ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
"Λάθος" ο χαμός αθώων για την Ουάσιγκτον, που εντείνει τις απειλές
  • Θρήνος στη Βασόρα για τους 11 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες από την επίθεση της Δευτέρας "Γίνονται λάθη", υποστηρίζει το Πεντάγωνο, που απειλεί με πλήγματα το σύνολο της ιρακινής αεράμυνας και επιρρίπτει τις ευθύνες του "λάθους" στις ιρακινές "προκλήσεις"

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

"Απλό λάθος" χαρακτήρισε το Πεντάγωνο το πλήγμα που δέχτηκε τη Δευτέρα η πόλη Βασόρα στο Νότιο Ιράκ και δε δίστασε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι "η λάθος κατεύθυνση ενός πυραύλου είχε θύματα αμάχους". Εντούτοις, η Ουάσιγκτον ανέβασε τους τόνους, χαρακτηρίζοντας στόχο κάθε ιρακινή αντιαεροπορική συστοιχία και επιρρίπτοντας, απροκάλυπτα, τις ευθύνες της έντασης, αλλά και των αθώων θυμάτων, στην ιρακινή ηγεσία, η οποία "έχει επιδοθεί σε σειρά προκλήσεων κατά των αμερικανικών αεροσκαφών". Από την πλευρά του, ο Ιρακινός Πρόεδρος υποσχέθηκε "εκδίκηση" για το θάνατο των αμάχων στη Βασόρα και κάλεσε τον ιρακινό λαό, να επιδείξει υπομονή στην "αναμέτρηση" με τις ΗΠΑ. Τα πλήγματα στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, στο Βόρειο Ιράκ αυτή τη φορά, συνεχίστηκαν και χτες, ενώ η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή.

Αμερικανικός πύραυλος έπληξε "κατά λάθος" τις κατοικημένες περιοχές πέριξ της Βασόρα, στο Νότιο Ιράκ, τη Δευτέρα, υποστήριξε απροκάλυπτα, χτες, ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στον Κόλπο, ναύαρχος Αντονι Ζίνι, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι "για όλα ευθύνεται η ιρακινή ηγεσία, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων". Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε κυνικά ότι "σε μια πολεμική κατάσταση γίνονται και λάθη και δυστυχώς τα θύματα είναι αθώοι άμαχοι" και συμπλήρωσε ότι στο εξής "κάθε αντιαεροπορική ιρακινή συστοιχία αποτελεί στόχο για τα αμερικανικά αεροσκάφη σε περίπτωση παραβίασης των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων".

Λίγη ώρα νωρίτερα, εξίσου κυνικές και απροκάλυπτες δηλώσεις έκανε και ο Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Ο Μπέργκερ αρκέστηκε να δηλώσει λακωνικά ότι "έγινε ένα λάθος και επλήγη κατοικημένη περιοχή". Εντούτοις, εμφανίστηκε λαλίστατος, προαναγγέλλοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των στρατιωτικών για διεύρυνση των "κανόνων εμπλοκής στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων", δίνοντας την ευχέρεια στα αμερικανικά αεροσκάφη να πλήττουν κάθε ιρακινή αντιαεροπορική συστοιχία ή ραντάρ της ευρύτερης περιοχής - και όχι μόνο τα εμπλεκόμενα στο εκάστοτε περιστατικό - σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι απειλούνται.

Νέα πλήγματα

Τρία πλήγματα σημειώθηκαν, χτες, στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, στρατηγό Ρίτσαρντ Μπρίντζες, σε 3 διαφορετικά περιστατικά, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, που πραγματοποιούσαν περιπολία, έπληξαν δύο ιρακινά ραντάρ και μια αντιαεροπορική συστοιχία "επειδή εγκλωβίστηκαν", στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης. Ο Μπρίντζες τόνισε ότι δεν υπάρχει εικόνα για τα ακριβή αποτελέσματα των πληγμάτων, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως από τη Βαγδάτη.

Θρήνος και απειλές

Εντεκα είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 59 οι τραυματίες από την πυραυλική επίθεση στη Βασόρα, σύμφωνα με τον επίσημο τελικό απολογισμό των ιρακινών αρχών. Οι κατάρες και η οργή κυριάρχησαν, χτες, στις κηδείες των θυμάτων, που ήταν, κυρίως, παιδιά και γυναίκες. Ο κυβερνήτης της Βασόρα διέψευσε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για "ένα λάθος" και τόνισε ότι την πόλη έπληξαν 5 πύραυλοι, οι 3 από τους οποίους στόχευσαν κατοικημένη περιοχή, ένας το αεροδρόμιο και ένας μία πετρελαιοπηγή.

Τη συμπαράστασή του στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της Βασόρα εξέφρασε με μήνυμά του ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν, όπως μετέδωσε το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων. Υπομονή στη μάχη κατά των ΗΠΑ συνέστησε στον ιρακινό λαό ο Χουσεϊν, ο οποίος υποσχέθηκε εκδίκηση για το θάνατο των αμάχων και τόνισε ότι "το αίμα τους δε χύθηκε μάταια". Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, σφοδρή επίθεση κατά της κουβεϊτιανής και της σαουδαραβικής ηγεσίας εξαπέλυσε, χτες, ο εκπρόσωπος του ιρακινού κοινοβουλίου Σααντούμ Χουμάντι, ο οποίος κατηγόρησε τις δύο αραβικές ηγεσίες ότι "συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ σε βάρος του Ιράκ, καθώς επιτρέπουν να απογειωθούν από το έδαφός τους τα αεροσκάφη που πραγματοποιούν τις επιδρομές στο Ιράκ και επιδίωξαν το διχασμό του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να μην καταδικάσει την επιχείρηση "αλεπού της ερήμου".

Καταδικάζει το Ιράν, "λυπάται ο ΟΗΕ"

Την οργή και τον αποτροπιασμό της για τις επιθέσεις στο Νότιο Ιράκ και συγκεκριμένα κατά κατοικημένων περιοχών εξέφρασε η ιρανική ηγεσία, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Τεχεράνη κατηγορεί την Ουάσιγκτον για "συντονισμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης" της ευρύτερης περιοχής και ζήτησε την άμεση άρση κάθε στρατιωτικής επιχείρησης στον Κόλπο. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο,αμερικανικός πύραυλος έπληξε έρημη περιοχή και έξω από την ιρανική πόλη Αμπαντάν, 50 χλμ. ανατολικά της Βασόρα, δίνοντας απτές αποδείξεις για τα περίφημα "όπλα ακριβείας", αλλά και τα "περιορισμένα λάθη" των αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία ευαγγελίζεται το Πεντάγωνο.

Στην πληγείσα περιοχή της Βασόρα βρέθηκε, χτες, και ο Πρακάς Σχαχ, ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος αποκάλυψε ότι "ένας αμερικανικός πύραυλος έπληξε και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στο Ιράκ και στο Κουβέιτ", αυξάνοντας εντυπωσιακά τον αριθμό των αμερικανικών"λαθών". Ο Σχαχ απέφυγε να σχολιάσει το οτιδήποτε και αρκέστηκε να εκφράσει τη "λύπη" του για τα αθώα θύματα της Βασόρα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σεισμός ολικής καταστροφής...
  • Πάνω από 1.000 οι νεκροί στις κατεστραμμένες πόλεις Αρμένια και Περέιρα
  • Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι σε ερείπια, πάνω από 180.000 οι άστεγοι

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και πόλεις χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Η σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ μπορεί να κράτησε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μετέτρεψε σε αληθινές κολάσεις δυτικές πόλεις της Κολομβίας. Οι πληροφορίες μιλούσαν για πάνω από χίλιους νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο πάνω από 60% της έκτασης των πόλεων Αρμένια και Περέιρα.

Και οι επιζώντες; Αναυδοι και στο σύνολό τους. Ανθρωποι αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι μέσα σε τόνους από συντρίμμια και πτώματα. Οι ελπίδες για την αποκατάσταση του ομαλού ρυθμού ζωής στη Δυτική Κολομβία είναι αμυδρές. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως για να επανέλθει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς στις πόλεις Αρμένια και Περέιρα θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια!

Ο φονικός Εγκέλαδος χτύπησε χτες το απόγευμα, αιφνιδιάζοντας τα θύματά του. Ομως, επιφύλασσε ακόμη χειρότερη μοίρα γι' αυτούς που γλίτωσαν από το θάνατο, έχοντας να αντιμετωπίσουν το χειρότερο μαρτύριο: Να θάψουν οικογένειες και φίλους, να παλέψουν για την επιβίωση στις χειρότερες συνθήκες, σε έναν τόπο νεκρό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Η Αρμένια, πόλη που πριν ένα 24ωρο είχε 220.000 κατοίκους, θα αργήσει να συνέλθει από την καταστροφή. Ο Σίρο Αντόνιο Γκίζα, αρχηγός ομάδας πυροσβεστών, εκτίμησε πως "οι νεκροί εδώ ξεπερνούν τους χίλιους ίσως και τους 2.000"... Ομως, ο οποιοσδήποτε αδυνατεί να προβεί στο έργο του θλιβερού απολογισμού. Αλλοι λένε ότι μόνον στην πόλη Αρμένια καταστράφηκαν τουλάχιστον 170 κτίρια και ότι, στην πόλη των άλλοτε 200.000, οι άστεγοι ξεπερνούν τους 180.000! Πιο σαφής ήταν ο δήμαρχος της Αρμένια, Αλβάρο Πατίνο, που δήλωνε σαστισμένος στους δημοσιογράφους ότι "δεν υπάρχει τρόπος για να εκτιμηθεί η καταστροφή".

Ορισμένα σωστικά συνεργεία μονάδων του Κολομβιανού Ερυθρού Σταυρού κατάφεραν να μεταφέρουν από αέρος ορισμένους τραυματίες σε νοσοκομεία της Μπογκοτά, της Μεντεγίν, της Κάλι και οδικώς στην πόλη Μανιζάλες.

Τοπικοί ραδιοσταθμοί μετέδωσαν πως οι τραυματίες στην Αρμένια ξεπερνούν τους 1.500, ενώ στη γειτονική πόλη Περέιρα (200 χλμ δυτικά της Μπογκοτά) προκλήθηκαν εξίσου εκτεταμένες καταστροφές, όπου η σεισμική δόνηση συνοδεύτηκε με πλειάδα εκρήξεων.

Ο τελευταίος δυνατός σεισμός που είχε χτυπήσει την Κολομβία είχε σημειωθεί το 1994, προκαλώντας το θάνατο σε 800 άτομα. Ομως, φαίνεται ότι ωχριά μπροστά στον, πολύ ισχυρότερο, φετινό Εγκέλαδο...

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σφαγή ή προβοκάτσια τα 45 θύματα του Ράτσακ;
  • Αδυναμία να καθορίσει τις συνθήκες θανάτου των 45 χωρικών του Ράτσακ δήλωσε χτες ομάδα Φινλανδών εμπειρογνωμόνων που εξέτασε τα πτώματα...
  • ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι ανανεώνουν τις απειλές για δράση στο Κόσσοβο, ενώ εντείνονται οι ζυμώσεις και οι πιέσεις της "Ομάδας Επαφής"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Φινλανδοί εμπειρογνώμονες που επιχείρησαν χτες να εξετάσουν τα πτώματα των 45 σφαγιασθέντων στο Ράτσακ του Κοσσόβου σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Δήλωσαν αδυναμία να καθορίσουν εάν τα θύματα σφαγιάστηκαν ή έπεσαν στο πεδίο της μάχης, εξαιτίας της πιθανότητας να έχει αλλοιωθεί η ταυτότητά τους... Ετσι, το όλο ζήτημα έγινε ακόμη πιο θολό, αφού φαίνεται πως είναι δύσκολο να αποδειχθεί ποιος λέει την αλήθεια: Ο επικεφαλής των διεθνών επιβεβαιωτών, Γουίλιαμ Γουόκερ, που έσπευσε να κατηγορήσει ως υπεύθυνες τις σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις ή η κυβέρνηση του Βελιγραδίου που υποστηρίζει πως οι 45 ήταν αντάρτες αυτονομιστές που έπεσαν στο πεδίο των συγκρούσεων;

Η Ελενα Ράντα (επικεφαλής των Φινλανδών εμπειρογνωμόνων) είπε σε δημοσιογράφους πως η ομάδα της ήταν ενήμερη για τις πληροφορίες, που έφεραν ορισμένα από τα πτώματα να είναι θετικά σε τεστ παραφίνης (αποδεικνύει εάν είχαν χρησιμοποιήσει όπλο)... "Το πρόβλημα, όπως εμείς το βλέπουμε, είναι το εξής: Υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης και η πιθανότητα χάλκευσης των στοιχείων. Τα πτώματα δεν είχαν τεθεί σε συνεχή παρακολούθηση. Το θέμα θα συζητηθεί με τις γιουγκοσλαβικές αρχές", δήλωσε η Ε. Ράντα, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να κάνουμε σαφέστερη τη δήλωσή της "περί πτωμάτων δίχως συνεχή παρακολούθηση". Αυτό αναφέρεται στο γεγονός ότι υπήρχε ένα χρονικό κενό από την ημερομηνία που ανακαλύφθηκαν τα πτώματα από τους διεθνείς επιβεβαιωτές στις 16 του μήνα και από τη στιγμή που οι Φιλανδοί επιστήμονες επιχείρησαν να τα εξετάσουν. Προηγουμένως, δε, Κοσσοβάροι Αλβανοί είχαν μετακινήσει τα πτώματα από το σημείο που βρέθηκαν σε τζαμί του Ράτσακ. Στη συνέχεια πάλι μεταφέρθηκαν από Σέρβους αστυνομικούς σε νεκροτομείο της Πρίστινας...

Εντείνονται οι γνωστές πιέσεις με την απειλή του ΝΑΤΟ

Ανώτατος στρατηγός του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία έχει ολοκληρώσει το στρατιωτικό σχεδιασμό της για πιθανή δράση στο Κοσσυφοπέδιο και ότι είναι σε θέση να επέμβει στη σερβική επαρχία. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταβληθούν ανάλογες πιέσεις και στις δύο πλευρές. Δηλαδή και στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου και στους αυτονομιστές αντάρτες...

Οπως δήλωσε χτες ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Κλάους Νάουμαν, στο γερμανικό κανάλι ZDF,τόσο η ΝΟ Γιουγκοσλαβίας όσο και ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" θα πρέπει να καταλάβουν ότι "έφθασαν στα όρια". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να στείλει αυτό το μήνυμα και συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο και ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από την επαρχία, όπως υποσχέθηκε τον Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, η εξαμελής "Ομάδα Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό ετοιμάζεται να επανασυγκληθεί μεθαύριο (Παρασκευή) στο Παρίσι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας θα απειλήσουν, με σχετική τους ανακοίνωση τη σερβική κυβέρνηση και την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, πως εάν δεν αρχίσουν απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μέσα σε δέκα ημέρες, θα αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ... Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής θα επιχειρήσουν να θέσουν στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές "τελεσίγραφο" για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί σχεδίου που προβλέπει μια μεταβατική φάση αυτοδιοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο.

"Κινητικότητα" στα αεροδρόμια του Μαυροβουνίου

Ομάδα Αμερικανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είναι από χτες στο Μαυροβούνιο για να εξετάσουν εάν τα δύο αεροδρόμια της περιοχής είναι σε θέση να "φιλοξενήσουν" "μεγάλα διηπειρωτικά τζετ". Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Μεταφορών του Μαυροβουνίου.

Οπως ανακοινώθηκε, οι Αερογραμμές Μαυροβουνίου σκοπεύουν να δημιουργήσουν, για πρώτη φορά, γραμμή πτήσεων προς τις ΗΠΑ. Το σχέδιο, που λέγεται πως θα προκαλέσει το βέβαιο θυμό του Βελιγραδίου, τέθηκε επί χάρτου, καθώς την περασμένη Δευτέρα η ΕΕ ήρε τις κυρώσεις σε βάρος των Αερογραμμών Μαυροβουνίου όχι όμως και εκείνες σε βάρος των Γιουγκοσλαβικών Αερογραμμών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητεί νέο δάνειο από το ΔΝΤ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική κυβέρνηση επιζητεί τη σύναψη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή δανείου, προκειμένου να αποπληρώσει τόκους προηγούμενων δανείων. Που φτάνουν (κρατηθείτε...) τα 24 δισ. δολάρια. Και πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1999.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ζεκερία Τεμιζέλ, είπε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι "η συμφωνία παρακολούθησης" (της τουρκικής οικονομίας από το ΔΝΤ) "προχωρά με επιτυχία". Πρόσθεσε ότι "τα αποτελέσματα του 1998 αποτελούν συμμόρφωση προς τις δεσμεύσεις μας προς το ΔΝΤ". Οπότε, συμπέρανε, "θα ήταν φυσικό η συμφωνία παρακολούθησης να ενδυναμωθεί με οικονομική υποστήριξη".

Το ΔΝΤ επαίνεσε τη "σφιχτή" οικονομική πολιτική της Αγκυρας, η οποία "πέτυχε" να μειώσει τον πληθωρισμό από 97% σε 56% (από πού άραγε προκύπτει κάτι τέτοιο; Το ίδιο το ΔΝΤ μιλούσε το Σεπτέμβρη για 72%). Βεβαίως όμως, είπε ο Τεμιζέλ, ένα ενδεχόμενο δάνειο θα βασιστεί και στην "εκτίμηση του ΔΝΤ" όσον αφορά τον "εύθραυστο τραπεζικό τομέα". Πολλές τουρκικές κυβερνήσεις - και η παρούσα, του Μπουλέντ Ετσεβίτ - έχουν δεσμευτεί για την ενεργοποίηση ενός "αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου" για τις τράπεζες.

Συγκρούσεις με Κούρδους

Στο μεταξύ, χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι δεκαεννέα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία, επικαλούμενο τοπική πηγή στο Ντιγιαρμπακίρ.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Μπαγκόκ, στην επαρχία Μαρντίν, στα σύνορα με τη Συρία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που αναχώρησε στις 16 Γενάρη από την Ιταλία προς άγνωστη κατεύθυνση, άρχισε το 1984 ένοπλο αγώνα εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Εκτοτε, οι νεκροί, κατά συντηρητικές εκτιμήσεις, έχουν ξεπεράσει τους 31.000.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ