ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Τα πάντα στο βωμό του τζόγου!

Ρύθμιση - σκάνδαλο για τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες

Ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της παραπέρα διεύρυνσης του κερδοσκοπικού τζόγου στην αγορά ομολόγων, της ενίσχυσης της κερδοφορίας των εταιριών "αμοιβαίων κεφαλαίων", την παροχή διευκολύνσεων - σκάνδαλο προς τις ασφαλιστικές εταιρίες και την καθιέρωση του θεσμού των "μελλοντικών συμβολαίων", ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, παρουσιάζοντας, όπως είπε τα αποτελέσματα συνεργασίας που είχε η κυβέρνηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις και προφανώς στα πλαίσια της ολοκληρωτικής παράδοσης της αγοράς Ομολόγων στις "δυνάμεις της αγοράς":

  • Μετατρέπονται, μετά από απαίτηση των ασφαλιστικών εταιριών, τα ομόλογα του δημοσίου κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν οι εταιρίες στην κατοχή τους, σε ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Το δημόσιο αγόρασε τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου των Ασφαλιστικών Εταιριών, σε πολύ ικανοποιητικά για τις τελευταίες επίπεδα, γεγονός που συνιστά "πριμοδότηση" του δημοσίου προς τις ασφαλιστικές εταιρίες. Με τη διαδικασία αυτή προβλέπεται να αντικατασταθούν ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου με σταθερού επιτοκίου, ύψους 600 δισ. δραχμών.
  • Προωθείται η σταδιακή προσαρμογή των τίτλων που έχουν στο Ενεργητικό τους οι εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις ισχύουσες τιμές αγοράς. Αυτό απλά σημαίνει ότι η αποτίμηση του Ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων δε θα γίνεται με βάση τις ονομαστικές τιμές των ομολόγων, αλλά με βάση τις τιμές που θα διαμορφώνονται στη δευτερογενή αγορά. Κατά την κυβέρνηση "αυτό θα ενισχύσει τη ζήτηση των τίτλων από πλευράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων καθώς θα επωφελούνται από την ανοδική πορεία των τιμών".
  • Από 1/1/99 τα αμοιβαία κεφαλαία της κατηγορίας "Διαθεσίμων" θα συνυπολογίζουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου στα προϊόντα της χρηματαγοράς, θα αντιμετωπίζονται δηλαδή όπως και οι μετοχές. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια "Διαθεσίμων" μπορούν να έχουν στη σύνθεσή τους και μετοχές μέχρι 10%. Με τον συνυπολογισμό και των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου στην κατηγορία αυτή, ωθεί τις εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε αντικατάσταση των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Αυτό ωφελεί μακροπρόθεσμα τις Εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων επειδή οι αποδόσεις των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου μεσοπρόθεσμα μειώνονται λόγω της μείωσης του πληθωρισμού. Αντίθετα η κατοχή ομολόγων σταθερού επιτοκίου τους εγγυάται μακροχρόνιες σταθερές αποδόσεις.
Συμβόλαια τζόγου!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών μέχρι το τέλος του α εξαμήνου του 1999, θα εισαχθεί ο θεσμός των "Προθεσμιακών Συμβολαίων" (Futures contract) με βάση τα ομόλογα. Πρόκειται για την αποθέωση της κερδοσκοπίας, στην οποία επιδίδονται κατά κύριο λόγο τα περιβόητα Hedge Funds (τα κερδοσκοπικά κεφάλαια). Τα συμβόλαια αυτά έχουν τη λογική του τζόγου καθώς ο "παίκτης" στοιχηματίζει αν σε ένα μελλοντικό διάστημα η τιμή του ομολόγου αυξηθεί ή μειωθεί. Μια αντίστοιχη τέτοια πράξη με βάση όμως την εξέλιξη της τιμής του δείκτη του χρηματιστηρίου του Τόκιο, πριν από μερικά μόλις χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει η ιστορική αγγλική τράπεζα Barrigk.

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χθες ο κατακλυσμός της ελληνικής αγοράς από ξένα κεφάλαια. Στη χθεσινή δημοπρασία ομολόγων έγιναν προσφορές ύψους 2,3 τρισ. δραχμών! Το υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε προσφορές 444 δισ. δραχμών, ενώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,10%.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τον κλάδο της γουνοποιίας

Το πρόβλημα των γουνεργατών και γουνοποιών του Νομού Καστοριάς, που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων τριάντα ετών, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να πάρουν μέτρα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός εθνικού οργανισμού για τη γούνα, που θα διαμορφώνει τη συνολική πολιτική στον κλάδο αυτό, καθώς και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Σε απόγνωση βρίσκονται οι γουνεργάτες του Νομού Καστοριάς, οι οποίοι προχώρησαν πρόσφατα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας να παρθούν μέτρα για να ξεπεραστεί η κρίση που μαστίζει τον κλάδο.

Με την πολιτική που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ άφησαν την ανάπτυξη της γούνας να εξελίσσεται σε μια άναρχη και αδιέξοδη πορεία. Δεν πάρθηκαν μέτρα για φτηνή πρώτη ύλη, κύρια για τους μικρογουνοποιούς, οι οποίοι είναι το 85 - 90% των συνολικά απασχολούμενων στη γουνοποιία. Ο τομέας της εμπορίας και οι νέες αγορές δεν αναπτύχθηκαν σχεδιασμένα και σε όφελος του κλάδου ολόκληρου. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτούργησε σκανδαλωδώς υπέρ των μεγαλογουνοποιών και ληστρικά κατά των μικρογουνοποιών.

Το αποτέλεσμα είναι ένας τόσο σημαντικός εξαγωγικός, συναλλαγματοφόρος κλάδος να διέρχεται τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων. Χιλιάδες γουνεργάτες άνεργοι, όσοι εργάζονται αμείβονται με 5.000 δρχ. μεροκάματο και οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι. Οι μικρογουνοποιοί οδηγήθηκαν στο φασόν και εργάζονται για να κερδίσουν ελάχιστοι μεγαλογουνοποιοί. Π.χ., Παπαγεωργίου, Βλαχάκης.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει (βιοτεχνικά πάρκα, επιδόματα ανεργίας κλπ.) διαιωνίζει και οξύνει το πρόβλημα.

Η λύση βρίσκεται στη δημιουργία εθνικού οργανισμού για τη γούνα, που θα διαμορφώνει τη συνολική πολιτική για τη γούνα. Και άμεσα μέτρα είναι: Χαμηλότοκα δάνεια, κύρια για τους μικρογουνοποιούς. Να γίνουν ρυθμίσεις χρεών, κύρια για τους μικρομεσαίους γουνοποιούς και να παρθούν μέτρα για τον έλεγχο του τρόπου αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων. Να παρθούν μέτρα για την εισαγωγή φτηνής πρώτης ύλης, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί εάν προτίθενται να πάρουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κλάδο της γουνοποιίας".

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Το πρόγραμμα για τον εσωτερικό τουρισμό

Μέχρι τις 29 του Γενάρη οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων

Από τον ερχόμενο Απρίλη μέχρι το Μάρτη του 2000 θα ισχύσει το νέο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις που θα παρέχουν συγκεκριμένα ποσοστά εκπτώσεων σε Ελληνες και υπήκοους των κρατών - μελών της ΕΕ που είναι μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα.

Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΤ, προϋπόθεση για την προώθηση του προγράμματος είναι η δέσμευση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ότι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τους τουρίστες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος με τις τιμές που δηλώνουν στην αίτησή τους.

Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει για μικρές ομάδες Ελλήνων τουλάχιστον 4 ατόμων που θα πραγματοποιούν 2 διανυκτερεύσεις και πάνω να παρέχουν εκπτώσεις επί των "τιμών πόρτας". Οι εκπτώσεις πρέπει να είναι: για την υψηλή περίοδο τουλάχιστον 30%, στη μέση και χαμηλή περίοδο τουλάχιστον 40% και για επτά διανυκτερεύσεις και πάνω υποχρεωτικά μια πρόσθετη έκπτωση 15%. Οι υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις (κάμπινγκ, τουριστικά πλοία), όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν ειδική τιμολογιακή πολιτική για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι οι τουρίστες που απευθύνονται σε τουριστικά γραφεία για να κλείσουν κατάλυμα, το τουριστικό γραφείο θα παρακρατά από το ξενοδοχείο προμήθεια 10% επί των μειωμένων τιμών που αναγράφονται στον επίσημο κατάλογο φυλλαδίου εσωτερικού τουρισμού.

Η αίτηση συμμετοχής των τουριστικών επιχειρήσεων στο νέο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού πρέπει να σταλεί το αργότερο μέχρι τις 29 του Γενάρη και να συνοδεύεται από τα εξής στοιχεία:

  • Τίτλο, διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, τάξη, δωμάτια, κλίνες.
  • Τις δηλωθείσες επίσημες τιμές χαμηλής, μέσης και υψηλής περιόδου, αναφέροντας αναλυτικά την τιμή μονόκλινου, δίκλινου, πρωινού και γεύματος.
  • Την έκπτωση επί των επισήμων τιμών.
  • Τις προσφερόμενες τιμές για το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού όπως διαμορφώνονται μετά την αφαίρεση από τις επίσημες τιμές του ποσού έκπτωσης.
  • Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/88 με την οποία θα δηλώνεται η αποδοχή και τήρηση ανεπιφύλακτα των όρων του παρόντος προγράμματος.
  • Φωτοτυπία της νόμιμης άδειας λειτουργίας.
  • Φωτοτυπία της θεωρημένης Δήλωσης Τιμών (πόρτας) 1999.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Δογματικά υπέρ της "απελευθέρωσης"

Φορολογικές ελαφρύνσεις ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στο 16ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έθιξαν με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, ειδικά για τις επαγγελματικές μισθώσεις οι ιδιοκτήτες - μέλη της ΠΟΜΙΔΑ εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στην όποια τροποποίηση του νόμου περί "απελευθέρωσης", η οποία θα ισοδυναμεί με αύξηση των μισθωμάτων για αποζημίωση και αύξηση της ελάχιστης διάρκειας της μίσθωσης.

Στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας προτείνουν:

  • Να καθοριστεί γενικό αφορολόγητο τουλάχιστον 2.000.000 δρχ.
  • Να καθοριστούν τρεις φορολογικοί συντελεστές: 10% για τα επόμενα 5 εκατ. δρχ., 20% για τα επόμενα 5 εκατ. και 30% για υπερβάλλον εισόδημα.
  • Να καθοριστούν αφορολόγητα ποσοστά από μισθώματα για την απόσβεση της αξίας κτισμάτων και κάλυψη των εξόδων συντήρησης 25% από κατοικίες και διατηρητέα κτίρια και 15% από επαγγελματικά ακίνητα.
  • Να αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα ολόκληρο το ποσό των μισθωμάτων που αποτελούν υποχρεωτική από το κράτος αποζημίωση της "άυλης εμπορικής αξίας", καθώς και οι υποχρεωτικές αποζημιώσεις λόγω ιδιόχρησης και ανοικοδόμησης.
  • Να καταργηθεί ο συνυπολογισμός του εμβαδού της επαγγελματικής στέγης ως στοιχεία των αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών, ο οποίος ανάγκασε πολλούς ενοικιαστές να εγκαταλείψουν μεγάλου εμβαδού ακίνητα και να μεταστεγαστούν σε μικρότερα.
  • Μείωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ζητούν να θεσπιστεί αφορολόγητο 30 εκατ. δρχ. στη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, στις γονικές παροχές να αυξηθεί στα 50 εκατ. δρχ. το όριο μέχρι το οποίο καταβάλλεται το 50% του φόρου. Για το φόρο μεταβίβασης ζητούν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 2%-3%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ