ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
1815: Η ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας

Το Συνέδριο της Βιέννης απ' όπου ξεκίνησε η Ιερά Συμμαχία. Γκραβούρα του Ζ. Γκοντφρουά
Το Συνέδριο της Βιέννης απ' όπου ξεκίνησε η Ιερά Συμμαχία. Γκραβούρα του Ζ. Γκοντφρουά
Στις 26 Σεπτέμβρη 1815 υπογράφεται στο Παρίσι η Πράξη της Ιεράς Συμμαχίας. Την πράξη υπογράφουν ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Α`, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος ο Α` και ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο Γ`. Στις 19 Νοέμβρη 1815 στην Ιερά Συμμαχία προσχώρησε και ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο ΙΗ' και κατόπιν η πλειοψηφία των μοναρχών της Ευρώπης. Η Μεγάλη Βρετανία, αν και δε συμμετείχε στη Συμμαχία υποστήριζε την πολιτική της σε μια σειρά ζητήματα και συμμετείχε δραστήρια στα συνέδριά της.

Η Ιερά Συμμαχία των Ευρωπαίων μοναρχών πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα, με σκοπό την πάλη κατά του επαναστατικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος και τη διασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων που χαράχτηκαν από το Συνέδριο της Βιέννης.

Το Νοέμβρη του 1820 στο Συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας η Ρωσία, η Πρωσία και η Αυστρία υπέγραψαν πρωτόκολλο, που διακήρυσσε το δικαίωμά τους να επεμβαίνουν στρατιωτικά σε τρίτες χώρες, με σκοπό την αντιμετώπιση των επαναστατικών κινημάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, η Αυστρία κατέπνιξε την επανάσταση στη Νεάπολη της Ιταλίας και την επανάσταση του Πιεμόντε το 1821. Στο Συνέδριο της Βερόνας (1822) καταδικάστηκε η επανάσταση στην Ελλάδα κατά της τουρκικής κυριαρχίας. Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας αρνήθηκαν να δεχτούν την ελληνική αντιπροσωπεία που είχε πάει στη Βερόνα, για να ζητήσει βοήθεια.

Τα επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα συνέχιζαν να αναπτύσσονται σε πείσμα όλων των προσπαθειών των Ευρωπαίων μοναρχών να εμποδίσουν αυτή την ανάπτυξη. Το 1825 έγινε στη Ρωσία το κίνημα των Δεκεμβριστών, το 1830 ξέσπασαν επαναστάσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο και άρχισε η εξέγερση κατά του τσαρισμού στην Πολωνία. Αυτές οι εξελίξεις κατάφεραν βαριά πλήγματα στην ίδια την ύπαρξη της Ιεράς Συμμαχίας. Ετσι το Συνέδριο της Βερόνας ήταν και το τελευταίο. Οι αντιθέσεις που ξέσπασαν μεταξύ των συμμάχων μεγάλωσαν και οι προσπάθειας που έγιναν για την ανασύσταση της Συμμαχίας απέτυχαν.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1888 Γεννιέται ο Τόμας Στερν Ελιοτ. Αγγλοαμερικανός ποιητής και κριτικός. Στα πρώτα στάδια, η ποίηση του Ελιοτ χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της τραγικότητας για την καταστροφή της προσωπικότητας μέσα σε ένα πνευματικό αδιέξοδο. Το πιο αντιπροσωπευτικό του έργο θεωρείται η «Ερημη Χώρα» (1922) όπου υπάρχει το μοτίβο για την εξάντληση της δημιουργικής δύναμης της ανθρωπότητας. Ο Ελιοτ, χωρίς συμβιβασμούς, αρνήθηκε τον αστικό πολιτισμό, κατέληξε όμως σε συντηρητικές θέσεις, όπως η υποστήριξη μιας «κοινωνίας αρμονίας» με τις αρχές της μοναρχίας. Ο Τ. Σ. Ελιοτ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγγλόφωνης ποίησης.

1898 Γεννιέται ο Τζορτζ Γκέρσουιν. Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας. Απέκτησε φήμη ως συνθέτης τραγουδιών τζαζ για το θέατρο και την επιθεώρηση. Αργότερα στράφηκε σε μορφές ενόργανης μουσικής και στην όπερα. Είναι ο επιφανέστερος εκπρόσωπος της λεγόμενης συμφωνικής τζαζ. Παρά τις ποικίλες επιρροές, η μουσική του Γκέρσουιν χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή πρωτοτυπία. Εργα του όπως η όπερα «Πόρκι και Μπες» άνοιξαν νέους δρόμους έκφρασης στη σύγχρονη έντεχνη μουσική.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 26 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1814 Ιδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό. Πανεθνική οργάνωση των Ελλήνων πατριωτών για την απελευθέρωση της Ελλάδας, από τον οθωμανικό ζυγό. Στην οργανωτική της διάρθρωση πήρε πολλά από τους καρμπονάρους και τους μασόνους. Ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας ήταν οι Ελληνες πατριώτες Ν. Σκουφάς, Εμ. Ξάνθος και Α. Τσακάλωφ. Το 1818 μετέφερε την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.

1906 Ο διάδοχος Γεώργιος παραιτείται από τη θέση του ύπατου αρμοστή της Κρήτης.

1922 Για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, εκθρονίζεται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στο θρόνο ανεβαίνει ο μεγαλύτερος γιος του, Γεώργιος.

1936 Η γαλλική κυβέρνηση θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας.

1944 Υπογράφεται η Συμφωνία της Καζέρτας. Η συμφωνία υπογράφηκε στην πόλη της Ιταλίας Καζέρτα, μετά από σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του συμμαχικού στρατηγείου της Μεσογείου, της βρετανικής κυβέρνησης, της ελληνικής κυβέρνησης, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Με τη συμφωνία υπάγονται όλες οι ανταρτικές δυνάμεις υπό τις διαταγές του στρατηγού Σκόμπυ.

2000 Το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» (Ρεπορτάζ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου σε άλλη σελίδα του «Ρ»).

ΚΑΙΡΟΣ

Στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και αργότερα στο Ιόνιο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 16-28, στις υπόλοιπες περιοχές από 18-33 και στη Θεσσαλονίκη από 18-27 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που το μεσημέρι θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ