ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παραμένουν οι δυσκολίες αλλά και το ενδιαφέρον για συνέχιση του παζαριού

Νέα συνάντηση είχαν χτες Αναστασιάδης - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο φόντο σοβαρών αντιθέσεων που ξεπροβάλλουν γύρω από το παζάρι για το Κυπριακό αλλά και της επιμονής να αξιοποιηθεί το νέο διχοτομικό σχέδιο για να επιταχυνθούν επενδυτικά και γεωπολιτικά σχέδια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μετά τη συνάντηση, ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι «αποφασίστηκε να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ' όλης της ύλης, με την αποφασιστικότητα να εργαστούμε, έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή, αν είναι δυνατόν, να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων», προσθέτοντας ότι «την 1η Φεβρουαρίου θα συναντηθούμε για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, το εύρος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τους οποίους συνδέεται το Κυπριακό αναδεικνύει σταθερά η Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - αρμόδιος για θέματα του Κυπριακού - Τουγκρούλ Τουρκές, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Κύπρος, η Εθνική μας Υπόθεση» τόνισε: «Ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε ούτε ένας Τούρκος, για την Τουρκία υπάρχει Κυπριακό και δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί από αυτό... Πρέπει να είναι γνωστό ότι και από άποψη πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας». Επιβεβαιώνοντας ότι το Κυπριακό αφορά την Τουρκία στην ευρύτερη «κόντρα» για το συσχετισμό δύναμης στην περιφέρεια, τόνισε ότι περισσότερες από μία χώρες έχουν σχέση με την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το πρόβλημα (σ.σ. το Κυπριακό) είναι πολύ περίπλοκο... Οι πλευρές στην Κύπρο δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι και η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Κύπρο μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, υπάρχει ενδιαφέρον και συμφέροντα από πολύ περισσότερους ανθρώπους... Εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αγώνας δυνάμεων, γίνεται λόγος για τη διαμόρφωση της πολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου του 21ου αιώνα και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν την αντιπαλότητα και τη διαπραγμάτευση μεταξύ τους».

Ακόμα, ο Τουρκές συνέδεσε και τις διαπραγματεύσεις γύρω από την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις με ευρύτερα «παζάρια», λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο θέμα η χώρα του θα κινηθεί «όταν περάσουν αυτά που πρέπει... Περιμένουμε για να κινηθούμε αλλά δεν έφτασε εκείνη η στιγμή. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να συμφωνήσουν πάνω σε πέντε άρθρα. Υπάρχουν θέματα όπως η διακυβέρνηση, ο διαμοιρασμός της εξουσίας, το Εδαφικό κ.λπ.» Επανέλαβε ακόμα το αίτημα της Αγκυρας για κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ και για τους Τούρκους πολίτες που θα πηγαίνουν στην επανενωμένη Κύπρο.

Η Μέι σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα

Πάντως, ενδεικτικά του πώς το Κυπριακό «μπλέκεται» με ευρύτερα ενδοϊμπεριαλιστικά «παζάρια» είναι και όσα γράφονται για τις επισκέψεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, σε ΗΠΑ (σήμερα) και Τουρκία (αύριο), όπου αναμένεται να συζητήσει και το Κυπριακό, στο φόντο και των ενεργειακών ανταγωνισμών που δυναμώνουν για τον έλεγχο των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο (π.χ. μεταξύ Δύσης - Ρωσίας). Επιδίωξη της Μέι είναι προφανώς, και ενόψει αποχώρησης από την ΕΕ, η σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και ο περιορισμός της επιρροής της Ρωσίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, πάντως, η Μέι εξέφρασε αισιοδοξία ότι «οι συνομιλίες θα μπορέσουν να συνεχιστούν για να φτάσουμε σε μια λύση. Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε μια λύση από ό,τι στο παρελθόν».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στις επαφές της με Τσίπρα, Ερντογάν και Αναστασιάδη έχει μιλήσει μαζί τους «για την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι είμαστε δημιουργικοί στο σκεπτικό μας και στην εύρεση λύσης». Τέλος, η Μέι είπε ότι ειδικότερα στις συνομιλίες για τις Εγγυήσεις, το Λονδίνο «θέλει να συνεχίσει να βοηθά στη διατήρηση της δυναμικής» που έχει αναπτυχθεί και να συμβάλει στην εξασφάλιση ενός επιτυχούς αποτελέσματος.

Συνάντηση των ΠΣΟ - ΠΑΜΕ με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου συναντήθηκε, προχτές, με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι. Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της παλαιστινιακής πρεσβείας, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο Παλαιστινιακό, καθώς και τις κατευθύνσεις της Παλαιστινιακής Αρχής ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα, ειδικότερα για το ζήτημα των εποικισμών.

Το ΠΑΜΕ επανέλαβε τη σταθερή του αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό. Το ΠΑΜΕ δεσμεύτηκε να στηρίξει και τις νέες διεθνείς πρωτοβουλίες της ΠΣΟ για την ανάδειξη του ζητήματος, όσο και για την ενδυνάμωση της δράσης των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων της Ελλάδας, για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Παλαιστινιακές αντιδράσεις για τα σχέδια νέων εβραϊκών εποικισμών

ΡΑΜΑΛΑ--

Τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει την ανέγερση 2.500 κατοικιών σε εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, επικαλέστηκε την υπ' αριθμόν 2334 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκδόθηκε το Δεκέμβρη με 14 ψήφους υπέρ και αποχή των ΗΠΑ, ζητώντας τερματισμό των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, και σημείωσε πως είναι σε επαφή με Αραβες και άλλους ηγέτες προκειμένου να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι δικαιώματα πλήρους μέλους του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, εξέφρασε τη λύπη του για την πρόσφατη απόφαση των ισραηλινών αρχών, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες «βαριές και κατάφωρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου που αφορούν το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής.

Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ, ένας 26χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο χωριό Αμπούντ της Δυτικής Οχθης, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ για τις πρώτες βοήθειες και μετά συνελήφθη. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός έριξε πρώτος πυρά εναντίον τους, ώστε να δικαιολογήσουν την τρομοκρατική έφοδο που έκαναν στη συνέχεια στο χωριό Αμπούντ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων του αλλά και συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων χρησιμοποίησαν σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Μπαράζ αντεργατικών μέτρων

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.--

Ο νέος κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, ο 37χρονος πρώην ιατρικός ερευνητής Ρικάρδο Ροσέλο, υπέγραψε χτες αντεργατικό νομοσχέδιο με πρόσχημα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην υπερχρεωμένη υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη χώρα είναι τύποις ανεξάρτητη, στην πραγματικότητα είναι τμήμα των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει «τσεκούρι» στο 13ο μισθό των εργαζομένων (επίδομα Χριστουγέννων), μείωση της υπερωριακής αμοιβής, κατάργηση της έξτρα αμοιβής για εργασία την Κυριακή, εφαρμογή υποχρεωτικής εννεάμηνης δοκιμασίας για όλους τους εργαζόμενους (δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν αφορά νεοπροσληφθέντες ή νέους στην αγορά εργασίας).

Το χρέος του Πουέρτο Ρίκο υπολογίζεται στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια και αξιοποιείται από την αστική τάξη, επιδεινώνοντας παράλληλα σημαντικά τη ζωή του λαού, που δίνει πάλη για επιβίωση με φόντο το ξεχαρβάλωμα βασικών δημόσιων υπηρεσιών σε Υγεία, Εκπαίδευση, υποδομές.

ΓΑΛΛΙΑ
Την Κυριακή ο β' γύρος στους Σοσιαλιστές

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τον επίσημο υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στις προεδρικές εκλογές του επόμενου Μάη θα βγάλει η κάλπη του β' γύρου των προκριματικών εκλογών που θα γίνουν την Κυριακή. Παρά τις διαφορές τους, που αντανακλούν και τις ενδοαστικές αντιθέσεις που εκφράζονται όλο και πιο έντονα στη Γαλλία, οι δυο αντίπαλοι, Μανουέλ Βαλς και Μπενουά Αμόν, επιβεβαίωσαν στην τελευταία προχτεσινοβραδινή τους τηλεμαχία ότι παίρνουν θέσεις μάχης για λογαριασμό του γαλλικού κεφαλαίου.

Ενδεικτική ήταν η συζήτησή τους στο θέμα διεθνούς «παρέμβασης» της Γαλλίας. Μεταξύ άλλων, ο Βαλς χαρακτήρισε «μεγαλείο της Γαλλίας» τις (στρατιωτικές) επιχειρήσεις στο εξωτερικό, για τη συνέχιση των οποίων υπερθεμάτισε, τονίζοντας μάλιστα ότι οι σχετικές δαπάνες πρέπει να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ, ώστε να αναλάβει η χώρα τις «ευθύνες της».

Ο δε Αμόν έσπευσε να χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» οι σχετικές δαπάνες να «μπαίνουν στο κάδρο του δημόσιου ελλείμματος», επιβεβαιώνοντας δηλαδή κι αυτός πόσο σημαντική είναι για το γαλλικό κεφάλαιο η διατήρηση ισχυρής παρέμβασης στη γεωστρατιωτική αναμέτρηση σε διάφορες ζώνες του πλανήτη. Επίσης, ο Αμόν δήλωσε υπέρ και της δημιουργίας δεύτερου αεροπλανοφόρου με μια γενική ανακατασκευή του «Σαρλ ντε Γκολ». Ανάμεσα σε άλλα, στάθηκε και στην ανάγκη «αποδέσμευσης από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, με μια ευρωπαϊκή συνθήκη για την Ενέργεια, ένα σχέδιο (επενδύσεων) 1 τρισ. με αντικείμενο την ενεργειακή μετάβαση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ