ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
«Φτύνουμε αίμα για 400 ευρώ»

Περιοδεία της υποψήφιας δημάρχου Πειραιά Ελπίδας Παντελάκη

Η Ελπίδα Παντελάκη και ο Απόστολος Γκλέτσος μιλούν με εργαζόμενες στο νοσοκομείο
Η Ελπίδα Παντελάκη και ο Απόστολος Γκλέτσος μιλούν με εργαζόμενες στο νοσοκομείο
Στα όριά τους βρίσκονται το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» στον Πειραιά και οι εργαζόμενοι σε αυτό. Δεν υπάρχει τμήμα που να μην αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, με κυριότερο αυτό της έλλειψης προσωπικού, που ειδικά γι' αυτό το νοσοκομείο είναι κάτι τουλάχιστον «εγκληματικό». Η έλλειψη προσωπικού φτάνει στο σημείο η εντατική να υπολειτουργεί και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας να είναι κλειστή!

Αυτά και άλλα πολλά αναδείχτηκαν χτες στη διάρκεια περιοδείας στο νοσοκομείο της υποψήφιας δημάρχου Πειραιά Ελπίδας Παντελάκη, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση». Μαζί της ήταν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Απόστολος Γκλέτσος και Κατερίνα Καλαρουτάκου και η υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ Εύα Πολύζου.

Στη θωρακοχειρουργική κλινική, όπου εκεί βρίσκονται τα «βαριά» περιστατικά, στις 32 κλίνες που διαθέτει αντιστοιχούν 2 νοσοκόμες το πρωί, 2 το απόγευμα και μία το βράδυ! «Πώς να τα καταφέρουμε; Δεν μπορούμε ούτε να αρρωστήσουμε», ανέφεραν οι εργαζόμενες. Παρόμοια η κατάσταση στο αιματολογικό και στο ανατομικό τμήμα όπου 25 άτομα έχουν 35 χρόνια υπηρεσία. «Σε λίγο καιρό θα συνταξιοδοτηθούμε - λέει μία εργαζόμενη - και να δούμε πώς θα μας αντικαταστήσουν, πόσοι θα μείνουν. Το πάνε για διάλυση για να τα δώσουν όλα στους ιδιώτες».

Από 12 εργαζόμενες που ήταν πριν μερικά χρόνια στο σιδερωτήριο και άλλες τόσες στα πλυντήρια έχουν μείνει από 4! Η εξάντληση έχει «χτυπήσει κόκκινο». Πόδια πρησμένα, ώμοι σακατεμένοι, κορμιά που έχουν γείρει από το βάρος, είναι η εικόνα και των 8 γυναικών. Δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, σε 50 και 60 βαθμούς θερμοκρασία και αφόρητη υγρασία. Ανάμεσά τους είναι και μία εργαζόμενη από συνεργείο, που όπως είπαν: «Φτύνει αίμα για 400 ευρώ».

Η Ελπίδα Παντελάκη, στη διάρκεια της συζήτησης με το προσωπικό, επισήμανε ότι ειδικά οι εργαζόμενοι στην Υγεία, που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες αφού προσφέρουν στην ίδια την ανθρώπινη ζωή, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κάνουν το βήμα. Με την ψήφο τους να δώσουν ισχυρό πλήγμα στην αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ την οποία σιγοντάρει και ο ΣΥΝ.

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
«Σκάνδαλο η πολιτική τους»

«Να απολογηθούν όλοι αυτοί που ομόφωνα έστησαν το μηχανισμό - "Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΕ" - για την εκποίηση της δημοτικής περιουσίας και στον οποίο συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους». Τα παραπάνω σημειώνει σε δήλωσή του ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», με αφορμή τις αποκαλύψεις για το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας.

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Μ. Λεμούσιας εμφανίζεται να έχει ωφεληθεί προσωπικά από τη διαδικασία «αξιοποίησης» δημοτικών οικοπέδων που δόθηκαν για οικοδόμηση στον όμιλο «ΑΤΕΜ ΑΕ» με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Ο γαλάζιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος προσπαθεί να αντιπαρέλθει των καταγγελιών, διατεινόμενος πως ο δήμος πέτυχε για τα οικόπεδά του αντιπαροχή 70,5%. Η υποψήφια δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ Χ. Αράπογλου καλεί το δήμαρχο να δώσει εξηγήσεις και ζητά να επανεξεταστούν οι υποθέσεις της ανάθεσης των έργων των δημοτικών οικοπέδων με διαφάνεια. Ο έτερος ΠΑΣΟΚος υποψήφιος Γ. Μπουτάρης καλεί το δήμαρχο να προσέξει περισσότερο το ποιόν των συνεργατών του. Και ο υποψήφιος του ΣΥΝ Τ. Κουράκης καταγγέλλει τη διοίκηση για αδιαφανείς διαδικασίες στη μέθοδο της αντιπαροχής.

Από την πλευρά του, ο Αγάπιος Σαχίνης καλεί το λαό να γυρίσει την πλάτη σε όλους τους παραπάνω. Να μην παραπλανηθεί. Γιατί, όπως λέει, «αυτοί που σήμερα, στο όνομα της άγρας ψήφων, ανακάλυψαν τη δυσοσμία της πολιτικής τους, στο Δημοτικό Συμβούλιο υποστήριξαν και υπερασπίστηκαν την πολιτική εκποίησης της δημοτικής περιουσίας». Ο Α. Σαχίνης θυμίζει πως ήταν ο μόνος που το 1999 μειοψήφησε καταψηφίζοντας τη σύσταση της «Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑΕ».

Και θέτοντας το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, σημειώνει: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποιος πήρε τα οικόπεδα και μέσα από ποιες διαδικασίες. Το θέμα είναι αν η δημοτική περιουσία πρέπει να εκποιείται στη λογική της αγοράς, που δυστυχώς όλοι τους υπηρετούν, ή να είναι περιουσία του λαού της Θεσσαλονίκης στην υπηρεσία του λαού της Θεσσαλονίκης. Και σ' αυτό πρέπει ν' απαντήσουν: Οσοι ψήφιζαν και ψηφίζουν τους εργολάβους και τις εργολαβίες στο Δημοτικό Συμβούλιο». «Είναι αυτοί που έχουν εκθρέψει "αντιπαροχές", "αναπτυξιακές εταιρείες", εργολάβους στα έργα του δήμου, κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα», πρόσθεσε. Και ο Αγ. Σαχίνης ξεκαθαρίζει: «Εμείς δεν αναζητούμε "καλούς" και "αποδεκτούς" εργολάβους ή "διαφανείς" διαδικασίες εκποίησης. Εμείς αρνούμαστε το ξεπούλημα σε κάθε του μορφή και για οποιαδήποτε δραστηριότητα».

Στο μεταξύ, ανανεωμένο κατά 58% είναι το αγωνιστικό, διεκδικητικό ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο το περασμένο Σάββατο. Αμέσως μετά, ο Αγ. Σαχίνης κάλεσε τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης να γυρίσει την πλάτη στα δύο ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, να γυρίσει την πλάτη στους υιοθετημένους των διαφόρων οργανισμών και συγκροτημάτων ΜΜΕ. Με την ψήφο του να συμβάλει στην ανάδειξη μιας Αυτοδιοίκησης που θα στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, του λαού που καταδυναστεύεται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ο νόμος για τις, διαβόητες πλέον, «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (2289/05) που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ, χαιρετίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των διοικήσεων των δήμων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Η εφαρμογή αυτού του νόμου, όμως - κάτι που γνωρίζουν και τα τρία αυτά κόμματα - έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τις αυξημένες ευκαιρίες κερδοφορίας για το κεφάλαιο, αλλά και την επιβολή νέων χαρατσιών για το λαό, καθώς και την παραπέρα επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο δήμο και τις οικείες δημοτικές επιχειρήσεις.

Η εφαρμογή των Συμπράξεων έχει ήδη ξεκινήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αμαρουσίου, όπου η διοίκηση (ΠΑΣΟΚ), πρόλαβε να ψηφίσει Προγραμματική Σύμβαση με μια διαδημοτική επιχείρηση, για να μελετήσει την εφαρμογή των ΣΔΙΤ στο δήμο. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών που παρέχει ένας δήμος δύναται να ενταχθούν στον εν λόγω νόμο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε: Τα ΚΕΠ, οι Παιδικοί Σταθμοί, η λειτουργία και συντήρηση σχολείων, αθλητικών χώρων, μουσείων, το σύστημα καθαριότητας, το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός, η συγκοινωνία, η στάθμευση, οι πολιτιστικοί χώροι και δράσεις, η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων κλπ., όλα τα παραπάνω μπορεί να εκτελεστούν ως ΣΔΙΤ!

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν επιπλέον για καθεμιά από τις παραπάνω παρεχόμενες υπηρεσίες! Θα πληρώνει «διόδια», για να εξυπηρετηθεί στο ΚΕΠ, για να αφήσει το παιδί του στον παιδικό σταθμό, για να αθληθεί σε κάποιο δημοτικό γήπεδο, για να χρησιμοποιήσει την τοπική συγκοινωνία. Το επιπλέον κόστος, όμως, είναι μόνο η μία όψη του ίδιου νομίσματος. Η άλλη είναι ότι επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο - αν δε διαλυθούν πλήρως - οι εργασιακές σχέσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα του δήμου. Και αυτό γιατί όλο το αντικείμενο των εργαζομένων στους πιο πάνω φορείς, θα αποτελεί και αντικείμενο των ιδιωτών. Αλλά και οι εργασιακές σχέσεις των μόνιμων εργαζομένων του δήμου θα επιδεινωθούν, αφού θα τελούν υπό το μόνιμο εκβιασμό της εκχώρησης και του δικού τους αντικειμένου στον εκάστοτε ανάδοχο.

Η ψήφιση του νόμου περί ΣΔΙΤ χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ως ένα σημαντικό «εργαλείο», από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, στην Αυτοδιοίκηση. Οι μόνες δυνάμεις που αντιτάχτηκαν σε αυτήν την εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους εργαζόμενους ήταν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας σε νομαρχίες και δήμους. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, έχουν κάθε συμφέρον να αντιταχθούν σε αυτήν την προοπτική και να συσπειρωθούν στα ψηφοδέλτια αγώνα...

Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης

Motion Team

Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης
Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ που απαρτίζεται από πλήθος αγωνιστών, ριζοσπαστών, από πρωτοπόρους στους αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας, κατέθεσε, την Κυριακή, στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, τους κάλεσε σε μαζική καταδίκη των εκπροσώπων του δικομματισμού και μιλώντας για το κλίμα σκανδαλολογίας των τελευταίων ημερών, τόνισε:

«Πολιτικές ευθύνες έχουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής τους και του συστήματος που υπηρετούν. Εμείς δεν κυνηγάμε τα μαύρα πρόβατα ούτε το δέντρο. Κοιτάμε το δάσος. Κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει και αυτή η κατάσταση. Γιατί είναι συνέπεια του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ενός συστήματος που χρησιμοποιεί τον εργαζόμενο σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ