ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στις Ενοπλες Δυνάμεις

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι σταθερά δίπλα τους και τα έχει αναδείξει μέσα στη Βουλή αλλά και στις συναντήσεις με στρατιωτικές ενώσεις και θα συνεχίσουμε σταθερά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ή άλλον αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση έχει πρόθεση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση του νόμιμου δικαιώματος των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν συνδικαλιστικές ενώσεις και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή ενισχύει τα μέτρα καταστολής απέναντι στους εργαζόμενους και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Βάζει τον αστυφύλακα μέσα στα συνδικάτα να αποφασίζει ποιος αγώνας είναι «νόμιμος», ποιος «παράνομος», ποια διαδήλωση «επιτρέπεται» και ποια απαγορεύεται, ποιο περιεχόμενο ενός αγώνα είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το στηρίζουν.

Σήμερα, η κυβέρνηση, αφού δεν κατόρθωσε να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των εν ενεργεία στρατιωτικών, αν και είχε τη στήριξη όλων όσοι το πολέμησαν από τη δημιουργία του, σχεδίασε και προχωράει μεθοδικά στην κατάργησή του.

Το δικαίωμα της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι είναι νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα από αντίστοιχους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και εξυπηρετεί το αναφαίρετο δικαίωμα των εν ενεργεία στρατιωτικών να διεκδικούν τη βελτίωση των εργασιακών, μισθολογικών δικαιωμάτων τους και της Κοινωνικής τους Ασφάλισης.

Η ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 1264/1982, που αφορά στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνει στους εν ενεργεία στρατιωτικούς το αναφαίρετο δικαίωμα να συγκροτούν πρωτοβάθμια σωματεία. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και τον 1264 η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τον αλλάξει, για να βάλει εμπόδια στα συνδικάτα και γενικά στην οργάνωσή τους.

Ολα αυτά τα χρόνια, το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι των εν ενεργεία στρατιωτικών, προκειμένου να υπερασπίζονται τα εργασιακά, ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους αμφισβητήθηκε, πολεμήθηκε και εξακολουθεί να πολεμιέται από μικρή μερίδα διαφωνούντων.

Ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει αγωνιστικότητα, με συνέπεια πάλεψε και παλεύει προβλήματα που έχουν να κάνουν με μισθολογικά ζητήματα, των χαμηλότερων μισθών, με την υπερωριακή απασχόληση που δεν αποζημιώνεται, με νυχτερινές υπηρεσίες κ.λπ., με τη στέγαση και επίλυση οικογενειακών προβλημάτων για συνυπηρέτηση.

Οπως και τα προβλήματα της υγιεινής και ασφάλειας σε στρατόπεδα, ιδιαίτερα τώρα με τη φάση του κορονοϊού, αλλά και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως είναι οι μεταθέσεις, οι μοριοδοτήσεις, η εξέλιξη και η ιεραρχία στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα παραπάνω προβλήματα, η ανάδειξή τους με εκατοντάδες Ερωτήσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η δράση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) είναι αυτό που έχουν ενοχλήσει την κυβέρνηση και μελετά την κατάργηση του συνδικαλισμού στο «χακί».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα κάθε μεθόδευση και ενέργεια, όπως αυτή που εξελίσσεται τώρα, που έχει ως στόχο να βάλει στον «γύψο» τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις, καταργώντας το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι των εν ενεργεία στρατιωτικών.


Μπάμπης ΒΟΡΤΕΛΙΝΟΣ
Μέλος της Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


Μεταθέσεις λιμενικών: Ομηρία και ρουσφετολογία

Τον Ιούλη του 2020 και μετά από απανωτές επιστολές διαμαρτυρίας Ενώσεων Λιμενικών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έφερε στη Βουλή το θέμα των μεταθέσεων των Λιμενικών. Με τη μορφή Ερώτησης προς τον υπουργό Ναυτιλίας το ΚΚΕ ανέδειξε την, πάνω από τρία χρόνια, εσκεμμένη κωλυσιεργία στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις των λιμενικών. Αυτή η αντιμετώπιση είναι διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις.

Για όσους διατηρούν ακόμη την αυταπάτη ότι είναι μόνο ατομική ευθύνη κάποιου υπουργού ή αρχηγού ή ακόμη και κυβερνητικού κόμματος, να θυμίσουμε ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια. Τέσσερις υπουργοί Ναυτιλίας τριών κυβερνήσεων - των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ - έπραξαν ακριβώς τα ίδια... Κωλυσιεργία, αναβολές και υποσχέσεις.

Εν συντομία το χρονικό

Αρχικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο 4504/2017, για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις. Ο σχετικός νόμος προέβλεπε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ). Το ΠΔ θα καθόριζε τη συγκρότηση των Συμβουλίων Μεταθέσεων και Προσφυγών. Μάλιστα, προβλεπόταν και χρονικό όριο για την έκδοση του ΠΔ ...τέσσερις μήνες από την έναρξη ισχύος του. Ωστόσο, το ΠΔ, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκδόθηκε.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον νόμο 4676/2020 τον Μάρτη του 2020, τροποποιώντας άρθρα του ν. 4504/2017. Προέβλεπε και σε αυτόν τον νόμο την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), το οποίο και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί.

Η «απάντηση» του υπουργού Ναυτιλίας - Νέες υποσχέσεις

Τελικά, τον Αύγουστο που μας πέρασε, ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε μια «απάντηση» χωρίς ουσιαστικά να δεσμεύεται ή έστω να απολογείται για τίποτα.

Σε αυτήν, αφού υπερασπίζεται τον δικό του νόμο (4676/2020), στη συνέχεια αναγκάζεται να εξηγήσει «ότι ο υπολογισμός και η εφαρμογή των κριτηρίων μεταθέσεων θα γίνεται με ΠΔ και θα ανατρέχει στο χρόνο κατάταξης κάθε στελέχους στις τάξεις του ΛΣ - ΕΛΑΚΤ. Ο προαναφερόμενος νόμος ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς, ωστόσο, να έχουν εξειδικευτεί τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τις μεταθέσεις του προσωπικού ΛΣ - ΕΛΑΚΤ, τα οποία αποτελούν αντικείμενο του προαναφερόμενου ΠΔ».

Με άλλα λόγια, εδώ και έναν χρόνο, το ΠΔ που θα καθόριζε τα κριτήρια μεταθέσεων είναι ακόμη υπό επεξεργασία! Οπως το επεξεργάζονταν και οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ 2 χρόνια! Βέβαια, λίγο παρακάτω λέει στην «απάντηση» προς το ΚΚΕ «το υπόψη σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών...».

Στο υπόλοιπο μέρος της «απάντησης», το υπουργείο κάνει προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες για τη μη συγκρότηση των Συμβουλίων Μεταθέσεων, είτε στις προβλέψεις των νόμων, είτε ακόμη και στην Ομοσπονδία (ΠΟΕΠΛΣ).

Συμπέρασμα: Η ρουσφετολογία και οι ατομικές πιέσεις στους λιμενικούς

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, που συνεχώς αναβάλλεται, δεν θα λύσει μια για πάντα τα προβλήματα που προκύπτουν για το προσωπικό από τις μεταθέσεις του. Ωστόσο θα βάλει κάποιους, έστω και τυπικούς, αλλά σημαντικούς, κανόνες για τα κριτήρια. Γι' αυτό και «με πολύ μεγάλο κόπο και αγώνες από συστάσεως του πρώτου Σωματείου του Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) έγινε κατορθωτό να εκδοθεί ένα ΠΔ για τις μεταθέσεις» (από συνέντευξη στο «alt.gr» του Αργύρη Σμυρνή, πλοιάρχου ΛΣ ε.α.).

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα ακολουθούν παρελκυστική τακτική. Δεν εφαρμόζουν ορισμένους από τους νόμους που οι ίδιες έχουν ψηφίσει. Διατηρούν το ξεπερασμένο Προεδρικό Διάταγμα 33/2009, για να αξιοποιούν τη διαδικασία των μεταθέσεων ή των αποσπάσεων ως μέσο πίεσης και ρουσφετολογικών μηχανισμών προς το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Ανησυχία και αβεβαιότητα από την άλλη πλευρά, των λιμενικών

Με τις επιλογές αυτές, υπουργών και αρχηγών του Λιμενικού Σώματος, εκατοντάδες λιμενικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για χρόνια μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή ακόμη και σε υπηρεσίες και καθήκοντα υψηλού φόρτου εργασίας και επικινδυνότητας.

Εύλογο είναι σε όλους αυτούς να επικρατεί ανησυχία και αβεβαιότητα σχετικά με τις τακτικές μεταθέσεις τους. Αυτή η αβεβαιότητα μετακυλίεται και στις οικογένειές τους.

Ολοι αυτοί χρειάζεται να αναλογιστούν ότι η λύση δεν δίνεται ποτέ από τα πάνω. Δεν χαρίζεται. Χρειάζεται επιμονή και αποφασιστικότητα από τους ίδιους τους λιμενικούς. Μέσα από τις Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος οι ίδιοι οι λιμενικοί πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.


Νίκος ΓΑΡΔΙΚΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ