ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Ξεφουρνίζουν» τη νέα σειρά με τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα»

Στην ημερήσια διάταξη η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Στην ημερήσια διάταξη η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων (φωτ. αρχείου)
Ο βαθμός απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, με «ανοιχτό» ζήτημα τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των άλλων χαρατσιών την προσεχή περίοδο, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συνεννοήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου, που αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα για να επανέλθουν περί τα τέλη Νοέμβρη για το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Υπό εξέταση βρίσκεται και ο εντοπισμός των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών» για το 2018, που βέβαια θα συμπληρωθούν με αντιλαϊκά μέτρα, στον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη.

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» και τα «προαπαιτούμενα» που αφορούν στις αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο τομέα και την κρατική διοίκηση, με αιχμή την «αξιολόγηση» των υπαλλήλων αλλά και τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» μηχανισμού σε κάθε υπουργείο, με γνώμονα βέβαια την αποτελεσματική διεκπεραίωση των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης των «θεσμών» με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημαίνεται ότι η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων «τρέχει» με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα το επόμενο 10ήμερο θα έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ οι αποφάσεις για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Βέβαια, αυτά με τη σειρά τους θα έρθουν να «κουμπώσουν» με τα προγράμματα «κινητικότητας» των υπαλλήλων. Νευραλγικής σημασίας ζήτημα σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της κρατικής διοίκησης είναι και αυτό της τοποθέτησης μόνιμων γενικών γραμματέων στα υπουργεία. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις αυτές θα προκηρυχτούν το Νοέμβρη.

Στιβαρή αντιλαϊκή πορεία σε ράγες μνημονίων

Με μόνιμη «επωδό» την κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη φοροληστεία απέναντι στο λαό, συνεχίζεται η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, στη διάρκεια του 9μήνου (Γενάρης - Σεπτέμβρης) ο φόρος εισοδήματος «φυσικών προσώπων» καταγράφει αρνητική «απόκλιση» σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο, ύψους 668 εκατ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την αδυναμία λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση της κυβέρνησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα ενταθεί στη διάρκεια των επόμενων μηνών, ενόψει μάλιστα και της συγκέντρωσης των δόσεων για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ και της τελικής διαμόρφωσης των δημοσιονομικών μεγεθών για το 2017.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γενάρης - Σεπτέμβρης 2017) εμφανίζουν τα εξής:

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 36,4 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 38,6 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά 2,3 δισ. ακόμα και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους μειώθηκε στα 245 εκατ. ευρώ, από 595 εκατ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με περαιτέρω καρατόμηση ύψους 350 εκατ. (μείωση περίπου 59%). Μάλιστα, για το 12μηνο του 2018, σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά επιπλέον 240 εκατ.

Την ίδια ώρα, όπως άλλωστε προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό, η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ είναι μηδενική (από 1,9 δισ. πέρυσι), για τον ΕΟΠΥΥ έχει συρρικνωθεί στα 258 εκατ. (από 393 εκατ.), ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΟΓΑ, όπου η κρατική επιχορήγηση κατακρεουργήθηκε στα 123 εκατ. (από 2,5 δισ.) κ.ο.κ.

-- Το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 36 δισ. ευρώ, ενώ παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, ρυθμοί «κόπωσης» καταγράφονται στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στα 6 δισ., με αρνητική «απόκλιση» από το στόχο κατά 668 εκατ. Ταυτόχρονα, η συνολική μάζα των άμεσων φόρων εμφανίζει «υστέρηση» ύψους 951 εκατ. σε σχέση με το στόχο.

-- Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 19 δισ. ευρώ (από 18,2 δισ. πέρυσι), με υπέρβαση ύψους 296 εκατ. σε σχέση με το στόχο. Θυμίζουμε ότι από το Γενάρη φέτος ξεκίνησαν οι νέες μαζικές ανατιμήσεις για μια σειρά από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ.

Αναπροσαρμογές στο μείγμα νομισματικής πολιτικής

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος στην προοπτική σταδιακής εξόδου από τα λεγόμενα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» μέσω των οποίων, με φόντο την υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, διοχετεύεται φτηνή χρηματοδότηση στους τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου να τονωθούν οι ρυθμοί ανάκαμψης.

Ειδικότερα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αποφασίστηκε η παραμονή των βασικών επιτοκίων του ευρώ στα σημερινά επίπεδα (μηδενικά, ακόμη και αρνητικά επίπεδα), ως κίνητρο για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων της Ευρωζώνης. Παράλληλα, από την 1η Γενάρη 2018, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων (ομόλογα και άλλα), μέσω των οποίων διοχετεύεται η χρηματοδότηση, θα «περιοριστούν» στα 30 δισ. ευρώ το μήνα, από 60 δισ. σήμερα. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, τα μέτρα αυτά θα διατηρηθούν μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη 2018 «ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό», δηλαδή την αύξησή του στα όρια του 2%.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ σπεύδει να δηλώσει άμεση ετοιμότητα για νέο κύκλο αυξήσεων στα ποσά της μηνιαίας χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, «εφόσον οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αντεπίθεση απέναντι στο «μέλλον» της δουλείας

Ανακοίνωση με αφορμή το συνέδριο που οργάνωσε ο ΣΕΒ με τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων»

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το συνέδριο που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ την Τρίτη 24/10 με θέμα «Το μέλλον της εργασίας μετά το μνημόνιο», στην οποία συμμετείχαν οι «κοινωνικοί εταίροι» ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επισημαίνει τα εξής:

«Αυτοί που χαντάκωσαν τους εργαζόμενους και έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση ζούγκλας για την εργατική τάξη, συνευρίσκονται για να δουν πώς αυτή η κατάσταση γαλέρας θα γίνει το μόνιμο μέλλον, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους.

Ηταν ένα συνέδριο για το μέλλον της δουλείας. Ενα συνέδριο για τη σύγχρονη σκλαβιά. Να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι τι κατακτήσεις υπήρχαν. Να ξεχάσουμε τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, το σταθερό χρόνο εργασίας, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την Κοινωνική Ασφάλιση κ.λπ. Να μάθουμε να ζούμε με ό,τι ορίζει, ό,τι προσφέρει το αφεντικό. Να μας χρησιμοποιούν όσο, όπου, όποτε και όπως θέλουν.

Μαζί με τα αφεντικά και ο υπάλληλός τους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που πρωταγωνιστεί για την υλοποίηση του μέλλοντος της δουλείας.

Εμείς οι εργαζόμενοι να περάσουμε στην αντεπίθεση. Τίποτε δεν τελείωσε. Με οργάνωση, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα να δώσουμε απάντηση σ' όλα αυτά διεκδικώντας το δικό μας μέλλον.

Γι' αυτό καλούμε τα συνδικάτα, την εργατική τάξη να δώσουμε απάντηση με τη μαζική συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα».

  • Αναλυτικό θέμα με το αντεργατικό μανιφέστο που παρουσίασε ο ΣΕΒ στην εκδήλωση, αποτυπώνοντας τη στρατηγική του κεφαλαίου, θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Προπέτασμα καπνού» για τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου

Στην ατέλειωτη λίστα των διακρατικών συμφωνιών τάχα για την πάταξη της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών ομίλων, που τελικά καταλήγουν στις πλάτες των λαών, από χτες προστέθηκε άλλη μία. Πρόκειται για την «Κύρωση του Μνημονίου Συνεννόησης και της Συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ «για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του Νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (FATCA), καθώς και της Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών και διατάξεις εφαρμογής», η οποία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία.

Η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων, κυρίως για καταθέσεις στην Ελλάδα, άνω των 50.000 δολαρίων ΗΠΑ. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, παρουσίασε τη συμφωνία ως όπλο κατά της φοροδιαφυγής «αυτών που έχουν χρήματα στην Αμερική και δεν έχουμε στοιχεία», υπονοώντας δήθεν επιχειρηματίες, όταν το μεγάλο κεφάλαιο είναι φοροαπαλλαγμένο «νόμιμα» τόσο στην Ελλάδα όσο στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ ισχύουν παντού στον καπιταλιστικό κόσμο τα κάθε λογής «απόρρητα», των μετοχών κ.ο.κ.

Η ΝΔ, αν και υπερψήφισε τη συμφωνία, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση σημείωσε υποκριτικά ότι «η σύμβαση είναι αποδοχή του αμερικανικού κειμένου, χωρίς καμία νομοπαρασκευαστική επεξεργασία από δικής μας πλευράς και έτσι καταλήγει σε μία απολύτως ετεροβαρή υποχρέωση». «Υπέρ», ασκώντας μια πανόμοιου τύπου κριτική, ψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Η ΧΑ καταψήφισε γιατί δεν «βλέπει κάποιο οικονομικό όφελος» για την Ελλάδα.

Υποκρισία και εμπαιγμός απέναντι στους λαούς

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, αναδεικνύοντας την ουσία της διακρατικής συμφωνίας, την οποία καταψήφισε, ανέφερε ότι τέτοιου είδους διακρατικές συμφωνίες έχουν πολλαπλές στοχεύσεις. «Ερχονται να κρύψουν το φορολογικό πόλεμο, τους οξυμένους φορολογικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών. Οι ΗΠΑ με την κυβέρνηση Τραμπ θέλουν να μειώσουν ακόμα παραπέρα τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Η ίδια συζήτηση γίνεται και στην ΕΕ, για το πώς θα υπάρξουν νέοι, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές».

Δεύτερον, να κουκουλώσουν την προκλητική νόμιμη φοροαπαλλαγή για το μεγάλο κεφάλαιο. «Για παράδειγμα, σημείωσε, η υπόθεση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο στην Ελλάδα ξεπερνά τα όρια του σκανδάλου». Με βάση τους νόμους, οι εφοπλιστές έφτασαν να πληρώνουν λιγότερα απ' ό,τι πληρώνουν οι ναυτεργάτες. Από την άλλη, χτίζουν συνεχώς νέα καράβια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τρίτον, να σκεπάσουν ότι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων στο σύνολο της ΕΕ, κατ' εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχτ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καλύπτονται από ανωνυμία και απόρρητα (επιχειρηματικό, εμπορικό, φορολογικό, τραπεζικό, ανώνυμες μετοχές κ.ο.κ.) για να μπορούν πιο εύκολα να επιδίδονται στα επιχειρηματικά τους παιχνίδια.

Τέταρτον, ΕΕ και ΗΠΑ κηρύσσουν υποτίθεται τον πόλεμο απέναντι στη φοροδιαφυγή, όταν έχουν μια σειρά χώρες - φορολογικούς παραδείσους.

Γενικά «συσκοτίζεται, σημείωσε, η τάση να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου και, από την άλλη, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και των κινήτρων για επενδύσεις, να χαρατσώνεται, να ληστεύεται ο λαός, για να μπορεί να κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο». Αλλωστε, τόνισε, αν και έχουν υπογραφεί μια σειρά τέτοιων διακρατικών συμφωνιών, η φοροδιαφυγή αντί να μειώνεται μεγαλώνει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ