ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίχως τέλος η τραγωδία στο Αιγαίο

Εξι νεκροί πρόσφυγες τις τελευταίες τρεις μέρες

Νέο ναυάγιο με θύμα μία γυναίκα σημειώθηκε χτες στις 7 το πρωί στην ακτή Φυκιότρυπα, έξω από το λιμάνι της Λέσβου. Πλαστική λέμβος με 43 πρόσφυγες παρασύρθηκε από τη θαλασσοταραχή και έπεσε στα βράχια. Στην περιοχή έσπευσαν από την ακτή και από τη θάλασσα μέσα του Λιμενικού και εθελοντές οι οποίοι ανέσυραν τη σορό της γυναίκας και τους υπόλοιπους επιβάτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ 21χρονος Σύρος πρόσφυγας ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα χτες τα χαράματα στην περιοχή Καταρράκτης της Χίου. Οπως έγινε γνωστό, έπεσε από τη βάρκα στην οποία επέβαινε λίγα μέτρα μακριά από τη στεριά. Εκτός από τον άτυχο 21χρονο πρόσφυγα, από τη συγκεκριμένη περιοχή περισυνελέγησαν 150 άτομα, όλοι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν φτάσει εκεί με πλαστικές λέμβους από την απέναντι μικρασιατική ακτή.

Παράλληλα, μία γυναίκα και δύο παιδιά έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους σε νέο ναυάγιο στη Λέσβο, ενώ επτά ακόμη άτομα αγνοούνται. Γύρω στις 06.00 το πρωί πλαστική λέμβος με 63 επιβαίνοντες ανατράπηκε στη διάρκεια αποβίβασης των μεταναστών. Η λέμβος προσέκρουσε σε βράχια λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, στο Καρά Τεπέ, στις ανατολικές ακτές του νησιού. Συνολικά, 53 άτομα κατάφεραν να βγουν στην ακτή, ενώ ανασύρθηκαν τρεις σοροί, από τις οποίες δύο ήταν ανήλικων παιδιών - ένα δίχρονο κοριτσάκι και ένα επτάχρονο αγοράκι - και μία 32χρονη γυναίκα. Οι ναυαγοί που βγήκαν στην ακτή δήλωσαν ότι αρκετοί ακόμη πρόσφυγες που επέβαιναν στη βάρκα έπεσαν στη θάλασσα. Ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό των επτά αγνοουμένων διεξήγαγε το Λιμενικό. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερο «Super Puma» της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο του FRONTEX, πλοίο του Λιμενικού Σώματος, σκάφος του FRONTEX καθώς και περιπολικά οχήματα από ξηράς. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και οι άνεμοι έπνεαν 6 - 7 μποφόρ, βόρειοι - βορειοανατολικοί.

Ακαρπες έχουν αποβεί οι έρευνες και για τον εντοπισμό δίχρονου αγοριού αφγανικής καταγωγής που έπεσε στη θάλασσα ενώ βρισκόταν σε βάρκα ανοικτά της Λέσβου. Το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Το δίχρονο αγόρι έπεσε από τα χέρια των γονιών του, ενώ μαζί με άλλους 50 μετανάστες επέβαιναν σε βάρκα που τους μετέφερε από τα παράλια της Τουρκίας στη βόρεια Λέσβο. Οπως έγινε γνωστό, το μικρό παιδί έφυγε μέσα από το σωσίβιο από το οποίο το κρατούσαν οι γονείς του και βρέθηκε στη θάλασσα. Φτάνοντας σε ακτή κοντά στη Σκάλα Συκαμνιάς ενημέρωσαν εθελοντές που ήταν στην περιοχή. Αμεσα ειδοποιήθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος από εθελοντές και στη συνέχεια ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας, ενώ ενημερώθηκε και ο τουρκικός θάλαμος επιχειρήσεων.

Επίσης, ψαράδες διέσωσαν το απόγευμα της Κυριακής 41 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες που είχαν ναυαγήσει στο ακατοίκητο νησί Παναγιά ανατολικά της Λέσβου. Οι ναυαγοί είχαν εντοπιστεί από το Λιμενικό Σώμα στο ακατοίκητο νησί, ένα από τα μικρονήσια Τουκμάκια ανατολικά της Λέσβου ανοικτά του Μανταμάδου. Επειδή στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης εφτά μποφόρ και ήταν αδύνατον να πλησιάσουν άλλα σκάφη, αλλά και οι ναυαγοί κινδύνευαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών όταν θα νύχτωνε, ο καπετάνιος του ξύλινου αλιευτικού σκάφους «Ταξιάρχης», Στρατής Κάσσος, που έπλεε εκείνη την ώρα στην περιοχή ακούγοντας την έκκληση του λιμεναρχείου για βοήθεια αποφάσισε να πλησιάσει και να αρχίσει τη διαδικασία διάσωσης. Με μια ξύλινη βάρκα του αλιευτικού σκάφους που έριξαν στο νερό, το πλήρωμα του σκάφους άρχισε να μεταφέρει τους ναυαγούς στο αλιευτικό. Πρώτα τα παιδιά και τις γυναίκες και μετά τους άνδρες. Ολοι οι διασωθέντες, 28 άνδρες, επτά γυναίκες και έξι μικρά παιδιά, όλοι από το Αφγανιστάν, ήταν καλά στην υγεία τους και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο λιμάνι της Μυτιλήνης από εθελοντές, μεταφέρθηκαν στους καταυλισμούς.

Να παρουσιάσει το μαύρο για άσπρο προσπαθεί η συγκυβέρνηση

Ισχυρίζεται ότι απέτρεψε τις αποφάσεις που... τελικά πήρε η μίνι Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό

Για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ψυχών στην Ελλάδα και την ενίσχυση της παρουσίας ευρωενωσιακών δυνάμεων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, την ώρα που μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή, που συνιστούν και το «ζουμί» των αποφάσεων της μίνι Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιχαίρει η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αποφάσεις «σε θετική κατεύθυνση»!

Ο Αλ. Τσίπρας, κατά την προσέλευσή του στη συνάντηση, είχε εκφράσει την ελπίδα για «κοινές λύσεις σ' ένα δύσκολο πρόβλημα», καταλογίζοντας ευθύνες στα κράτη - μέλη που δεν επιθυμούν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης. Είχε ακόμα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του που η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη Σύνοδο, παρότι αποτελεί την είσοδο για πρόσφυγες και μετανάστες προς την ΕΕ. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμα πέντε hot spots στα νησιά (...) η Ελλάδα εγκαίρως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της (...) Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τα hot spots, το πρόβλημα είναι όλη η διαδρομή και πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις».

Λίγες ώρες αργότερα, μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράλογες προτάσεις που απερρίφθησαν, αυτές που ...στην ουσία τους υιοθετήθηκαν τελικά απ' τη Σύνοδο! Μια απλή αντιπαραβολή με το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για το κείμενο της Απόφασης είναι αποκαλυπτική...

Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε: «Στη σημερινή συνάντηση (...) υπήρχαν τρεις παράλογες προτάσεις. Και οι τρεις απερρίφθησαν. Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που αφορούσε τη δημιουργία σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης 50 χιλιάδων προσφύγων (...) Αυτή η ιδέα για ένα κέντρο 50 χιλιάδων προσφύγων απερρίφθη (...) Αντί για μια κωμόπολη, πόλη 50 χιλιάδων προσφύγων, προτείναμε -και έγινε αποδεκτό- να προωθηθεί (...) η διαδικασία της επιδότησης με άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ ενοικίου για 20 χιλιάδες πρόσφυγες, πράγμα το οποίο θεωρούμε ότι θα είναι μια ουσιαστική συμβολή στην πραγματική οικονομία. Και ταυτόχρονα, θα εντάξει στον κοινωνικό ιστό πρόσφυγες (...) που μπορούν άμεσα να ενταχθούν, με υψηλή δηλαδή μόρφωση».

Στα παραπάνω πρόσθεσε: «Η δεύτερη παράλογη πρόταση η οποία απορρίφθηκε ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας, αν δεν συμφωνεί, να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από μια άλλη χώρα. Οπως αντιλαμβάνεστε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή και το βάρος να μετατοπίζεται από τη μια μετά την άλλη ως ντόμινο στις χώρες υποδοχής και κυρίως στην Ελλάδα. Αντ' αυτού αποφασίστηκε η δυνατότητα, που και τώρα ισχύει, να ενημερώνεται για τον αριθμό των προσφυγικών ροών η χώρα που υποδέχεται τους πρόσφυγες, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως η χώρα μας διεξάγει (...) Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη, ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρξει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορά μας ώστε να ελέγχει και να αποτρέπει προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ ή πιθανώς αργότερα στην Αλβανία. Απερρίφθη αυτή η πρόταση καθότι την μοναδική και αποκλειστική δικαιοδοσία για τον έλεγχο των βορείων συνόρων μας τον έχει η χώρα μας, φυσικά σε συνεργασία με γειτονικές χώρες (...) Η μοναδική ανάμειξη της Frontex θα είναι μονάχα στη διαδικασία της ταυτοποίησης».

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε, τέλος, ότι ρόλο - κλειδί στις εξελίξεις θα παίξει η συνεννόηση με την Τουρκία. «Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με μέτρα στο διάδρομο αλλά με μέτρα ουσιαστικά στην πόρτα από όπου έρχονται οι προσφυγικές ροές» δήλωσε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία, και βεβαίως ένας συντονισμός, και επιχειρησιακός, ανάμεσα στην ελληνική ακτοφυλακή και στην τουρκική ακτοφυλακή».

Ο δε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα» υποστήριξε ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν αλλά «για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά από τέσσερις - πέντε μήνες, με ειλικρίνεια δεν μπορώ να απαντήσω»!

ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αποφάσεις «κομμένες και ραμμένες» στις ανάγκες του κεφαλαίου

Ενταση της καταστολής στα σύνορα, αυστηρό «κοσκίνισμα» για να περνάνε μόνο οι πρόσφυγες που μπορούν να αξιοποιηθούν από το κεφάλαιο

Από τις εργασίες της μίνι Συνόδου Κορυφής
Από τις εργασίες της μίνι Συνόδου Κορυφής
Στη λογική της αποτροπής - ελεγχόμενης πρόσβασης προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και ταυτόχρονα της πιο αυστηρής διαλογής και της επιστροφής στις χώρες προέλευσης όσων δε θα χαρακτηρίζονται πρόσφυγες, κινούνται οι αποφάσεις της μίνι Συνόδου Κορυφής χωρών που βρίσκονται στη λεγόμενη «οδό των Δυτικών Βαλκανίων», που έγινε χτες στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Κομισιόν. Παρά τον εξωραϊσμό που επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το γεγονός ότι αποτράπηκαν προτάσεις όπως αυτή για ένα κέντρο διαλογής 50.000 προσφύγων στην Αττική, οι αποφάσεις είναι άκρως αντιδραστικές και επικίνδυνες, τόσο για τους λαούς της ΕΕ όσο και για τους ίδιους τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, από τη φτώχεια και την ανέχεια.

Στη Σύνοδο, όπου πήραν μέρος οι κυβερνήσεις Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Σλοβενίας και Ελλάδας, αποφασιστικέ η δημιουργία 100.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στα Βαλκάνια, εκ των οποίων οι 50.000 στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του 2015 θα δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων, εκ των οποίων οι 7.000 σε νησιά και οι 23.000 σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα υπάρξουν άλλες 20.000 θέσεις με επιδότηση ενοικίου από την ΕΕ, κάτι βέβαια που δείχνει ότι δε μιλάμε για προσωρινή κατάσταση, αλλά για αρχή του καταναγκαστικού εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, ενώ φαίνεται να επιδιώκεται οι πρόσφυγες να γίνουν και πελάτες σε ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών. Ταυτόχρονα, ως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση δεσμεύεται να έχουν στηθεί 5 κέντρα καταγραφής και διαλογής (hot-spots) σε νησιά του Αιγαίου.

Εντείνεται η καταστολή στα σύνορα

Σημαντικό, πάντως, τμήμα της απόφασης είναι αυτό που αφορά τους μηχανισμούς καταστολής που ενισχύονται, παρά τα όσα λέγονται για «ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών».

Η Frontex, μάλιστα, αναλαμβάνει ρόλο ελέγχου των προσφύγων και στα θαλάσσια και στα χερσαία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο 17 σημείων ρητά αναφέρεται: «Θέλουμε να αποθαρρύνουμε την κίνηση προσφύγων από τα σύνορα της μιας χώρας σε μια άλλη. Η πολιτική της κίνησης προσφύγων χωρίς να ενημερώνεται η γειτονική χώρα, δεν είναι αποδεκτή και αυτό πρέπει να το εφαρμόζουν όλες οι χώρες σε όλη τη διαδρομή».

Επίσης, γίνεται λόγος για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενιαία διαχείριση των συνόρων, μεταξύ άλλων με: «Ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας, πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας και το καθεστώς απελευθέρωσης της βίζας, αναβάθμιση της κοινής επιχείρησης "Poseidon" στο Αιγαίο, ενίσχυση της Frontex στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, ΠΓΔΜ, Ελλάδας, Κροατίας - Σερβίας, με αποστολή 400 αστυνομικών μέσα σε μια βδομάδα στη Σλοβενία και κατά περίπτωση χρήση της Ταχείας Επέμβασης Συνοριακής Ομάδας (RABIT), που θα πρέπει να εξοπλιστεί πλήρως με όλα τα μέσα».

Ακόμα, ρητά αναφέρεται ότι «επιβεβαιώνεται η αρχή μια χώρα να μπορεί ν' απαγορεύσει την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν επιβεβαιώνουν την επιθυμία να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο για τους πρόσφυγες ή αν διαπιστωθεί ότι έχουν επαναπροωθηθεί». Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Frontex θα συνεργαστούν με τρίτες χώρες, θα εντατικοποιήσουν τη συνεργασία με Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές και Πακιστάν, για την επιστροφή μεταναστών με βάση και την ως τώρα συμφωνία και θα επιδιώξουν συμφωνίες και με άλλες χώρες».

Επίσης, ενισχύεται η διαδικασία με εκτεταμένη καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων των προσφύγων.

Οπως γίνεται κατανοητό, οι ιμπεριαλιστές προωθούν και το σχέδιο συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, κάνοντας πως δε βλέπουν τις τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις και δυναμώνουν οι μηχανισμοί καταστολής και αποτροπής, ώστε από το «κόσκινο» να περνάνε τελικά μόνο όσοι οι αστικές τάξεις θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, η λεγόμενη «αναλογική μετεγκατάσταση» προσφύγων που είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι, προχωράει με το ...σταγονόμετρο, ενώ οι 160.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε δύο χρόνια, είναι αστείος αριθμός μπροστά στο τεράστιο κύμα των εκατομμυρίων ξεριζωμένων.

Διαψεύδονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Γερμανίας ουσιαστικά διαψεύδουν τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού ότι τελικά δεν πέρασαν οι θέσεις που ήθελαν κάποιοι «εταίροι» για τα μεγάλα «κέντρα υποδοχής» και τη φύλαξη των βόρειων ελληνικών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι συμφωνήθηκε η ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ώστε να εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος των προσφύγων με προορισμό τις βόρειες χώρες της ΕΕ.

Ο δε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο» ότι «η Ελλάδα στη χτεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των hot-spots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με επιδότηση ΟΗΕ - ΕΕ η Ελλάδα γίνεται σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό:

«"Επιδότηση υποκρισίας" πρέπει να πάρει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο ψήφισε επώδυνες και επικίνδυνες για τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό αποφάσεις, αλλά ισχυρίζεται κιόλας ότι δήθεν τις απέτρεψε. Με τις αποφάσεις της συνόδου, που συμπληρώνουν προηγούμενες αποφάσεις για τη δημιουργία των κέντρων διαλογής προσφύγων (hot-spots), η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΟΗΕ και ΕΕ, χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 - για αρχή - εγκλωβισμένων προσφύγων. Επιπλέον, μετά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για το "κλείσιμο" των ελληνικών συνόρων προς το βορρά και για ανάθεση στον Frontex της αποτροπής - καταστολής των προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά ή ελληνο-αλβανικά σύνορα.

Ο ελληνικός λαός που, στη μεγάλη πλειοψηφία του, έχει σταθεί αλληλέγγυος στο προσφυγικό δράμα, χρειάζεται να αντιδράσει μαζικά και αποφασιστικά σ' αυτές τις επικίνδυνες και αντιδραστικές αποφάσεις. Να μην εξοικειωθεί με τα καθημερινά δελτία των νεκρών παιδιών κι ενηλίκων στο Αιγαίο.

Να παλέψει ενάντια στα κέντρα διαλογής (hot-spots) και τους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Για την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και για τη διευκόλυνση της απευθείας μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Για τη γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Για τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.

Για την κατάργηση του Frontex και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς.

Για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, να βάλουν οι λαοί τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΕ
Ανεβάζουν τόνους, ενώ κινούνται στην ίδια επικίνδυνη στρατηγική

Στην «τραγική εικόνα» και τη «μειωμένη ευθύνη» του Αλ. Τσίπρα επιχειρεί να αποδώσει η ΝΔ τις αποφάσεις της μίνι Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, αφού και η ίδια δεν αμφισβητεί τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και την αντιμεταναστευτική της πολιτική.

Χαρακτηριστικά, σε κοινή δήλωση των υπευθύνων του Τομέα Τουρισμού της ΝΔ, Μ. Κόνσολα, του Τομέα Εθνικής Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννη, και του Τομέα Δημόσιας Τάξης, Δ. Κυριαζίδη, αναφέρεται ότι «ένας πρωθυπουργός μειωμένης ευθύνης, μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών», όταν η βάση των αρνητικών για τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό αποφάσεων της Συνόδου είναι οι ίδιες οι συνθήκες της ΕΕ, ο Κανονισμός του Δουβλίνου που εφάρμοζαν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ...

Κι ενώ η ΕΕ, με την υπογραφή και της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί με όχημα το προσφυγικό και τα περί «ευρωπαϊκών συνόρων» τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο και την παρουσία της Frontex στα βόρεια ελληνικά σύνορα, για την αποτροπή της εξόδου προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα, η ΝΔ εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι «η λύση είναι η δημιουργία ευρωπαϊκής task force που θα επιχειρεί ενάντια στα κυκλώματα των δουλεμπόρων, που δρουν ανενόχλητα και η φρούρηση των θαλασσίων συνόρων»! Ανοίγει, δηλαδή, και αυτή ουσιαστικά ζήτημα συνδιαχείρισης των ελληνικών συνόρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Στη βάση μάλιστα των ευρύτερων αντιλαϊκών παζαριών εντός της Ευρωζώνης, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ρωτά, μεταξύ άλλων, «ποια η σύνδεση δημοσιονομικής και προσφυγικής - μεταναστευτικής πολιτικής;». Ρωτά ακόμα «τι ακριβώς εννοείτε μιλώντας για επιχειρησιακό συντονισμό ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής;», όταν αυτή η θέση έχει εκφραστεί δημόσια από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ και με το ίδιο επικίνδυνο σκεπτικό που θέτει παραπάνω και η ΝΔ: Τη φρούρηση των «ευρωπαϊκών συνόρων» από κοινές περιπολίες στο Αιγαίο «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα».

Αντίστοιχα, για «έλλειψη προετοιμασίας» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του αναφέρεται ότι «η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, παρουσιάστηκε απροετοίμαστη στην άτυπη μίνι - Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό (...) η χώρα δεν έχει σχέδιο, συντεταγμένα επιχειρήματα και διεκδικήσεις».

Ως «εθνικούς στόχους» παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, την «οικονομική και θεσμική υποστήριξη του ρόλου της Ελλάδας ως de facto χώρα πρώτης υποδοχής από την ΕΕ» και «την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν (...) με τη συμπερίληψη προσφύγων και από άλλες χώρες όπως το Αφγανιστάν», όπως και «τη ρεαλιστική τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο, ώστε να αποκτήσει η ΕΕ αποτελεσματικά θεσμικά εργαλεία για τη βιώσιμη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μεικτές μεταναστευτικές ροές», με βάση και τους προβληματισμούς σημαντικών τμημάτων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για το πώς ο αντιμεταναστευτικός Κανονισμός του Δουβλίνου μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στη βάση αυτών των παραπάνω στόχων, το ΠΑΣΟΚ βάζει και το θέμα «διακομματικής αντιμετώπισης της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζει η χώρα και οι πρόσφυγες», διακηρύσσοντας και γι' αυτό το ζήτημα «τη βούλησή του να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ροών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ