ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταξίδι στα θέατρα του κόσμου

«Fiction» από το θέατρο «Image»
«Fiction» από το θέατρο «Image»
Για όποιον αγαπά το θέατρο, το χορό, τη μιμική, τις πλαστικές τέχνες, όποιος επιθυμεί να πετάξει με τα φτερά της φαντασίας, υπεράνω της πραγματικότητας, ξεπερνώντας τις γλωσσικές διαφορές, η ιδρυτική ομάδα του Half Note Jazz Club και της Megafon Live Activities σε συνεργασία με την ομάδα του θεάτρου Coronet, ξεκινούν από φέτος την παρουσίαση διεθνών θιάσων, Μαύρου Θεάτρου, physical theatre, χοροθεάτρου και κωμωδίας, στο νέο θέατρο «Coronet», που βρίσκεται Φρύνης 11, στο Παγκράτι.

Κάθε δυο εβδομάδες ένα νέο έργο θα φιλοξενείται στη σκηνή του, που θα μας μεταφέρει μηνύματα και συναισθήματα μέσα από τη γλώσσα του σώματος, την παντομίμα, το χορό και τη μουσική και θα αφηγείται χωρίς λόγια -αφήνοντας τη φαντασία ελεύθερη- ιστορίες του κόσμου. Το ταξίδι στα θέατρα του κόσμου ξεκινάει από την Πράγα με το παγκοσμίως γνωστό «Μαύρο θέατρο της Πράγας», ενώ ακολουθούν θεατρικές ομάδες από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ινδία.

Αφιέρωμα στο «Μαύρο Θέατρο
της Πράγας»

Η καταγωγή του «Μαύρου Θεάτρου» εντοπίζεται στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας και στην τεχνική του «μαύρου δωματίου» ή μαύρου κουτιού, που είχε αναπτυχθεί εκεί όπου σε μια μικροσκοπική σκηνή επενδυμένη με ύφασμα, αθέατοι μαριονετίστες ντυμένοι στα μαύρα κινούνταν σαν αντικείμενα που φωτίζονταν από κεριά. Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και το 1961 ο Jiri Srnec ίδρυσε το «Μαύρο Θέατρο της Πράγας» όταν, με αφορμή τη διατριβή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, άρχισε να πειραματίζεται με το black light και τις εφαρμογές του στη θεατρική σκηνή. Η τεχνική του Μαύρου Θεάτρου στηρίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο (μαύρο βελούδο) εντός του οποίου κινούνται οι καλλιτέχνες και οι χειριστές διάφορων αντικειμένων ντυμένοι με κατάμαυρα ρούχα από την κορυφή ως τα νύχια, πράγμα που τους καθιστά αθέατους στους θεατές. Αυτό που βλέπουν οι θεατές, είναι ένα μαγικό παιχνίδι του πιθανού και του απίθανου όπου πολύχρωμα αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα σα να έχουν δική τους ανεξάρτητη βούληση και ζωή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ηθοποιούς που «αφηγούνται» στο θεατή την ιστορία τους μέσα από τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας.

«Fiction» από το θέατρο «Image»
«Fiction» από το θέατρο «Image»
Αυτή τη σουρεαλιστική οπτική που δίνει τη δυνατότητα στη φαντασία και τα όνειρα να είναι πρωταγωνιστές παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό το «Image Theatre», ο ένας θίασος που βαδίζει στη «γραμμή» του Μαύρου Θεάτρου και που ιδρύθηκε το 1989 στην Τσεχία από τον μουσικό Alexander Cihar και τη χορογράφο Eva Asterova και συνδυάζει μοντέρνο χορό, πρωτοποριακή μουσική, παντομίμα και interactive θέαμα. Ετσι, από 8 μέχρι 21 Νοεμβρίου ο θίασος «Image theatre» θα παρουσιάσει το έργο «Fiction», το οποίο περιέχει όλα εκείνα τα μαγικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τη φαντασία μας. Πρωτότυπη χορογραφία, αστέρια που λαμπυρίζουν στο σύμπαν, αστεροειδείς που πέφτουν, ένα διαστημόπλοιο, δυο τρελοί αστροναύτες, ένα πολυπόδαρο καμπιοειδές πρασινοκόκκινο τέρας, πολύχρωμοι ποπ-αρτ βάτραχοι, μπλε εξωγήινοι με χέρια φυσούνες και τεράστια αυτιά αντένες, σαπουνόφουσκες, τεράστια πολύχρωμα μπαλόνια είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία αυτής της πανδαισιακής φανταστικής αφήγησης.

Από 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου ο ίδιος θίασος παρουσιάζει το «Pictures: The Very Best of Image». Οπως υπόσχεται και ο τίτλος του, προσφέρει στο κοινό του τις καλύτερες στιγμές του θιάσου από όλες τις μέχρι σήμερα παραγωγές του. Μίμοι, κουρτίνες που κυματίζουν και σμιλεύονται σε αέρινα γλυπτά, γυναίκες αγκάθια, σουρεαλιστικά μάτια που ίπτανται στο άπειρο, πεταλούδες που επωάζονται μέσα σε εύθραυστα κουκούλια, οριζόντιες και κάθετες παράλληλες γραμμές που χορεύουν τζαζ, και πολλά άλλα ευρήματα σε μαύρο φόντο μας παροτρύνουν να αλλάξουμε τη ματιά μας με μια άλλη, πιο... παιδική.

Ο αυθεντικός θίασος
«Μαύρου Θεάτρου»

Σκηνή από παράσταση του αυθεντικού «Μαύρου Θεάτρου της Πράγας»
Σκηνή από παράσταση του αυθεντικού «Μαύρου Θεάτρου της Πράγας»
Από 6 μέχρι 22 Δεκεμβρίου είναι η στιγμή που θα γνωρίσουμε τον ιδρυτή του «Μαύρου Θεάτρου της Πράγας» Jiri Srnec και τον αυθεντικό θίασο του Jiri Srnec Black Theatre of Prague που θα παρουσιάσουν τα έργα «The Flying Bicycle» («Ιπτάμενο ποδήλατο») που αναφέρεται στη ρομαντική ιστορία ενός εφευρέτη, που στην προσπάθειά του να κατασκευάσει το ιπτάμενο ποδήλατο ανακαλύπτει τον έρωτα.

Στη διάρκεια των γιορτών, από 23 Δεκεμβρίου μέχρι 12 Ιανουαρίου ο ίδιος θίασος θα παρουσιάσει το έργο «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Lewis Caroll που περιγράφει το ταξίδι της Αλίκης στη χώρα της ονειροφαντασίας. Η σκηνή του Μαύρου Θεάτρου είναι ο ιδανικός τόπος για τη δημιουργία της μαγικής ατμόσφαιρας που περιγράφει το βιβλίο.

  • Από 17 Ιανουαρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου έρχεται ο θίασος «Omega Art», για να παρουσιάσει το έργο «Miss Sony», το οποίο είναι ένα σχόλιο για την τηλεόραση μέσα από την πρωτοποριακή τεχνική που έχει αναπτύξει ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και κομίστας Frantisek Kratochvil. Τα πρωτότυπα φωσφορίζοντα σκίτσα του βραβευμένου δημιουργού ζωντανεύουν στη σκηνή και συμπρωταγωνιστούν με τους ηθοποιούς της παράστασης.
Παντομίμα, χιούμορ, χορός

Μετά από το αφιέρωμα στο Μαύρο Θέατρο της Πράγας, ακολουθεί ο θίασος «Comic trust» από την Αγία Πετρούπολη. Η ομάδα του Ρώσου σκηνοθέτη Vadim Fisson έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο, αποκομίζοντας βραβεία και διακρίσεις για το χιούμορ και την εκκεντρικότητα των πρωτοποριακών του παραστάσεων.

  • Από 7 μέχρι 20 Φεβρουαρίου θα μας παρουσιάσουν το έργο «Naphthalene» cabaret show, μια παράσταση - παρωδία της χρυσής εποχής του καμπαρέ. Η αδιάκοπη εναλλαγή χορού, παντομίμας και αστείων σκετς μας παραπέμπουν στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Σαρλό του Τσάρλι Τσάπλιν.
  • Από 21 Φεβρουαρίου μέχρι την Καθαρή Δευτέρα 10 Μαρτίου ο ίδιος θίασος θα ανεβάσει την ξεκαρδιστική παράσταση «White side story». Μια σπονδυλωτή ιστορία για το «Λευκό βασίλειο» που σατιρίζει τις περιπέτειες της στρίγκλας βασίλισσας και των υπηκόων της. Γνώριμα διαχρονικά παιχνίδια εξουσίας, με πρωταγωνιστή το μαύρο χιούμορ προβληματίζουν και διασκεδάζουν ταυτόχρονα.
  • Ακολουθεί, από τις 14 μέχρι τις 27 Μαρτίου, ο ινδικός θίασος «Daksha Sheth» της ομώνυμης χορογράφου και χορεύτριας με το αισθησιακό χοροθεατρικό ακροβατικό θέαμα «Bhukham and Sapragati». Αρμονία κινήσεων, συγχρονισμός και πρωτότυπη χορογραφία εμπνευσμένη από την πανάρχαιη λατρεία του φιδιού που στην Ινδία συμβολίζει τη γονιμότητα, τη δύναμη και την υγεία.
  • Από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου έρχονται οι «Men in coats», ένα κωμικό δίδυμο που, όπως λέει και ο δημιουργός του Michael Dow είναι η παράξενη συνάντηση της αξεπέραστης μιμικής τέχνης του Τσάρλι Τσάπλιν με την εκκεντρικότητα του Σαλβατόρ Νταλί. Ξεκαρδιστικά τρικ, μαύρο χιούμορ και ντελίριο γέλιου σε μια σύγχρονη και θεατρική «έκδοση» του Benny Hill.
  • Τέλος, η περίοδος 2002 - 2003 θα κλείσει με την παράσταση «Monsoon» (O Μουσώνας) από 11 μέχρι 20 Απριλίου η γαλλική χοροθεατρική ομάδα μάς μεταφέρει σε ένα φανταστικό νησί που πλήττεται από τους μουσώνες. Ενας εξωτικός κόσμος, όπου η βροχή και ο άνεμος γίνονται χορός και μουσική. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης σαν Ροβινσώνες των ήχων συνθέτουν μια πρωτότυπη ορχήστρα με πρωτότυπα αντικείμενα που μετατρέπονται σε μουσικά όργανα. Η μελωδία τους θα σας γοητεύσει και θα σας συναρπάσει.

Σ. Αδαμίδου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ