ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ - ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Τα ΝΑΤΟικά σχέδια «σφραγίζουν» τις επικίνδυνες διευθετήσεις και τη συνεκμετάλλευση

Σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι περιλάλητες διερευνητικές επαφές γίνονται εντός του πλαισίου που καθορίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τα επικίνδυνα σχέδια του κεφαλαίου, σε όλο τον άξονα από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε χτες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, λίγες μέρες αφότου ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος είχε συναντηθεί και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, συζήτησαν τη «Διαδικασία Διαλογισμού NATO 2030» (σχέδιο προσαρμογής της λυκοσυμμαχίας στις σύγχρονες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, όπου η ελληνική αστική τάξη αναζητεί αναβαθμισμένο ρόλο), τις «πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και την Εαρινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που αναμένεται τέλη Μάρτη.

Πιο κατατοπιστικός, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ότι μαζί με τον Ελληνα ΥΠΕΞ «μοιράστηκαν απόψεις για διάφορα θέματα, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030" και η Λιβύη», σε άλλο ένα δείγμα ότι τα Ελληνοτουρκικά και οι διευθετήσεις που επιχειρούνται αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου ευρωατλαντικού σχεδιασμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να διασφαλίσει τη συνοχή στη νοτιοανατολική του πτέρυγα.

Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, ο Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποσυμπίεσης στην Ανατολική Μεσόγειο που διαμεσολαβείται από το ΝΑΤΟ». Μηχανισμό τον οποίο ενεργοποίησε πέρυσι το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για τη ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» της οποίας ο ρόλος, ως «συμπληρωματικός» των «πολιτικών επαφών» για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, αναμένεται να διευρυνθεί παραπέρα.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά από την επίσκεψή μου στην Αγκυρα και την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό αποσυμπίεσης», δήλωσε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ. Για τον δε 61ο γύρο των διερευνητικών στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι οι συνομιλίες αυτές «αντιπροσωπεύουν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων», τηρώντας την γνωστή γραμμή των «ίσων αποστάσεων» απέναντι στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Πιάνοντας και το θέμα του «NATO 2030», είπε ότι σκοπεύει να υποβάλει «ορισμένες συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, μέσω στενών και τακτικών διαβουλεύσεων και με τους 30 Συμμάχους, πάνω και στο πώς να ενισχύσουμε τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για ανθεκτικότητα (σ.σ. "resilience", κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων σε κράτη - μέλη του), για αύξηση των επενδύσεων σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες, για ενίσχυση του πολιτικού ρόλο του ΝΑΤΟ και της ικανότητάς του να υπερασπίζεται τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, καθώς και να οικοδομεί στενότερες συνεργασίες με ομοειδείς ("like-minded") δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού».

Οσον αφορά τη Λιβύη, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «οι Σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις και χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ».

Τέλος, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση - και βασικά όλες τις προκατόχους της - για τις «σημαντικές συνεισφορές» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, «μεταξύ άλλων στη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ και στις αποστολές "Resolute Support" και KFOR, στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο αντίστοιχα».

Σημειωτέον, σήμερα συνεδριάζει η Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμαχίας (η υψηλότερη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ) σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Στην ατζέντα της βρίσκονται οι επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, το πώς προχωρούν τα σχέδια «αποτροπής και υπεράσπισης» στην «ευρωατλαντική περιοχή», και θα οριστικοποιήσει την εισήγησή του για την τελική διαμόρφωση του «NATO Warfighting Capstone» («Σχέδιο Πολεμική Κορωνίδα του ΝΑΤΟ»), το στρατιωτικό σχέδιο για την «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Μαλακώνουν οι τρόποι, όχι οι σκοποί»

Στο μεταξύ στην Αθήνα, η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ» είπε ότι «οι δύο πλευρές προσήλθαν αποφασισμένες στις διερευνητικές». «Είμαστε τελείως στην αρχή», πρόσθεσε, «θα προχωρήσουμε και θα δούμε πώς θα πάει. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν είμαστε αφελείς». Υποστήριξε ακόμα ότι «η Ελλάδα προσέρχεται ενδυναμωμένη στις διερευνητικές», παρουσιάζοντας ως «ατού» την εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια, επικαλούμενη τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, που με τα όσα προβλέπουν ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, την προμήθεια των «Rafale», που έρχονται να καλύψουν ΝΑΤΟικές ανάγκες και στόχους, τις «αναβαθμισμένες σχέσεις» με τις ΗΠΑ και «το πολύ μεγαλύτερο κύρος στην ΕΕ», ενώ αντίθετα η Τουρκία τάχα «αναγκάστηκε να προσέλθει στις διερευνητικές».

Χαρακτηριστική της κοινής συνισταμένης όλων των αστικών κομμάτων ήταν και η απάντησή της για την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά: «Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις, με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν. Αρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα, με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Οταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών».

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλος αναφέρθηκε στο πώς προσήλθε η Τουρκία στις διερευνητικές και τι θα βάλει στη διαδικασία: «Μαλακώνουν οι τρόποι, αλλά όχι οι σκοποί. Αυτά που θέλει (σ.σ. η Τουρκία) θα τα διατηρήσει και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα τα βάλει στο τραπέζι». Πρόσθεσε δε ότι η άσκηση πίεσης από μέρους της Αγκυρας και με στρατιωτικά μέσα (έξοδος «Ορούτς Ρέις» συνοδεία πολεμικών πλοίων κ.λπ.) «είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους», επιβεβαιώνοντας πως ιμπεριαλιστικά παζάρια και όξυνση αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.


Κλιμακώνεται το παζάρι με την Τουρκία

«Η ΕΕ είναι ανοιχτή και έτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και την επίλυση των διαφωνιών», επισήμανε με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αγκυρα, Γιούργκεν Σουλτς, που χαρακτήρισε «την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» «σημαντικό πρώτο βήμα και καλά νέα για ολόκληρη την περιοχή». Με φόντο την όξυνση του παζαριού για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, στην Κύπρο και συνολικά στην περιοχή, ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι «πριν καταστεί δυνατή η έναρξη αληθινά εποικοδομητικών συνομιλιών, χρειάζεται να ξαναχτιστεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντική η χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη διαλόγου προσανατολισμένου στο αποτέλεσμα και βασισμένου στον αμοιβαίο σεβασμό». Πρόσθεσε δε ότι «τα θέματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας είναι περίπλοκα, αλλά μπορούν να λυθούν». Στρέφοντας την προσοχή στη «μεγάλη εικόνα» όπου εντάσσονται και τα Ελληνοτουρκικά και αφού τόνισε ότι «οι Γερμανοί εργαστήκαμε σκληρά για να ενισχύσουμε τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας», ο Σουλτς υπογράμμισε πως «η Τουρκία αποτελεί για μας σημαντικό εταίρο και έχουμε κάθε συμφέρον στη διατήρηση καλών σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό». Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας, είπε πως «συνδεόμαστε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο» και πως «πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να συνδιαλεγόμαστε και να συνεργαζόμαστε πάνω σε λύσεις», ξεχωρίζοντας δε την οικονομική διάσταση των γερμανοτουρκικών σχέσεων επεσήμανε ότι «η Γερμανία αποτελεί την πιο σημαντική αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές και εμείς είμαστε ο 2ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας».

Προχωρά η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ

Ενδεικτικές της όξυνσης των πολύπλευρων παζαριών με την Τουρκία είναι και οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς στο κανάλι «CNBC Middle East». «Θα χαρώ πολύ να δω την Τουρκία να συμμετέχει στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία να αλλάξει την περιφερειακή της στάση όσον αφορά την αντιπαράθεσή της με ορισμένους από τους γείτονές της, προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας». Παρουσίασε δε ενδεχόμενη συμμετοχή της Αγκυρας στο Φόρουμ ως κάτι «καλό για την εμπορική συνεργασία» και τόνισε ότι «ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα στην τουρκική συμμετοχή». Ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία και το Ιράν είναι δύο πολύ ισχυροί και σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή».

Σημειωτέον, και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην «Καθημερινή» επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει μονογαμία στις διμερείς σχέσεις» και ότι η Τουρκία «είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή (...) Το να έχουμε βελτιωμένες σχέσεις είναι σίγουρα ένας στόχος».

Αναφερόμενος στις τριμερείς που στήνει η Ελλάδα με Ισραήλ και χώρες του Κόλπου, ο Αμράνι ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία έρχεται να «συμπληρώσει» την παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή ως «παρόχων ασφαλείας»: «Αντί να εξαρτώμεθα, να περιμένουμε και να ζητάμε, μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο συμπλήρωσης των αμερικανικών επενδύσεων και της πολιτικής στην περιοχή και να γίνουμε πιο σημαντικοί απ' ό,τι συνήθως είμαστε».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα στα πρόσφατα χρόνια συνεισέφερε πολλά στη σταθερότητα και τη διπλωματία στην περιοχή, μέσα από το πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών. Ελπίζω κάποια στιγμή όλες αυτές οι τριμερείς να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη και να μας επιτρέψουν φόρουμ συνεργασίας στο πρότυπο του "East Mediterranean Gas Forum", για θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε όλες τις χώρες. Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό ρόλο. Οχι μόνο ως προξενητής αλλά και ως μηχανή και έμπνευση για περαιτέρω συνεργασία».

Συνομιλία Τατάρ - Γκουτέρες

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, προετοιμάζεται και η άτυπη 5μερής για το Κυπριακό, μέτωπο στο οποίο επίσης επιβεβαιώνεται το παζάρι με τις τουρκικές αξιώσεις.

Ενόψει της διάσκεψης, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είχε συνομιλία με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ, ο Τατάρ δήλωσε στον Γκουτέρες ότι «το ίσο καθεστώς των δύο πλευρών είναι μια αποδεκτή ιστορική πραγματικότητα στην Κύπρο» και ότι «τα δύο κράτη στο νησί, εντός των συνόρων τους, εργάζονται εδώ και μισό αιώνα σχεδόν για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των λαών τους». Κατέληξε δε ότι υπό το φως της «πραγματικότητας», μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο θα πρέπει να διαμορφωθεί στη βάση δύο κρατών και «κυριαρχικής ισότητας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org