ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ ζητά την παραμονή των θεραπευτών

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος με τους υπεύθυνους της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω"

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται "στο πόδι" για να παραμείνουν οι 14 θεραπευτές στη μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω", μια κοινότητα που έχει αποδείξει εμπράκτως ότι η απεξάρτηση είναι λυτρωτική για τους νέους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ναρκωτικά.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συνάντησή της με τους Αχιλ. Κρυστάλλη και Κ. Μάτσα,διευθυντή και επιστημονική υπεύθυνη, αντίστοιχα, του "18 Ανω". Ταυτόχρονα κεντρικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε το μείζον πρόβλημα της εξάρτησης και της απεξάρτησης, στο φόντο της επιβολής πολιτικών που αποβλέπουν όχι στην αντιμετώπιση, αλλά στη συντήρηση και τη διαχείριση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: "Θα είμαστε "στο πόδι" για να παραμείνουν οι 14 θεραπευτές και να στηριχτεί γενικότερα η μονάδα αυτή με προσωπικό, ούτως ώστε να φύγουν πια από τη μέση οι λίστες αναμονής. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει και θα συνεχίσει να παλεύει για να αντιμετωπίσει με πρακτικά μέτρα αυτή την επικίνδυνη αντίληψη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, πότε άμεσα και πότε έμμεσα, ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ναρκωτικά, με τους εξαρτημένους, με την ανεργία, με την ακρίβεια και με όλα τα προβλήματα. Η δουλιά που κάνει το "18 Ανω" έχει αποδείξει ότι όχι μόνο μπορούν να λυτρωθούν οι νέοι από την εξάρτηση, αλλά μπορούν να γίνουν ισότιμα μέλη μιας κοινωνίας και μάλιστα με πολύ περισσότερες εμπειρίες - άρα και με πολλή μεγάλη ικανότητα προσφοράς. Ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς ούτε στιγμή να πιστεύουμε σ' αυτά τα λόγια που λέει η κυβέρνηση, ότι θέλει να χτυπήσει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι γλιστράει στην υποκατάσταση της ευθύνης της να γλιτώσουν οι νέοι από τα ναρκωτικά, με την ευθύνη της χορήγησης υποκαταστάτων. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Βεβαίως, πριν απ' όλα θα πρέπει να είναι κοινωνική και πολιτική λύση, αλλά έστω και σήμερα πρέπει να στηριχτούν αυτές οι προσπάθειες που αποδεικνύουν ότι οι νέοι μπορούν να γλιτώσουν από αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αν βρεθούν κοντά τους οι κοινότητες και οι άνθρωποι που θέλουν να τους βοηθήσουν. Αλλά όλα αυτά θέλουν στήριξη οικονομική. Χωρίς οικονομική στήριξη και χωρίς την ευθύνη του κράτους αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να σταθούν μόνο με μια απλή εθελοντική προσφορά".

Η Κ. Μάτσα υπογράμμισε ότι η διακοπή των συμβάσεων θα οδηγήσει στην υπολειτουργία και στην αναστολή λειτουργίας της μονάδας που θα "έχει τεράστιες επιπτώσεις σ' ολόκληρο τον ελληνικό λαό στο χώρο της απεξάρτησης, στο χώρο της πρόληψης στο χώρο της κοινωνικής επανένταξης". "Συζητήσαμε, συνέχισε η Κ. Μάτσα, το μείζον πρόβλημα της εξάρτησης και της απεξάρτησης στα πλαίσια της καταστροφής του κράτους πρόνοιας των καινούριων όρων που έχουν προκύψει, με την προσπάθεια να επιβληθούν πολιτικές που αποβλέπουν όχι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά στη συντήρησή του. Εχουμε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, ενώ στο πλάι μας έχουν σταθεί πολλοί φορείς. Δε θεωρούμε ότι έληξε το θέμα, όπως πολλοί το εμφανίζουν. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Εχουμε διαβεβαιώσεις, αλλά δεν έχουμε ακόμη τη σιγουριά ότι πραγματικά θα λυθεί το πρόβλημα. Εχουμε υποβάλει μια τροπολογία στο υπουργείο, την οποία παραδώσαμε και στην κ. Παπαρήγα. Εχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα συζητηθεί στη Βουλή για να λύσει το πρόβλημα οριστικά, αλλά ακόμα όλα είναι ρευστά. Αυτό σημαίνει ότι το "18 Ανω" εξακολουθεί να δίνει τη μάχη. Αυτό που έχουμε κερδίσει και θεωρούμε ότι μας δεσμεύει ηθικά, είναι η αμέριστη συμπαράσταση του κόσμου και επίσης η παρουσία των απεξαρτημένων μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Εχουμε δει ανθρώπους να ορθώνουν το ανάστημά τους και να λένε ότι το δικαίωμα στη θεραπεία είναι ιερό και δεν επιτρέπουν σε κανένα να το καταπατήσει. Αυτό, αν θέλετε, είναι δική μας κατάκτηση. Ανθρωποι που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν στην Ομόνοια και σκέφτονταν μονάχα τη δόση τους, είναι οι άνθρωποι που διεκδικούν, έχουν λόγο και διεκδικούν στη βάση αρχών. Η ελληνική κοινωνία λοιπόν μπορεί να κρίνει και το πρόβλημα και τους απεξαρτημένους και τη στάση της κυβέρνησης. Είμαστε εδώ και περιμένουμε".

Αντικρούοντας την άποψη ότι οι θεραπευτές στις κοινότητες κουράζονται και πρέπει να αλλάζουν η Κ. Μάτσα είπε: "Τα θέματα της θεραπείας είναι επιστημονικά ζητήματα και δεν έχει δικαίωμα κανένας έξω από αυτό το χώρο που δεν είναι επιστήμονας να τα κρίνει και να αποφασίσει γι' αυτά. Εάν υπάρχουν φαινόμενα κούρασης μπορούν να αντιμετωπιστούν πάλι με επιστημονικούς όρους και στο πλαίσιο του προγράμματος. Θεωρούμε ότι αυτά είναι προσχήματα και απαράδεκτες παρεμβάσεις στο χώρο της θεραπείας και δε θα τις επιτρέψουμε. Αυτή είναι μια πολύ βασική αρχή της κινητοποίησής μας και αυτήν υπερασπιζόμαστε. Στη βάση αυτής της αρχής έχουν συσπειρωθεί και οι θεραπευόμενοι και μέσα στο "18 Ανω" στην κλειστή φάση, αλλά και τα παιδιά της κοινωνικής επανένταξης. Θεωρούν ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται θεραπευτικά ζητήματα όταν είναι έξω από το θεραπευτικό πλαίσιο".

Προασπίζουν τη θεραπευτική συνέχεια

Στο πλευρό του "18 Ανω" δεκάδες ηθοποιοί και τραγουδιστές

Η Θεραπευτική Ομάδα του "18 Ανω" συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την προάσπιση των αρχών της φιλοσοφίας της απεξάρτησης και την εξασφάλιση της θεραπευτικής συνέχειας, με την παράταση των συμβάσεων των 14 θεραπευτών μέσα από την έγκριση στη Βουλή σχετικής τροπολογίας που παρέδωσε χτες στον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα.

Τη συμπαράστασή του στο "18 Ανω" εκφράζει με επιστολή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,τονίζοντας: "Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας, θέλοντας να φτάσει το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται, σε όλα τα σπιτικά, σε όλες τις γειτονιές, σε όλες τις γωνιές της χώρας μας", καθώς η "σκληρή πραγματικότητα των ναρκωτικών εξαπλώνεται συνεχώς και σε όλο και μικρότερες ηλικίες, δεν αφήνει περιθώρια αργοπορίας και ταλαντεύσεων".

Ακόμα τη συμπαράστασή τους εκφράζουν δεκάδες καταξιωμένοι ηθοποιοί και τραγουδιστές. Το κείμενο υπογράφουν οι: Τίτος Βανδής,Μαρία Κωνσταντάρου,Μπέττυ Βαλάση,Βασίλης Παπακωνσταντίνου,Σάκης Μπουλάς,Γιάννης Ζουγανέλης,Ισιδώρα Σιδέρη,Μάγια Λυμπεροπούλου,Μιράντα Ζαφειροπούλου,Κώστας Τριανταφυλλόπουλος,Πέπη Μεταλλείδου,Κοσμάς Φουντούκης,Γιώργος Γιαννακάκος,Κώστας Φαλελάκης,Ολυμπία Κυριακάκη,Γιάννης Σκαραγκάς,Δήμητρα Ζέρβα,Βάσω Μπαρμπούση,Πέτρος Φιλιππίδης,Θόδωρος Κατσαφάδος,Κώστας Βουτσάς,Σωτήρης Μουστάκας,Μαρία Μπονέλλου,Βασίλης Τσιβιλίκας,Θάνος Καληώρας,Γιάννης Μιχαλόπουλος,Μάρθα Βούρτση,Φιλαρέτη Κομνηνού,Νικήτας Τσακίρογλου,Χρυσούλα Διαβάτη,Αγγελος Αντωνόπουλος,Χάρρυ Κλυνν,Ρέϊνα Εσκενάζυ,Θανάσης Βέγγος,Τζέση Παπουτσή,Παύλος Κοντογιαννίδης,Φρέζη Μαχαίρα,Ισιδώρα Σιμοπούλου,Γιάννης Ροζάκης,Γιώργος Τσιδίμης,Μάρα Μπαρόλα,Σοφία Μπάρμπα,Δημοσθένης Παπαδόπουλος,Θεόδωρος Μιχαηλίδης,Ερμιόνη Ιωαννίδου,Ελένη Κούστα,Αννα Δεληγιάννη,Σοφία Κοντογιάννη,Μαριάνθη Γιώτα,Στέλλα Μπονάτσου,Χριστίνα Αίλου,Ευγενία Αποστόλου,Χριστίνα Παπαμίχου,Στάθης Ψάλτης,Βέρα Κρούσκα,Δάνης Κατρανίδης,Ελένη Ράντου,Αντρια Ράπτη,Δήμητρα Παπαδοπούλου,Μαρία Καβογιάννη,Σπύρος Παπαδόπουλος,Βέρα Ζαβιτσιάνου και Δέσπω Διαμαντίδου.

Την απελευθέρωση του Τάσου Μανουσάκη, που κρατείται παραπάνω από ένα μήνα στις φυλακές Αλικαρνασσού, ζήτησαν χτες θεραπευόμενοι και θεραπευτές του "18 Ανω" με παράστασή τους στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Ανδριανόπουλο.

Ο Τ. Μανουσάκης ήταν τοξικομανής αλλά είχε απεξαρτηθεί στο "18 Ανω" το 1995. Από τον περασμένο Μάη εργαζόταν σε δική του δουλιά στο Ηράκλειο. Στις 17.12.1998 το Εφετείο Χανίων τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών χωρίς αναστολή, γιατί το 1991 είχε συλληφθεί με χασίς - πράξη για την οποία δικάστηκε. Ο εισαγγελέας της έδρας και το δικαστήριο δέχτηκαν ότι τότε ο Μανουσάκης δεν ήταν εξαρτημένος και τον έστειλαν στη φυλακή.

Ο Τ. Μανουσάκης είναι παντρεμένος με την Εφη - που συμμετείχε στη χτεσινή παράσταση - και έχει τρία παιδιά. Σήμερα θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλο.

Κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία και ΠΙΚΠΑ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο, Πέμπτη, 11 π.μ.-3 μ.μ., τα Δημόσια Νοσοκομεία, εξαιτίας της τετράωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σημειώνεται ότι σήμερα θα γίνει σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΠΟΕΔΗΝ είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Απεργία στο ΠΙΚΠΑ

Απεργία για την Τρίτη 2.2.1999 αποφάσισε το σωματείο του ΠΙΚΠΑ, με αίτημα να αποσυρθεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον Οργανισμό του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ και συμμετείχαν τα ΔΣ των σωματείων των υπό συγχώνευση φορέων, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, καθώς και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ στο ΔΣ του Οργανισμού, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν αποτελεί σχέδιο συζήτησης.

Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό

Ο ΙΣΑ αντίθετος με τη χρονοχρέωση

Αντίθετος με την εφαρμογή της χρονοχρέωσης στις δωρεάν, σήμερα, παρεχόμενες ιατρικές συμβουλές από τηλεφώνου, είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ). Την πρόταση αυτή είχε κάνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Βασ. Κόκκαλης, στη διάρκεια της τελευταίας τακτικής γενικής συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η οποία όμως δεν υιοθετήθηκε.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: "Στενά επαγγελματικοί κανόνες και όροι, όπως η χρονοχρέωση, είναι ξένοι προς τη νοοτροπία και την παράδοση των Ελλήνων γιατρών και συνεπώς είναι αδύνατον εκ των πραγμάτων να ευδοκιμήσουν". Ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι δεν υιοθετεί την εφαρμογή της χρονοχρέωσης, πράγμα που φρονεί ότι συμμερίζεται και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών, η οποία εμμένει στην παραδοσιακή, διανθρώπινη άσκηση της ιατρικής, απορρίπτοντας ξένες και εισαγόμενες νοοτροπίες.

Σημειώνεται ότι η χρονοχρέωση εφαρμόζεται στη Γερμανία. Ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή που του τηλεφώνησε ότι τον συνδέει με το σύστημα χρονοχρέωσης. Ετσι, ο ασθενής θα χρεώνεται μέσω του λογαριασμού του ΟΤΕ (σ.σ. το κόστος συνομιλίας θα είναι αυξημένο), ενώ από το λογαριασμό του γιατρού θα αφαιρείται το ανάλογο ποσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ