ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για την απεργία στις 14 Νοέμβρη

«Στις 14 Νοέμβρη κανείς στη δουλειά. Παίρνουμε μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Στη μάχη όλες οι δυνάμεις»: Το απεργιακό μήνυμα μεταφέρουν πλατιά στους εργαζόμενους οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, προετοιμάζουν τη μάχη της απεργίας στις 14 Νοέμβρη, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, προτάσσοντας το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων».

Στην Αττική, έχουν ήδη οριστεί τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις από τις ταξικές δυνάμεις:

-- Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

-- Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στην είσοδο του ΣΕΜΠΟ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στο Κορωπί, στις 10.30 π.μ.

-- Στην Ελευσίνα, συγκέντρωση οργανώνουν σωματεία στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ηρώων.

Αποφασιστική μάχη απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης...

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αξιοποιούν καθημερινά κάθε μορφή για να συζητήσουν πλατιά με τους εργαζόμενους γύρω από την ανάγκη να δοθεί στις 14 Νοέμβρη αποφασιστική και συντονισμένη απεργιακή απάντηση απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Οι κυβερνητικοί προπαγανδιστικοί πανηγυρισμοί για τη δήθεν «μεταμνημονιακή εποχή» και την «επάνοδο στην κανονικότητα», οι οποίοι συνοδεύονται στην πράξη από την ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους, με την εργοδοσία να αξιοποιεί όλο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο που παραμένει άθικτο: Απολύσεις, απληρωσιά, διαρκής γενίκευση της «ευελιξίας», εντατικοποίηση, πιέσεις για παραπέρα «ξεχείλωμα» του ωραρίου, κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα εργατικά δικαιώματα συνθέτουν το κάδρο του... «τέλους των μνημονίων».

Τα παζάρια για την «επέκταση» μιας χούφτας Συλλογικών Συμβάσεων, τα οποία αποκλείουν χιλιάδες «ευέλικτους» εργαζόμενους και έχουν ως δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν καλύπτεται από καμία κλαδική Σύμβαση, συνοδεύονται από διαπραγματεύσεις για νέα προνόμια στους εργοδότες. Ο κατώτατος μισθός μπαίνει μόνιμα στην πρέσα της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, ενώ την ώρα που η κυβέρνηση προπαγανδίζει το σχεδιασμό για οριακές αυξήσεις λίγων ευρώ στον κατώτατο μισθό, η ήδη ψηφισμένη νέα μείωση του αφορολόγητου απειλεί με πολλαπλάσιο τσεκούρωμα το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

...στην υπονόμευση και την καταστολή

Εκτός όμως από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η μάχη της απεργίας στις 14 Νοέμβρη δίνεται απέναντι και στους συνδικαλιστές τους, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να την εμποδίσουν και να την υπονομεύσουν.

Από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που αρνήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής την προκήρυξη απεργίας, μέχρι μια σειρά από διοικήσεις Εργατικών Κέντρων που καταψηφίζουν την πρόταση για απεργία με το πρόσχημα ότι... «περιμένουν την τριτοβάθμια οργάνωση» που την έχει ήδη απορρίψει, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποδεικνύουν πως έχουν αναλάβει για μια ακόμα φορά το καθήκον να υπονομεύσουν την απεργιακή κινητοποίηση, να επιβάλουν συνολικά όσο περνά από το χέρι τους σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Στο φόντο αυτό, η απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, για απεργία στις 14 Νοέμβρη, πάρθηκε μόνο μέσα από την πίεση που άσκησαν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι αποφάσεις και η δράση δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Καθόλου τυχαία, πλησιάζοντας προς την απεργία, οι μηχανισμοί καταστολής κρατιούνται «ζεστοί» και δεν περιορίζονται μόνο στα δικαστήρια που βγάζουν τη μια απεργία μετά την άλλη «παράνομες». Αυτό αποδεικνύει η παρουσία και η στάση του αξιωματικού της αστυνομίας στην απεργία των οικοδόμων στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, ο οποίος αναλαμβάνοντας ρόλο ...δικαστή έκανε λόγο για «αδίκημα» και αξίωσε να του παρασχεθούν «αποδείξεις» για την απόφαση των εργαζομένων να απεργήσουν!

Φωτίζουμε το δρόμο της οργάνωσης και της αντεπίθεσης!

Απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, τους συνδικαλιστές τους και τους μηχανισμούς τους, η δράση των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ανοίγει δρόμους, φωτίζει το δρόμο της αντεπίθεσης για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων και την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Κατά τη διάρκεια της βδομάδας που πέρασε συνεχίστηκαν οι πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες τα σωματεία δίνουν συνέχεια στην πάλη για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, με παράλληλο κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν την απεργία στις 14 Νοέμβρη έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα αυτής της αγωνιστικής δράσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, την Τετάρτη προχώρησαν σε απεργία οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, παλεύοντας για την υπογραφή εργοταξιακής Σύμβασης και έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων, ενώ την Πέμπτη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής οργάνωσε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και τα γραφεία του ΣΕΒ για τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Στο σημερινό φύλλο, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει πλευρές της προετοιμασίας της απεργίας μέσα από τη δράση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και του ΣΕΤΗΠ στην Αττική.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η μαζική Γενική Συνέλευση δίνει τη σκυτάλη στις επόμενες πρωτοβουλίες

Από την κινητοποίηση στο «Hilton» ενάντια στην απόλυση εργολαβικών εργαζομένων
Από την κινητοποίηση στο «Hilton» ενάντια στην απόλυση εργολαβικών εργαζομένων
Σε μια ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση την περασμένη Δευτέρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία στις 14 Νοέμβρη, συζήτησε για το περιεχόμενο της απεργιακής μάχης και την προετοιμασία της επιτυχίας της.

Η συζήτηση στη Συνέλευση έδωσε συνέχεια σε μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, ενώ τροφοδότησε τα επόμενα βήματα της δράσης, με κεντρικές πρωτοβουλίες αλλά και δραστηριότητες των επιχειρησιακών σωματείων, με στόχο οι εργαζόμενοι του κλάδου να ενισχύσουν τον αγώνα απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα και την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα

Αποκαλύπτοντας την κοροϊδία γύρω από την πολυδιαφημισμένη «επέκταση» της κλαδικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τα χίλια δυο «παραθυράκια» που έχουν εξασφαλίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο κεφάλαιο, το Συνδικάτο υπογραμμίζει: «Κάθε κατάκτηση, κάθε δικαίωμα υλοποιείται και περιφρουρείται στην πράξη μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα».

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τις εξορμήσεις, τις περιοδείες και τη συζήτηση με εργαζόμενους, το Συνδικάτο υλοποιεί πρόγραμμα ελέγχων μαζί με κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Γεμάτη η αίθουσα που φιλοξένησε τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου
Γεμάτη η αίθουσα που φιλοξένησε τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου
Οι έλεγχοι αυτοί, που συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες, έχουν ήδη φέρει στο φως την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στον κλάδο: Τα ξενοδοχεία έχουν γεμίσει με εργαζόμενους που δουλεύουν μέσα από γραφεία «ενοικίασης» προσωπικού, αλλά και με συμβάσεις ομηρίας, όπως οι συμβάσεις των «έξτρα» εργαζομένων και των εργαζομένων «σε αναμονή». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο νέα ξενοδοχεία (ATHENAUM GRAND και PALACE) πάνω από το 80% του προσωπικού εργάζεται μέσα από «δουλεμπορικό» γραφείο. Στην πράξη, μόνο διευθυντές, προϊστάμενοι και στελέχη της επιχείρησης εμφανίζονται να έχουν προσληφθεί από τα ξενοδοχεία...

Το Συνδικάτο έχει στόχο να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε σύσκεψη με εργαζόμενους που δουλεύουν μέσα από «δουλεμπορικά» γραφεία αλλά και σε κινητοποίηση, απαιτώντας από κυβέρνηση και εργοδοσία να μπει τέρμα στο αίσχος της «ενοικιαζόμενης» εργασίας.

Στο μέτωπο αυτό, οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες δύο κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία: Στο «Hilton» έγινε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και ενός συνδικαλιστή. Στο «Zafolia», κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο έκαναν παρέμβαση στην εργοδοσία διεκδικώντας την ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργαζομένων που έληξαν.

Στη μάχη και επιχειρησιακά σωματεία

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της απεργίας κινούνται και επιχειρησιακά σωματεία.

Το Σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Metropolitan» προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 1/11.

Αντίστοιχα, το Σωματείο των εργαζομένων στην επισιτιστική επιχείρηση «Select», που δραστηριοποιείται στο χώρο του αεροδρομίου, έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη 8/11. Η συγκεκριμένη συνέλευση θα έχει διπλό χαρακτήρα, συνδυάζοντας την προετοιμασία της απεργίας με την πρώτη εκλογοαπολογιστική διαδικασία του νεοσύστατου σωματείου.

Και τα δύο σωματεία έχουν διαμορφώσει σχέδια επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων και μέσα από την οργάνωση της απεργίας στους χώρους τους θα δώσουν συνέχεια στη διεκδίκηση της υπογραφής τους.

Τη δική τους θέση στην προετοιμασία της απεργίας έχουν οι εργαζόμενοι του πρώην ξενοδοχείου «Athens Ledra» που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά. Πρόσφατα προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο, που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες κάτω από το εμπορικό όνομα της αλυσίδας «Hyatt», ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Βαδίζοντας μέχρι τη μέρα της απεργίας, το Συνδικάτο βάζει στόχο για συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες, θεματικές συσκέψεις. Στον προγραμματισμό αυτό εντάσσεται και η οργάνωση σύσκεψης τη Δευτέρα 29/10, με θέμα τα εργατικά «ατυχήματα», στις επιχειρήσεις του Επισιτισμού και στα ταχυφαγεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εστειλαν αγωνιστικό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας...
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας...
Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ προχώρησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, το απόγευμα της Πέμπτης, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου, τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Wind», «Vodafone» - «360 Connect» - λοιπές θυγατρικές, «Forthnet - Netmed» και «Cyta».

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, Αγώνας κι Αντεπίθεση η επιλογή μας»: Με το σύνθημα που προέταξε το ΣΕΤΗΠ στο πανό του, κατήγγειλε πως σε έναν κλάδο που οι επιχειρήσεις καταγράφουν ανάπτυξη και κέρδη τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται όλο και πιο έντονη επίθεση:

Στη «Vodafone», η εργοδοσία επιδιώκει να καταργήσει το 8ωρο και να επιβάλει 9ωρη εργασία. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν κι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η «Unisystem» που ανήκει μάλιστα στον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Στη «Wind», το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης περιλαμβάνει απολύσεις.

Στη «Forthnet - Netmed» τα σενάρια αγοραπωλησίας της εταιρείας εντείνουν την ανασφάλεια των εργαζομένων.

Με την ανασφάλεια ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ολιγόμηνες συμβάσεις. Συνολικά στον κλάδο κυριαρχούν η εντατικοποίηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, η πίεση να πιαστούν οι «στόχοι» της κάθε εταιρείας. Στον ΟΤΕ, για παράδειγμα, οι τεχνικοί καλούνται να δουλέψουν επτά μέρες τη βδομάδα.

...και πορεία που έφτασε έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
...και πορεία που έφτασε έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Παρότι το κλαδικό Συνδικάτο είχε ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δεν υπήρχε κανένας «διαθέσιμος» για να δεχτεί την αντιπροσωπεία. Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Αλέκος Περράκης, ο γγ του υπουργείου έφυγε «από την πίσω πόρτα».

Μετά το υπουργείο, οι εργαζόμενοι, πίσω από τα πανό των σωματείων, έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ. Η κατάληξη της κινητοποίησης στον ΣΕΒ είχε διπλό χαρακτήρα: Το ΣΕΤΗΠ θυροκόλλησε στα επίσης κλειστά γραφεία του εργοδοτικού φορέα το Σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ, στέλνοντας μήνυμα πως θα συνεχίσει να διεκδικεί την υπογραφή του. Παράλληλα, κατήγγειλε την απόλυση από τη «Unisystem», εταιρεία που ανήκει στον πρόεδρό του, εργαζομένου που ανέπτυξε δράση ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου.

«Δεν είμαστε από τα σωματεία που πιστεύουν στον "κοινωνικό εταιρισμό"», τόνισε ο Αλ. Περράκης, ξεκαθαρίζοντας πως η υπογραφή της Σύμβασης θα είναι αποτέλεσμα αγώνα και διεκδίκησης. «Τους θυροκολλούμε την απόφασή μας και δυναμώνουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, την προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας», υπογράμμισε.

Το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που έχει υπερψηφίσει η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου αποτελεί το πρώτο σχέδιο Σύμβασης που διαμορφώνεται για τον κλάδο. Επόμενο βήμα στην πάλη για τη Συλλογική Σύμβαση αποτελεί η απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Νοέμβρη, με το Συνδικάτο να προετοιμάζει με περιοδείες, εξορμήσεις, συνελεύσεις και παρεμβάσεις την επιτυχία της.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μάχη για την οργάνωση της απεργίας στους χώρους δουλειάς

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής δίνει τη μάχη για την οργάνωση της απεργίας στον κλάδο με συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους των τραπεζών, στις θυγατρικές τους, στις εισπρακτικές και τις άλλες εταιρείες, στα δικηγορικά γραφεία κ.α., αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, σε έναν κλάδο μάλιστα στον οποίο βρίσκονται τα εργοδοτικά σχέδια για μείωση του προσωπικού κατά χιλιάδες εργαζόμενους.

Βήμα για την απεργία αποτελεί και η κλαδική κινητοποίηση που οργανώνει την Πέμπτη 1 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Τη βδομάδα που πέρασε έγινε Γενική Συνέλευση στη «PD Services», όπου οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση για συμμετοχή στην κλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο, όπως και στην απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Ακόμα, συνέλευση έχει προγραμματιστεί να γίνει στη «PD Solutions», στα κτίρια που βρίσκονται στην Καλλιθέα (30/10) και στο κέντρο της Αθήνας (31/10), με τους εργαζόμενους να διεκδικούν για πρώτη φορά την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, το σχέδιο της οποίας έχει φτιαχτεί με πρωτοβουλία των Σωματειακών Επιτροπών του κλαδικού Σωματείου. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, και διατυπώνονται αιτήματα όπως κανείς κάτω από 751 ευρώ, 8 ώρες εργασίας στις οποίες περιλαμβάνονται διαλείμματα ανά δύο ώρες λόγω της φύσης του επαγγέλματος, κ.ά.

Την Παρασκευή 26/10 είχε προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη του κλαδικού σωματείου με εργαζόμενους στην Alpha Bank. Επίσης, Γενική Συνέλευση θα γίνει στην «ΕΤΕ Leasing» (29/10) για το ζήτημα της ένταξης των εργαζομένων στο μόνιμο προσωπικό της ΕΤΕ και την υπαγωγή τους στην κλαδική ΣΣΕ των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στην ίδια ρότα, το επιχειρησιακό σωματείο στη «First Data» έκανε Γενική Συνέλευση στο κτίριο της επιχείρησης στον Αγιο Στέφανο, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι από το τυπογραφείο της επιχείρησης στο Κρυονέρι. Στη συνέλευση συζητήθηκε το ζήτημα της επιχειρησιακής ΣΣΕ, για την οποία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την εργοδοσία. Συνέλευση του σωματείου έγινε και στο κτίριο της επιχείρησης στην οδό Σπύρου Πάτση, όπου υπήρχε μαζική συμμετοχή και συζητήθηκε η προετοιμασία της απεργίας και της περιφρούρησής της.

Επίσης, την περασμένη Τετάρτη το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς έκανε σύσκεψη για τις εξελίξεις στις τράπεζες και τη σημασία συμμετοχής στην απεργία.

Καθημερινές πρωτοβουλίες για την προετοιμασία

Με καθημερινές πρωτοβουλίες προετοιμάζουν την απεργία Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 30/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας καλεί σε συνέλευση την Τρίτη 30/10, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αγίου Τρύφωνα (Αρχιπελάγους και Αθανάτου).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων οργανώνει συσκέψεις τις εξής μέρες: Τρίτη 30/10 στο Καταφύγι (8 μ.μ., παλιό Δημοτικό), Παρασκευή 2/11 στον Αγιο Κήρυκο (8 μ.μ., Κατσούλειο) και Σάββατο 3/11 στο Καραβόσταμο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προχωρά σε κινητοποίηση διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και καταγγέλλοντας την καταπάτηση του ωραρίου, την Πέμπτη 1/11 στις 5 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 1/11, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Φθιώτιδας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τραγάνας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11 στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας οργανώνει εκδήλωση για την Υγεία την Κυριακή 4/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, για τα οξυμένα προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες, οργανώνει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 30/10, στις 11 π.μ., απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στα σωματεία της Αττικής.

«Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια από την κινητοποίηση, τη συγκέντρωση, την απεργία.

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Σωματείων σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ να συνεδριάσουν, να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μαζεύουν υπογραφές για τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων όπως ορίζουν τα καταστατικά των Σωματείων».

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που παραχωρεί το συγκοινωνιακό έργο στους επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζει ότι από την κινητοποίηση της Τρίτης δεν πρέπει να λείψει «κανένας συνάδελφος ή συναδέλφισσα που νιώθει τη σκληρή πραγματικότητα της δουλειάς του (...) Κανείς επιβάτης που ξεροσταλιάζει στις στάσεις (...) Κανείς εργαζόμενος, άνεργος, φοιτητής, συνταξιούχος, μαθητής, που βλέπει ότι οι μπάρες κλείνουν και η κυβέρνηση ετοιμάζει την εφαρμογή του διαζωνικού εισιτηρίου, δηλαδή νέες αυξήσεις».

Και υπογραμμίζει: «Είναι κοινός ο αγώνας για κρατική, φθηνή, συχνή, αξιόπιστη συγκοινωνία στην υπηρεσία των αναγκών μετακίνησης του λαού και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε: Απόσυρση των νόμων που ιδιωτικοποιούν την αστική συγκοινωνία. Ενιαίο κρατικό φορέα μεταφορών. Επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου σε όλο το νομό Αττικής. Κρατική επιχορήγηση για επισκευή και ανανέωση του στόλου (τρένα, τραμ, τρόλεϊ, λεωφορεία). Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. ΣΣΕ με αυξήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της ζωής. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ