ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πλευρές από τη δράση σωματείων που έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας

Με αντικείμενο τη συνέχιση και κλιμάκωση των εργατικών αγώνων απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου συνεδριάζει το Σάββατο 27/1 η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, στις 9 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).

Ηδη, οι απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, με αιτήματα απέναντι σε οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντεργατική επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, αλλά και με διεκδικητικό χαρακτήρα, δίνουν στην πράξη τον τόνο της συνέχειας στη σημαντική μάχη που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που προώθησαν στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το «κουαρτέτο» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν, μεταξύ άλλων: Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ», οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις και διεκδικούν για άλλη μια φορά τα δεδουλευμένα τους, καθώς και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, που συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία, παλεύοντας για εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και ενάντια στις δρομολογούμενες απολύσεις επικουρικών εργαζομένων που απασχολούνται στα νοσοκομεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια για συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων, στην προσπάθεια αυτές οι εστίες αντίστασης να δυναμώνουν, να συντονίζονται σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στον κοινό αντίπαλο, αποτελεί ακριβώς η πλούσια πείρα που συγκεντρώθηκε από τη μάχη που έδωσε το προηγούμενο διάστημα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, σε συνθήκες μάλιστα που ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός πέρασε κατ' απαίτηση του κεφαλαίου σε φάση ανοιχτής απεργοσπασίας.

Μια πείρα που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα καλύτερα αποτελέσματα στην απεργία, στις άλλες κινητοποιήσεις, συνολικά στο τι μένει ως κέρδος για τη συνέχεια, καταγράφηκαν σε εκείνους τους χώρους, σε εκείνους τους κλάδους όπου η μάχη δεν έμεινε μόνο στο επίπεδο ορισμένων κεντρικών παρεμβάσεων, αλλά έγινε υπόθεση των ίδιων των σωματείων.

Επιχειρώντας να συμβάλει στην αξιοποίηση αυτής της πείρας, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένες χαρακτηριστικές πτυχές από την επιτυχημένη δουλειά δυο επιχειρησιακών σωματείων μπροστά στην απεργία στις 12 Γενάρη και τις άλλες μάχες του προηγούμενου διαστήματος, δύο σωματείων που έχουν κατακτήσει σταθερή λειτουργία με ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή του συνδικάτου, στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίησή τους: Πρόκειται για το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ» και το Σωματείο Εργαζομένων της «Πατραϊκής Χαρτοποιίας».


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΒΓΑ»
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για να γίνεται το σχέδιο δράσης υπόθεση των εργαζομένων

Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι της «ΕΒΓΑ», συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο, συμμετείχαν σε όλες τις μάχες του εργατικού κινήματος απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των βιομηχάνων, που στόχο είχαν να χτυπήσουν το δικαίωμα στην απεργία, να αρπάξουν τα σπίτια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών μέσω πλειστηριασμών, να επιβάλουν νέα φοροληστεία στα οικογενειακά εισοδήματα κ.ά.

Οπως μας εξηγεί ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ», η συμμετοχή αυτή των εργαζομένων και η συσπείρωση στο σωματείο δεν ήρθαν από το πουθενά. Από την πρώτη στιγμή το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου συζήτησε το σχέδιο δράσης μέσα και έξω από το εργοστάσιο, έδωσε μάχη για να γίνει αυτό το σχέδιο υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Για να πετύχει αυτόν το στόχο αξιοποίησε κάθε δυνατή μορφή: Οργάνωσε ανοιχτές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωνε συνεχώς τους συναδέλφους και συζητούσε μαζί τους με συσκέψεις ανά τμήματα για όλες τις γενικές πολιτικές εξελίξεις, δένοντάς τες ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στον κλάδο.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, περισσότεροι εργαζόμενοι, πέρα από τα μέλη του ΔΣ, βγήκαν μπροστά, έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση του αγωνιστικού σχεδίου.

Σε καθημερινή βάση το σωματείο πρωτοστάτησε για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, όπως ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες στην υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, ο αγώνας για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Συμμετείχε από κοινού σε όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου, βοηθώντας, όπως μας επισημαίνει ο Μ. Καραντούσας, έμπρακτα να σπάει ο συντεχνιασμός του χώρου, να αποκτούν οι εργαζόμενοι κλαδική ενιαία αντίληψη.

Αποκορύφωμα της δράσης αυτής ήταν η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις δύο 24ωρες απεργίες του Δεκέμβρη και του Γενάρη. Τις απεργίες αυτές περιφρούρησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που καλούσαν το ΠΑΜΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Στη βάση όλης αυτής της δραστηριότητας, με αυτό το περιεχόμενο και αυτόν τον τρόπο δουλειάς έχουν κατακτηθεί μέσα στο εργοστάσιο η μεγάλη αποδοχή και το σημαντικό κύρος του σωματείου, στο οποίο πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις.

«Αυτό είναι το καθήκον των οργάνων που εκλέγουν οι εργάτες», σημειώνει ο Μ. Καραντούσας, «να υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα τα ταξικά συμφέροντά τους, να συμβάλλουμε στην οργάνωση της πάλης των ίδιων των εργαζομένων, απέναντι στην εργοδοσία, στο κράτος και τις κυβερνήσεις της, κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που επικρατεί συνολικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, άσχετα από το αν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν ή δεν έχουν συγκροτημένη παρουσία σε ένα εργοστάσιο, σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο».

«Θεμέλιος λίθος στα θετικά αποτελέσματα που μετράμε σήμερα, αλλά και στα πολύ περισσότερα που πρέπει να γίνουν», προσθέτει, «είναι οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο σύνολο των συναδέλφων όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν μέσα από τους μεγάλους ταξικούς αγώνες που δώσαμε».


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ»
Συνδύασε επιτυχημένα την απεργία με την πάλη ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Ταυτόχρονο μήνυμα προς την εργοδοσία ότι δεν αποδέχονται την εκ περιτροπής εργασία έστειλαν, μέσα από την απεργία στις 12 Γενάρη ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Πατραϊκής Χαρτοποιίας».

Με την έναρξη της νέας χρονιάς οι περίπου 55 εργαζόμενοι στην επιχείρηση, που παράγει προϊόντα χαρτιού με την εμπορική ονομασία «Elite», βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επιβολή τετραήμερης εργασίας.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου «Η Αλληλεγγύη», Φάνης Αγγελόπουλος, η εταιρεία επέβαλε μονομερώς το τετραήμερο, συνοδεύοντας την επίθεση στους εργαζόμενους με ισχυρισμούς πως «οι πωλήσεις έπεσαν 18%», πως έχασε «δύο μεγάλους πελάτες» και άλλα παρόμοια. Το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι οι μισθοί των εργαζομένων να «ψαλιδίζονται» κατά 20%. Μάλιστα, δεν πρόκειται για την πρώτη μείωση, αφού μειώσεις της τάξης του 10% είχαν επιβληθεί πριν από έξι περίπου χρόνια. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι χάνουν ένα ένσημο τη βδομάδα, με τον αντίκτυπο να αποτυπώνεται με πιο άμεσο τρόπο στις περιπτώσεις των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και μετράνε τα ένσημα που τους λείπουν μέχρι να φτάσουν σε αυτή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το Σωματείο, που είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου για προκήρυξη απεργίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, συνδύασε την απεργιακή απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης με την πάλη ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία.

Δεν περιορίστηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αλλά συγκάλεσε Γενική Συνέλευση με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και το κάλεσμά τους να πάρουν μέρος στην οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας.

Το αποτέλεσμα ήταν η συμμετοχή στην απεργία να αγγίξει πολύ υψηλά ποσοστά και οι εργαζόμενοι να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή φρουρά έξω από το εργοστάσιο.

Η συμμετοχή στην απεργία «ενόχλησε» την εργοδοσία, η οποία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να «σπάσει» την κινητοποίηση, κυρίως στο τμήμα της χαρτοποιητικής μηχανής, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο. Συγκεκριμένα, κάλεσε εργαζόμενους στο εργοστάσιο από τις 3 τη νύχτα, προκειμένου να πιάσουν δουλειά στις 6 το πρωί. Στις 2.30 το μεσημέρι, ενώ η διάρκεια της πρωινής βάρδιας είχε πλέον τελειώσει, κρατούσε τους εργαζόμενους ακόμα μέσα στο εργοστάσιο, αποσκοπώντας προφανώς στη συνέχιση της λειτουργίας της μηχανής. Το σωματείο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, αλλά κάλεσε την Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να προχωρήσει σε έλεγχο και να διαπιστώσει την παραβίαση του ωραρίου εργασίας.

Η πείρα της οργάνωσης της απεργίας και της αντιπαράθεσης με την εργοδοσία έχει διαμορφώσει μαχητικό κλίμα στους εργαζόμενους.«Τίποτα δεν έχει τελειώσει», τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου, και εξηγεί πως το σωματείο και οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ