ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Οργάνωση για να τερματιστεί η αθλιότητα

Εκδήλωση χτες στην Αθήνα με πρωτοβουλία των Συνδικάτων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Καθαριστριών. Παρέμβαση και στην Ευρωβουλή από το ΚΚΕ, κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα και κατάργηση των άθλιων εργολαβιών απαιτούν χιλιάδες καθαρίστριες σε όλη τη χώρα
Σταθερή δουλειά με δικαιώματα και κατάργηση των άθλιων εργολαβιών απαιτούν χιλιάδες καθαρίστριες σε όλη τη χώρα
Δεκάδες καθαρίστριες συμμετείχαν χτες στην κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν τα σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστών και Καθαριστριών και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων της Αθήνας, με θέμα την ακόμα καλύτερη οργάνωση της παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο των καθαριστών - καθαριστριών. Η πλούσια συζήτηση κατέληξε σε ένα πρόγραμμα δράσης το οποίο και περιλαμβάνει την έκδοση κοινής ανακοίνωσης των τριών σωματείων, περιοδείες στους χώρους δουλειάς (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, Νοσοκομεία και αλλού) και μαζική παράσταση του κλάδου στο υπουργείο Απασχόλησης. Ακολούθησε η προβολή βίντεο με στιγμές από τις παρεμβάσεις και τους αγώνες των ταξικών δυνάμεων στο χώρο της καθαριότητας.

To όργιο σκληρής εκμετάλλευσης, αυθαιρεσιών, παραβιάσεων της νομοθεσίας μέχρι και κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης αναδεικνύει και σχετική εμπειρική έρευνα του ΙΝΕ για το χώρο των εργαζομένων στον καθαρισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώνονται παραβιάσεις στην καταβολή των νόμιμων αποδοχών, στα ωράρια εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Στην έρευνα εκτιμάται ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο είναι τουλάχιστον 20.000 άτομα, κυρίως γυναίκες, ενώ μόνο 22 επιχειρήσεις απασχολούν περίπου τα 2/3 των εργαζομένων, δηλαδή 13.210 εργαζόμενους.

Καταγγέλλοντας αυτό το άθλιο εργασιακό καθεστώς, εργαζόμενοι στις εργολαβίες καθαριότητας από διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του νεοσύστατου κλαδικού Συνδικάτου της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν χτες συμβολικό αποκλεισμό του Ανατολικού Τομέα της Επιθεώρησης Εργασίας Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας της υπηρεσίας στο θέμα των ελέγχων. Για το ίδιο ζήτημα θα πραγματοποιήσουν και 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη (29 Γενάρη) με απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Την κλιμάκωση της ωμής εργοδοτικής τρομοκρατίας σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα περιστατικά της δολοφονικής επίθεσης κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα και της τρομοκρατικής απόλυσης του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Επιτροπή της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του KKE Θανάσης Παφίλης.

Τέλος, σε εφτά απολύσεις τραπεζοκόμων, προχώρησε η εταιρεία «Ανοδική» που έχει αναλάβει τη διανομή του φαγητού στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, σύμφωνα με καταγγελία της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ. «Το θράσος των εκπροσώπων της εταιρείας έφτασε στο σημείο να αναφέρουν σε μία από τις απολυμένες, ότι αιτία της απόλυσης είναι οι ημέρες αναρρωτικής άδειας που πήρε», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει: «Η συγκεκριμένη εργαζόμενη, όπως και άλλες, εμφάνισε σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω της υπερεντατικοποίησης και των σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας». Το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει ότι η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΚΙΒΩΤΟΣ) του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» νοσοκομείο αρνείται σταθερά την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για εγγραφή στο Σωματείο των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία, ώστε να έχουν συνδικαλιστική κάλυψη.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απόπειρα ποινικοποίησης από την κυβέρνηση

Να ποινικοποιήσει τον αγώνα που κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα επιχειρεί η κυβέρνηση, προσφεύγοντας στα δικαστήρια με αίτημα να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική τόσο η 24ωρη απεργία που κάνουν αύριο Τετάρτη οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, όσο και η αυριανή πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως το τέλος του εργασιακού ωραρίου).

Αιχμή της κινητοποίησης είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ) και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Η εκδίκαση της προσφυγής θα γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι. Η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ) καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική που διαχρονικά βάζει στο στόχαστρο τους εργατικούς αγώνες. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο να διεκδικήσουν: Αμεση επίλυση του προβλήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δημόσιους υπάλληλους. Αμεση κρατική χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και επιχορήγηση του ΤΠΔΥ κ.ά.

ΟΕΦΣΕΕ
Σύσκεψη για τη Σύμβαση

Την αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να δοθεί η μάχη της σύμβασης με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων συνδικάτων του κλάδου από την Αττική. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανάγκη να οργανωθεί και να συντονιστεί ο αγώνας των εργαζομένων του κλάδου, ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης που επεκτείνονται με γρήγορους ρυθμούς και στους κλάδους του φαρμάκου και καλλυντικού. Χτες, εξάλλου, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας απέτρεψαν προσπάθεια του ΔΣ του ΤΕΑΙΤ (Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα, στο οποίο εντάσσεται σύμφωνα με τον Ν. 3655/2008 και το ΤΕΑΥΦΕ) να μεταφερθούν έπιπλα και μηχανολογικός εξοπλισμός από τα γραφεία του ΤΕΑΥΦΕ στα γραφεία του ΤΕΑΙΤ.

Για τον αγώνα στην «Καρυπίδης»

Ενας αγώνας 34 ημερών, 80 Ελλήνων και ξένων εργατών στην επιχείρηση «Καρυπίδης» έληξε με επιτυχία. Οι εργάτες πήραν τα δεδουλευμένα 8 μηνών. Η μάχη, που δόθηκε από τους εργαζόμενους του εργοστασίου μαζί με τα ταξικά Σωματεία και συνδικαλιστές που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ, αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη συνολικά για τους αγώνες των εργαζόμενων του Νομού Ιωαννίνων και δίνει πολύτιμη πείρα για το ρόλο των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, καθώς επίσης και για την αποτελεσματικότητα του ταξικού αγώνα. Ο κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος, ο κάθε καλοπροαίρετος συνδικαλιστής μπορεί να δει μέσα από αυτόν τον αγώνα τρία συμπεράσματα.

Πρώτο: Ο αγώνας αυτός στηρίχτηκε από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, από το ΠΑΜΕ, από Σωματεία και συνδικαλιστές που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Στηρίχτηκε και από τη Συντονιστική Επιτροπή των ΕΒΕ, από το Σύλλογο Γυναικών και άλλους φορείς. Είχε καθαρή ταξική γραμμή και σφυρηλατούσε κάθε μέρα την ταξική ενότητα. Οι εργαζόμενοι πάλευαν κάθε μέρα ενάντια στην εργοδοσία και όσους την υπερασπίζονταν. Πάλευαν ενάντια σ' αυτούς που ήθελαν να τους διασπάσουν, που τους καλλιεργούσαν το φόβο, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, την απογοήτευση. Οι εργαζόμενοι έδειξαν εμπιστοσύνη στην καθοδηγητική δύναμη του ΠΑΜΕ. Το κύρος του μεγάλωσε. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ έγινε σοβαρή ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση για την κρίση, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνικοποίηση της παραγωγής, την αναγκαιότητα η εργατική τάξη να κατακτήσει την εξουσία της.

Δεύτερο: Τόσο ο νομάρχης της ΝΔ, όσο και τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΝΑΡ, όλο αυτό το διάστημα έκαναν προσπάθεια να κάμψουν το αγωνιστικό - ταξικό φρόνημα των εργαζομένων. Στην πράξη, ήταν με το μέρος της εργοδοσίας. Τα παρακάτω γεγονότα το επιβεβαιώνουν. Ο νομάρχης, μαζί με τους μηχανισμούς του, ήταν κάθε μέρα στο πλευρό του Καρυπίδη. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, διά του Παπαδημούλη, όταν ο αγώνας ήταν στο ζενίθ του, είπε ότι η λύση θα δοθεί μέσα από την τριμερή συνεργασία, δηλαδή την ταξική συνεργασία (τους έστελνε στη φωλιά του λύκου) και ότι πρέπει να επισκεφτούν και τον κ. Σκανδαλίδη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (η παράλληλη συνεργασία καλά κρατεί). Το ΝΑΡ, με τον έναν και μοναδικό εκπρόσωπό του στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, έκανε το παν για να διασπάσει τους εργαζόμενους. Τους προέτρεπε να φτιάξουν εργοστασιακό (εργοδοτικό) σωματείο. Τους προέτρεπε επίσης να επισκεφτούν τον υφυπουργό Καλογιάννη και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες για να βρουν λύση.

Τρίτο: Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός και ιδιαίτερα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, γύρισε την πλάτη στους εργαζόμενους. Δεν έκανε απολύτως τίποτα, ούτε προκήρυξε απεργία αλληλεγγύης. Στην ουσία, για ακόμη μια φορά συντάχθηκε με το μέρος της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ποιος είναι με ποιον. Πρέπει να παλέψουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Μόνο τότε ο αγώνας έχει προοπτική και δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα.


Στάθης ΒΑΜΒΕΤΣΟΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωαννίνων



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ