ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Ο θάνατος συνεχίζει να πλανάται πάνω από τους τόνους ερειπίων

Το στρατόπεδο Καρεντώ στην πρωτεύουσα Πορτ ω Πρενς, που ονομάζεται «προσφυγικός καταυλισμός» - Refuge, τρία χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010, φιλοξενεί ακόμη 10.000 οικογένειες. Στην είσοδό του υπάρχουν μικρά ξύλινα πλήρως οργανωμένα σπιτάκια. Είναι τα γραφεία των «διεθνών ΜΚΟ». Μετά από ακολουθεί μία τεράστια μάζα σκηνών.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό η ΜΚΟ που παρείχε στους σεισμοπαθείς πόσιμο νερό έχει αποχωρήσει. Οι διαμένοντες στον καταυλισμό αγοράζουν πλέον το νερό, έναντι 8 σεντς για κάθε κουβά. Μία αποστολή που συνήθως αναλαμβάνουν τα παιδιά. Οσοι διαμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό δηλώνουν ανήσυχοι, όχι γιατί τρία χρόνια μετά το σεισμό συνεχίζουν να μένουν σε τέντες, αλλά για πόσο ακόμη θα τους επιτρέπεται να παραμείνουν και να έχουν έστω αυτή την υποτυπώδη στέγη.

Δύο χρόνια πριν, ο αριθμός των αστέγων από το σεισμό αλλά και διάφορες φυσικές καταστροφές που ακολούθησαν είχε φτάσει στο μέγιστο δυνατό: 2.000.000. Σήμερα, περίπου 360.000 εξακολουθούν να παραμένουν σε καταυλισμούς. Μεγάλος είναι ο αριθμός όσων πλέον δε διαμένουν στους καταυλισμούς και αυτό οφείλεται, όχι στην επανεγκατάστασή τους, αλλά στις αναγκαστικές εξώσεις όταν κυρίως τοπικές αρχές προχώρησαν ακόμη και βιαίως στην έξωσή τους και τη διάλυση των καταυλισμών προκειμένου να προχωρήσουν τα «έργα ανοικοδόμησης». «Εργα ανοικοδόμησης» όπως μεγάλα εμπορικά κέντρα, βιομηχανικά πάρκα, ξενοδοχεία, γήπεδα, πάρκινγκ, κινηματογράφοι, εργοστάσια κ.ά.


Η Αϊτή, τρία χρόνια μετά, συνεχίζει να ζει με τα ερείπια της «φυσικής καταστροφής» του σεισμού. Μία καταστροφής που συντελείτο για δεκαετίες, μέσω της ιμπεριαλιστικής επιβολής και η οποία αποκαλύφθηκε με το σεισμό σοκάροντας όλη την οικουμένη. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, Γαλλία, ΗΠΑ και Καναδάς, για δεκαετίες επιβάλλουν δικτατορίες ή επεμβαίνουν στρατιωτικά, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την εγχώρια ολιγαρχία, όταν η κυβέρνηση τολμά, όπως στην περίπτωση του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, να λαμβάνει κάποια φιλολαϊκά μέτρα.

Τρία χρόνια μετά το σεισμό, το έργο ανάπλασης έχει αναλάβει ο «σεισμικός ιμπεριαλισμός» για να αποτελειώσει τα ελάχιστα που είχαν απομείνει, εάν είχαν απομείνει, και να οικοδομήσει μία «νέα Αϊτή», απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, «παιδική» χαρά των πολυεθνικών.

Οι επιδημίες και η πείνα θερίζουν

Τα εκατομμύρια των φτωχοδιάβολων δεν έχουν σημασία. Ετσι, το μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ η πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υπηρεσιών υγιεινής σχεδόν μπορεί να διπλασιάστηκαν, από 14% κατά την περίοδο 2005-2006 σε 26% το 2012 αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε τραγικά χαμηλά ποσοστά απειλώντας τη ζωή του αϊτινού λαού και με την επιδημία χολέρας που εξακολουθεί να θερίζει.

Η πείνα είναι μια άλλη απειλή. Η τροπική θύελλα «Ισαάκ» τον περασμένο Αύγουστο, και κατόπιν ο κυκλώνας «Σάντυ» τον περασμένο Οκτώβρη, προκάλεσαν μία ακόμη βιβλική καταστροφή. Αναμενόμενη και αυτή δεδομένου ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε καμένη γη από τη χρόνια, βάρβαρη και επιβαλλόμενη καπιταλιστική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, το μισό της νήσου Ισπανιόλα έχει απομείνει δίχως εγχώριες γεωργικές καλλιέργειες ικανές να θρέψουν τον πληθυσμό ή εγχώρια παραγωγή ή δυνατότητες εξαγωγών παρά τον πλούτο της.

Οι γεωργικές καλλιέργειες αντικαταστάθηκαν από απέραντες ζώνες «βιομηχανιών συναρμολόγησης», όπως στην περίπτωση της οικοδόμησης του βιομηχανικού πάρκου «Καρακόλ», όπου έγινε η βίαιη έξωση 366 αγροτών και κτηνοτρόφων. Για τη διατροφή του ο πληθυσμός ήταν αναγκασμένος να αγοράζει τα τρόφιμα που πλέον εισάγονταν. Εντούτοις, οι πενιχρές αποδοχές δεν έφταναν ούτε καν για τα βασικά είδη διατροφής για μόλις μερικές μέρες του μήνα. Η συνεχής εσωτερική μετανάστευση ήταν φυσικό επακόλουθο. Τεράστια τμήματα του πληθυσμού βρίσκονταν σε διαρκή κίνηση στην αναζήτηση δουλειάς, στέγης και τροφής. Οι παραγκουπόλεις, δίχως ούτε ίχνος υποδομών όπως ηλεκτρισμός, ύδρευση ή αποχέτευση, έγιναν ενδημικό φαινόμενο. Οι φτωχοδιάβολοι κάτοικοι έκοβαν δέντρα και δάση, για να καλλιεργήσουν έστω λίγα τρόφιμα, ή για να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν. Η Αϊτή αποψιλώθηκε. Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου 2010 απλώς την αποτέλειωσε.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Οι αριθμοί της βαρβαρότητας
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν της ζωή τους στο σεισμό επισήμως είναι 217.300, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. Ωστόσο, ανεξάρτητες πηγές τον ανεβάζουν μεταξύ 250.000 - 300.000.
  • Το 42% του συνολικού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (UN-OCHA).
  • Συνολικά σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι εξαιτίας του σεισμού ενώ 358.000 εξακολουθούν να διαβιούν στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήθηκαν μετά το σεισμό με 1 στους 5 να είναι αντιμέτωπος με τη βίαιη και αναγκαστική έξωση, σύμφωνα με την οργάνωση IOM Camp Management Operations (CMO). Οικοδομήθηκαν 110.964 «διεθνείς καταυλισμοί» από τις υπηρεσίες αρωγής και μόλις στο 23% από αυτούς μπόρεσαν να εγκατασταθούν σεισμοπαθείς. Εχουν οικοδομηθεί 5.922 σπίτια ενώ 100.178 είναι σημαδεμένα ως «κόκκινα», δηλαδή ότι χρειάζεται να κατεδαφιστούν καθώς είναι επικίνδυνα, 146.004 είναι «πορτοκαλί», δηλαδή χρειάζονται ευρύτατες επισκευές για να είναι κατοικήσιμα. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε σπίτια «κόκκινα» ή «πορτοκαλί» ενώ μόλις 18.175 έχουν επισκευαστεί.
  • Μεταξύ 2010 και 2011, 60 χώρες απ' όλο τον κόσμο υποσχέθηκαν περισσότερα από 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του νησιού την επόμενη από το σεισμό δεκαετία. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά 5,3 δισ. έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει δοθεί για τρόφιμα, μέσω φυσικά των ΜΚΟ, και για «πρότζεκτ». Μόλις το 9% έχει δοθεί στην κυβέρνηση της Αϊτής.
  • Πάνω από 7.912 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αϊτής, έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την «εισαγωγή» της επιδημίας χολέρας από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους του κατοχικού στρατού του ΟΗΕ (Minustah), με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται στις 19 Οκτώβρη 2010. Τα συνολικά κρούσματα της χολέρας μεταξύ 2010 - 2012 είναι 639.980.
  • Η βοήθεια που υποσχέθηκε ο ΟΗΕ, που ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εξάπλωση, για την εξάλειψη της χολέρας, είναι 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Μόλις το 1% εξ αυτών των κονδυλίων θα κατευθυνθεί στην κυβέρνηση της Αϊτής ενώ ήδη το 87% έχει κατευθυνθεί προς τη Minustah.
  • Για κάθε 100 δολάρια που δαπανιούνται από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για «ανθρωπιστική βοήθεια» μόλις 1 πηγαίνει προς την κυβέρνηση της Αϊτής. Η αμερικανική USAID ήδη έχει απονείμει συμβόλαια αξίας 485,5 εκατ. Το 67,6% αυτών έχει κατευθυνθεί σε αμερικανικές εταιρείες (με έδρα την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, το Μέριλαντ, τη Βιρτζίνια), σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Federal Procurement Data System.
  • Μεγάλο μέρος της «βοήθειας» της αμερικανικής κυβέρνησης κατευθύνθηκε στην οικοδόμηση σπιτιών για το προσωπικό της πρεσβείας - 85 έως 100 εκατομμύρια δολάρια -, σε «επενδύσεις» όπως το βιομηχανικό πάρκο Καρακόλ, στο βορρά της Αϊτής, πολύ μακριά από τις λαβωμένες από το σεισμό περιοχές. Η «βοήθεια» για την οικοδόμηση του πάρκου, του λιμανιού και ενός ενεργειακού σταθμού (με βάση το πετρέλαιο) έφτασε στα 224 εκατομμύρια δολάρια. Για την οικοδόμηση εργατικών κατοικιών δαπάνησε 20 εκατομμύρια. Το βιομηχανικό πάρκο Καρακόλ ωστόσο δεν το εκμεταλλεύεται κάποια αμερικανική εταιρεία αλλά η νοτιοκορεάτικη SNH Global SA, θυγατρική της Sae-A Trading Co. Ltd, Sae-A, ένας παγκόσμιος γίγαντας κατασκευής ρούχων που προμηθεύει μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες, όπως η «WalMart» και η «Gap» μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».
  • Από τις 21 εταιρείες κατασκευής ρούχων στην Αϊτή, οι 20 παραβιάζουν συστηματικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ύψος του κατώτερου ημερομίσθιου, που από την 1η Οκτώβρη 2012 έχει καθοριστεί στα 300 γκουρντ (5,348 ευρώ), ενώ για τους βιομηχανικούς εργάτες στην υφαντουργία είναι 200 γκουρντ ή 3,56 ευρώ.
  • Το 80% του πληθυσμού διαβιώνει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 60% σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η ανεργία, η οποία περιλαμβάνει όλους εκείνους χωρίς επίσημη δουλειά, φθάνει το 80%.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org