ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κάλεσμα για συλλαλητήριο στις 5 Νοέμβρη στην Αθήνα

Και στις 12 Νοέμβρη ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το λαό, τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο κάλεσμά τους

«5 Νοέμβρη όλοι οι φοιτητές στους δρόμους της Αθήνας»!

Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικού, Τούρκικων Σπουδών, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, που συντονίζουν τα αγωνιστικά βήματά τους και δίνουν κλιμάκωση στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Στο κάλεσμά τους προς κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, τονίζουν:

«Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια.

Οι οικογένειές μας δεν αντέχουν να σηκώνουν το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών. Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΕΕ σε μας και τους γονείς μας. Δεν έφταναν ως τώρα όλα αυτά τα μέτρα που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μείωσαν το εισόδημα των γονιών μας κατά 40%. Εχουμε τώρα νέο χτύπημα στη λαϊκή οικογένεια, μέσω του 3ου μνημονίου, με αποτέλεσμα περισσότεροι συνάδελφοί μας να αναγκάζονται να δουλεύουν από το 1ο έτος ή ακόμα και να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Με το ξεκίνημα του Νοέμβρη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα μείωση 20% στη χρηματοδότηση για την Παιδεία.

Αυτό σημαίνει:

  • Θα βάζουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη! Πληρώνουμε ήδη πολλά για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα... σε λίγο θα πληρώνουμε και για να κάτσουμε.
  • Ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές! Ηδη, σε πολλές σχολές εργαστήρια δε γίνονται λόγω ελλείψεων σε καθηγητές, φοιτητές δε χωράνε σε αίθουσες. Εχουμε μέχρι και την παγκόσμια πρωτοτυπία εργαστήρια να γίνονται θεωρητικά σε μαυροπίνακα!
Θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα

Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας, που μετατρέπει τα πανεπιστήμιά μας σε επιχειρήσεις και την ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση σε κατάρτιση και εφήμερη γνώση. Τα προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, η έρευνα, αντί να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, παραδίδεται στα μονοπώλια.

Θέλουμε να δουλέψουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάσαμε.

Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που ετοιμάζουν για τους απόφοιτους. Οι περισσότεροι απόφοιτοι δε δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν, η ανεργία χτυπάει "κόκκινο" στους νέους μέχρι 25. Ενώ με το 3o μνημόνιο εξαπολύεται λυσσαλέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, με αποτέλεσμα οι νέοι απόφοιτοι να μην έχουμε πρόσβαση στην Υγεία, να δουλεύουμε χωρίς άδειες και άλλα δικαιώματα.

Κυβέρνηση - ΕΕ παίρνουν τα μέτρα τους. Οι φοιτητές να πάρουμε τα δικά μας.

Στις 5 Νοέμβρη το κέντρο της Αθήνας να πλημμυρίσει από φοιτητές!

Στις 12 Νοέμβρη ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το λαό!

Καλούμε κάθε Φοιτητικό Σύλλογο να πάρει απόφαση για το συλλαλητήριο στις 5 Νοέμβρη και να κάνει το συλλαλητήριο υπόθεση όλων των φοιτητών!

Φοιτητικός ξεσηκωμός 5 Νοέμβρη, στις 12.00, μετρό "Πανεπιστήμιο"».

Μαθητικές κινητοποιήσεις στις 2 Νοέμβρη

Σε γενικό ξεσηκωμό καλούν για τις 2 Νοέμβρη μαθητές σε όλη την Ελλάδα, με πορείες και καταλήψεις. Στην Αθήνα, το ραντεβού που δίνουν 15μελή και 5μελή Μαθητικά Συμβούλια και Συντονιστικά Σχολείων είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Γιάννενα, Αρτα, Πρέβεζα, Βέροια, Σέρρες, Καστοριά, Κοζάνη, Ηράκλειο Κρήτης.

Οι μαθητές καλούν σε συντονισμό, να ακουστεί η φωνή τους «γιατί τα σχολεία μας δεν έχουν τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν. Δεν έχουν καθηγητές - βιβλία - υποδομές - εργαστήρια. Γιατί δεν πάει άλλο, οι γονείς μας να πληρώνουν για φροντιστήρια, ιδιαίτερα ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων μας. Γιατί δεν πάει άλλο να τρελαινόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα απολυτήριο με συνεχόμενες εξετάσεις και αβέβαιο μέλλον», όπως αναφέρεται στο κάλεσμα των Μαθητικών Συμβουλίων της Αθήνας.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους το συλλαλητήριο, να διεκδικήσουν από κοινού να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των μαθητών. Την ίδια μέρα, στο δρόμο βγαίνουν οι μαθητές και οι γονείς των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων που επιπλέον αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών σε βασικά μαθήματα, διεκδικούν διασφάλιση της μεταφοράς και σίτισης.

Προβλήματα στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου

Ενα εξάμηνο μετά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής στους καθηγητές και τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, στο Φυτόκο, ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές, στη μόνωση και στον ελαιοχρωματισμό των εργαστηρίων δεν έχει γίνει τίποτα. Τα εργαστήρια παραμένουν στην ίδια άθλια κατάσταση, τα νερά εισρέουν με τις πρώτες σταγόνες της βροχής, ενώ ένα από τα εργαστήρια - αυτό των θερμοϋδραυλικών - έχει σφραγιστεί, λόγω επικινδυνότητας, από το διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου και τα μαθήματα μεταφέρθηκαν σε άλλο, παντελώς ακατάλληλο χώρο. Η εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων στο ΕΠΑΛ είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η μαθησιακή διαδικασία και, ταυτόχρονα, εκπαιδευτικοί και μαθητές βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, αφού κομμάτια επιχρισμάτων από την οροφή των κτιρίων και η υγρασία στα ηλεκτρικά απειλούν την ασφάλειά τους.

Το παραπάνω σχολείο δεν είναι το μοναδικό που παρουσιάζει τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς η δημοτική αρχή, με τα ψίχουλα που διαθέτει για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, συνεχίζει την πολιτική υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, υλοποιώντας στο έπακρο την κυβερνητική πολιτική.

Για τα προβλήματα του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας κατέθεσε Επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η «Λαϊκή Συσπείρωση», ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει αν και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να συντηρηθεί η μόνωση της ταράτσας στα εργαστήρια και συνολικά και ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρει για να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης σ' όλα τα σχολικά συγκροτήματα, καθώς επίσης και για το σχεδιασμό και χρηματοδότηση ενός προγράμματος σχολικής στέγης που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στο Δήμο Βόλου.

Εικαστική έκθεση της ΕΛΜΕ Πειραιά

Συνεχίζεται με επιτυχία η Εκθεση Εικαστικών Τεχνών της ΕΛΜΕ Πειραιά με θέμα: Οι καθηγητές του Πειραιά δημιουργούν «Δυνάμεις και Δυναμικές». Η έκθεση με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας εκπαιδευτικών, που λειτουργεί στη Δημοτική Πινακοθήκη - Παλαιό Ταχυδρομείο έως τις 31 Οκτώβρη, εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη και έκτοτε την επισκέπτονται καθημερινά σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του Πειραιά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 - 9 μ.μ.

Χτες, στο πλαίσιό της, διοργανώθηκε μουσική βραδιά με την Εύα Φάμπα (κλασική κιθάρα) και τον Γιώργο Σαρρή (τραγούδι).

Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή

Ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή, την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από τα Ειδικά Σχολεία.

Εκδήλωση στην Καισαριανή

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η Ενωση Συλλόγων Γονέων Καισαριανής, με τη στήριξη του παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διοργανώνει σήμερα Τρίτη, εκδήλωση «τιμής και μνήμης στους αγώνες του λαού μας ενάντια στο φασισμό».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ. στο χώρο του Σκοπευτηρίου, στο Μνημείο, στο χώρο των εκτελέσεων και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, όπου θα προβληθούν σπάνια ντοκουμέντα.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να μην πληρώνουν οι μαθητές τα ξενόγλωσσα βιβλία

Η Γενική Συνέλευση της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με βάση την οποία οι μαθητές των ΕΠΑΛ καλούνται να πληρώσουν για να τους παρασχεθεί το βιβλίο της Αγγλικής Γλώσσας. Η ΕΛΜΕ θεωρεί πως «δεν μπορεί ν' αποτελεί δικαιολογία, για οποιαδήποτε ολιγωρία από πλευράς των σωματείων του κλάδου μας, το γεγονός πως η πληρωμή των βιβλίων Αγγλικής Γλώσσας (και γενικά των ξενόγλωσσων βιβλίων) είναι, όπως λέγεται, "μια διαδεδομένη εδώ και χρόνια πρακτική" στα Γενικά Λύκεια (σε πολλές περιπτώσεις και σε κάποια Γυμνάσια). Ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουμε ν' ανεχόμαστε αυτή την πρακτική που παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα των μαθητών μας. Πολύ περισσότερο που σήμερα επιχειρείται να επεκταθεί "η πρακτική αυτή" και στα ΕΠΑΛ, που κατά τεκμήριο σπουδάζουν τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων», σημειώνει η ΕΛΜΕ.

Η ΕΛΜΕ απαιτεί να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των βιβλίων Αγγλικής Γλώσσας και καλεί τους εκπαιδευτικούς από κοινού με τους μαθητές και τους γονείς να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια Παιδεία.

Το παραπάνω Ψήφισμα της Α' ΕΛΜΕ το κατέθεσαν στη Βουλή, ως αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ