ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με το «σταγονόμετρο» η μετεγκατάσταση προσφύγων

MotionTeam

Μετά την απόφαση και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα, την Τετάρτη, απόφαση που ενισχύει την καταστολή και τη φύλαξη των συνόρων ενώ επιτρέπει τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, που θα επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια, φαίνεται ότι με το «σταγονόμετρο» ξεκινά η διαδικασία αυτή. Βεβαίως, μπροστά στα εκατομμύρια των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της φτώχειας και της ανέχειας που προκαλεί και η ΕΕ, ο αριθμός αυτός, που θα απορροφηθεί, όπως προβλέπεται, σε δύο χρόνια, σημαίνει ότι το πρόβλημα των τεράστιων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν πρόκειται να λυθεί. Πόσο δε μάλλον όσο συνεχίζονται οι επεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, που είχαν αντιδράσει στο συγκεκριμένο σχέδιο, συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις όπως και η Κροατία με τη Σερβία. Η ουγγρική κυβέρνηση, του εθνικιστή Βίκτορ Ορμπαν, ανακοίνωσε δε ότι ολοκλήρωσε την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στα σύνορα με την Κροατία.

Χτες, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σερβία, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και επισκέφθηκαν μαζί κέντρο υποδοχής μεταναστών στη σερβική πόλη Σιντ, κοντά στα σύνορα με την Κροατία. Ο επίτροπος σημείωσε ότι η Σερβία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το κύμα των μεταναστών, όπως επίσης και ότι «νέα σύνορα και τείχη δεν είναι αυτά στα οποία βασίζεται η λειτουργία της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, που είναι ο πιο συχνός προορισμός των προσφύγων, αποφασίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διατίθεται το ποσό των 670 ευρώ το μήνα, ανά πρόσφυγα, προς τα ομόσπονδα κρατίδια. Αυτό αποφασίστηκε μετά από συνάντηση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Ο υπολογισμός της κυβέρνησης, όπως τόνισε η Α. Μέρκελ μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε επτά ώρες, έχει γίνει με βάση 800.000 πρόσφυγες και κατά μέσο όρο πέντε μήνες αναμονή για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Επιπρόσθετα, θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και 350 εκατομμύρια ευρώ για τη φροντίδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Επίσης, η Πολωνία, που αρχικά αντιδρούσε, ανακοίνωσε τελικά ότι θα δημιουργήσει καταυλισμούς για 7.000 Σύρους και Αφρικανούς πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, κοντά στα σύνορά της με το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία (με περίπου 450.000 κατοίκους), όπως ανακοίνωσε χτες ένα πολωνικό κέντρο πολιτισμού.

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι κρατικοί οργανισμοί θα συλλέξουν καταλόγους χώρων οι οποίοι θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες (...) Εχει επιβεβαιωθεί ανεπίσημα ότι αρκετές πόλεις στις περιοχές της Βάρμια και Μασουρία συμμετέχουν», ανέφερε το κέντρο σε δήλωσή του.

Η ρωσική υπηρεσία περιπολίας στα σύνορα ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ Νόβοστι» ότι ήταν ενήμερη για το πολωνικό σχέδιο μετεγκατάστασης αλλά πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ του ρωσικού θύλακα της Βαλτικής και της περιφέρειας Βάρμιας - Μασουρίας δεν έχουν εντατικοποιηθεί.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των προσφύγων

Η μετατόπιση των ευθυνών των αρμοδίων για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας, επαναβεβαιώθηκε στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, οπότε και συζητήθηκε το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης. Κατά τη συζήτηση, αναδείχτηκε εκ νέου το θέμα της άγριας εκμετάλλευσης των προσφύγων και μεταναστών από τα κυκλώματα διακινητών και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση σχετικά με το θέμα. «Από συζητήσεις και θεωρίες καλά πάμε! Και πράξη καμία...», σχολίασε στην τοποθέτησή του ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». «Δηλαδή - συνέχισε - εδώ υπάρχει μια τακτική να πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση στο Δήμο, ο Δήμος στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια στην κυβέρνηση και πάει λέγοντας... Και η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει, γιατί ο πόλεμος συνεχίζεται και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν. Και είδατε χτες, η ΕΕ, στην οποία όλοι προσμένετε ότι θα λύσει το πρόβλημα, αποφάσισε ότι τελικά θα πάρει μόνο 66.000 πρόσφυγες. Κι εδώ συνεχίζεται μια κατάσταση: Να τους φέρνουμε από τα νησιά, να πηγαίνουν στον Πειραιά και αντί να φεύγουν από 'κει με το τρένο του ΟΣΕ για τα σύνορα, να περνούν από το κέντρο της Αθήνας. Γιατί δεν μπορούν να επιβιβαστούν από το σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά, να προωθηθούν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή πούλμαν και να φεύγουν από τον Πειραιά κατευθείαν; Γιατί ακόμα και στα νησιά υπήρχαν διενέξεις μεταξύ οδηγών ταξί και παράνομων πρακτορείων πούλμαν για το ποιος θα πάρει την "πελατεία"! Και μετά μιλάμε για την καταγγελία των κυκλωμάτων! Πού; Στα λόγια; Με αυτή την τακτική φέρνεις πελάτες στα κυκλώματα. Και θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Κι ακόμα κι αν φύγουν από την πλατεία Βικτωρίας, θα πάνε κάπου αλλού, όπως στην πλατεία Βάθης που έχουν αρχίσει να συρρέουν κι εκεί».

Συνεχίζοντας, ο Στ. Λάμπρου υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν και πρακτικά μέτρα από την κυβέρνηση και να υπάρξει πίεση, όπως παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών για αναστολή πληρωμών στην εφορία, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ ή αναστολή πληρωμών των δημοτικών τελών για τα μαγαζιά που βρίσκονται πέριξ της πλατείας Βικτωρίας. Υπενθύμισε, επίσης, τη μεγάλη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ προς τα γραφεία της ΕΕ, αλλά και την παράδοση ενός τόνου συσκευασμένου γάλακτος στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο για τα παιδιά τους.

Παρόντος του φασίστα βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη, που εμφανίστηκε ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ο Στέλιος Λάμπρου υπογράμμισε πως «όσο γι' αυτά που ειπώθηκαν από κάποιους, ότι θα κινητοποιήσουν τον κόσμο της περιοχής, θυμόμαστε στον Αγιο Παντελεήμονα τι κινητοποιήσεις γινόντουσαν εκεί και πόσοι είναι υπόδικοι για τις υποθέσεις των εκβιασμών καταστημάτων κ.λπ. Να μην τα ξεχνάμε αυτά και ορισμένοι τώρα παριστάνουν τους λαϊκούς αγωνιστές». Ο Κασιδιάρης, στην παρέμβασή του, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα οργανώσουν ομάδες για να εκδιώξουν τους μετανάστες, ομάδες που, όπως είναι γνωστό, η δράση τους στο παρελθόν είχε ακόμα και δολοφονικό χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες εκφράζει άμεσα η δημοτική αρχή του Χαϊδαρίου. Απευθύνει έκκληση σε όλους τους Χαϊδαριώτες να συμβάλουν στην έμπρακτη αλληλεγγύη, με την εξασφάλιση υλικής βοήθειας και στήριξης των προσφύγων. Εχει πάρει την πρωτοβουλία άμεσα να παραδώσει ρούχα, κουβέρτες και παιδικά είδη, που έχει συγκεντρώσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές στα σχολεία και τους πολίτες σε κάθε γειτονιά της πόλης, να συγκεντρώσουν κουβέρτες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα, είδη ατομικής προστασίας ή όποια άλλη βοήθεια, μέχρι τέλος Οκτώβρη, σε κουτιά για να συγκεντρωθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία και να αποσταλούν για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων.

«Κανένας», επισημαίνει, «δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στο όργιο εκμετάλλευσης που υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης».

«Απαιτούμε, τονίζει ο Δήμος, από την κυβέρνηση την εξασφάλιση της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Οσο καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του αιτήματος και οι πρόσφυγες συσσωρεύονται στην Αττική, η Περιφέρεια δεν μπορεί να μένει απαθής. Είναι αναγκαίο, ειδικά τώρα που επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες, να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους δήμους να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, όπως κατασκηνώσεις του Δημοσίου, ξενοδοχεία, παλιά στρατόπεδα. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων».

  • Εξάλλου, έρευνες γίνονταν χτες από τρία πλωτά του Λιμενικού κι ένα ελικόπτερο για τον εντοπισμό λέμβου με οκτώ επιβαίνοντες πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Καλόλιμνου. Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν διερχόμενο αλιευτικό εντόπισε ναυαγό στη θάλασσα και ενημερώθηκαν οι αρχές.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ υποκρίνονται για τους πρόσφυγες

Σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) «εκφράζει την αλληλεγγύη της στους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τη Συρία και τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Εκτιμά πως «το σύνολο των μέτρων που αποφάσισε χτες (σ.σ. προχτές) η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους αύξησης των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού τους σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κ,λπ. παρά τη θέλησή τους».

«ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων διαμορφώνουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και Ασία, οργανώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υπονομεύουν και εμποδίζουν το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν μόνοι τους για το παρόν και τον μέλλον τους, εξωθούν στη μετανάστευση και την προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους, αποβλέποντας στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς», σημειώνει.

Ταυτόχρονα, «η ΕΕ ετοιμάζει την "επόμενη μέρα" των προσφύγων και των μεταναστών. Την εκμετάλλευσή τους, δηλαδή, ως πάμφθηνου ευέλικτου εργατικού δυναμικού και ως βαλβίδας πίεσης για την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων».

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας από το ΠΑΜΕ

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες που ζουν στη χώρα μας διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή 18 Οκτώβρη. Το ΠΑΜΕ καλεί όσους και όσες ενδιαφέρονται να μάθουν ή να βελτιώσουν τα ελληνικά τους, να απευθύνονται στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, 2ος όροφος) ή στα τηλέφωνα 210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786.

«Στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη θεωρούμε αναγκαίο να συνεχίσουμε τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στη χώρα μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ