ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αναγκαία η κήρυξη και νέας απεργίας

Την παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε όλα τα επίπεδα, ώστε να παρθούν αποφάσεις για νέα απεργία, αποφάσισε χτες η Γραμματεία του 

Να κηρυχτεί 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, την πρώτη μέρα που στη Βουλή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας το ΠΑΜΕ. Στην πρωτοβουλία αυτή κατέληξε χτες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση, παρά τους ψευτοδιαλόγους που έχει ανοίξει, εμμένει στη θέση της να νομοθετήσει το αντεργατικό πακέτο.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και όλους τους συνδικαλιστές να δώσουν συνέχεια στον αγώνα των εργαζομένων, όπως αυτός εκφράστηκε με τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 10 του Οκτώβρη και το παλλαϊκό συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου.

Στην κατεύθυνση αυτή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παρεμβαίνουν, ώστε, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όλα τα συνδικαλιστικά όργανα, Σωματεία-Ομοσπονδίες-τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής σε αυτή την απεργία, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δώσουν δυναμισμό στον αγώνα που οι περιστάσεις απαιτούν. Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, το ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη στο Συνδικάτο Οικοδόμων στις 9 του Νοέμβρη και ώρα 6 το απόγευμα.

Το περιεχόμενο αυτού του αγώνα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, είναι «η συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην υγεία και στην παιδεία, στις ανατιμήσεις του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων. Καθώς και η απαίτηση για επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το σταμάτημα των ψευτοδιαλόγων της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση».

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας, τα μέλη της στάθηκαν στο πρόσφατο πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο, που η επιτυχία του έδειξε ότι το κύρος και η απήχηση του ΠΑΜΕ ενισχύεται σε όλη τη χώρα. Αυτό - σχολίαζαν οι συνδικαλιστές - επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από τον όγκο του συλλαλητηρίου, αλλά και από το γεγονός ότι συσπείρωσε ένα ευρύτερο φάσμα εργαζόμενου λαού, που θίγεται καίρια από την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως το ΠΑΜΕ, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά και την καθημερινή του δράση στους τόπους δουλιάς και σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα, αναδείχνεται σε «ταξική φωνή των εργαζομένων». Τη στιγμή, μάλιστα, που οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μετά τον εξαναγκασμό τους να συρθούν στην απεργία στις 10 του Οκτώβρη, τώρα αδρανούν σκόπιμα. Επιδιώκουν, έτσι, να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να παροπλίσουν ξανά το συνδικαλιστικό κίνημα, για να μην υπάρξουν κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, που θα συγκρούονται και θ' αμφισβητούν τις βαθύτερες πολιτικές αιτίες των προβλημάτων τους.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά των συνδικαλιστών στην προκλητική και πολιτικά καθοδηγούμενη αποσιώπηση, από τα κρατικά και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτής της μεγάλης κινητοποίησης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που - όπως σημείωσαν - αποκαλύπτει τα όρια της «δημοκρατίας τους» και της «αντικειμενικότητάς τους». Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, αυτή η αντιδημοκρατική τακτική να έχει την ανάλογη συνδικαλιστική απάντηση αλλά και να υπάρξει προσφυγή σε ένδικα μέσα, απαιτώντας το σεβασμό στο δικαίωμα της αντικειμενικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία οι εργαζόμενοι καταβάλλουν το χαράτσι.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ προγραμμάτισε έναν νέο κύκλο περιοδειών και εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς, συζήτησης και ενημέρωσης των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι η εξέλιξη του αγώνα και της αντιπαράθεσης βρίσκεται σε «κομβικό σημείο», γι' αυτό τώρα όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα χέρια τους. Να παραμερίσουν τον «κοινωνικοεταιρικό συνδικαλισμό», που μέσα από ελιγμούς και εκτονωτικές κινήσεις επιδιώκει τον παροπλισμό τους και την υποταγή τους στις αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου.

Η εκτίμηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος, μπροστά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και στις προσπάθειες που γίνονται από διάφορα κέντρα και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να «κλείσει» η υπόθεση των εργασιακών με λεόντειες «συμφωνίες». Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με το προεδρείο του ΣΕΒ, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, άνοιξε ο δρόμος για «κομπρεμί» που αν πραγματοποιηθεί τινάζεται στον αέρα το οχτάωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες - καταγράφηκαν στον Τύπο χωρίς να διαψευστούν από την ηγεσία της ΓΣΕΕ - ένα από τα σημεία της σύγκλισης είναι το θολό «35ωρο», το οποίο «παζαρεύεται» έναντι εφαρμογής «ελαστικού 8ωρου». Σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι το «35ωρο» αλά ΣΕΒ-ΓΣΕΕ θα σημάνει τον οριστικό ενταφιασμό του οχτάωρου και των θυσιών που έγιναν γι' αυτό.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να κλιμακωθεί ο αγώνας!

Την προκήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, κατά των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, αποφάσισε να ζητήσει από τη ΓΣΕΕ η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που συνεδρίασε με θέμα την εκτίμηση της απεργίας που έγινε στις 10 Οκτώβρη και την προοπτική του αγώνα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης, επισημαίνεται ότι η μεγάλη επιτυχία της απεργίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και το μήνυμα και η απαίτηση των εργαζομένων είναι σαφής: Προς τους βιομήχανους και προς την κυβέρνηση ότι η εργατική τάξη δεν παραδίδει τα δικαιώματά της και διεκδικεί νέα δικαιώματα. Προς τη ΓΣΕΕ, από την οποία απαιτεί άμεση αποχώρηση από κάθε κοινωνικό διάλογο, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν εξουσιοδοτούν κανένα να διαπραγματεύεται τα αδιαπραγμάτευτα, κεκτημένα με αγώνες, δικαιώματα της εργατικής τάξης. Και καταλήγοντας τονίζει: «Απαιτούμε από τη ΓΣΕΕ να κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία την πρώτη μέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις».

Τον πήρε μαζί της η «Πασιφάη»

Ενας ακόμα οικονομικός μετανάστης βρέθηκε νεκρός σε πλοίο της γραμμής Πάτρα - Ιταλία

Ανενόχλητοι εξακολουθούν να «θερίζουν» οι δουλέμποροι στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ ακόμα δεν έχει αγγιχτεί ούτε τρίχα υπευθύνου για τους 13 νεκρούς οικονομικούς μετανάστες που έγιναν κάρβουνο όταν πήρε φωτιά το γκαράζ του επιβατικού- οχηματαγωγού πλοίου «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ ΙΙΙ», στο οποίο τους είχαν φορτώσει οι «νονοί». Χτες στη μακάβρια λίστα ήρθε να προστεθεί ένας ακόμα άνθρωπος, που αναζήτησε «μια θέση στον ήλιο», ενώ άλλοι τρεις δίνουν μάχη με το θάνατο. Οι τέσσερις μετανάστες, κατά πάσα πιθανότητα Ιρακινοί, εντοπίστηκαν το πρωί στο γκαράζ του επιβατικού-οχηματαγωγού πλοίου «ΠΑΣΙΦΑΗ», όταν αυτό ταξίδευε 81 ναυτικά μίλια ανατολικά από την Πεσκάρα της Ιταλίας, προερχόμενο από Πάτρα με προορισμό την Αγκόνα. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν «σκασμένοι» καθώς ήταν κλεισμένοι μέσα σε επικαθήμενο φορτηγού αυτοκινήτου, φορτωμένο με σιδηροπυρίτη. Ο ένας από αυτούς πέθανε, ενώ οι άλλοι τρεις αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Το φορτηγό, το οποίο ταξίδευε ασυνόδευτο, φέρει πινακίδες με αριθμό ΜΚΚΕ-58 και ανήκει στη μεταφορική εταιρία TRANSCO, που έχει έδρα την Πάτρα. Η ενημέρωση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τους τέσσερις οικονομικούς μετανάστες έγινε από τον πλοίαρχο του «ΠΑΣΙΦΑΗ» στις 6.20 το πρωί. Με υπόδειξη των Ιταλικών Αρχών το πλοίο προσέγγισε στην περιοχή Βιέστε της Ιταλίας, όπου και έγινε η αποβίβαση της σορού και των τριών οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Επίσης, σε νοσοκομείο της Ιταλίας θα γίνει νεκροψία του πτώματος για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Πάτρας, ενώ ο εισαγγελέας Πατρών έχει διατάξει την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.


Υποχρεωτικές Συλλογικές Συμβάσεις

Κηρύχτηκαν, χτες, υποχρεωτικές οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας που αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων:

  • Προσωπικό των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και υποδηματεργατών.
  • Εργατοτεχνίτες επεξεργασίας-κατεργασίας ξύλου και ναυπηγοξυλουργούς.
  • Εργατοτεχνίτες και εργατοτεχνίτριες στα εργοστάσια-εργοτάξια τσιμεντόλιθων, τσιμεντοκολόνων, γύψινων και μετώπων.
  • Εργαζομένους στα εργοστάσια και εργαστήρια κοπής- επεξεργασίας μαρμάρου, εργατοτεχνίτες μωσαϊκών, πλακών, τσιμεντοπλακών, πλακών Μάλτας και πλακοποιών.
  • Εργατοτεχνίτες λατομείων πέτρας, μαρμάρου και ασβεστοποιών.
  • Οικοδόμους μονίμων συνεργείων συντηρήσεως βιομηχανιών, οργανισμών, ιδρυμάτων.
  • Εργατοτεχνίτες και εργατοτεχνίτριες γαντοποιίας, κιβωτοποιίας, δερματίνων ειδών και πλαστικών ενδυμάτων, δερματίνων ειδών και ειδών ταξιδιού.
  • Εργαζόμενους στα εργοστάσια μαρμαροψηφίδων, μαρμαρόσκονης, γύψου, στόκου, καολίνης.

Υποχρεωτική κηρύχτηκε και η απόφαση διαιτησίας 39/2000, που αφορά στους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών, εργατοτεχνιτριών των επιχειρήσεων πλεκτού ενδύματος και των απασχολούμενων στα βαφεία-τυποβαφεία και φινιστήρια των επιχειρήσεων αυτών.

Απέσυρε την υπογραφή του

Καμία σχέση δεν έχει με τα «πιστεύω μου» η θέση για «35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών», δηλώνει σε επιστολή του ο Λεωνίδας Λιάσκος, αποσύροντας την υπογραφή του από το κείμενο που κυκλοφορεί ο Συνασπισμός. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Η αγωνία μου για το 35ωρο και γενικότερα για τις εργασιακές σχέσεις, που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε συνθλίβονται, μ' έκανε να υπογράψω το κείμενο του Συνασπισμού, μη κατανοώντας πλήρως το περιεχόμενό του, που ουδεμία σχέση έχει με τα πιστεύω μου.

Συμμετέχω λοιπόν στον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, για τη διεκδίκηση της πλήρους σταθερής απασχόλησης, την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Η θέση μου για τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη μείωση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης εναρμονίζεται με το στόχο των εργαζομένων για τη γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου, με αύξηση των μισθών και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η θέση μου αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θέση για "35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών", χωρίς σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Το 35ωρο χωρίς κατοχύρωση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας χάνει το χαρακτήρα του, ενσωματώνεται στη λογική των ελαστικών μορφών απασχόλησης κι έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Λιάσκος Λεωνίδας».




Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org