών ΜΜΕ μονοπωλεί ο κάλπικος καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με τελευταία επεισόδια το πανεπιστημιακό άσυλο και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στήνεται ένα ψεύτικο δίπολο μακριά από τις αγωνίες των φοιτητών και στρώνεται το έδαφος για την ένταση της καταστολής.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής της ΕΕ και του κεφαλαίου, να πρωτοστατεί στη διασύνδεση πανεπιστημίων - αγοράς, να υλοποιεί στα ΑΕΙ όσα αντιλαϊκά μέτρα η ίδια δεν κατάφερε να εφαρμόσει, η ΝΔ πλειοδοτεί σε ακόμα πιο αντιδραστικές θέσεις για να κλέψει λίγη από τη «λάμψη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση δεν χωρά το άσυλο

Πρώτος σέρνει το χορό ο αρχηγός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με την καραμέλα περί «κατάργησης του ασύλου της ανομίας» και έντασης της καταστολής.

Είναι πρόκληση να εμφανίζεται η ΝΔ ως αντίπαλο δέος στην ανομία σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ, όταν η ΔΑΠ «αριστεύει» στη ρεμούλα, στο όργιο αντιγραφών, στις νοθείες στις φοιτητικές εκλογές, έχει «κολλητούς» καθηγητές - φακελάκηδες και στηρίζει τη διαπλοκή ιδρυμάτων - εταιρειών.

Είναι εμπαιγμός να παρουσιάζουν φαινόμενα εγκληματικότητας ως «ιδιαιτερότητα» του πανεπιστημίου, όταν αποδεδειγμένα υπάρχουν σε όλη την κοινωνία, είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος που υπηρετούν. Για παράδειγμα, η τοξικοεξάρτηση είναι ένα μεγάλο, υπαρκτό πρόβλημα, καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και δεν αντιμετωπίζεται με υποκρισία, ευχολόγια και ένταση της καταστολής. Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι «φυσικό φαινόμενο». Συνδέεται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη, έχει - αν όχι τη διαπλοκή - την ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς. Στο Πεδίον του Αρεως, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, οι έμποροι ναρκωτικών κυκλοφορούν ανενόχλητοι κάτω από τα «στραβά» μάτια της αστυνομίας, στην πιο αστυνομοκρατούμενη περιοχή της χώρας και προφανώς έξω από το πανεπιστημιακό άσυλο!

Η συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη ολόκληρων γειτονιών αλλά και πανεπιστημιακών χώρων από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής φωτισμός κ.λπ. έστρωσαν τον δρόμο στα διάφορα κυκλώματα να δρουν ανενόχλητα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέγει να «κουκουλώσει» το πρόβλημα των ναρκωτικών, μετακινώντας τους εξαρτημένους πότε στη μια και πότε στην άλλη περιοχή. Για παράδειγμα, με αυτόν τον τρόπο οι τοξικοεξαρτημένοι από το Πεδίον του Αρεως στοιβάχτηκαν γύρω από την ΑΣΟΕΕ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, αντί να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και να στηρίξει τις δομές απεξάρτησης, επανένταξης και τα «στεγνά» προγράμματα για τους τοξικοεξαρτημένους, κόβει τη χρηματοδότησή τους, τις αφήνει χωρίς υποδομές και προσωπικό, καλλιεργεί την ανοχή στη χρήση και την εξάρτηση.

Η πρόταση της επιτροπής Παρασκευόπουλου για «χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση της βλάβης στους πανεπιστημιακούς χώρους», δηλαδή τη μετατροπή των ΑΕΙ σε χώρους κρατικής διανομής της πρέζας, θα οξύνει το πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν διδάχτηκε τίποτα από το παράδειγμα του ΑΠΘ, όπου πολλαπλασιάστηκε το εμπόριο με τη δημιουργία μονάδας χορήγησης υποκατάστατων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ακριβώς δίπλα από το Πανεπιστήμιο.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κατάργηση του ασύλου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική «ανομία» που τρέφουν οι κυβερνητικές παρατάξεις στις σχολές ή το εμπόριο ναρκωτικών. Πού στοχεύει λοιπόν αυτή η συζήτηση;

Η κατάργηση του ασύλου στοχεύει τους ίδιους τους φοιτητές, τους συλλόγους τους και την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα προβλήματα που καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Είναι βήμα κλιμάκωσης της κρατικής καταστολής.

Η ΝΔ με αυτές τις προτάσεις της «ανοίγει την όρεξη» στην κυβέρνηση, η οποία έχει αποδειχτεί άξιος συνεχιστής του δόγματος «νόμος και τάξη». Με τον σημερινό υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όταν τον βολεύει αναζητά «το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» και όταν τελικά οι διεκδικήσεις των φοιτητών φουντώνουν, τους υποδέχεται με ΜΑΤ. Με την άγρια καταστολή και τις συλλήψεις φοιτητών στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, με τους τρομονόμους, την ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς κ.ο.κ. Μέχρι χτες ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπαγε με τα ΜΑΤ τους φοιτητές έξω από τις σχολές, τώρα η ΝΔ θέλει να τους δέρνει και μέσα σ' αυτές. Η κυβέρνηση με το πόρισμα Παρασκευόπουλου ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων. Βαφτίζει «ποινικό αδίκημα» τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, που αποφασίζουν μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες οι ίδιοι οι φοιτητές.

«Ασυλο» αναγνωρίζουν μόνο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για να κάνουν ανενόχλητοι μπίζνες στις σχολές οι επιχειρήσεις, οι εργολάβοι, οι εκδότες, οι έμποροι της γνώσης, τα μονοπώλια που ελέγχουν την έρευνα. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα για να αλωνίζουν οι εταιρείες στις σχολές.

Το πανεπιστήμιο - επιχείρηση είναι εδώ!

Το κοινό όραμα που μοιράζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι ένα πανεπιστήμιο για τις επιχειρήσεις που λειτουργεί και το ίδιο σαν επιχείρηση.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μαζί υλοποιούν τις Οδηγίες της ΕΕ για αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα μας και την εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των ΑΕΙ. Τα ιδιωτικά κολέγια «βασιλεύουν» με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης! Η ΝΔ δεν πρωτοτυπεί με την πρότασή της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αλλωστε, ο - «πρωταθλητής» στις ιδιωτικοποιήσεις - ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού όπως δήλωνε ο Αλ. Τσίπρας, «δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»...

Αυτό που ουσιαστικά προτείνει η ΝΔ είναι η μείωση των εισακτέων στα δημόσια ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά! Οσο για την καραμέλα της «αναβάθμισης του δημόσιου τομέα μέσω της συνύπαρξης με τον ιδιωτικό», έχει δοκιμαστεί με καταστροφικά αποτελέσματα στην Υγεία, με τα υποβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία να στέλνουν πελατεία στα πανάκριβα ιδιωτικά.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ιδρύει δίχρονα προγράμματα κατάρτισης καθ' υπόδειξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, υπογράφει χρυσά «συμβόλαια» εκατομμυρίων με εργολάβους, σπρώχνει τα ιδρύματα να πουλάνε σεμινάρια, πιστοποιητικά, ερευνητικά αποτελέσματα. Με συνέπειες τη διαρκή υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, τη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε εφήμερη κατάρτιση, την εμπορευματοποίηση της γνώσης, την έρευνα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι για τις λαϊκές ανάγκες.

Τελικά, η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ αποδεικνύεται ένα κακοστημένο σόου, με μοιρασμένους ρόλους, που αφορά το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΣΕΒ, κατευθύνσεις που μετατρέπουν ακόμα πιο γρήγορα τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές και τις οικογένειές τους σε πελάτες δεξιοτήτων και πιστοποιητικών. Και σε αυτό το ζήτημα η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αν και είναι βολική και για τους δύο, δεν αφορά τις ανησυχίες των φοιτητών.

Οι φοιτητές με τον αγώνα τους να δώσουν απάντηση

Οι νέοι και οι νέες που σπουδάζουν, έχουν κάθε λόγο να δυναμώσουν τους φοιτητικούς συλλόγους, τους αγώνες για τις σπουδές και το μέλλον που τους αξίζει. Να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο, το δικαίωμά τους να παλεύουν συλλογικά. Να διεκδικήσουν:

  • Την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, με εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους.
  • Την ενίσχυση των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης. Η θέση των χρηστών δεν είναι στη φυλακή αλλά στα προγράμματα απεξάρτησης. Τη δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
  • Την ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού των ιδρυμάτων, χωρίς security και εργολαβίες, την αποκατάσταση του φωτισμού. Την αναβάθμιση των ψυχαγωγικών - πολιτιστικών - αθλητικών υποδομών, των χώρων πρασίνου των ιδρυμάτων για να αποκτήσουν «ζωή» τα ιδρύματα και εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών, να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων.

Στα φοιτητικά συλλαλητήρια την 1η και στην απεργία την 14η Νοέμβρη να εκφραστεί με τη μαζική συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών στο δρόμο η αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική και στην κοροϊδία της κυβέρνησης.

Αυτή θα είναι και η καλύτερη απάντηση στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού και έντασης της καταστολής, αλλά και στον υπουργό Παιδείας που εφευρίσκει «υποκινητές» και αμφισβητεί τη νομιμότητα των νεολαιίστικων κινητοποιήσεων, επιτιθέμενος στο ΚΚΕ.

Ο υπουργός «πριν πεινάσει μαγειρεύει». Γνωρίζει ποιοι μπαίνουν μπροστά και οργανώνουν τον αγώνα, ποιοι μπορούν να εκφράσουν και να κινητοποιήσουν τους χιλιάδες νέους που ασφυκτιούν στα αδιέξοδα του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές με τον αγώνα τους μπορούν «να του βάλουν τα γυαλιά».


Θοδωρής ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Σε δεκάδες πόλεις κινητοποιούνται τη Δευτέρα οι μαθητές

Για δυναμικές κινητοποιήσεις, τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη, ετοιμάζονται οι μαθητές σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, με αιχμή το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στην Αθήνα, το ραντεβού των μαθητών έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Την ίδια μέρα, μέχρι χτες είχαν οριστεί μαθητικές πορείες στις εξής πόλεις:

Θεσσαλονίκη: 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα: 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο: 11 π.μ., στην πλατεία Δημάδη

Αλεξανδρούπολη: 12 το μεσημέρι, στον Πλάτανο

Αρτα: 10 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς

Βέροια: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου

Βόλος: 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα: 10.30 π.μ., στην Ακαδημία

Γιαννιτσά: 11.30, στην πλατεία Μάγγου

Δράμα: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία

Ηράκλειο: 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Καρδίτσα: 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κατερίνη: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία

Κέρκυρα: 12 το μεσημέρι, στα Γενικά Λύκεια

Κιλκίς: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη: 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Λαμία: 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Πάρκου

Λάρισα: 12.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Μουδανιά: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία

Ξάνθη: 12 το μεσημέρι, στο Ρολόι

Πολύγυρος: 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο

Πρέβεζα: 10 π.μ., στον Φόρο

Πύργος: 10 π.μ., στην πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο: 10 π.μ., στο δημαρχείο

Σέρρες: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Φλώρινα: 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Χαλκίδα: 12 το μεσημέρι, στο Στρογγυλό Παραλίας

Χανιά: 10 π.μ., στην πλατεία Αγοράς



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ