ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοι στον αγώνα για τη μόρφωση και το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

Ανακοίνωση μπροστά στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Με μια τετρασέλιδη ανακοίνωσή της η ΚΝΕ απευθύνεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες αναφορικά με την κατάσταση στα ΑΕΙ και το επικείμενο άνοιγμα των σχολών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, σημειώνοντας αναλυτικά:

«Ολοι οι φοιτητές βρισκόμαστε, πάνω - κάτω, στην ίδια κατάσταση...

Αγωνιούμε για το χειμερινό εξάμηνο, εάν και πότε θα γίνει.

Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με το φοιτητικό μας σπίτι.

Οσοι μετά από κόπους καταφέραμε και περάσαμε στο πανεπιστήμιο, τώρα δεν ξέρουμε αν, πώς και πότε θα παρακολουθήσουμε μαθήματα.

Οσοι είμαστε ένα βήμα πριν από το πτυχίο, προβληματιζόμαστε για το πού, πώς και με τι όρους θα δουλέψουμε.

Αγχωνόμαστε για την πορεία της πανδημίας, την κατάσταση της υγείας της οικογένειας και των φίλων μας.

Ανησυχούμε για τη δουλειά των γονιών μας, για τα οικονομικά βάρη της οικογένειάς μας.

Προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας και βλέπουμε ότι το κράτος μάς έχει αφήσει να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.

Δίνουμε απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης!

Η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνά το δάχτυλο στη νεολαία για το δεύτερο κύμα πανδημίας, που έφερε πιο γρήγορα με την πολιτική της, και να πάρει τώρα τις ευθύνες της ανοίγοντας τα πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία! Τουλάχιστον γέλια προκαλούν οι δηλώσεις της υπουργού ότι "στόχος είναι η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία", την ώρα που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια για τα μαθήματα των φοιτητών.

Τα πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργήσουν διά ζώσης

  • Μπορεί να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσουν περισσότερα ολιγάριθμα τμήματα, κλιμάκια, εργαστήρια και κλινικές. Είναι χιλιάδες οι διδακτορικοί επιστήμονες που περιμένουν με το χαρτί στο χέρι μέσα και έξω από τη χώρα.
  • Να διατεθούν όλες οι υποδομές, αίθουσες, κτίρια που διαθέτουν το κράτος, τα πανεπιστήμια, οι δήμοι, η Εκκλησία, ώστε να αξιοποιηθούν για την εκπαιδευτική διαδικασία και τη φοιτητική μέριμνα.
  • Τα πανεπιστήμια διαθέτουν γνώση, τεχνογνωσία, δυναμικό για να οργανωθούν υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους.
  • Να στηριχτούν τα Ιδρύματα με προσλήψεις υγειονομικού δυναμικού (απόφοιτοι ιατρικών σχολών, νοσηλευτικών κ.λπ.) που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη, μέριμνα, προστασία της δημόσιας υγείας στους χώρους Εκπαίδευσης.
Είναι επιλογή: Τα πανεπιστήμια να παραμείνουν κλειστά για τους φοιτητές και ανοιχτά για τους επιχειρηματίες

Το πανεπιστήμιο είναι απροετοίμαστο για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, γιατί και πριν δεν ήταν οργανωμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των φοιτητών.

"Ανταγωνιστικό", "αυτόνομο" πανεπιστήμιο ΑΕ για τους φοιτητές σημαίνει το μάθημα να βγαίνει όπως - όπως, ο καθένας μόνος του να προσπαθεί χωρίς καμία κρατική βοήθεια να σπουδάσει, να εξεταστεί, να παρακολουθήσει μαθήματα, να πάρει πτυχίο. Η αποκλειστική αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης υποβαθμίζει τη μόρφωσή μας. Δεν μπορούμε να μάθουμε και να αφομοιώσουμε το αντικείμενό μας χωρίς την καθημερινή, άμεση, ζωντανή διδασκαλία, την προσωπική επαφή με τον διδάσκοντα, τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο αμφιθέατρο.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα τους φοιτητές, τροφοδοτεί τα μαγαζιά - εργαστήρια, τις μπίζνες στην έρευνα, δίνει κονδύλια για τη στήριξη των ΕΛΚΕ, της "αξιολόγησης", της "διεθνοποίησης" των Ιδρυμάτων, ό,τι δηλαδή ευνοεί την επιχειρηματική δράση σε βάρος των μορφωτικών μας δικαιωμάτων.

Συνεχίζει ό,τι έκανε και το καλοκαίρι, που προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις απαιτήσεις των tour operators και των μεγαλοξενοδόχων. Μας άφησε να ταξιδέψουμε σαν σαρδέλες σε πλοία, να δουλέψουμε χωρίς μέτρα προστασίας, για να πάνε καλά τα κέρδη του Τουρισμού. Τώρα, για να εξασφαλίσει λεφτά για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις μπίζνες στο πανεπιστήμιο, αφήνει τα πανεπιστήμια ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.

Με τον συλλογικό μας αγώνα αλλάζουμε την κατάσταση!

Οι σύλλογοί μας είναι το στήριγμά μας για να τα καταφέρουμε στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Είναι υπόθεση όλων μας να δυναμώσουμε τους συλλόγους μας, την επικοινωνία, τη συζήτηση, την αγωνιστική δράση.

Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί απέναντι σε όσους σαρώνουν τα δικαιώματά μας. Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας είναι η δύναμη για να βελτιώσουμε τη ζωή, τις σπουδές, το μέλλον μας. Οι κυβερνήσεις και τα "παπαγαλάκια" τους ενισχύουν την τρομοκρατία, την καταστολή, την παρέμβαση στα εργατικά σωματεία, την παραπέρα διάλυση των φοιτητικών συλλόγων, γιατί θέλουν να μας βάλουν στο χέρι, φοβούνται τη δύναμη του συλλογικού, οργανωμένου αγώνα.

Κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα!

  • Σπάμε τη σιωπή που θέλουν να μας επιβάλουν! Διεκδικούμε αυτά που έχουμε ανάγκη για να σπουδάσουμε, να ζήσουμε, να δουλέψουμε όπως μας αξίζει. Διοργανώνουμε παρεμβάσεις, δράσεις, συλλαλητήρια. Κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις.
  • Υπερασπιζόμαστε, μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας κόντρα στην κατάργηση του ασύλου, στη διάλυση, στον εκφυλισμό και τις προσπάθειες ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που διάφοροι καλοθελητές προωθούν.
  • Γινόμαστε μια γροθιά με τους εργαζόμενους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Με τον κοινό μας αγώνα ανοίγουμε δρόμο στο παρόν και το μέλλον μας.
  • Σκεφτόμαστε ανατρεπτικά, έξω από τα όρια της μιζέριας και του συμβιβασμού που μας θέτει το σύστημα. Ονειρευόμαστε την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, δημοκρατίας, ειρήνης και ζωής με σύγχρονα δικαιώματα. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες της εποχής μας.

Ως νέοι επιστήμονες αντιπαλεύουμε ανορθολογικές, αντιεπιστημονικές, επικίνδυνες θεωρίες που καλλιεργούν το φόβο, την παραίτηση, όπως αυτές που ακούγονται και σήμερα στο έδαφος της πανδημίας και βρίσκουν πάτημα στην πολιτική της κυβέρνησης.

Βάζουμε απέναντί μας την κυβέρνηση, τα "παπαγαλάκια" της και όσους στηρίζουν το έργο της μέσα στις σχολές.

Για τη σημερινή κατάσταση του πανεπιστημίου υπάρχουν ευθύνες στις δυνάμεις της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια, της ΔΑΠ, στην ΠΑΣΠ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ακόμα και στο "Βloco". Το δήθεν σύγχρονο πανεπιστήμιο της αγοράς, της ΕΕ, που υποστηρίζουν και προωθούν στις συνθήκες της πανδημίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει! Πριμοδοτούν το έργο της κυβέρνησης να κρατήσει τα πανεπιστήμια κλειστά και να υποβαθμίσει κι άλλο τη μόρφωσή μας, βάζοντας εμπόδιο στη διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων, στηρίζοντας την τηλεκπαίδευση ως μόνο τρόπο διδασκαλίας.

Η στάση των δυνάμεων ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ για μια ακόμα φορά οδηγεί τους φοιτητές σε αδιέξοδο. Στοχοποιούν μόνο διοικήσεις και πρυτάνεις, αφήνοντας τις ευθύνες και το έργο της κυβέρνησης στο απυρόβλητο.

"Ατομική" ευθύνη των φοιτητών, η οργάνωση και ο αγώνας για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζουν!

Η φωνή μας θα ακουστεί δυνατά:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ:

  • Να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση.
  • Να εξασφαλίσει υποδομές - προσωπικό για να γίνουν όλα τα τμήματα 50άρια.
  • Να πυκνώσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ.
  • Να στηρίξει αποφασιστικά τη φοιτητική μέριμνα με φοιτητικές εστίες, σταθερό μηνιαίο στεγαστικό επίδομα σε όλους.
  • Να εξασφαλίσει δωρεάν τεστ κορονοϊού για όλους τους φοιτητές.

Οργανωνόμαστε, κανένας μόνος του! Συμμετέχουμε στο σύλλογό μας, συζητάμε μετά το μάθημα της εξεταστικής από κοντά ανά ομάδες, κλιμάκιο, μαζεύουμε υπογραφές, οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις, παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις, ενημερωνόμαστε για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας. Διαμορφώνουμε διεκδικήσεις, αιτήματα με όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να ανοίξουν οι σχολές μας. Παρεμβαίνουμε μαχητικά στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, Σχολών, Τμημάτων, απαιτούμε να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Συντονίζουμε τις ενέργειές μας, τις δράσεις και κινητοποιήσεις μας, όλοι οι σύλλογοι μαζί σε κάθε πόλη, Ιδρυμα, σε όλη την Ελλάδα. Δυναμώνουμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τη μόνη πανελλαδική συσπείρωση συλλόγων και φοιτητών που ανοίγει δρόμο ελπίδας στην αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος.

Δρούμε πολύμορφα, συλλογικά, υποδεχόμαστε τους πρωτοετείς συναδέλφους μας, δίνουμε ζωή στο πανεπιστήμιο. Η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός είναι δικαιώματά μας.

Με την ΚΝΕ για να νικήσει η ζωή!

Τα όνειρά μας, οι ελπίδες μας πάνε πολύ πιο μακριά από αυτό το σύστημα όπου δεν μπορούμε να ανασάνουμε!

Ως αυριανοί επιστήμονες φιλοδοξούμε να ζήσουμε, να δουλέψουμε, να ερευνήσουμε σε έναν κόσμο όπου οι ανθρώπινες ζωές δεν κοστολογούνται, η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν "τζογάρεται" για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ. Να σπουδάσουμε σε ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, που μας δίνει ολόπλευρη σε βάθος μόρφωση, μας καλλιεργεί κριτήριο, μέθοδο και αντίληψη στο αντικείμενό μας.

Τις φιλοδοξίες μας τις κάνουμε πράξη στον καθημερινό μας αγώνα ενάντια στο βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, της αδικίας, του ρατσισμού, του φασισμού, των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ζούμε.

Η επίθεση στους αγώνες του λαού μας και ο αντικομμουνισμός, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, επιβεβαιώνουν πως οι μέρες και οι στιγμές που το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα βγει στο προσκήνιο είναι μπροστά μας!

Ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής για την κοινωνία όπου θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, δημιουργικοί, επιστήμονες και εργαζόμενοι που συμβάλλουν στην ευημερία του λαού!

Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ