ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Μαχητική διαδήλωση στις ΗΠΑ

Μπροστά στο Λευκό Οίκο, καταφτάνοντας από 30 πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά οι διαδηλωτές απαίτησαν την απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών

Συνεχίζεται εντατικά η διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που είναι εδώ και 8 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν τις αντικουβανικές εγκληματικές ομάδες που λειτουργούν ελεύθερα στο Μαϊάμι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο - η πιο μαχητική που έχει γίνει για την υπόθεση των Πέντε - όπου εκατοντάδες άνθρωποι εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά κατέφθασαν από τουλάχιστον 30 πόλεις.

Η πορεία ξεκίνησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τοποθεσία που επιλέχθηκε επειδή ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες αρνείται να κατατάξει τον γνωστό Λουίς Ποσάδα Καρίλες στους εγκληματίες τρομοκράτες και «κρατείται» μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωσή του. Οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν σε αυτό το ενδεχόμενο, φωνάζοντας «Φυλακίστε τον Ποσάδα, ελευθερώστε τους πέντε» και απαίτησαν την έκδοσή του στη Βενεζουέλα, που τον ζητάει ώστε να δικαστεί για τα εγκλήματά του και την ανατίναξη του κουβανικού αεροσκάφους το 1976.

Μπροστά από τον Λευκό Οίκο, όπου συνεχίστηκε η διαδήλωση, ο Αντρές Γκόμες διάβασε τα ονόματα των πέντε Κουβανών και οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «δικαιοσύνη», ενώ διαβάστηκαν και τα 73 ονόματα των θυμάτων του καταρριφθέντος αεροσκάφους το 1976 καθώς και άλλων θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα και το λαό της. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον», όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος και μέλη των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας. Μίλησε, επίσης, ο Λεονάρντ Ουάινγκλας, δικηγόρος υπεράσπισης των Πέντε, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη δικαστική διαδικασία πρόσθεσε ότι «η πείρα μου με τέτοιου είδους πολιτικές υποθέσεις μου δείχνει πως το μέγεθος και η έκταση της υποστήριξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αποφασιστικά χαρακτηριστικά για το τι θα γίνει στο δικαστήριο». Και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή, να σταθούμε ενωμένοι, μαζικά, και να κάνουμε γνωστή τη θέση μας, ενθαρρύνοντας και άλλους να σταθούν δίπλα στους Πέντε, και στο τέλος να ανατρέψουμε αυτήν την αδικία και να στείλουμε τους Πέντε στην Κούβα».

Διεθνής δραστηριότητα

«Απελευθερώστε τους 5 Κουβανούς πολιτικούς κρατούμενους», το σύνθημα της δυναμικής διαμαρτυρίας
«Απελευθερώστε τους 5 Κουβανούς πολιτικούς κρατούμενους», το σύνθημα της δυναμικής διαμαρτυρίας
Στο μεταξύ, στη Γουατεμάλα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κεντρικής Αμερικής, (PARLACEN) Χούλιο Παλάσιος αναμενόταν να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια συνόδου κείμενο υποστήριξη προς τους Πέντε. Παράλληλα, συγγενείς των πέντε αγωνιστών έφτασαν στην Γενεύη, για να παρουσιάσουν, για τέταρτη φορά, την υπόθεση των Πέντε στην Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις σε μια σειρά χώρες του πλανήτη συνεχίζονται και το ερχόμενο Σάββατο, 30 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι από το Σύνδεσμο Φιλίας Γαλλίας - Κούβας και άλλες γαλλικές οργανώσεις, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μιλάνο από τον Ιταλο-κουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και άλλες πολιτικές, εργατικές, κοινωνικές και φιλειρηνικές οργανώσεις. Στην Ισπανία, η «Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε» όρισε την 21η Οκτώβρη μέρα μαζικής κινητοποίησης, απαιτώντας τη διεξαγωγή μιας νέας και δίκαιης δίκης, αλλά και την απελευθέρωσή τους.

Στη χώρα μας, συνεχίζεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και παράλληλα το ΠΑΜΕ, με δικό του κείμενο, απευθύνεται σε χιλιάδες εργαζόμενους.

ΗΠΑ
Νέα πρόκληση κατά της Βενεζουέλας

Πιέσεις μπροστά στις επερχόμενες εκλογές του Δεκέμβρη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Κρατήθηκε επί 90 λεπτά στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της κράτησής του απειλήθηκε με άγριο ξυλοδαρμό και σύλληψη, προπηλακίστηκε, ανακρίθηκε με φωνές και απειλές, του αφαιρέθηκαν τα επίσημα έγγραφά του... και τα επίσημα έγγραφά του ήταν διπλωματικό διαβατήριο, καθώς το εξωφρενικό αυτό περιστατικό αφορά τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατόπιν ο Μαδούρο, όπου περιέγραψε την κράτησή του από τις τελωνειακές και αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης το Σάββατο, ο λόγος αυτής της «μεταχείρισης» ήταν η ανάμειξή του στη λαϊκή εξέγερση, το «πραξικόπημα» όπως το χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ, το Φλεβάρη του 1992, εναντίον του τότε προέδρου Αντρές Πέρες. Εξέγερση της οποίας ανάμεσα στα ηγετικά της στελέχη ήταν ο σημερινός Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες.

Μερικές ώρες αργότερα από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, κατώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε συγνώμη για το «ατυχές περιστατικό». Εντούτοις, οι αρχές της Βενεζουέλας δεν έκαναν αποδεκτή τη συγνώμη και προχώρησαν σε επίσημη διαμαρτυρία, ενώ ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι μια συγνώμη δεν είναι αρκετή. «Θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση υπεύθυνη. Πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κατέληξε ότι το περιστατικό κατέδειξε το πώς οι ΗΠΑ καταχρώνται την εξουσία τους.

Η κράτηση του Νικολάς Μαδούρο αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, ένα ακόμη ξεκάθαρο δείγμα της αυξανόμενης πίεσης και των απειλών των ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον Ούγκο Τσάβες. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπομπής του «Αλό Πρεζιντέντε», όπου συμπλήρωσε ότι «φίλοι με προειδοποίησαν ότι ο Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους διέταξε τη δολοφονία μου μετά την ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ενορχηστρωμένη επίθεση αποσταθεροποίησης

Καταγγέλλει ο Πρόεδρος της χώρας Εβο Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.-

«Θέλουν να μας καταστρέψουν. Να μας καταστρέψουν πολιτικά, να καταστρέψουν την κυβέρνηση, τη Συντακτική Συνέλευση, να καταστρέψουν τον πρόεδρο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, σύμφωνα με το «Μπόλπρες», κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στις εργασίες της 61ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μάλιστα, ο Μοράλες τόνισε ότι πρόκειται για ενορχηστρωμένη επίθεση εκ μέρους της ολιγαρχίας και της αντιπολίτευσης, που εκτός των απειλών περί απόσχισης, την «τεχνητή» απεργία, τις προσπάθειες ανατροπής της διαδικασίας της Συντακτικής Συνέλευσης περιλαμβάνει και την επίθεση εκ μέρους των ιδιωτικών ΜΜΕ. Οπως δήλωσε ο Μοράλες, πρόκειται για μία ενορχηστρωμένη επίθεση αποσταθεροποίησης και καταστροφής της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στη Βολιβία, για την οποία όμως διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί και θα νικήσει «με εμένα ή χωρίς εμένα».

Η «Boeing» στη στρατιωτικοποίηση των συνόρων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων των ΗΠΑ συνεχίζεται και εντείνεται, με μοναδικό στόχο την αποτροπή των προσφύγων με κάθε κόστος ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή. Ετσι, μετά τα χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν αναλάβει τον έλεγχο, τα μέλη του παραστρατιωτικών ακροδεξιών ομάδων Minutemen, τώρα και η Boeing Co. συνεισφέρει τα μάλα στη στρατιωτικοποίηση των συνόρων των ΗΠΑ... καθώς οι αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας που ανέλαβε να κατασκευάσει θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος της, που φέρει το όνομα «Πρωτοβουλία για Ασφαλή Σύνορα» - (Secure Border Initiative, γνωστή ως SBInet).

Συγκεκριμένα, η «Boeing Co.» είναι η ανάδοχος συμβολαίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ύψους 2 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή 1.800 φυλακίων με αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της φύλαξης των έγγειων συνόρων της χώρας με Καναδά και Μεξικό, συνολικού μήκους 9.600 χιλιομέτρων.

Το συμβόλαιο θεωρούνταν ως ένα από τα σημαντικότερα για τη βιομηχανία της άμυνας, καθώς οι δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας αυξάνονται με ρυθμό πολύ ταχύτερο αυτών του Πενταγώνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ