ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εμπαιγμός και αυταρχισμός ενάντια στους εκπαιδευτικούς
  • Συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία δάσκαλοι και νηπιαγωγοί
  • Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 11 στο υπουργείο Παιδείας
  • Αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

«Ψίχουλα» και δακρυγόνα ήταν χτες η απάντηση της κυβέρνησης στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνεχίζουν τον αγώνα τους, με νέα πενθήμερη απεργία μέχρι την Παρασκευή. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν και δίνουν τη μάχη για την επιτυχία αυτού του αγώνα και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Σήμερα Τρίτη, πραγματοποιείται νέα συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στις 11 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας, με συμμετοχή των καθηγητών που πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας σήμερα και αύριο.

Η δεύτερη βδομάδα της απεργίας των δασκάλων και νηπιαγωγών ξεκίνησε δυναμικά, με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες οι εκπαιδευτικοί στο υπουργείο Παιδείας, την ώρα που το ΔΣ της Ομοσπονδίας τους συναντιόταν με την υπουργό, Μ. Γιαννάκου. Τα συνθήματα και η πολύωρη παρουσία τους έξω από το υπουργείο εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά στα σχολεία, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δίνουν δυναμικό «παρών», με ξεκάθαρο πλαίσιο για «ενιαία λαϊκή παιδεία», για «ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο», το οποίο θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες και «όχι στο σχολείο των χορηγών», «όχι στα βιβλία της αγοράς», «όχι στα σχολεία σε δήμους και επιχειρήσεις», για να μπορούν οι δάσκαλοι «να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους», όπως διαμήνυαν με τα συνθήματα και τα πανό τους.

Εμπαιγμός

Κατά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ, η μόνη δέσμευση που ανέλαβε η υπουργός Παιδείας ήταν ότι τα 103 ευρώ - που μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα γίνουν 105! - θα καταβληθούν σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις στην επόμενη τριετία. Κάτι που μεταφράζεται σε 17,5 ευρώ μεικτά ανά δόση. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας επιχείρησε προκλητικά, να τους εμφανίσει και ως ...ευνοημένους της πολιτικής που έχει καταδικάσει τα λαϊκά στρώματα στη λιτότητα, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω καταβάλλονται πέραν της εισοδηματικής πολιτικής. Κατά τη συνάντηση, δεν έγινε λόγος για το ζήτημα του περιεχομένου της εκπαίδευσης που οδηγείται στη διαφοροποίηση και την ταξική κατηγοριοποίηση, για την ιδιωτικοποίηση, αφού και από το πλαίσιο που έχει ψηφίσει η πλειοψηφία στη ΔΟΕ απουσιάζουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον προσανατολισμό της Παιδείας.

Αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα

Η ανακοίνωση των όσων ειπώθηκαν στη συνάντηση μεγάλωσε την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων, που ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο δεν έφτασε ποτέ, καθώς η οδός Βασιλίσσης Σοφίας είχε αποκλειστεί με κλούβες. Οι διαδηλωτές ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τις παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις και απαίτησαν την απομάκρυνσή τους, φωνάζοντας πως «με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία». Σε μία ακόμα επίδειξη αυταρχισμού ενάντια στους εργαζόμενους που αγωνίζονται και εντελώς απρόκλητα, οι παραταγμένες δυνάμεις της αστυνομίας δε δίστασαν να τους ψεκάσουν με δακρυγόνα σχεδόν εξ επαφής, προκαλώντας λιποθυμίες και αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς διαδηλωτές, χωρίς όμως να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των εκπαιδευτικών που σήμερα και αύριο θα βρεθούν και πάλι στους δρόμους.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική και δυναμική κινητοποίηση έκαναν χτες οι εκπαιδευτικοί και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασαν το 80%. Εκατοντάδες ήταν οι εκπαιδευτικοί στο συλλαλητήριο, που ξεκίνησε από την Καμάρα και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με μαζική και μαχητική την παρουσία των εκπαιδευτικών πίσω από το πανό του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με τη δράση τους στα σχολεία, με γενικές συνελεύσεις και εξορμήσεις, καλούν τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους γονείς, για λαϊκή παιδεία δημόσια και δωρεάν.

Γονείς κι εργαζόμενοι να σταθούν στο πλευρό τους

Η αποφασιστική στήριξη της απεργίας των δασκάλων και συνολικότερα του αγώνα των εκπαιδευτικών, από τους γονείς και τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, προβάλλει σ' αυτή τη φάση ιδιαίτερα αναγκαία. Σ' αυτή την κατεύθυνση - ενημέρωσης του κόσμου, ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις - κινούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και γενικότερα οι ταξικές δυνάμεις στους εργαζόμενους. Με αφίσες, πανό και πικέτες στα σχολεία, με απεργιακές επιτροπές σε κάθε σχολείο, με συγκεντρώσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του απεργιακού αγώνα, επιδιώκοντας να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν με νέα ορμή τους συναδέλφους τους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς και συνολικά τους εργαζόμενους.

Ηδη η ταξική αλληλεγγύη άρχισε να αποδίδει καρπούς. Με ανακοίνωσή του χτες, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας κατήγγειλε την επίθεση της κυβέρνησης στους απεργούς, δηλώνοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα για δημόσια - δωρεάν μόρφωση και καλώντας τους μεταλλεργάτες σε έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών τους. Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εκπαιδευτικούς εξέφρασαν επίσης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης γονιών κι εργαζομένων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» καλεί γονείς και μαζικούς φορείς των περιοχών Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, την Πέμπτη 28/9, στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων των 2ου και 5ου Δημ. Σχ. Αθηνών (Δαμάρεως 65, Παγκράτι), με θέμα: «Η κατάσταση στην Παιδεία και ο Αγώνας των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το Σχολείο και τον Εκπαιδευτικό των Σύγχρονων Αναγκών του Λαού μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αυταρχισμός... μόνιμος συνοδός της αντιλαϊκής πολιτικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Τη χτεσινή, απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς δασκάλους, καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε απεργούς δασκάλους που διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και την προκλητική απόρριψη από την υπουργό Παιδείας των δίκαιων αιτημάτων τους.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ο αυταρχισμός αποτελεί μόνιμο συνοδό της αντιλαϊκής πολιτικής και της κυβερνητικής αδιαλλαξίας.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συντονίσουν την πάλη τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο εισόδημα και την Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Λαϊκή Παιδεία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ