ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενισχύονται κι άλλο οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή

Ρωσικό πυραυλικό σύστημα «S-300», σαν αυτά που πρόκειται να εγκατασταθούν στη Συρία

Copyright 2018 The Associated

Ρωσικό πυραυλικό σύστημα «S-300», σαν αυτά που πρόκειται να εγκατασταθούν στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσπάθησε χτες να καθησυχάσει το Ισραήλ και δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή μετά την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας να εγκαταστήσει, μεταξύ άλλων, σε περιοχές της Συρίας μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα «S-300». Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι «θα πρέπει να είναι φανερό σε όλους πως είναι απαραίτητες οι ρωσικές ενέργειες που επιδιώκουν μόνον την εξασφάλιση της ασφάλειας των στρατευμάτων της. Οι ενέργειες αυτές δεν κατευθύνονται σε τρίτες χώρες αλλά επιδιώκουν την προστασία των στρατευμάτων μας», συσχετίζοντας τις ενέργειες αυτές με μέτρα αντίδρασης στη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους ΙL-20 με 15 νεκρούς στρατιωτικούς στις 17/9 ανοιχτά των συριακών ακτών μετά από επίθεση ισραηλινών αεροσκαφών. Οταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα παραδώσει τα αντιαεροπορικά συστήματα «S-300» στη Συρία βάσει κάποιας συμφωνίας πώλησης ή μη, απέφυγε να απαντήσει.

Η εγκατάσταση των «S-300», πέρα από την τυπική δικαιολογία που δίνεται, αποσκοπεί στην περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή ενόψει της μοιρασιάς με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αποτελεί προειδοποίηση και ταυτόχρονα πρόθεση διεκδίκησης μεγαλύτερου κομματιού της «λείας».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επέμεινε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία κατά του Ιράν «σε συνεννόηση με τη Ρωσία». «Θα συνεχίσουμε τη δράση μας για να αποτρέψουμε την ιρανική στρατιωτική εδραίωση στη Συρία και θα συνεχίσουμε τον συντονισμό σε στρατιωτικό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν «να συναντηθούν σύντομα οι ομάδες εργασίας των Δυνάμεων Αμυνας του Ισραήλ (IDF) και του ρωσικού στρατού».

Παράλληλα, ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι που στηρίζει στην περιοχή συνέχισαν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή μετέδωσε πως προχτές βράδυ περίπου 35 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα κινήθηκαν σε οδική αρτηρία που ξεκινά από την τουρκική μεθόριο μέχρι την πόλη Σαρακέμπ. Η αυτοκινητοπομπή συνοδευόταν από μισθοφόρους του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης» (FNL), που χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από την Τουρκία και ελέγχει ένα τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ στη μεθόριο με την Τουρκία.

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε πως οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για να συζητήσουν την προώθηση των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στο πλαίσιο διαλόγου της Αστάνα.

73η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, απότοκο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, ξεχώρισαν στις ομιλίες κατά την έναρξη της ετήσιας Συνόδου της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσίασε μία «μελανή εικόνα» της πολιτικοοικονομικής κατάστασης σε διεθνές επίπεδο, εκτιμώντας πως ξεπροβάλλει ένας δρόμος «χωρίς επιστροφή» όσον αφορά την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Κάλεσε τους δεκάδες ξένους ηγέτες να αναζωογονήσουν τη διεθνή συνεργασία, θεωρώντας πως είναι «μονόδρομος» στην αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών «στους εντεινόμενα χαοτικούς καιρούς που ζούμε». «Ο πολυμερισμός δοκιμάζεται τώρα που τον χρειαζόμαστε περισσότερο» είπε, διαπιστώνοντας σε άλλο σημείο «αύξηση του λαϊκισμού και της πόλωσης». Μίλησε για «ανικανότητα» στην επίλυση πολέμων, όπως αυτοί που μαίνονται εδώ και χρόνια σε Συρία και Υεμένη, σαν να μην έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης όταν κλείνει το μάτι στην κλιμάκωση των συγκρούσεων από τη μεριά των ιμπεριαλιστών. Εξέφρασε κάποια ανησυχία για το ρίσκο και τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν στις καινοτόμες εξελίξεις σε επιστήμες και τεχνολογία.

Τραμπ: «Βοήθεια μόνο στους φίλους»

Χαρακτηριστικότερη ομιλία για τον σφοδρό ανταγωνισμό που κλιμακώνεται, ήταν αυτή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δικαιολόγησε την επιλογή της κυβέρνησής του να αποχωρήσει από σημαντικές διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς, αναφέροντας τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επειδή «πρέπει να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας». «Υψώνουμε ανάστημα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ και η Πολωνία «ορθώνουν το ανάστημά τους για ελευθερία και κυριαρχία», ασκώντας μεταναστευτική πολιτική προς το δικό τους «εθνικό συμφέρον». Ακολούθως ανακοίνωσε πως πλέον η αμερικανική χρηματοδότηση των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ περιορίζεται στο 25% ώστε να αναγκαστούν «και άλλες χώρες να επωμιστούν το βάρος». Πρόσθεσε ότι ανέθεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επανεξετάσει όλες τις υποθέσεις χορήγησης ξένης βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα δοθούν μόνο «σε όσους μας σέβονται και είναι ειλικρινά φίλοι μας». Δεν παρέλειψε τις απειλές στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και με νέες κυρώσεις, ενώ συκοφαντώντας το σοσιαλισμό (που δεν υπάρχει στη χώρα αυτή) διακήρυξε: «Ολες οι χώρες πρέπει να αντισταθούν στο σοσιαλισμό και τη μιζέρια που φέρνει!». Αργότερα, ο Τραμπ προχώρησε στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ σε ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, «προβλέποντας» ότι «ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ενδέχεται να ανατραπεί πολύ γρήγορα από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του».

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της Ενέργειας, συνέστησε στη Γερμανία να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και να στραφεί στο αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), τονίζοντας ότι εάν δεν αλλάξει πορεία, «η Γερμανία θα εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία».

Υπερασπίστηκε την επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, με το επιχείρημα ότι «το εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο και αμοιβαίο». Εμμέσως κατηγόρησε την Κίνα πως διατηρεί τεράστια εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος της χώρας του και πως εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καταστρατηγώντας το καταστατικό του Οργανισμού και καταπατώντας πνευματικά και άλλα δικαιώματα.

Εξαπέλυσε μύδρους κατά του Ιράν, θεωρώντας το υπεύθυνο επειδή «σπέρνει χάος στη Μέση Ανατολή» και για προσπάθειες «αποσταθεροποίησης» του Κόλπου. Εκτόξευσε ξανά απειλές για επίθεση στη Συρία, σε περίπτωση που «το καθεστώς Ασαντ» προχωρήσει «σε χρήση χημικών όπλων». Αποσιωπώντας τις ευθύνες και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, έδειξε υποκριτικό ενδιαφέρον για το λαό της χώρας. Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με το «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», την Αίγυπτο και την Ιορδανία, πασχίζουν για τη «σταθεροποίηση και ευημερία της περιοχής».

Για την Κορεατική Χερσόνησο είπε πως δρομολογούνται εξελίξεις «αδιανόητες έως και πριν λίγο καιρό», ιδιαίτερα μετά από τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας μέχρι την πλήρη τήρηση των συμφωνιών.

Ακολούθησαν οι ομιλίες και άλλων ηγετών, όπως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν κ.ά. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι στη χρήση των κυρώσεων ως «όπλων». «Σήμερα, κάποιες χώρες επιχειρούν επίμονα να προκαλέσουν το χάος. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις». Αυτά λέγονται και με αιχμές για τη στήριξη από την πλευρά των ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, την ίδια ώρα φυσικά που και η Τουρκία, μαζί όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου στήριξαν τους δολοφόνους τζιχαντιστές για τις δικές τους επιδιώξεις στην περιοχή.

Ο σύμβουλος Επικοινωνιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ανήρτησε στο «Twitter» μια φωτογραφία όπου διακρίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος να ανταλλάσει χειραψία με τον Αμερικανό ομόλογό του και να χαμογελούν ο ένας στον άλλο, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

«Αυτοί που εξοπλίζουν τους τρομοκράτες με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά και χιλιάδες μεταγωγικά αεροσκάφη, φορτωμένα με όπλα για χάρη των δικών τους στρατηγικών συμφερόντων, μετά βεβαιότητας θα νιώσουν θλίψη στο μέλλον», είπε επίσης ο Ερντογάν.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνία για μηχανισμό παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε «ειδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» με έδρα στην ΕΕ, ώστε να συνεχίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν μετά την επιβολή νέων σκληρών αμερικανικών κυρώσεων στις 4 Νοέμβρη, αποφάσισαν να προχωρήσουν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Κίνας, και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η εξέλιξη σημειώνεται με αφορμή την επιλογή των ΗΠΑ να οξύνουν και άλλο την γεωπολιτική κόντρα με το Ιράν, τέσσερις μήνες μετά την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οπως ανακοινώθηκε, οι παραπάνω χώρες, που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία, θα δημιουργήσουν έναν «ειδικό φορέα» για να συνεχίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν, ιδίως στην αγορά πετρελαίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Η Μογκερίνι ανακοίνωσε την απόφαση στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας πως η ίδια και οι υπουργοί Εξωτερικών «καλωσόρισαν τις πρακτικές προτάσεις για τη διατήρηση και την ανάπτυξη διαύλων πληρωμών, ιδίως την πρωτοβουλία για τη θέσπιση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού για τη διευκόλυνση πληρωμών που σχετίζονται με τις εξαγωγές του Ιράν, ανάμεσά τους και το πετρέλαιο». Τόνισε πως το ειδικό σύστημα που θα παρακάμπτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα είναι ανοιχτό και σε άλλες χώρες για συμμετοχή. Επισήμανε επίσης πως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει επιβεβαιώσει τουλάχιστον 25 φορές μέχρι τώρα ότι το Ιράν τηρεί στο έπακρο τη συμφωνία του 2015 και ότι αυτή «αποδίδει».

Λίγες ώρες πριν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την «ειδεχθή τρομοκρατική» επίθεση που προκάλεσαν ένοπλοι το πρωί του Σαββάτου σε στρατιωτική παρέλαση σε πόλη του νότιου Ιράν, με αποτέλεσμα το θάνατο 25 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 60.

Νωρίτερα, οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» χαρακτήρισαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ «σατανικό και παράτολμο» και τον κατηγόρησαν ότι εξαπολύει «οικονομικό πόλεμο» σε βάρος της χώρας τους μέσω των κυρώσεων.

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατήγγειλε τις αμερικανικές «παράνομες, μονομερείς κυρώσεις» σε βάρος της χώρας του, κάνοντας λόγο για «μορφή οικονομικής τρομοκρατίας». Χαρακτήρισε «εσφαλμένη από την αρχή» την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, τονίζοντας πως «καμία χώρα και κανένα έθνος δεν μπορεί να συρθεί διά της βίας στο τραπέζι του διαλόγου» και πως αν αυτό συμβεί «τότε ακολουθούν τα σταφύλια της οργής... που θα δρέψουν αργότερα οι καταπιεστές τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ