ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Για ένα ισχυρότερο εργαλείο στην ταξική πάλη

Συνέντευξη στο «Ρ» του προέδρου του Συνδικάτου και στελέχους του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», Δημήτρη Βανδώρου

Αρχισαν στις 25 του Οκτώβρη και τελειώνουν στις 14 του Νοέμβρη 2002 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ενός συνδικάτου με πλούσια αγωνιστική παράδοση, συνεχή πάλη για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, ενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές του αγώνα του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σήμερα ο «Ρ» συζητά με τον Δημήτρη Βανδώρο, πρόεδρο του Συνδικάτου, του οποίου την πλειοψηφία κατέχει ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός».

-- Ποια είναι η σημασία των εκλογών του Συνδικάτου;

-- Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός που καθορίζεται από τις συνθήκες της πάλης, από τη σφοδρότητα της αντιλαϊκής επίθεσης, την ανάγκη ανάπτυξης του αγώνα και την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το επόμενο διάστημα, στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στις συνθήκες του πολέμου που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι ιμπεριαλιστές ενάντια στο Ιράκ, οι υποχρεώσεις του ταξικού κινήματος και του κλάδου μας είναι ακόμα μεγαλύτερες. Δε χωράει κανένας εφησυχασμός.

Ερχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Καιροφυλακτεί το πρόβλημα της μαζικής ανεργίας. Εχουμε μεγάλα προβλήματα μπροστά μας. Οι συνθήκες αυτές απαιτούν ακόμα πιο δυνατό, μαζικό και ταξικά προσανατολισμένο συνδικάτο.

Για εμάς οι εκλογές αποτελούν μια μεγάλη προσπάθεια για ένα πλατύ άνοιγμα και ενίσχυση των δεσμών με χιλιάδες οικοδόμους.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια πρέπει να κερδίσει έδαφος η οργάνωση και η κινητοποίηση του κλάδου, η ιδέα του συλλογικού αγώνα, να δυναμώσει η προσφορά, να βγει το Συνδικάτο της Αθήνας - αυτό το εργαλείο της ταξικής πάλης - πιο μαζικό και ισχυρό, ώστε από καλύτερες θέσεις να παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να συσπειρώνει δυνάμεις, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των οικοδόμων, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και να διεκδικεί νέες κατακτήσεις.

Ο Δημήτρης Βανδώρος
Ο Δημήτρης Βανδώρος
Είναι φανερό ότι η σημασία αυτών των εκλογών ξεπερνάει τα όρια του κλάδου, αφορά στο σύνολο του ταξικού κινήματος, κάθε εργάτη και εργάτρια που ανησυχεί για τις εξελίξεις και διαπιστώνει την ανάγκη ενίσχυσης των αγωνιστικών δυνάμεων.

Η συσπείρωση δυνάμεων, η μαζικότητα των εκλογών είναι υπόθεση όλων των οικοδόμων, Ελλήνων και μεταναστών, νέων και παλιών συναδέλφων.

-- Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της δράσης του Συνδικάτου όλο το προηγούμενο διάστημα;

-- Δώσαμε σκληρές μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντιπαλεύουμε την πολιτική του δικομματισμού και των συμπληρωμάτων του, που δουλεύει για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, χτυπάει και καταργεί βασικά εργατικά δικαιώματα.

Το Συνδικάτο είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, για την υπεράσπιση των εργασιακών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Στα εργοτάξια, στα γιαπιά υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ζωή των συναδέλφων μας που υπονομεύεται από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και την πολιτική που το υπηρετεί.

Η πάλη μας κινείται στη γραμμή της συνολικής σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Χάρη σ' αυτόν τον αγωνιστικό προσανατολισμό εμποδίσαμε αντεργατικά μέτρα, είχαμε κατακτήσεις.

Απεργίες, καταλήψεις, στάσεις εργασίας, επισχέσεις, συλλαλητήρια, παραστάσεις, διαμαρτυρίες, όλες οι μορφές πάλης στην υπηρεσία του μεγάλου αγώνα που δίνουμε. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε αυτό το μοχλό πάλης στα χέρια μας.

Είναι μεγάλη κατάκτηση οι εργοταξιακές επιτροπές αγώνα, τα παραρτήματα του Συνδικάτου στα μεγάλα έργα, το δέσιμό μας με τους αλλοδαπούς συναδέλφους μας, η οργάνωσή τους στο Συνδικάτο.

Μετρό, Αεροδρόμιο, Ολυμπιακό Χωριό, συνολικά στα μεγάλα έργα δώσαμε σκληρούς αγώνες, αντιμετωπίσαμε τις επιθέσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, υπερασπιστήκαμε το 7ωρο, πετύχαμε την αύξηση του μεροκάματου, παλέψαμε για μέτρα προστασίας της ασφάλειας των συναδέλφων μας, ακυρώσαμε τρομοκρατικές απολύσεις, χτυπήσαμε την ανασφάλιστη εργασία. Βρισκόμαστε σε διαρκή κινητοποίηση για καλύτερες συνθήκες δουλιάς.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε αποφασιστικά τους αγώνες που δίνουν άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, στα καράβια, στα εργοστάσια, σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Για το Συνδικάτο της Αθήνας η ταξική αλληλεγγύη και η ενότητα της εργατικής τάξης οικοδομείται, ατσαλώνεται στο καμίνι της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους.

Ενώσαμε τη δράση μας με τις άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν.

Στεκόμαστε στο πλευρό των λαών, των λαϊκών κινημάτων που αγωνίζονται ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων». Δίνουμε μαζικά το αγωνιστικό μας «παρών» στους νέους αντιπολεμικούς, αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

Συνολικά, πρόκειται για έναν θετικό απολογισμό αντίστασης, διεκδίκησης και αποτελεσματικότητας προς όφελος των οικοδόμων και της εργατικής τάξης και αυτό το εκτιμούν οι συνάδελφοί μας.

-- Φαίνεται ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου ανησυχούν για τη δράση του Συνδικάτου. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

-- Είναι λογικό. Το Συνδικάτο μας, που αποτελεί μια ισχυρή δύναμη στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, είναι καρφί στο μάτι τους. Είναι φορέας της ταξικής αντίληψης, της ταξικής πάλης που συγκρούεται με τη λογική και την πρακτική της κοινωνικής συναίνεσης, η οποία αποσκοπεί στην υποταγή των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Συγκεντρώνει δυνάμεις και παλεύει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την ενίσχυσή του στις εκλογές, θα χρησιμοποιήσουν κάθε υπονομευτικό μέσο και θα επιστρατεύσουν γι' αυτό τις παρατάξεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ο κλάδος μας κρίνει το εξής ζήτημα: Ποια γραμμή ακολουθούν οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ); Τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα;

Πρόκειται για επικίνδυνη γραμμή ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στους στόχους του κεφαλαίου, για γραμμή υποστήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό εκφράζεται, π.χ., με ξεπούλημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη στήριξη των αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας (8ωρο, 7ωρο) και επιβάλλουν τη μερική απασχόληση.

Εκφράζεται με τη στήριξη των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, που ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση, μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Εκφράζεται με τον «κοινωνικό διάλογο» της υποταγής, που υπηρετεί τον εγκλωβισμό και τον αφοπλισμό των εργαζομένων, την υπονόμευση του αγώνα και της προοπτικής του.

Οι οικοδόμοι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα τους ξεμπροστιάσουν, θα τους δώσουν συντριπτικό χτύπημα γιατί αυτό επιβάλλει το δικό τους, το ταξικό συμφέρον. Είναι φανερό ότι στο Συνδικάτο της Αθήνας δεν υπάρχει τόπος για να αναπτυχθούν ζιζάνια της ταξικής συνεργασίας και να ακουμπήσουν ναυάγια και αποστάτες του αγώνα που έχουν ταχθεί με τον αντίπαλο.

-- Πώς οργανώνετε τη δουλιά για να υλοποιήσετε το στόχο σας για τη μαζικοποίηση των εκλογών;

-- Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και δε χωράει κανένας εφησυχασμός. Μιλάμε για επικοινωνία με χιλιάδες οικοδόμους και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάει ούτε μια ώρα χαμένη. Οργανωμένα, αποφασιστικά, καλούμαστε όλοι μας να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας και να συζητήσουμε μαζί τους. Στα εργοτάξια, στα γιαπιά, στα στέκια, στα σπίτια, με προγραμματισμό και έλεγχο. Τα παραρτήματα στις γειτονιές της Αθήνας να γίνουν χώροι σχεδιασμένης και δημιουργικής δουλιάς που θα φέρνει αποτελέσματα. Να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Να πάμε παντού το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής και της ισχυροποίησης του Συνδικάτου και του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού», που έχει ταυτιστεί τόσα χρόνια με τον κλάδο και τους αγώνες του.

-- Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους του κλάδου τι θα τους λέγατε;

-- Τους καλούμε με την ψήφο τους να απαντήσουν σε αυτούς που τους θέλουν άνεργους, ανασφάλιστους, φτωχούς, συμβιβασμένους και ραγιάδες. Ακόμα τους καλούμε να δυναμώσουμε την αντίστασή μας ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ, στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ενάντια στην τρομοκρατία κυβέρνησης και εργοδοσίας στους τόπους δουλιάς, στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών, που θέλουν να επιβάλουν καθεστώς μεσαίωνα, χωρίς ασφάλιση, με εξευτελιστικά μεροκάματα, απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια, να μας μετατρέψουν σε καύσιμη ύλη για τα συμφέροντά τους.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι δυναμώνοντας το Συνδικάτο μας, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την ειρήνη, τον πολιτισμό, την Παιδεία και την πρόοδο του λαού μας. Για περισσότερα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στην κοινή δράση, στο συντονισμένο αγώνα, στην εργατική αλληλεγγύη που αποτελούν όπλα αποφασιστικής σημασίας στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του εκπροσώπους.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org