ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΜΠΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΗ
Παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Ο λαός του Λεκανοπεδίου στις 31 Οκτώβρη θα διαδηλώσει κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, θα ενώσουν εκείνη τη μέρα τη φωνή τους με τους χιλιάδες άλλους διαδηλωτές, που τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον βρώμικο πόλεμο της ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, εναντίον του λαού του Ιράκ.

Οι φιλειρηνικές οργανώσεις, οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που διοργανώνουν την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και την πορεία στη συνέχεια στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις επόμενες μέρες προσπαθούν και θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο και μέσο να ενημερώσουν όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, για να πάρουν μέρος στην αντιπολεμική κινητοποίηση. Πολλές επιτροπές ειρήνης έχουν προγραμματίσει περιοδείες στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, προκειμένου να καλέσουν τον κόσμο στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Τούτες τις ώρες η αναγκαιότητα να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός του αντιπολεμικού κινήματος της πατρίδας μας είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Δε χωρά εδώ η ασάφεια του γενικού συνθήματος «όχι στον πόλεμο» δίχως την ανάδειξη των αιτιών, δίχως να καταδικαστούν οι ένοχοι, δηλαδή οι ιμπεριαλιστές και πρώτ' απ' όλα οι Αμερικανοί, οι κυβερνήσεις που ανέχονται ή συμμετέχουν, στα πλαίσια της «νέας τάξης», όπως η ελληνική, προετοιμάζοντας ένα μακελειό για τα πετρέλαια, με κινδύνους για τους λαούς από το ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή. Ο λαός μας λοιπόν συσπειρωμένος πρέπει να καταδικάσει τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και παράλληλα να απαιτήσει να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν στις συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν από τους φορείς που πήραν την πρωτοβουλία για την οργάνωση της συγκέντρωσης, κυρίως από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, να προσδώσουν στην κινητοποίηση το ασαφές περιεχόμενο ενός απλού «κατηγορώ τον πόλεμο», γενικού και αφηρημένου, το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας, που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, έδωσε το δικό του ξεκάθαρο πλαίσιο.

Motion Team

Κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, με τις πολεμικές προετοιμασίες να «φουντώνουν» από τους ιμπεριαλιστές σ' όλο τον πλανήτη, με δεδομένη την ύπαρξη της αμερικανικής βάσης της Σούδας, αποφασιστικό μέσο για τη διεξαγωγή των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων, με τη χώρα μας ήδη να συμμετέχει σ' αυτές, αφού τέσσερα ελληνικά πολεμικά πλοία, στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, «κυνηγούν» τη «διεθνή τρομοκρατία» και στοιχίζουν στο ελληνικό δημόσιο 1 δισ. δραχμές τη μέρα (!!!), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας αγωνίζεται και απαιτεί:

- ΟΧΙ στον σχεδιαζόμενο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ.

- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή στον πόλεμο.

- Αμεσος τερματισμός του φονικού εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού.

- Λευτεριά στον παλαιστινιακό λαό. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ, παράλληλα επισημαίνει: «Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μετά τις ΝΑΤΟικές δολοφονικές επιθέσεις κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν και το λαό του Ιράκ».

Με τον σχεδιαζόμενο πόλεμο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, υπογραμμίζεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, θέλουν να ενισχύσουν το ρόλο του τυράννου - χωροφύλακα των συμφερόντων των ισχυρών όπου Γης, να εντείνουν την καταλήστευση του μόχθου και πλούτου των λαών.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις επιβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση στο κείμενο, την εγρήγορση και την αγωνιστική ενότητα του λαού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα και στο μακελειό για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του πετρελαίου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγήσουν τους λαούς στον όλεθρο και το θάνατο. Η φωνή της αντίστασης και του αγώνα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατή!

Συμμετέχουν και καλούν

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι φορείς που πήραν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου και καλούν το λαού του Λεκανοπεδίου σ' αυτό, είναι οι εξής: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΕΚΠ, Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης (ΑΚΕ), «Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων», «Ελληνες Γιατροί κατά των Πυρηνικών», ΚΕΑΔΕΑ, «Πολίτες του κόσμου για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τα δικαιώματα, το περιβάλλον», «Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», «Συμμαχία Σταματήστε Τον Πόλεμο», Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) '67-'74.

Διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Μέρα πανελλαδικής, αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής δράσης είναι η 31 του Οκτώβρη. Ηδη κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της χώρας από φιλειρηνικές οργανώσεις, μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, ενώ πολλές συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να αποφασιστεί η διοργάνωση συλλαλητηρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Στη Θεσσαλονίκη

Την προηγούμενη Τετάρτη το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων οργανώσεων και αποφασίστηκε η διοργάνωση πανθεσσαλονίκειου συλλαλητηρίου ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία στο Αμερικάνικο Προξενείο.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, συμμετείχαν εκτός από το ΕΚΘ, εκπρόσωποι από την ΕΔΟΘ, την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), τη ΦΕΑΠΘ, την ΕΝΙΘ, τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», την «Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», την «Πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Ελλάδα», τη «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», την «Αντιπολεμική - Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή» και τη «Θεσσαλονίκη Αντίσταση 2003».

Στην Πελοπόννησο

Αποφάσεις για τη διοργάνωση αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων στις 31 Οκτώβρη, με οδηγό το πλαίσιο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), έχουν πάρει μαζικοί φορείς στην Πάτρα, στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα:

Στην Πάτρα, σε σύσκεψη της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αχαΐας (αποτελείται από 35 φορείς του νομού), που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ, αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού συλλαλητηρίου στις 7.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στην Τρίπολη, σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 8 μ.μ. καλούν το λαό της Αρκαδίας, μαζικοί φορείς της πόλης.

Οι φορείς που συμμετέχουν και καλούν - μεταξύ άλλων - στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο είναι οι παρακάτω: Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας, Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, ΑΔΕΔΥ, Δικηγορικός Σύλλογος Αρκαδίας, ΕΛΜΕ Αρκαδίας, Ενωση Γονέων και Μαθητών Δήμου Τρίπολης, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Σύλλογος Τεχνολόγων Μηχανικών, Αντιπολεμική Επιτροπή Αρκαδίας.

Στην Κρήτη

Στα Χανιά, σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 31 του Οκτώβρη στην πλατεία της Αγοράς, στις 7.30 το απόγευμα, καλούν το λαό και τη νεολαία των Χανίων, οι μαζικοί φορείς της πόλης, ενάντια στον πόλεμο σε βάρος του ιρακινού λαού.

Οι φορείς που συμμετέχουν και καλούν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο είναι οι παρακάτω: Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Επιτροπή κατά των βάσεων, Σύλλογος Δασκάλων, Σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, Δημοτικές και Νομαρχιακές Κινήσεις.

Στο Ηράκλειο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 31 του Οκτώβρη έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν και οι μαζικοί φορείς του νομού, με συγκέντρωση στην πλατεία των Λιονταριών στις 7.30 το απόγευμα.

Κεφαλονιά - Ιθάκη

Η Επιτροπή Ειρήνης Κεφαλονιάς και Ιθάκης καλεί σε σύσκεψη φορέων την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να οργανωθεί η ειρηνική αντεπίθεση στο νομό. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την πραγματοποίηση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την Τρίτη 5 Νοέμβρη στις 7.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλία

Η επιτροπή φορέων κατά του πολέμου Λάρισας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή το βράδυ, αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για την Παρασκευή 1 Νοέμβρη στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης.

Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σ' όλον τον κόσμο

«ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ» διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη...

Associated Press

«ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ» διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη...
Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν, εκφράζοντας τα αντιπολεμικά τους αισθήματα.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φραντζίσκο, στις Φιλιππίνες (όπου πλέον οι κινητοποιήσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο), στις Βρυξέλλες, στο Αμβούργο, στο Βερολίνο, στην Κοπεγχάγη αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ολλανδίας, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και με πορείες και συγκεντρώσεις απαίτησαν να μη γίνει νέος πόλεμος εναντίον του Ιράκ.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί, ότι έντονο αντιπολεμικό κλίμα υπάρχει ακόμα και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, το οποίο εκφράζεται και με μεγάλες κινητοποιήσεις, αλλά και σε πολλές πόλεις (Ατλάντα, Ν. Υόρκη, Ιλινόις, Καλιφόρνια κλπ) με μικρές και μεγάλες συσκέψεις κατοίκων σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, στις οποίες οι Αμερικανοί πολίτες ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις και εκφράζουν την αντίθεσή τους σ' έναν νέο πόλεμο.

Στις 31 Οκτώβρη, αναμένεται να γίνουν νέα συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, αφού ήδη πραγματοποιούνται συσκέψεις μ' αυτόν το σκοπό.

Στο Λονδίνο, με γνώμονα το μεγάλο συλλαλητήριο της 28ης Σεπτέμβρη, όπου πάνω από 500.000 άνθρωποι βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, στις 31 Οκτώβρη και με κεντρικό σύνθημα: «Σταματήστε τον πόλεμο», οι Βρετανοί φιλειρηνιστές αναμένεται να στείλουν ένα νέο αντιπολεμικό μήνυμα στον πρωθυπουργό Τ. Μπλερ. Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Λονδίνου, υπογραμμίζουν: «Αυτός ο πόλεμος δεν είναι για τη δημοκρατία, είναι ένας πόλεμος για τον έλεγχο των κοιτασμάτων του πετρελαίου και το στρατηγικό έλεγχο της Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα, με τις πληροφορίες που αντλήσαμε, μέσα από τις ιστοσελίδες που διατηρούν οι φιλειρηνικές οργανώσεις στην Αγγλία, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, στις 6.00 μ.μ. (ώρα Βρετανίας), συγκέντρωση στην «Parliament Square», στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ πλήθος είναι οι προγραμματισμένες προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Παράλληλα, οι φορείς καλούν τους εργαζόμενους του Λονδίνου, αλλά και όλης της χώρας «να βγουν από νωρίς στους δρόμους και να μπλοκάρουν την κυκλοφορία», με κάθε μέσο και τρόπο να προπαγανδίσουν το απογευματινό συλλαλητήριο και να καλέσουν τους πάντες να συμμετέχουν σ' αυτό.

...και στην Κορέα

Associated Press

...και στην Κορέα
...και στη Γαλλία

Associated Press

...και στη Γαλλία
...και στις Φιλιππίνες

Associated Press

...και στις Φιλιππίνες
Προσυγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης Αθήνας - Πειραιά σε προσυγκέντρωση τη μέρα του συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6μ.μ. Σε προσυγκέντρωση, στον ίδιο χώρο, καλούν επίσης και η Επιτροπή Αθήνας της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003» και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org