ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 1
Στη σκιά του κορονοϊού και του οξυμένου ανταγωνισμού

Eurokinissi

Με την πανδημία να ρίχνει βαριά τη «σκιά» της και να διαμορφώνει μέχρι νεωτέρας θολό τοπίο, τον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων να οξύνεται και μια σειρά από ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά εδώ και δυο βδομάδες, ξεκίνησε πρόσφατα η σεζόν 2020 - 2021 του πρωταθλήματος της Super League 1 και αυτό το τριήμερο διεξάγεται η 3η αγωνιστική.

Παρά τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν το διάστημα πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, το νέο πρωτάθλημα διεξάγεται με τη συμμετοχή 14 ομάδων και το ίδιο σύστημα όπως την προηγούμενη σεζόν: Πλέι οφ για την ανάδειξη πρωταθλητή μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν τις θέσεις 1 έως 6 και πλέι άουτ για την παραμονή στην κατηγορία μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν τις θέσεις 7 έως 14. Θα υποβιβαστεί η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση, ενώ η προτελευταία θα δώσει αγώνες μπαράζ για μια θέση στη Super League 1 με τη 2η ομάδα της βαθμολογίας της Super League 2.

Στη σκιά της πανδημίας...

Επί της διαδικασίας λοιπόν η λύση βρέθηκε, το γενικότερο τοπίο όμως αναμένεται να παραμείνει θολό το επόμενο διάστημα, λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία και οι οποίες διατηρούνται, όπως και τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στο δεύτερο μισό της προηγούμενης σεζόν.

Για μια ακόμα φορά οι κόντρες συμφερόντων εντός του συνεταιρισμού των ΠΑΕ κυριάρχησαν στις συνεδριάσεις των μελών

Eurokinissi

Για μια ακόμα φορά οι κόντρες συμφερόντων εντός του συνεταιρισμού των ΠΑΕ κυριάρχησαν στις συνεδριάσεις των μελών
Ετσι, η εικόνα των άδειων γηπέδων συνοδεύει το ξεκίνημα και της νέας σεζόν, τουλάχιστον για τις πρώτες 5 αγωνιστικές, μέχρι τις αρχές Οκτώβρη. Η Λίγκα άσκησε πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, ζητώντας από τις κρατικές αρχές να επιτραπεί ξανά η είσοδος θεατών στα γήπεδα σε ένα περιορισμένο ποσοστό (30%), αλλά η Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ απέρριψε το αίτημα αυτό, τουλάχιστον για την ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα θα επανεξεταστεί από Λίγκα και κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, με την όποια απόφαση πάντως να εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση.

Κατά τ' άλλα, όλοι οι αγώνες διεξάγονται με βάση τα όσα ορίζει το πρωτόκολλο των υγειονομικών επιτροπών, επικρατεί όμως αβεβαιότητα για το τι θα γίνεται σε περίπτωση ενός ή μαζικών κρουσμάτων σε μία ή και περισσότερες ομάδες, και κυρίως για τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

...και σε κλίμα όξυνσης

Η όλη κατάσταση με την πανδημία και τα συνεπακόλουθά της είναι ακόμα σχετικά καινούργια, δεν μπορεί όμως να ειπωθεί το ίδιο για τους ανταγωνισμούς στο χώρο του ποδοσφαίρου σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Εκεί το σκηνικό είναι γνώριμο εδώ και χρόνια και χαρακτηρίζεται από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης αντίπαλων επιχειρηματικών συμφερόντων, στο «γόνιμο» για αυτήν έδαφος που δημιουργεί και στη χώρα μας ο χαρακτήρας του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Και, βέβαια, οι ανταγωνισμοί αυτοί δεν περιορίζονται στη μάχη για τα πρωτεία σε αγωνιστικό επίπεδο, ούτε στη διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού κομματιού από την «πίτα» της κερδοφορίας, αλλά επεκτείνονται και σε ευρύτερα οφέλη για τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου από την εμπλοκή τους σε αυτό.

Πανδημία και όξυνση των ανταγωνισμών καθιστούν «θολό» το τοπίο στη Super League 1 ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν

Eurokinissi

Πανδημία και όξυνση των ανταγωνισμών καθιστούν «θολό» το τοπίο στη Super League 1 ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν
Η δε νέα σεζόν ξεκίνησε μέσα στο ίδιο οξυμένο κλίμα που χαρακτήρισε την περσινή, όπως δείχνουν και τα γεγονότα στο διάστημα που μεσολάβησε: Εσωτερικές κόντρες στους κόλπους της ίδιας της Λίγκας, αλλαγές στη διαιτησία και την ΚΕΔ, οι σχέσεις με την ΕΠΟ, τα πειθαρχικά όργανα, ακόμα και η συζήτηση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το καθένα απ' αυτά στάθηκε αφορμή να ριχτεί νέο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα συνέβησαν γύρω από την επιλογή του Αγγλου πρώην διαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ ως νέου αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, στη θέση του Πορτογάλου Μίλος Περέιρα. Η αρχική σύμπλευση των λεγόμενων «Big 4» του πρωταθλήματος (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) κράτησε μόλις λίγες βδομάδες, με τον Ολυμπιακό να αίρει πρόωρα την εμπιστοσύνη του, διαφωνώντας με τις επιλογές συνεργατών του Αγγλου. Μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» απέστειλαν αίτημα στη Λίγκα προκειμένου αυτή να αυτονομηθεί πλήρως από την ΕΠΟ σε σημαντικά ζητήματα, π.χ. σε αυτό των πειθαρχικών οργάνων.

Πάντως, παρά τις όποιες αλλαγές γίνονται κατά καιρούς σε πρόσωπα ή στη σύνθεση των αρμόδιων οργάνων, η αμφισβήτηση των διαιτητικών αποφάσεων συνεχίζει να οξύνει τις αντιπαραθέσεις. Ηδη από τις δύο πρώτες αγωνιστικές, άλλωστε, έχουν σημειωθεί πλήθος τέτοιων κρουσμάτων και έχει φανεί ότι η κατάσταση αυτή θα συνοδεύσει συνολικά τη σεζόν 2020 - 2021.

Προσπάθειες να σωθεί το «προϊόν»

Με τα όσα πρωτόγνωρα (κορονοϊός) και μη (ανταγωνισμοί) συμβαίνουν, και οι διοικούντες τη Λίγκα όλο το προηγούμενο διάστημα αναλώθηκαν σε προσπάθειες προκειμένου να αποφύγουν ουσιαστικά τη μεγαλύτερη απαξίωση του «προϊόντος» και τις περαιτέρω συνέπειες στα κέρδη. Ετσι, από πλευράς Λίγκας υπήρξε σθεναρή αντίσταση στα σχέδια της ΕΠΟ για αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων, τα οποία μεταξύ άλλων περιλάμβαναν την αύξηση των ομάδων της πρώτης κατηγορίας (σε 16 ή 18).

Σε μια χρονιά που τα κέρδη προβλέπονται αρκετά μειωμένα για τις ΠΑΕ, η Λίγκα εμφανίστηκε κάθε άλλο παρά πρόθυμη να συναινέσει στο να μπουν νέοι «παίκτες» στη διαδικασία της μοιρασιάς της «πίτας», άρα και να αυξηθούν τα κομμάτια προς μοίρασμα. Η δε αντίθεσή της αυτή ενισχύθηκε μετά τις προειδοποιήσεις του συνδρομητικού καναλιού της Nova ότι σε περίπτωση αύξησης των ομάδων τα ποσά που θα πλήρωνε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα ήταν αρκετά μειωμένα. Ετσι, και παρά τις αντιδράσεις, η Super League κατάφερε να περάσει τα δικά της σχέδια, με τις ομάδες να παραμένουν 14 και στη νέα σεζόν.

Ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ κατάφερε επίσης, την τελευταία στιγμή, να λύσει το πρόβλημα με τις 5 ΠΑΕ που παρέμεναν τηλεοπτικά «άστεγες», δεν είχαν δηλαδή συμβόλαιο τηλεοπτικής κάλυψης των εντός έδρας αγώνων τους (ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Βόλος, Λαμία και Απόλλων Σμύρνης), και μαζί με τον ΠΑΟΚ, που τις υποστήριξε σ' αυτό, απειλούσαν να μπλοκάρουν την προκήρυξη του πρωταθλήματος αν δεν βρισκόταν λύση μέχρι τη διαδικασία της κλήρωσης. Αυτό τελικά συνέβη στο «παρά ένα», καθώς έγινε αποδεκτή η πρόταση που είχε καταθέσει η Nova προς τις συγκεκριμένες ΠΑΕ, με αποτέλεσμα να υπογραφεί η προκήρυξη και να γίνει η κλήρωση.

Σημειωτέον, όσον αφορά τα τηλεοπτικά τη θέση του φέτος διαχώρισε ο Παναθηναϊκός, που ακολουθώντας το περσινό εγχείρημα του ΠΑΟΚ θα έχει το δικό του κανάλι. Ο δεύτερος, πάντως, φέτος άλλαξε γραμμή και - επίσης στο «παρά ένα» - συμφώνησε για την επιστροφή του στο συνδρομητικό κανάλι.


Μπ. Τσ.


3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Στην επαρχία το ενδιαφέρον

Στην επαρχία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον όσον αφορά την 3η αγωνιστική της Super League 1, ενώ για άλλη μια φορά δεν θα γίνουν όλες οι προγραμματισμένες αναμετρήσεις. Από τις δύο ομάδες που ανέβηκαν φέτος από τη Super League 2 και τους δόθηκε το δικαίωμα να επιμηκύνουν την προετοιμασία τους (ως αντιστάθμισμα για τη σχεδόν εξάμηνη αγωνιστική απραξία μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας), ξεκινάει τις υποχρεώσεις του ο ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ο Απόλλων Σμύρνης θα μείνει και σ' αυτήν την αγωνιστική εκτός δράσης, κάτι που σημαίνει ότι αναβάλλεται ο προγραμματισμένος αγώνας του με τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Η Θεσσαλία στο επίκεντρο

Ανάμεσα στους αγώνες που θα γίνουν κανονικά, ξεχωρίζουν αυτοί σε Βόλο και Λάρισα. Στη μεν Μαγνησία ο γηπεδούχος ΝΠΣ Βόλος υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, που επιδιώκει να ανακάμψει μετά τα δύο συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα σε Ελλάδα (ισοπαλία με τον Ατρόμητο) και Ευρώπη (ήττα από την Κράσνονταρ), στη δε Λάρισα η ΑΕΛ φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό, μια αναμέτρηση παραδοσιακά αμφίρροπη. Από κει και πέρα ο πρωτοπόρος και αήττητος μέχρι στιγμής Αρης επιδιώκει την παραμονή στην κορυφή με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Θεσσαλονίκη, ενώ Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν τον πρώτο λόγο υποδεχόμενοι Παναιτωλικό και Λαμία αντίστοιχα. Αναλυτικά το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής:

Σάββατο 26/9: Βόλος - ΠΑΟΚ (18.30 - Novasports 1), Ολυμπιακός - Παναιτωλικός (20.30 - Nοvasports 2).

Κυριακή 27/9: Αρης - ΠΑΣ Γιάννινα (16.00 - Novasports 1), ΟΦΗ - Ατρόμητος (18.00 - Novasports 2), ΑΕΚ - Λαμία (20.30 - Novasports 1).

Δευτέρα 28/9: ΑΕΛ - Παναθηναϊκός (19.00 - Novasports 1).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org