ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στις ΗΠΑ με πρόγραμμα φορτωμένο απαιτήσεις του κεφαλαίου

Στο επίκεντρο των επαφών του Ν. Κοτζιά στη Ν. Υόρκη θα βρεθούν οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην Αν. Μεσόγειο

Στο πρόγραμμα του Ν. Κοτζιά στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ (φωτ. από τους περιβόητους χορούς και τα τραγούδια των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας στην Τουρκία...)
Στο πρόγραμμα του Ν. Κοτζιά στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ (φωτ. από τους περιβόητους χορούς και τα τραγούδια των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας στην Τουρκία...)
Φορτωμένο παρουσιάζεται το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ο οποίος, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, θα συμμετάσχει στις εργασίες της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που διεξάγεται από τις 25/9 ως τις 2/10 στη Νέα Υόρκη. Δείγμα κι αυτό της πρεμούρας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπηρετήσει τους στόχους γεωστρατηγικής αναβάθμισης των εγχώριων κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στα πλαίσια των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, μεγάλο μέρος των επαφών του Ελληνα ΥΠΕΞ θα αφορά τις εξελίξεις σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανταγωνίζονται μια σειρά ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα για να κατοχυρώσουν και να ενισχύσουν τις θέσεις τους, ακόμα και με νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο Ν. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει διαδοχικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, με αξιωματούχους άλλων χωρών και με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες. Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Τουρκίας, Αιγύπτου, Κοσσόβου, Λιβάνου, Ιορδανίας, Ιράκ, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν, Αργεντινής, Αυστραλίας και Νορβηγίας, ενώ θα πραγματοποιήσει και συναντήσεις με τον Ειδικό Σύμβουλο του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε και το γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Ι. Αμίν.

Σε πολυμερές επίπεδο, ο Ν. Κοτζιάς θα συμμετάσχει σε συντονιστικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Στο επίκεντρο οι κόντρες στην Ανατολική Μεσόγειο

Περαιτέρω και καθώς εξυφαίνονται σχέδια για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με πρόσχημα την αποτρόπαιη δράση των τζιχαντιστών - δυνάμεων, δηλαδή, που προηγούμενα τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα στήριξαν ποικιλότροπα προς προώθηση των μονοπωλιακών τους συμφερόντων και πάνε πάλι τώρα να αξιοποιήσουν για να ξαναπατήσουν τα άρβυλά τους στην περιοχή - ο Ν. Κοτζιάς θα λάβει μέρος στην εκδήλωση για την «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τρομοκρατικές ομάδες» και στη συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου για την Κρίση στη Συρία.

Θα συμμετάσχει, επίσης, στην Ανοικτή Συζήτηση Υπουργικού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα: «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας: Διευθέτηση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στην περιοχή» που θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ και στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου με θέμα τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΑΣΕ, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ι. Ντάτσιτς.

Τέλος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, όπου «θα εξεταστούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας σε κάθε επίπεδο».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ «EUNAVFOR MED»
Συγκεντρώνουν δυνάμεις για ένταση της καταστολής στη Μεσόγειο

Σε «μετάπτωση» στο πρώτο στάδιο της «Φάσης 2», δηλαδή στον καθορισμό των συμμετεχόντων δυνάμεων (Force Generation) με τελικό σκοπό την ανάπτυξή τους στη Μεσόγειο, περνά η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR MED», η οποία πραγματοποιείται με πρόσχημα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος.

Πρόκειται για μία από τις 6 στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επισήμως στοχεύει στην αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ, μέσω χτυπημάτων στα κυκλώματα διακινητών, με ελέγχους σε πλοία για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιούνται ως δουλεμπορικά. Στα σχέδιά της περιλαμβάνει μέχρι και μία τέταρτη φάση, «σούπερ επιθετική», όπως τονίζουν ανώτατα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον προβλέπει ακόμα και «αντιμετώπιση στο έδαφος», ανάπτυξη δυνάμεων σε βάσεις διακινητών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε ότι κατά τη «Φάση 1», η επιχείρηση είχε επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις, καταρχήν, συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών και εν συνεχεία σε «μικρή ανάπτυξη» στην Κεντρική Μεσόγειο, μεταξύ ακτών της Β. Αφρικής και Ν. Ευρώπης (Μάλτα, Ιταλία), για επιχειρήσεις «αποτροπής» ή έρευνας - διάσωσης.

Η απόφαση για παραπέρα κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής στη Μεσόγειο πάρθηκε στις 14/9 στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ. Προς υλοποίησή της, η ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικών και Αμυνας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, επισκέφτηκε προχτές το αρχηγείο της «EUNAVFOR MED» στη Ρώμη, όπου και ενημερώθηκε για την «πρόοδο» που έγινε στους 4 πρώτους μήνες της επιχείρησης.

Ακολούθως, σε ένα όργιο χαρακτηριστικής ευρωενωσιακής υποκρισίας, η Φ. Μογκερίνι πρότεινε η στρατιωτική επιχείρηση - που θα αναγκάσει πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν δρομολόγια σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες, φέρνοντας νέες εκατόμβες νεκρών στα κύματα - να μετονομαστεί σε «SOFIA», από το όνομα ενός μωρού που γεννήθηκε πάνω σε γερμανικό πολεμικό πλοίο το οποίο περισυνέλεξε μετανάστες, περιπολώντας στην Κεντρική Μεσόγειο στο πλαίσιο της «EUNAVFOR MED»...

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αύριο η εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Κατάθεση στεφανιών στο «Θυσιαστήριο» της Καισαριανής

Με την κατάθεση στεφανιών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αύριο Κυριακή, θα τιμήσει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούνται όλα τα παραρτήματά της, με τα λάβαρά τους, αύριο Κυριακή, στις 10 π.μ., να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Καισαριανής (στην Παναγίτσα), για να συμμετάσχουν στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Σκοπευτηρίου, προς τιμήν της επετείου ίδρυσης του ΕΑΜ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ