ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί με κατευθυνόμενες «μελέτες» να καλλιεργήσει έδαφος για νέες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και προχωράει στο πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ με την εκπαραθύρωση 300.000 εργαζομένων, οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της πάλης σε όλα τα μέτωπα. Σημαίνουν συναγερμό στους τόπους δουλειάς, κλιμακώνοντας το πολύμορφο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας μέρα της δημοσιοποίησης των σχεδίων για την επί της ουσίας κατάργηση των ΒΑΕ. Ομοσπονδίες και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για συντονισμένη απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, ενώ η παράταξη της ΔΑΣ έχει προτείνει και συγκεκριμένη ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης και παραπέρα κλιμάκωσης στη ΓΣΕΕ.

Ηδη, οι ηλεκτροτεχνίτες της Αττικής απεργούν την 1η του Οκτώβρη. Σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις, εξορμήσεις και πλατιές συσκέψεις σε όλη τη χώρα με αιχμή τα ΒΑΕ, αλλά και με περιεχόμενο που αγκαλιάζει το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής τάξης. Οι ταξικές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, τα κόμματα που την προωθούν και τη στηρίζουν, τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους. Παλεύουν για τη συμπόρευση με τους φτωχούς αγρότες και τους μικρούς ΕΒΕ, την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Καλούν σε πανεργατικό ξεσηκωμό, με πλαίσιο πάλης που αναδεικνύει την προοπτική της ολομέτωπης αναμέτρησης με το κεφάλαιο και τους εκφραστές του, για να μπει φρένο στη γενικευμένη αντεργατική επίθεση, να ανοίξει ο δρόμος για την απόσπαση κατακτήσεων από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την κατάπτυστη έκθεση της Αναλογιστικής Αρχής που προμηνύει νέες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε αγωνιστικό συναγερμό καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της για την έκθεση της Αναλογιστικής Αρχής, η οποία προμηνύει ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Χωρίς δισταγμό η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιασφαλιστική επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Η έκθεση της Αναλογιστικής Αρχής για τα ασφαλιστικά ταμεία, που την παρήγγειλε η κυβέρνηση με τις υποδείξεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, είναι αποκαλυπτική για τις νέες αντεργατικές επιλογές που σχεδιάζουν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και τις αξιώσεις του κεφαλαίου.

Η πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, μαζί με τη συνέχιση της επίθεσης για την κατάργηση των ΒΑΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, επαναφέρει ξανά ένα σχέδιο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων στο κατώτερο δυνατό επίπεδο (μετατρέπει στην ουσία τις συντάξεις σε ακόμα πιο άθλια επιδόματα πείνας).

Επίσης στοχεύουν στην επιτάχυνση και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης σε Υγεία - Πρόνοια. Σπρώχνει με τη λεγόμενη σύγκλιση των παροχών υγείας όλους τους εργαζόμενους, εξισώνοντάς τους, προς τα κάτω, με πρόφαση τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ. Να προετοιμαστούν για απεργιακές πανελλαδικές κινητοποιήσεις και όλες τις μορφές πάλης για τη ματαίωση αυτών των σχεδίων. Να οργανωθεί ο αγώνας για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να ενταθεί η πάλη για τη διεκδίκηση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων.

Επιβάλλεται οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους ΣΥΝ-εταίρους τους, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ - κατευθύνσεις του κεφαλαίου και προσπαθούν να σαρώσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, σπρώχνοντάς τους στην εξαθλίωση».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι μηχανές «στο φουλ» για την υπεράσπιση των ΒΑΕ

Κάλεσμα σε ξεσηκωμό για την επιτυχία της απεργιακής αναμέτρησης

Στα εργοτάξια της Εγνατίας οδού θα βρεθεί για μια ακόμα φορά η Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των εξορμήσεων για τα ΒΑΕ (φωτ. από παλιότερη περιοδεία στην περιοχή)
Στα εργοτάξια της Εγνατίας οδού θα βρεθεί για μια ακόμα φορά η Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των εξορμήσεων για τα ΒΑΕ (φωτ. από παλιότερη περιοδεία στην περιοχή)
«Στην οργανωμένη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και των δυνάμεων του κεφαλαίου, η εργατική τάξη έχει καθήκον, υποχρέωση, να απαντήσει ενιαία και αποφασιστικά. Καμιά εμπιστοσύνη σε λόγια και έργα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των στηριγμάτων τους».

Τα παραπάνω σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, σε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους οικοδόμους να δυναμώσουν την πάλη για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της απεργίας, που έχει ήδη αποφασιστεί με αιχμή την υπεράσπιση των ΒΑΕ. Η ημερομηνία θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με άλλες ταξικές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, συμπληρώνει η Ομοσπονδία και υπογραμμίζει:

«Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας, συμμετέχουμε στις δραστηριότητές τους, παίρνουμε πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, διεκδικούμε την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

«Η προσπάθεια ανατροπής των ΒΑΕ δεν προέκυψε από παρθενογένεση» - σημειώνεται - αλλά εντάσσεται στην αδιάκοπη αντιασφαλιστική επίθεση μπλε και πράσινων κυβερνήσεων από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Απάντηση πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι και στα συνδικαλιστικά δεκανίκια του κεφαλαίου, που βοηθούν όσους θέλουν να τους αλυσοδέσουν χειροπόδαρα: «Καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. Εχουν ευθύνη γιατί στήριξαν και στηρίζουν το νόμο Ρέππα, γιατί συμμετείχαν στην επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση για την κρίση των ΒΑΕ, γιατί αφετηρία έχουν την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, κατ' επέκταση την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Το πρόγραμμα εξορμήσεων της Ομοσπονδίας είναι το εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή, 26/9, στον οδικό άξονα Τεμπών - Λεπτοκαρυάς.
  • Σάββατο, 27/9, στο Μετρό Θεσσαλονίκης.
  • Δευτέρα, 29/9, και Τρίτη, 30/9, στην Εγνατία οδό (Γιάννενα - Μέτσοβο).
  • Τρίτη, 30/9, και Τετάρτη, 1/10, στα έργα ΕΡΓΟΣΕ Αίγιο - Κιάτο και στις σήραγγες Αρτεμισίου.
Απεργία, συγκεντρώσεις και συσκέψεις

Στη 1 του Οκτώβρη απεργούν οι ηλεκτροτεχνίτες της Αττικής. Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Με απεργία στη 1 του Οκτώβρη απαντούν οι ηλεκτροτεχνίτες εργαζόμενοι στην εγκατάσταση, στους ανελκυστήρες, στα πλοία, στα ξενοδοχεία, στα εναέρια και τα υπόγεια δίκτυα, στη βιομηχανία και στα καταστήματα, στη μεθόδευση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να τους πετάξουν έξω από τη λίστα των ΒΑΕ. Την απεργιακή απόφαση πήραν η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευών και Εγκαταστάσεων Πλοίων Αττικής και Νήσων, καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Λίγες μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής συγκαλεί τη Γενική Εκλογοαπολογιστική της Συνέλευση, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος).

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και κορυφώνονται οι κατά τόπους συγκεντρώσεις και συσκέψεις του ΠΑΜΕ με αιχμή τα ΒΑΕ σε όλη τη χώρα. Μετά τις χτεσινές συγκεντρώσεις σε Λευκάδα και Ηγουμενίτσα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών περιλαμβάνει:

  • Σήμερα Παρασκευή, η Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη, στις 8 μ.μ., στη Νέα Σαντά, στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών.
  • Στις 2 Οκτώβρη συγκέντρωση διοργανώνει η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
  • Την ίδια μέρα, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία και συνδικαλιστές σε πλατιά σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ