ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα υπαίτια για την προσφυγιά

Παρέμβαση της ΚΟΑ με αφορμή την επιστολή του νομάρχη Αθηνών προς τον πρωθυπουργό όπου ζητά να ενταθούν τα μέτρα καταστολής σε βάρος των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας

Για τους μετανάστες που δουλεύουν σκληρά και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ετοιμάζονται να πάρουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα καταστολής
Για τους μετανάστες που δουλεύουν σκληρά και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ετοιμάζονται να πάρουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα καταστολής
Σχετικά με την παρέμβαση του νομάρχη Αθήνας για τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και το αίτημά του προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το «πρόβλημα», η ΚΟΑ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Ο κ. Σγουρός, νομάρχης Αθηνών και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ζητά με επιστολή του από τον πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή, και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το κέντρο της Αθήνας, από την παρουσία των μεταναστών. "Χρειάζεται, όπως λέει, ταχύτητα και αποφασιστικότητα από την πλευρά της πολιτείας, ώστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να οργανώσουν την προσωρινή στέγαση των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών σε κατάλληλες περιοχές έξω από το κέντρο της Αθήνας"».

Και παρακάτω σημειώνει: «Η παρέμβαση του κ. Σγουρού, η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Κακλαμάνη, δημάρχου της Αθήνας και στελέχους της ΝΔ, οι ενέργειες διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και "παραγόντων" φανερώνουν ότι στο όνομα αντιμετώπισης "των εγκληματικών στοιχείων της λαθρομετανάστευσης", "της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των ξένων επισκεπτών της πρωτεύουσας" ετοιμάζονται "επιχειρήσεις - σκούπα" ενάντια συνολικά στους μετανάστες. Ο στόχος δεν είναι η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες μετανάστες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι και οι κάτοικοι στο κέντρο, αλλά η "εικόνα της".

Ξεχνούν ο κ. Σγουρός, ο κ. Κακλαμάνης και διάφορες άλλες ύποπτες οργανώσεις και "παράγοντες" ότι οι χιλιάδες ξεριζωμένοι, διωγμένοι, εξαθλιωμένοι, που στοιβάχτηκαν στο κέντρο της Αθήνας, δεν το έκαναν με δική τους επιλογή, με τη θέλησή τους. Αναγκάστηκαν να το κάνουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες συμφωνούν και συντάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αναγκάστηκαν λόγω των αντιδραστικών καθεστώτων που υπάρχουν σε μια σειρά χώρες και τα οποία στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Από την καπιταλιστική παλινόρθωση σε μια σειρά χώρες και τη δράση των πολυεθνικών, από την υποδαύλιση εθνικών και θρησκευτικών διαφορών. Η "ανθρωπιά" που επικαλούνται όλοι τους είναι υποκριτική, δεν την έδειξαν όταν έστελναν τα βομβαρδιστικά τους, τα στρατεύματα κατοχής και τις πολυεθνικές στις χώρες των προσφύγων και μεταναστών».

Αποτέλεσμα της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος

«Η κατάσταση - υπογραμμίζει η ΚΟΑ του ΚΚΕ - που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες ξεριζωμένους, τους άστεγους, τους άνεργους, τους πεινασμένους, με τα κυκλώματα "ευρέσεως εργασίας", ναρκωτικών, πορνείας, δείχνει τη σαπίλα του καπιταλιστικού τους συστήματος. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις καπιταλιστικές πρωτεύουσες της ΕΕ και δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέσα, με τη μεταφορά του προβλήματος σε άλλη περιοχή ή κάπου που δε θα φαίνεται.

Τέτοιες εικόνες του "ελεύθερου κόσμου", της "ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας" είναι σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά εκεί δεν τη βλέπουν οι "ξένοι επισκέπτες", δε χαλάει τη βιτρίνα τους, γι' αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Υπάρχει στο Μεταξουργείο, στο Ρουφ, στο Βοτανικό, στο Μαρκόνι, στο Γκάζι, στο σταθμό Λαρίσης, στην πλατεία Αττικής, στον Αγ. Παντελεήμονα, στην πλατεία Αμερικής, στην Κυψέλη, στη Δάφνη, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, στον Ταύρο και αλλού και είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα, ούτε με τη μεταφορά του προβλήματος από το κέντρο σε κάποια άλλη περιοχή».

Χρειάζεται κοινός αγώνας

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ καλεί τους μετανάστες και τους Ελληνες εργάτες να παλέψουν ώστε:

  • Να δοθεί πολιτικό άσυλο ή το ειδικό προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς σε όσους το έχουν ανάγκη, αξιοποιώντας τη Σύμβαση της Γενεύης, ειδικά σε όσους προέρχονται από περιοχές που δέχτηκαν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και βρίσκονται υπό κατοχή όπως, π.χ., Ιράκ, Αφγανιστάν, ή προέρχονται από χώρες υποκινούμενων εμφύλιων πολέμων όπως, π.χ., Σομαλία, Σουδάν.
  • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί η νομοθεσία της ΕΕ που πλήττει το δικαίωμα στο άσυλο και την ανθρωπιστική προστασία.
  • Να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν σε κράτος - μέλος της ΕΕ της επιλογή τους, ειδικά αν υπάρχουν εκεί συγγενείς ή οικείοι.
  • Να νομιμοποιηθούν όλοι οι αλλοδαποί εργάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα και την ΕΕ, να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, όπου θα παρέχεται από κρατικούς φορείς και όχι από διάφορες ΜΚΟ δωρεάν ιατρική φροντίδα, αξιοπρεπής σίτιση και στέγαση, δωρεάν νομική αρωγή, εκπροσώπηση και διερμηνεία, μέχρι την τακτοποίησή τους.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για όλους τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Κανένας ανήλικος να μη φυλακίζεται, ούτε να επαναπροωθείται. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • Ειδικά για τους ασυνόδευτους ανήλικους να υπάρξει μέριμνα για ανάθεση της προσωρινής επιμέλειας σε αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Η υλοποίηση αυτών των μέτρων μπορεί να δώσει μια ανάσα στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Η ικανοποίηση όμως των σύγχρονων αναγκών που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι στο κέντρο της Αθήνας απαιτεί ριζικές αλλαγές, αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, αποδυνάμωση των αστικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των αριστερών και δεξιών αναχωμάτων τους.

Το ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση παλεύει και θα αντιδράσει δυναμικά σε μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα ενάντια στους μετανάστες».


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΣΚ
Βοούν τα προβλήματα σχολικής στέγης...

...κι ο υπουργός προσπάθησε να διαφημίσει το κυβερνητικό «έργο» σ' αυτόν τον τομέα

Την ώρα που χιλιάδες παιδιά (όσα χώρεσαν) στοιβάζονται σε εντελώς ακατάλληλα νηπιαγωγεία, την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν ακόμα με το καθεστώς της διπλοβάρδιας, την ώρα που σε πολλά σχολεία ακόμη «βασιλεύουν» τα ...κοντέινερ και δεν έχουν επισκευαστεί οι ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί των τελευταίων χρόνων, ο υπουργός Παιδείας προσπάθησε να διαφημίσει το «έργο» της κυβέρνησης στον τομέα της σχολικής στέγης, κατά την επίσκεψή του, χτες, στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Συγκεκριμένα, ενώ η διπλοβάρδια στο Δήμο Αθήνας (με επίσημα στοιχεία του ΟΣΚ) βρίσκεται στο 12,1% και στη Θεσσαλονίκη «καλπάζει» πολύ ψηλότερα, ο Ευ. Στυλιανίδης προτίμησε να αναφερθεί στο πανελλαδικό ποσοστό της διπλοβάρδιας (προσμετρώντας δηλαδή και επαρχιακές περιοχές που ουδέποτε είχαν τέτοιο πρόβλημα) ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σήμερα στο 2,3% και θα συνεχίσει να μειώνεται με την κατασκευή 1.233 νέων σχολικών μονάδων μέχρι το 2012. Αυτές οι διακηρύξεις του, βέβαια, δεν απαντούν στο πρόβλημα σήμερα, ούτε και ανακουφίζουν π.χ. το 8,2% των σχολείων της Αθήνας που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, τα δεκάδες σχολεία που λειτουργούν σε απαράδεκτες συνθήκες, όπως σε «κοντέινερ», υπόγειες αίθουσες, προσθήκες αιθουσών στις αυλές, που λειτουργούν με κακή συντήρηση κ.ο.κ.

Ο Ευρ. Στυλιανίδης έκανε λόγο επίσης, για προδιαγραφές που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα για τα ΑμΕΑ, την ίδια ώρα που 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και που στη Νομαρχία Αθήνας δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η μεταφορά των μαθητών στα ειδικά σχολεία.

Μίλησε ακόμα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων, σημειώνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί σε 5.500 σχολεία, εκ των οποίων 4.800 χρονολογούνται πριν το 1959, αλλά την ίδια ώρα δεκάδες αίθουσες λειτουργούν σε κοντέινερ και μαθητές μένουν «άστεγοι», γιατί δεν έχουν αποκατασταθεί ζημιές από σεισμούς που έχουν γίνει (ακόμα και από το σεισμό του 1999!).

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το συνολικό ποσό που επενδύθηκε στα σχολικά κτίρια στη χώρα (ΟΣΚ, ΠΕΠ, ΥΠΕΣΔΑ, κ.τ.λ.) την τελευταία τετραετία φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Είναι όμως, φανερό, ότι ακόμα κι αν μοιάζει μεγάλο το ποσό παραμένει πολύ, πολύ πίσω από τις ανάγκες, αφού τα προβλήματα βοούν! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες για όλα τα νήπια και προνήπια, χρειάζεται να φτιαχτούν 1.000 νέα νηπιαγωγεία...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ