ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Ζυμώσεις για διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Οι Γάλλοι «Ράμπο» δήθεν απελευθερωτές προωθούνται στο βόρειο Μάλι
Οι Γάλλοι «Ράμπο» δήθεν απελευθερωτές προωθούνται στο βόρειο Μάλι
Πληθαίνουν οι πιέσεις και εντείνονται οι ζυμώσεις για διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που διενεργεί από τις 11 του μήνα η Γαλλία στο Μάλι, με πρόσχημα τους εξτρεμιστές ισλαμιστές και απώτερο στόχο τον έλεγχο των στρατηγικών κοιτασμάτων της χώρας σε χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο και φυσικό αέριο.

Την περασμένη Τετάρτη, για δεύτερη, δηλαδή, φορά μέσα στο τελευταίο 15ήμερο, ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης και πρόεδρος του Μπενίν (δυτική Αφρική) Τόμας Μπόνι Γιάγι μετέβη (αυτή τη φορά στο Βερολίνο) και ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να μπει στο επικίνδυνο «παιχνίδι» το ΝΑΤΟ, ο ευρωστρατός ή εμμέσως πλην σαφώς και ο αμερικανικός στρατός που προς το παρόν αρκείται σε ρόλο επιμελητηριακής υποστήριξης.

Εξηγώντας ότι μιλά «εξ ονόματος και άλλων Αφρικανών ηγετών», ο Γιάγι επανέλαβε το αίτημα που είχε υποβάλει στην Οττάβα στις 10 του μήνα (δηλαδή ένα 24ωρο πριν την εξαπόλυση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης SERVAL) στον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ να αναπτυχθούν ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο βόρειο Μάλι, όταν αρχίσει η στρατιωτική επέμβαση από ένοπλη αποστολή της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS).

Ωστόσο, η Μέρκελ απέκλεισε (επί του παρόντος τουλάχιστον...) την ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών στο Μάλι, επιμένοντας στη χορήγηση μόνον επιμελητηριακής βοήθειας, όπως έκανε ένα 24ωρο μετά στο Νταβός της Ελβετίας και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν θα διατηρήσουν αυτές τις επιφυλάξεις μέχρις τέλους... Το αντίθετο, καθώς δεν αποκλείονται έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις πάνω στον τεράστιο ορυκτό πλούτο όχι μόνον του Μάλι, αλλά και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, καθώς η Γαλλία δείχνει αποφασισμένη να διευρύνει την πυγμή της και σε άλλες πρώην αποικίες με σημαντικά π.χ. κοιτάσματα σε ουράνιο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν επιβεβαίωσε την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων του γαλλικού στρατού σε ορυχεία εξόρυξης ουρανίου και συναφή εργοστάσια παραγωγής στο Νίγηρα, όπου δηλαδή διατηρεί «ζωτικά» συμφέροντα η μεγαλύτερη γαλλική εταιρεία ενέργειας, AREVA. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το περίπου 75% της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι για να λειτουργήσουν χρειάζονται το ουράνιο που προμηθεύεται η AREVA από δυτικοαφρικανικές χώρες όπως το Μάλι και ο Νίγηρας...

Από κοντά και η ΕΕ

Εμβάθυνση σε ποιότητα και σε διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι πρότεινε παράλληλα και ο ειδικός συντονιστής της ΕΕ για την Αντιτρομοκρατία Ζιλ Ντε Κερσόβ. Ο Κερσόβ πρότεινε «μακροπρόθεσμη» διατήρηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή Σαχέλ (της βόρειας Αφρικής πέριξ και εντός της ερήμου Σαχάρας και συνεπώς όχι μόνον στο Μάλι...) σε συνδυασμό, όπως είπε, «με ενέργειες για την αποκατάσταση ενός κράτος Δικαίου και πολιτικές για την κοινωνική ανάπτυξη των λαών» της ευρύτερης περιφέρειας. Σημείωσε, μάλιστα, ενδεικτικά ότι «το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στο Μάλι «δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας, γιατί οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες»...

Ο προς το παρόν «δισταγμός» και άλλων ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για εμβάθυνση της επέμβασης δε μοιάζει ίδιος και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ (διοικητής της διοίκησης του αμερικάνικου στρατού για την Αφρική, AFRICOM) σε ομιλία που έδωσε προ ολίγων ημερών στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον υποστήριξε πλήρως την προσχηματική γαλλική στρατιωτική επέμβαση λέγοντας ότι θα «πρέπει να βοηθήσουμε» στην αποκατάσταση του ελέγχου όλης της χώρας. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την εξάλειψη των εξτρεμιστών ισλαμιστών της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ (AQMI) «και άλλων», αφού βεβαίως προηγουμένως σημείωσε ότι το Μάλι θα χρειαστεί, πιθανώς επιπρόσθετη, «βοήθεια για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στο βορρά».

Μέσα σε όλα αυτά, η διοίκηση του γαλλικού στρατού δεν μπορεί να παιανίζει για το γεγονός ότι κατάφερε στην αρχή της βδομάδας την ανακατάληψη των στρατηγικών κεντρικών πόλεων, Ντιαμπαλί και Ντουέντζα, καθώς αναγνωρίζει ότι το μείζον κατόρθωμα δεν είναι η ανακατάληψη των περιοχών από τους ισλαμιστές αλλά η διατήρηση του ελέγχου των συγκεκριμένων πόλεων σε βάθος χρόνου. Πόσο δε μάλλον όταν κατέφθασε στις πόλεις αυτές μαζί με δυνάμεις του μαλινέζικου στρατού, που, όπως κατήγγειλαν ήδη διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδησεογραφικά δίκτυα, προέβη από την πρώτη κιόλας μέρα της γαλλικής χερσαίας επέμβασης σε λεηλασίες περιουσιών αμάχων και σε μαζικές εκτελέσεις πολιτών που τους πέρασαν για ισλαμιστές ή Τουαρέγκ μόνον και μόνον επειδή δεν είχαν πάνω τους αστυνομικές ταυτότητες.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ