ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικούν φθηνές και αξιόπιστες συγκοινωνίες για όλο το λαό

Κινητοποιήσεις την Τρίτη 31 Οκτώβρη στο Ιλιον και την Τετάρτη 1 Νοέμβρη στο υπουργείο Μεταφορών

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να δοθεί άμεση λύση στα σοβαρά προβλήματα που επικρατούν στις αστικές συγκοινωνίες στα δυτικά προάστια της Αθήνας αναλαμβάνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, σωματεία και μαζικοί φορείς των δυτικών συνοικιών. Η κατάσταση με τα αραιά δρομολόγια, τις καθυστερήσεις, τον συνωστισμό, έχει φτάσει στα όριά τους τους εργαζόμενους, που για να φτάσουν και να επιστρέψουν από τις δουλειές τους κάθε μέρα περνάνε ένα «Γολγοθά».

Επειτα από μια σειρά παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, την ερχόμενη Τρίτη 31 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, διοργανώνουν από κοινού συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Ιλίου, ενώ τοπικές προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6.30 μ.μ., στην στρογγυλή πλατεία Ιλίου (Σκλαβενίτης) και στη διασταύρωση Θηβών και Παπανδρέου (Λακιώτης). Επίσης οι παραπάνω φορείς διοργανώνουν και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, την Τετάρτη 1 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί.

Χτες το πρωί, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αγίων Αναργύρων - Καματερού μοίρασαν το κάλεσμα για τη συγκέντρωση σε εργαζόμενους που περίμεναν στις στάσεις των λεωφορείων, ενώ ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και τις επόμενες μέρες σε άλλες συνοικίες. Η θετική ανταπόκριση του κόσμου και η γενική δυσφορία που εξέφραζε είναι ενδεικτικά για την άσχημη κατάσταση των συγκοινωνιών στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στον «Ριζοσπάστη» της Ιωάννας Β., νέας εργαζόμενης, η οποία καθημερινά μετακινείται από το Καματερό στα Α. Λιόσια για να μεταβεί στο εμπορικό κατάστημα όπου εργάζεται. Οπως μας λέει, εκτός από το κόστος της μετακίνησης, που σε σχέση με τον χαμηλό της μισθό «είναι υπολογίσιμο έξοδο κάθε μήνα», έχει να αντιμετωπίσει και την καθυστέρηση των δρομολογίων, όπως επίσης και τα «γεμάτα, "φίσκα" με κόσμο λεωφορεία, κατάσταση που συντελεί στην εξάντληση κάθε εργαζόμενου που μετακινείται με αυτά».

Ο Αντ. Παλικίρης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Αγ. Αναργύρων - Καματερού, υπογραμμίζει ότι οι κάτοικοι «δεινοπαθούν καθημερινά, περιμένοντας στις στάσεις, ή περπατώντας μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν σε αυτές. Εκτός από τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες, θα συνεχίσουμε τις δράσεις για να επιλυθεί το πρόβλημα».

Οι μαζικοί φορείς διεκδικούν: Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%, δωρεάν μετακίνηση για τους εργαζόμενους τις ώρες αιχμής, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών και σπουδαστών, ειδική μέριμνα για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και ΑμεΑ, σύνδεση των περιοχών με το Μετρό, σύνδεση των γειτονιών μεταξύ τους με τοπικά δρομολόγια, κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και ανανέωση του στόλου των οχημάτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Υπεύθυνη η κυβέρνηση για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών

Στις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών, με αφορμή τις εξελίξεις στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Η κυβέρνηση, σημειώνει, προσπαθεί επικαλούμενη όλες τις παθογένειες, να «βγάλει λάδι» την επιχειρηματικότητα και τις εργολαβίες χρόνων και χρόνων γύρω από την έκδοση και διακίνηση των εισιτηρίων. Ταυτόχρονα, δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των επιβατών από την έκδοση των ηλεκτρονικών καρτών.

Η κυβέρνηση την ώρα που επιτίθεται στους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ, απειλώντας τους ακόμα και με απόλυση, «κάνει πως δεν βλέπει τα χάλια στα σημεία έκδοσης με τις ατελείωτες ουρές και τις λιποθυμίες των εργαζομένων από την κούραση και την ένταση. Εχει το θράσος η κυβέρνηση διά των διοικούντων στην αστική συγκοινωνία να λέει πως δεν υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις, για ανταλλακτικά, ενώ χρυσοπληρώνει τους φίλους της Αμερικανούς με 2,4 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16. Εχει θράσος όταν λέει πως αντιμετωπίζει τις ελλείψεις προσωπικού και μειώνει την ανεργία επειδή ετοιμάζεται να ρίξει στη δουλειά μαθητευόμενους νέους με μισθό πείνας για να καλύψουν πάγιες οργανικές θέσεις».

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους όλων των συνδικάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) να απαιτήσουν: Φθηνή - συχνή - αξιόπιστη συγκοινωνία. Οχι στο ηλεκτρονικό εισιτήριο! Οχι στις μπάρες και τον αποκλεισμό! Κρατική χρηματοδότηση για επισκευή και ανανέωση του στόλου. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στα ΜΜΜ. Μείωση κατά 50% της τιμής των εισιτηρίων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των αυταρχικών γενικών κανονισμών προσωπικού.

Μαθητικές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη σε πολλές πόλεις

Από την κινητοποίηση της Τετάρτης στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση της Τετάρτης στη Λάρισα
Στους δρόμους βγαίνουν τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη οι μαθητές σε δεκάδες πόλεις της χώρας, με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Οι μαθητές παλεύουν επίσης για εξασφάλιση από το υπουργείο και την κυβέρνηση της χρηματοδότησης για να λειτουργούν τα σχολεία κανονικά. Ζητούν να μην επιβαρύνονται ούτε με ένα ευρώ οι οικογένειές τους για τη μόρφωσή τους, καμία κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, να μην προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης που κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό και ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο.

Στην Αθήνα το ραντεβού έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι μαθητές πραγματοποίησαν αγωνιστικές παρεμβάσεις σε διάφορες πόλεις για τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, όπως οι καταργήσεις ειδικοτήτων και οι ελλείψεις υποδομών, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν πρωτοβουλίες συντονισμού για την οργάνωση του αγώνα και μπροστά στην πανελλαδική κινητοποίηση της Δευτέρας.

Στις κινητοποιήσεις μαζί με τους μαθητές θα βρεθούν οι γονείς, καθώς αποφάσεις στήριξης έχουν πάρει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων και καθηγητές τους, καθώς με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι ΕΛΜΕ Α', B', Γ', Δ' και Ε' Θεσσαλονίκης, Φωκίδας, Γ' Αθήνας, Ζ' Αθήνας, Α' - Γ' Ανατολικής Αττικής, Δ' Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Γ' Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Νότιας Αθήνας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Β' Δωδεκανήσου, Λήμνου.

Στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ μέχρι χτες, μαθητικές πορείες είχαν προγραμματιστεί επίσης σε: Πάτρα, Λάρισα, Αρτα, Βέροια, Βόλο, Γιάννενα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Ηράκλειο Κρήτης, Καβάλα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κομοτηνή, Λαμία, Λέσβο, Λευκάδα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σάμο, Σέρρες, Τρίκαλα, Φιλιππιάδα, Χαλκίδα, Πολύγυρο, Μουδανιά, Χανιά, Χίο.

Στα ΕΠΑΛ της Λάρισας

Διαδήλωση ενάντια στο κόψιμο ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία τους (όπως και στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων) πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας, με τη συμπαράσταση καθηγητών τους. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο «Φρούριο» κι από κει έκαναν πορεία στην πόλη, μέχρι την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Λάρισας. Τη μαζική κινητοποίηση των μαθητών χαιρέτισε με ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ.

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, χτες το πρωί οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Εξόρμηση της ΚΝΕ σε χώρους μαθητείας και κατάρτισης

Πλατιά εξόρμηση στους σπουδαστές στους χώρους κατάρτισης διοργανώνει αυτό το διάστημα η ΚΝΕ. Στο πνεύμα αυτό διοργανώνονται μια σειρά περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Σήμερα Παρασκευή, περιοδείες θα γίνουν στα δημόσια ΙΕΚ Ευόσμου, Γουρνών Ηρακλείου Κρήτης, Καστοριάς, 2ο IEK Λάρισας. Τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη, περιοδείες θα γίνουν στα δημόσια ΙΕΚ Χαϊδαρίου, Νίκαιας, ΙΕΚ Υγείας ΚΑΤ κι ακόμα στην ΕΠΑΣ ΟΕΑΔ Κοζάνης, ενώ την Τρίτη 31 Οκτώβρη στο ΙΕΚ Ελευσίνας και στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Καλαμακίου.

Στην ανακοίνωσή της με την οποία απευθύνεται στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ, η ΚΝΕ περιγράφει τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις συνθήκες που επικρατούν στη μαθητεία και τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η συλλογική οργάνωση και δράση μέσα σε κάθε σχολή και χώρο δουλειάς είναι ο δρόμος για την κάλυψη των αναγκών μας στο σήμερα και στο αύριο.

Στη σχολή και στην πρακτική άσκηση... κανένας μόνος του! Ερχόμαστε σε επαφή με τους Συλλόγους Σπουδαστών των Δημοσίων ΙΕΚ. Οργανώνουμε τον αγώνα μας μαζί με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και μας στηρίζουν. Φτιάχνουμε επιτροπές αγώνα από την πρώτη μέρα στα τμήματά μας και στο ΙΕΚ μας.

Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δυναμώνουμε την πάλη, διεκδικούμε:

  • Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για αναλώσιμα, υλικά και εργαλεία. Με ευθύνη του κράτους να δοθούν βιβλία, δωρεάν σε όλους τους σπουδαστές. Σύγχρονα εργαστήρια στις σχολές μας.
  • Το πτυχίο μας να είναι μόνη προϋπόθεση για δουλειά, χωρίς πιστοποιήσεις.
  • Πρακτική άσκηση με ευθύνη και εποπτεία του κράτους, με μηνιαίο μισθό 751 ευρώ και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. 6ωρη, 5ήμερη, 30ωρη εργασία για όλους τους νέους που κάνουν πρακτική άσκηση.
  • Δωρεάν μετακινήσεις για τους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ. Επίδομα στέγασης και σίτισης στους σπουδαστές που το έχουν ανάγκη.
  • Εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά».
Ερευνα για τον «Ρουβίκωνα»

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου διέταξε χτες τη συνένωση και την έρευνα για όλες τις δικογραφίες που αφορούν σε επιμέρους περιστατικά για τον «Ρουβίκωνα». Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη του βίντεο με την «επίσκεψη» μελών του «Ρουβίκωνα» στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Τη σκυτάλη της έρευνας πήρε η Εισαγγελία Πρωτοδικών υπό τον Ηλ. Ζαγοραίο, η οποία αναλαμβάνει να εξετάσει τόσο τις απειλές που δέχτηκε ο εμπλεκόμενος γιατρός, όσο και τις καταγγελίες για απαίτηση - από τον ίδιο - για «φακελάκι».

SUPER LEAGUE
Δύσκολη έξοδος για τον πρωτοπόρο Ατρόμητο

Δεσπόζει το ντέρμπι των «αιωνίων» στη Λεωφόρο

Το ντέρμπι «αιωνίων» στο «Απόστολος Νικολαΐδης» μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και η αναμέτρηση στη Νέα Σμύρνη ανάμεσα σε Πανιώνιο και ΑΕΚ δεσπόζουν στο πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής της Super League. Ο πρωτοπόρος Ατρόμητος ταξιδεύει στην Ξάνθη, ενώ ο δεύτερος στη βαθμολογία ΠΑΟΚ θεωρητικά έχει τον πρώτο λόγο, φιλοξενώντας τον Αστέρα Τρίπολης τη Δευτέρα.

  • Το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: Λάρισα - Λεβαδειακός (15.00 - Novasports 2), ΠΑΣ Γιάννινα - Κέρκυρα (17.15 - Novasports 2), Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (19.30 - Novasports 1). ΚΥΡΙΑΚΗ: Ξάνθη - Ατρόμητος (15.00 - Novasports 2), Λαμία - Πλατανιάς (17.15 - Novasports 3), Παναιτωλικός - Απόλλων Σμύρνης (17.15 - Novasports 2), Πανιώνιος - ΑΕΚ (19.30 - Novasports1). ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΑΟΚ - Ατρόμητος (19.30 - Novasports 1).
Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

Επίθεση σημειώθηκε χτες Πέμπτη στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης λίγα λεπτά μετά τις 2 τα ξημερώματα, στην οδό Κονίτσης, από ομάδα κουκουλοφόρων, που προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σημειώθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, υπηρεσιακό και ιδιωτικό.

Αλλάζει η ώρα

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτώβρη. Συγκεκριμένα στις 04.00 τα ξημερώματα γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, για να δείξει 03.00. Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως την τελευταία Κυριακή του Μάρτη του 2018.

Παρεμβάσεις και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από τα σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα. Ο Δημήτρης Κατσαντώνης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού, με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» υπογραμμίζει: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επιδείνωση του προβλήματος καθώς ακόμη και τα κακώς σχεδιασμένα δρομολόγια έχουν μειωθεί και οι δημότες δεινοπαθούν. Σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας, ώστε να αντιμετωπιστεί έστω και σε έναν μικρό βαθμό το πρόβλημα, ωστόσο δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο δήμο μας με μια σειρά περιοδειών αλλά και συγκεντρώσεων θα αναδείξει το πρόβλημα για να πιεστούν κατ' αρχάς η κυβέρνηση αλλά και η δημοτική αρχή να δώσουν λύσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ