ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Σωρεία αντιδράσεων για βίντεο όπου αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»

Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ

AFP or licensors

Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ
Με μια λακωνική ανακοίνωση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση δηλώσεών του - στα Σκόπια το Φλεβάρη του 2016 - στις οποίες, μεταξύ άλλων, τα αποκαλεί «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, σε βίντεο που πρόβαλε χτες ο «ΑΝΤ1», εμφανίζεται να δηλώνει: «Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Ολοι στην Ιταλία γνωρίζουν τη Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Κατόπιν των αντιδράσεων απ' το Γραφείο του νεοεκλεγέντος προέδρου του ΕΚ, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι το Γραφείο του «επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ-FYROM)». Ωστόσο, από την ανακοίνωση πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Α. Ταγιάνι παίρνει πίσω τις σχετικές δηλώσεις του, κάτι που επιχείρησε αργότερα με «τιτίβισμα», όπου σημείωνε (στα ελληνικά): «Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης».

Αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

Για το θέμα ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, παρομοίασε τον Α. Ταγιάνι με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, αναφέροντας: «Είμαστε σε μια εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν την ιστορία με το δικό τους τρόπο. Από τον Εντι Ράμα, που ανακαλύπτει την Ακρόπολη και τον Αλή Πασά, που έκανε την Επανάσταση του '21, μέχρι τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου...». Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε στον Α. Ταγιάνι ο Δ. Παπαδημούλης, «επιπολαιότητα» του πρόσαψε ο επίσης ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος.

«Η ιστορία δεν παραχαράσσεται ούτε υφαρπάζεται», σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, καλώντας τον Α. Ταγιάνι να σεβαστεί την επίσημη θέση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι επιχείρησε να αναγνωρίσει ελαφρυντικά στον Α. Ταγιάνι, που άλλωστε οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν για τη θέση του προέδρου του ΕΚ, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις έγιναν πριν εκλεγεί στη συγκεκριμένη θέση!

«Η ιστορία πρέπει να αξιοποιείται κι όχι να παραχαράσσεται», ανέφερε Αν. Λοβέρδος, για ανιστόρητες αλήθειες έκανε λόγο ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Να είναι «πρόεδρος όλων των κρατών - μελών» που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε το Ποτάμι τον Α. Ταγιάνι, χαιρετίζοντας την «ανασκευή των δηλώσεων».

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

«Οχι» στην έκδοση των 8 Tούρκων αξιωματικών είπε οριστικά και αμετάκλητα ο Αρειος Πάγος. Τα τρία διαφορετικά συμβούλια του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αποφάσισαν χτες, απέρριψαν το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή τους στην Τουρκία, κάνοντας δεκτά τα επιχειρήματα των αξιωματικών ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη γειτονική χώρα και κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους. Το σκεπτικό συμπυκνώθηκε σε μια παράγραφο που ανέγνωσε η πρόεδρος της μιας σύνθεσης, αναφέροντας πως ουσιαστικά απειλούνται τα δικαιώματά τους: «Η πιθανότητα, με βάση όλα όσα αναφέρονται, ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού».

Το δικαστήριο διέταξε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι. Υπενθυμίζεται ότι σε εισαγγελικό επίπεδο, είχε υπάρξει «ομοφωνία» αφού και οι τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου (Β. Θεοδώρου, Χ. Βουρλιώτης και Ν. Παντελής) ζήτησαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία.

Αντίδραση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε σε ανακοίνωσή του: «Το αίτημά μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.

Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών, που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής Δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών, σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίασή τους ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά». Ηδη οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νέα εντάλματα σύλληψης των 8 και έκδοσής τους.

Οι αντιδράσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα, σχολιάζοντας την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, απαντούσαν ότι πρόκειται για απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εκαναν, επίσης, λόγο για το ότι γραμμή της κυβέρνησης είναι να επιδείξει «ψυχραιμία». Σημειωτέον, χτες, και στην προσπάθεια μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών να κρατούνται πάντα κάποιοι δίαυλοι ανοιχτοί, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο γγ του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος, είχε στην Αγκυρα διαβουλεύσεις με τον ομόλογό του, γγ του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρέσβη Umit Yalcin. Επισήμως, οι συνομιλίες εστίαζαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, την ώρα που συνεχίζονται τα παζάρια για το Κυπριακό και οι αντιθέσεις για τις ΑΟΖ. Λεπτομέρεια, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν ανακοινωθεί η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόφαση

Σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του τονίζει:

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου σωστά παίρνει υπόψη το πλαίσιο προστασίας των αιτούντων άσυλο Τούρκων αξιωματικών.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα υποστήριξε ότι επιβάλλεται να τηρηθεί η νομοθεσία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο».

Προβληματισμοί και «μέτρα»

Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος αναφερόμενος, χτες, εκ νέου στα περιστατικά στρατιωτών που σχημάτιζαν με τα χέρια τους το εθνικιστικό σήμα του αλβανικού αετού, είπε ότι «τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Θα εξαντληθούν τα προβλεπόμενα από τις πειθαρχικές, διοικητικές και πιθανόν θα διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες». Πρόσθεσε ότι «θα αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, όπως προβλέπεται και με τη μέγιστη αυστηρότητα». Για το ίδιο θέμα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Alpha», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης είπε ότι «θα υπάρξει σκληρή αντιμετώπιση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την κυβέρνηση την απασχολεί και την προβληματίζει η αναβίωση του εθνικισμού στα Βαλκάνια.

Στο μεταξύ, όπως είπε χτες ο υπουργός Αμυνας, ο τ. διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, αναλαμβάνει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

Νέα διαπιστευτήρια προς ΗΠΑ

Διαπιστευτήρια στη διακυβέρνηση Τραμπ έσπευσε να επιδώσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης (και) ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής αστικής τάξης στον ευρωατλαντικό άξονα, παρά τις όποιες αλλαγές διαχειριστών στην αστική διακυβέρνηση. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Alpha» τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, όταν βρέθηκε, πρόσφατα, στη Νέα Υόρκη, «είχε σημαντικές επαφές σε επίπεδο παραγόντων, οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση που θα αναλάμβανε. Επαφές υπήρχαν και πριν τις εκλογές, επαφές υπάρχουν και μετά τις εκλογές, υπάρχουν συναντήσεις». Στο ίδιο πλαίσιο, συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια διαρκής στενή σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πάγια συμφέροντα, πάγιες σχέσεις οι οποίες νομίζω εξυπηρετούν και τις δύο χώρες και οι οποίες δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να τις θέσει υπό αμφισβήτηση, ή προβληματισμό, ή οτιδήποτε άλλο»...

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Επανήλθαν χτες, μετά από λίγες μέρες ηρεμίας, τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Κατά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 2 οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δηλώσεις όχι αθώες, ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα Σκόπια:

«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, δεν είναι ούτε αθώες ούτε, πολύ περισσότερο, προϊόν άγνοιας. Ερχονται να προστεθούν και σε άλλες παρόμοιες επικίνδυνες δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ (π.χ. παλιότερα για τους Τσάμηδες), που τουλάχιστον δημιουργούν ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν. Το ζήτημα είναι ότι οι ευρωβουλευτές των ελληνικών κομμάτων που σήμερα ξεσηκώνονται, οι μισοί τον έχουν ψηφίσει και οι άλλοι τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν πρόεδρο που μπορεί να παίξει θετικό ρόλο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ